Έφυγε από τη ζωή καθηγητής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Έφυγε από τη ζωή καθηγητής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Απεβίωσε την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ) του ΕΚΠΑ και Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Κριμπάς.

Ο Κωνσταντίνος Κριμπάς διετέλεσε Καθηγητής της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας της Βιολογίας από το 1993 έως την αφυπηρέτησή του το 2000. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) και το πρώτο μέλος ΔΕΠ στη χώρα με γνωστικό αντικείμενο την Ιστορία και την Φιλοσοφία της Βιολογίας. Ο εκλιπών υπηρέτησε το αντικείμενο αυτό με αφοσίωση και πάθος. Υπήρξε ένας αταλάντευτος Δαρβινιστής ενώ ήταν αυτός που κατ’ ουσίαν θεμελίωσε την διδασκαλία της εξελικτικής θεωρίας στην εγχώρια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνέβαλε ουσιωδώς στην δημιουργία και στήριξη το προγράμματος Γνωσιακής Επιστήμης του ΜΙΘΕ.


Πριν μετοικήσει στο ΕΚΠΑ ο εκλιπών διετέλεσε καθηγητής γενετικής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε θέση στην οποία εξελέγη το 1961 όντας μόλις 28 ετών. Ο Κωνσταντίνος Κριμπάς σπούδασε Βιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Λωζάννης και Γενετική στη Σορβόννη.

Εργάστηκε ως ερευνητής στην ομάδα του σημαντικού εξελικτικού βιολόγου Θεοδόσιου Ντομπζάνσκι.Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου

Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο εκλιπών ήταν ένα άξιο τέκνο του Διαφωτισμού και υπερασπίστηκε με σθένος την εδραίωση και ανάπτυξη της ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης και των ανθρωπιστικών σπουδών εν γένει.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr