Επίσκεψη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ στο ΕΛΙΔΕΚ

Επίσκεψη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ στο ΕΛΙΔΕΚ

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης, Καθηγητή κ. Ν. Βούλγαρη, και τον Πρόεδρο της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΑΔΠΠΑ), Καθηγητή κ. Ν. Θωμαΐδη, επισκέφτηκαν το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς του Ιδρύματος, ο Διευθυντής του ΕΛΙΔΕΚ, Δρ. Νεκτάριος Νασίκας και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια για θέματα Διοίκησης κα. Χριστίνα Φωκά.

Το ΕΛΙΔΕΚ, εδώ και έξι μήνες, στεγάζεται σε ένα μεγάλο κτήριο του κληροδοτήματος Παπαζαφειροπούλου του ΕΚΠΑ, το οποίο σε στενή συνεργασία με την ΕΑΔΠΠΑ έχει κατάλληλα  διαμορφωθεί, εκσυγχρονιστεί και αξιοποιηθεί, προς αμοιβαίο όφελος των δύο ιδρυμάτων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα μισθώματα από το ΕΛΙΔΕΚ χρησιμοποιούνται για τη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές, σύμφωνα με τον σκοπό του Κληροδοτήματος. Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική και προσπάθεια της ΕΑΔΠΠΑ να συνάπτει μακροχρόνιες, κυρίως, συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου για την αναβάθμιση και αξιοποίηση σημαντικών και μεγάλων ακινήτων των Κληροδοτημάτων του ΕΚΠΑ, συνεισφέροντας αποτελεσματικά στην υλοποίηση των σκοπών τους. Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο έτος, έχει προχωρήσει η συνεργασία με φορείς όπως, το ΕΛΙΔΕΚ, ο ΕΟΠΠΥ, το Πανεπιστήμιο Πειραιά κ. ά.

Κατά την επίσκεψη των εκπροσώπων των Πρυτανικών Αρχών στους χώρους του ΕΛΙΔΕΚ, διαπιστώθηκε η σημαντική ανακαίνιση του κτηρίου και των υποδομών του με τη διαμόρφωση σύγχρονων αιθουσών, με έργα ενεργειακής αναβάθμισης, με εγκαταστάσεις σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων που εξασφαλίζουν τους καλύτερους δυνατούς όρους λειτουργίας του ΕΛΙΔΕΚ και άριστες συνθήκες εργασίας για τα στελέχη του, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αξία του ακινήτου προς όφελος του ΕΚΠΑ. Ως γνωστόν, το ΕΛΙΔΕΚ αποτελεί το βασικό φορέα χρηματοδότησης της βασικής έρευνας στην Ελλάδα, ενώ στο ΕΚΠΑ χρηματοδοτούνται από αυτό περισσότερα από 220 έργα για την υποστήριξη των ερευνητικών ομάδων του, με τη χορήγηση πλήθους υποτροφιών για υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες.

Παράλληλα με την επίσκεψη στους χώρους, οι Αρχές του ΕΚΠΑ ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες προσκλήσεις, το πλάνο χρηματοδότησης της βασικής έρευνας στην επόμενη περίοδο από το ΕΛΙΔΕΚ, τις προκηρύξεις οι οποίες αναμένονται το προσεχές διάστημα με βάση το Πρόγραμμα του Ιδρύματος και τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν ενόψει της εκλογής του νέου Επιστημονικού Συμβουλίου του. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ ανέφερε στους εκπροσώπους του ΕΛΙΔΕΚ την ανάγκη χρηματοδότησης, κατά προτεραιότητα, της βασικής έρευνας στους τομείς των Επιστημών Υγείας, των Φυσικών Επιστημών και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Τονίστηκε, επίσης, από την πλευρά του ΕΚΠΑ η αναγκαιότητα συνδιαμόρφωσης της πολιτικής έρευνας με όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα, της αύξησης της συχνότητας χρηματοδότησης, της βελτίωσης της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων, καθώς και η σημαντική συμβολή του ΕΛΙΔΕΚ.

Ο Διευθυντής του ΕΛΙΔΕΚ ευχαρίστησε τον Πρύτανη, τον Αντιπρύτανη και τον Πρόεδρο της ΕΑΔΠΠΑ για την επίσκεψή τους στο ΕΛΙΔΕΚ, καθώς και για την άψογη συνεργασία των υπηρεσιών τους στη φάση μετεγκατάστασης του Ιδρύματος στη νέα του έδρα. Επιβεβαιώθηκε η στήριξη του ΕΚΠΑ στο έργο του ΕΛΙΔΕΚ και η σημαντική ωφέλεια από την ώσμωση ιδεών και προτάσεων της επιστημονικής κοινότητας.


Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr