Τα αιτήματα των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών για το νέο εξάμηνο

Τα αιτήματα των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών για το νέο εξάμηνο

Την Πέμπτη 24/9 φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην κοσμητεία απαιτώντας το άνοιγμα της σχολής με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του ΕΚΠΑ μπορείτε να την δείτε εδώ.


Συγκεκριμένα οι φοιτητές απαίτησαν από την κοσμητεία να πάρει θέση και να απαντήσει στους φοιτητές τι μέτρα θα πάρει για:

1. Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι της σχολής και συνολικότερα του Ιδρύματος με κατάλληλη διαμόρφωση τους, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες αίθουσες και αμφιθέατρα, να αξιοποιηθούν συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί, ιδιωτικοί χώροι για να διεξαχθούν όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις.

2. Να σπάσουν τα μαθήματα σε κλιμάκια ώστε να διευκολυνθεί η διδακτική διαδικασία και να εξασφαλιστεί καλύτερα η υγεία των φοιτητών της σχολής.

3. Να διεκδικηθεί έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για να παρθεί όλο το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας και υγειονομικής προστασίας στα τμήματα.

4. Να δοθούν συγγράμματα σε όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα.

5. Να λυθούν όλα τα οξυμένα προβλήματα στην στέγαση. Να παρθούν όλα τα μέτρα για την ασφαλή διαβίωση των οικότροφων φοιτητών στις εστίες, να εξασφαλιστεί πως θα στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές και όσοι έχουν μείνει εκτός εστίας, να δοθούν επιδόματα ενοικίου σε όλους τους φοιτητές, να ανεγερθούν νέες εστίες στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Δεσμεύσεις στους φοιτητές

Οι ίδιοι οι φοιτητές (εκλεγμένοι με την ΠΚΣ στο ΔΣ της Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ) δηλώνουν πως με την πίεση που έχει ασκήσει ο φοιτητικός σύλλογος όλο το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητές κατάφεραν να αποσπάσουν τις εξής δεσμεύσεις από την Κοσμητεία:

1. Ότι θα ανοίξει την σχολή, αξιοποιώντας 21 αμφιθέατρα, 18 αίθουσες, μέσα στα οποία θα χωράνε καθημερινά 1250 φοιτητές, ενώ οι ώρες λειτουργίας της σχολής θα είναι 9:00-21:00

2. Ότι θα εξασφαλίσει μάσκες δωρεάν για όλους τους φοιτητές"

και προσθέτουν τονίζοντας πως:

"Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις αποτελούν θετικό βήμα, είναι αποτέλεσμα όλης της αγωνιστικής δράσης του συλλόγου μας το προηγούμενο διάστημα. Δεν μπορούμε όμως να επαναπαυόμαστε γιατί:

Στην ερώτηση ποια τμήματα θα ανοίξουν και πότε ο κοσμήτορας έριξε το μπαλάκι στους καθηγητές και τις διοικήσεις των τμημάτων λέγοντας ότι «είναι στην ευχέρεια του κάθε καθηγητή να πράξει αναλόγως καθότι ο ίδιος θα διδάσκει σε αυτά, οπότε η Κοσμητεία δεν μπορεί να παρέμβει στο συγκεκριμένο» και πως μόνο να οι ίδιοι κρίνουν ότι «μπορούν να γίνουν δια ζώσης τα μαθήματα χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία των φοιτητών, αυτά θα πραγματοποιηθούν»".

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ακόμη:

"Αυτή η κατεύθυνση όμως, με δεδομένα

  • Πρώτον, την ανυπαρξία πρόβλεψης για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και το σημαντικό αριθμό καθηγητών που είναι σε ευπαθείς ομάδες,
  • Δεύτερον, την ανυπαρξία πρόβλεψης προσωπικού καθαριότητας, αίτημα στο οποίο δεν πήραμε καμία απολύτως συγκεκριμένη απάντηση παρά το ότι οι ίδιες οι καθαρίστριες έχουν ωε βασικό τους αίτημα την αύξηση του προσωπικού
  • Τρίτον, την ανυπαρξία πρόβλεψης για αξιοποίηση επιπλέον χώρων που ανήκουν στο ΕΚΠΑ και μένουν αναξιοποίητοι
  • Τέταρτον, το ότι οι φοιτητές που πριν την πανδημία παρακολουθούσαν διά ζώσης τις διαλέξεις ξεπερνούν τους 5000,

Μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολλά τμήματα θα παραμείνουν κλειστά και ειδικά αυτά που έχουν μεγάλο αριθμό εισαχθέντων όπως το Αγγλικό, το Ιστορικό, το Φιλολογικό, η ψυχολογία.

Ο κοσμήτορας μπορεί να λέει ότι είναι «πάγιο αίτημα της Κοσμητείας να δοθεί χρηματοδότηση στο Ίδρυμα για να καλύψει τις ανάγκες του», όμως δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, ούτε καν μπήκε στη διαδικασία να ακολουθήσει το παράδειγμα της συγκλήτου που κάτω από την πίεση των φοιτητών έβγαλε ανακοίνωση που με επίσημο τρόπο να κοινοποιεί αυτό το αίτημα στην κυβέρνηση.

Ακόμα, στο ζήτημα της διανομής των ξενόγλωσσων συγγραμμάτων δήλωσε «η κοσμητεία και η σύγκλητος έχουν πράξει τα δέοντα» πετώντας για άλλη μια φορά το  μπαλάκι στον σχετικό νόμο που υπάρχει οπότε δεν φέρουν ευθύνες για την έλλειψη τους. Μας ενημέρωσαν πως για την κάλυψή τους βοηθά ο «Κάλλιππος» που παραχωρεί μερικά σε ηλεκτρονική μορφή. Την ίδια ώρα οι φοιτητές των ξενόγλωσσων τμημάτων ολοκληρώνουν μία ακόμα εξεταστική όχι μόνο μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, χωρίς να ήταν εξασφαλισμένες οι διαλέξεις σε όλα τα μαθήματα αλλά και χωρίς καν το αυτονόητο δικαίωμα τους, να έχουν τα βιβλία τους.

Τέλος, κουβέντα δεν βρήκαν να πουν για τα ζητήματα της φοιτητικής στέγης και της εστίας παρά μόνο ότι θα προσφερθούν 150 δωμάτια σε ξενοδοχεία που θα αντιστοιχούν σε αυτά της Β ΦΕΠΑ που θα ανακαινιστεί. Λέξη δεν είπαν για το που θα μείνουν οι πρωτοετείς και όσοι έχουν μείνει απέξω τα προηγούμενα χρόνια, για τους φοιτητές που πληρώνουν τόσους μήνες νοίκια για σπίτια που μένουν κλειστά, για τους οικότροφους που αντιμετωπίζουν εκρηκτικά ζητήματα καθημερινά μέσα στην εστία. 

Επιβεβαιώνεται ότι τώρα χρειάζεται να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, να γίνουμε περισσότεροι αυτοί που διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα μας: Η κυβέρνηση, η κοσμητεία της Φιλοσοφικής, οι πρόεδροι των τμημάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να θωρακίσουν τα Ιδρύματα προκειμένου να μπορέσουμε πραγματικά να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα.

Δεν ανεχόμαστε όλοι αυτοί να κρύβουν τις ευθύνες της πολιτικής τους, κάτω από το χαλάκι της ατομικής ευθύνης την ώρα που δεν παίρνουν κανένα απολύτως μέτρο, αδιαφορούν για την προστασία της υγείας μας, τη συνέχιση των σπουδών μας! Η «ατομική ευθύνη» όλων μας πλέον, βρίσκεται στη συλλογική και οργανωμένη πάλη, στη μαζικοποίηση του συλλόγου μας, για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε όπως μας αξίζει, να προστατεύσουμε την υγεία μας!

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες! Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συγκληθούν συνελεύσεις σε όλα τα τμήματα όπου θα καθοριστεί το πώς θα προχωρήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να διεκδικήσουν, να επιβάλλουν την παρουσία τους σε κάθε συνέλευση τμήματος, να παλέψουν και να καταφέρουν να ανοίξουν τα τμήματα με όλα τα απαραίτητα μέτρα που διεκδικεί ο φοιτητικός σύλλογος. Για να γίνει η πράξη η δέσμευση της κοσμητείας, οι διεκδικήσεις του φοιτητικού συλλόγου."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr