Καθηγητές ΕΚΠΑ: Πυκνώνουν τα ανησυχητικά περιστατικά στη ΣΘΕ -Θα φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα

Καθηγητές ΣΘΕ ΕΚΠΑ: Πυκνώνουν τα ανησυχητικά περιστατικά στη Σχολή -Θα φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα

Εθν. και Καπ. Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ο Σύλλογος ∆ιδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστηµών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στη Σχολή το τελευταίο διάστημα κάνοντας λόγω "ότι η διαρκώς αυξανόµενη ένταση µποϱεί να οδηγήσει στο να ϑρηνήσουµε ϑύµατα".

"Με αυξανόµενη συχνότητα τον τελευταίο καιϱό, ολιγοµελείς οµάδες ϕοιτητών κάνουν συνδικαλιστικές «παρεµβάσεις» σε πολεµική ατµόσφαιρα που δεν προµηνύει τίποτα καλό. Για αρκετούς µήνες µια τέτοια οµάδα διέλυε συστηµατικά τις Γενικές Συνελεύσεις του Τµήµατος Μαϑηµατικών µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διοικητική λειτουργία του τµήµατος. Υποτίθεται ότι είχαν αυτόκλητα αναλάβει την εφαρµογή κάποιων υπαρκτών ή ανύπαρκτων αποφάσεων της ΓΣ του ϕοιτητικού συλλόγου (η οποία έχει απαρτία µε 90 µέλη σε σύνολο άνω των 3500 ϕοιτητών του Τµήµατος). Ο ίδιος ο ϕοιτητικός σύλλογος έχει σοβαρές ευθύνες αφού αφενός άφηνε αυτή την οµάδα να αυτενεργεί και αφετέρου δεν ορίζει εκπροσώπους στη ΓΣ του Τµήµατος.


Τέτοιες διαλυτικές τακτικές οδηγούν στον πεϱιορισµό των µισερών δυνατοτήτων αυτοδιοίκησης που παρέχει το υφιστάµενο νοµικό καθεστώς. Επίσης, αντικειµενικά, η συνέχιση της λειτουργίας ενός τµήµατος κάτω από αυτές τις συνθήκες ϑα γίνει δυνατή µόνον εφόσον ένα πλήθος αρµοδιοτήτων ϕύγει από τα χέρια της ΓΣ, πράγµα που ενδεχοµένως πλήξει τη συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων και την εκµετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχει η γενικευµένη συζήτηση. Εν τέλει, µπορεί να υπάρξει αδυναµία διεκπεραίωσης ϐασικών λειτουργιών του τµήµατος, µε άµεσες αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της κοινότητάς του. Το σοβαρό αυτό πρόβληµα παρακάµφθηκε εν µέρει λόγω της πανδηµίας και των εξ αποστάσεως γενικών συνελεύσεων. Αυτό όµως δεν είναι λύση" αναφέρει ο Σύλλογος ∆ιδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστηµών του ΕΚΠΑ.

Επισημαίνει πως "Οµάδες µε στόχο όχι να πείσουν τον οποιονδήποτε για την ορθότητα µιας ϑέσης, αλλά να «συµµορφώσουν», εµφανίζονται και σε άλλες σχολές της ΣΘΕ. Κάποιες ϕορές οι οµάδες αυτές ϕαίνεται να έχουν κοινά µέλη όπως διαπιστώθηκε στην περίπτωση των ϐανδαλισµών στο γραφείο συναδέλφου στο Φυσικό µε στόχο την τροµοκράτησή του. Πρόσφατα είχαµε µια άκρως ανησυχητική κλιµάκωση µε επεισόδια κατά την εξέταση µαϑηµάτων στο Τµήµα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, επεισόδια που οδήγησαν στην πρωτοφανή αναβολή των εξετάσεων για κάποια µαθήµατα. Στο σοβαρότερο από τα περιστατικά µια οµάδα µικρότερη των 10 ατόµων απέκλεισε για περίπου µία ώρα έναν συνάδελφο σε ένα γραϕείο και στη ϐάση κάποιων αιτηµάτων ή «αιτηµάτων» για την εξεταστική διαδικασία (στα οποία δεν µας ενδιαφέρει καν να υπεισέλθουµε), παρουσία και τρίτων, τον έβριζαν χυδαία και απείλησαν επανειληµµένα τη σωµατική του ακεραιότητα. Ο συνάδελφος καταγγέλει επίσης ότι τον έσπρωξαν και τον χτύπησαν".

Ο Σύλλογος διδασκόντων προσθέτει: "Οσοι από εµάς δεν επιθυµούν να µπαινοϐγαίνει η Αστυνοµία στις σχολές, για λόγους που έχουν αναλυθεί πολλές ϕορές στο παρελθόν, αναρωτιόµαστε πού αλλού µπορεί να προσφύγει κάποιος που προπηλακίζεται χυδαία και τον απειλούν χωϱίς περιστροφές ότι «ϑα σε πάρουν τέσσερεις από εδώ µέσα». ΄Ολα αυτά, πέρα από το προσωπικό κόστος που επιφέρουν στους παθόντες, αποτελούν επίσης µια εξαιρετική δυσφήµιση για το ∆ηµόσιο Πανεπιστήµιο η οποία δεν µπορεί παρά να χαροποιεί τους πολλούς εχθρούς του. Τα µέλη αυτών των οµάδων είναι αρκετά µεγάλοι σε ηλικία ώστε να έχουν το ακαταλόγιστο των πράξεών τους ή να ϑεωρηθεί ότι δεν είναι σε ϑέση να αντιληφθούν σε ποιανού τον µύλο ϱίχνουν νερό µε τις ενέργειές τους. Τίθεται επίσης το ερώτηµα, ποια είναι η ϑέση της ∆ιοίκησης του ΕΚΠΑ και αν τα µέλη ∆ΕΠ αφήνονται στην τύχη τους χωρίς καµία συνδροµή, για να ψάξει ο καθένας δική του στρατηγική επιβίωσης. Μας προβληµατίζει έντονα η απουσία δηµόσιας σχετικής τοποθέτησης από τη Σύγκλητο ή το Πρυτανικό Συµβούλιο.

Μπορεί κανείς πολλά να σκεφτεί πάνω στις αιτίες τέτοιων ϕαινοµένων. Βλέπουµε και στον δικό µας χώρο τα µικρά περιθώρια ουσιαστικής συνδικαλιστικής παρέµβασης, τις δυσκολίες και ϕυσικά τις ανεπάρκειες µας. Σε τέτοιες συνθήκες, η ακτιβίστικη υπεραναπλήρωση, αν υποθέσουµε ότι µιλάµε για τέτοια, είναι µια ατελέσφορη και τελικά επιζήµια διέξοδος. Το πανεπιστήµιο γενικά αλλά και ειδικότερα οι ϕοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να ϐρουν τις λύσεις σε τέτοια ζητήµατα και να σταµατήσουν αυτόν τον κατήφορο. ΄Οταν η έννοια της εκπροσώπησης χάνεται χωρίς ούτε κατά διάνοια να έχει αντικασταθεί από πραγµατικές, και όχι ϑεωρητικές, «αµεσοδηµοκρατικές διαδικασίες», νόµος γίνεται το δίκιο οποιουδήποτε σπεύδει να γεµίσει το κενό µε την αυθεντία του, τον παραγοντισµό, και τις άδηλες διασυνδέσεις του.

Ας γίνει κατανοητό ότι ο τρόπος αυτός άσκησης «συνδικαλισµού» αποτελεί µια λούµπεν καρικατούρα, εξόχως παράφωνη σε σχέση µε τη σοϐαρότητα των µεγάλων προβληµάτων που αντιµετωπίζουν τα πανεπιστήµια και τις κινητοποιήσεις ϕοιτητικών συλλόγων πανελλαδικά".

Ο σύλλογος καθηγητών της ΣΘΕ καταλήγει λέγοντας: "Εκφράζουµε την αλληλεγγύη µας στους συναδέλφους που γίνονται, δυστυχώς όλο και συχνότεϱα κάποιοι από αυτούς, στόχοι παρόµοιων συµπεϱιφορών. Ανησυχούµε, και το λέµε µε πλήρη επίγνωση, ότι η διαρκώς αυξανόµενη ένταση µποϱεί να οδηγήσει στο να ϑρηνήσουµε ϑύµατα".

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr