Να αξιοποιηθεί το κτήριο της Φοιτητικής Εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Αξιοποίηση του κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Η Παιδεία στη Βουλή: Κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή, με αποδέκτη την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, για την αξιοποίηση κτηρίου που ανήκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με σκοπό την αξιοπρεπή στέγαση των φοιτητών του Ιδρύματος.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:


«Κυρία Υπουργέ,

Το εξαώροφο κτήριο -πρώην ξενοδοχείο Σιρένε- αγοράστηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 1984 και μετατράπηκε σε Εστία, η οποία λειτούργησε για περίπου μία δεκαετία. Σύμφωνα με τον τότε πρύτανη του Πάντειου Πανεπιστήμιου, κ. Κοντογιώργη:

«ήταν πολυτελές ξενοδοχείο με πισίνα στην οροφή, κλιματισμό σε όλα τα δωμάτια, χαλιά, εστιατόριο και πολλά άλλα». Ο κ. Κοντογιώργης έκανε απίστευτες δηλώσεις-καταγγελίες για κακοδιαχείριση (υπενοικίαση σε διάφορους ημετέρους και τρίτους από τους εκάστοτε διαχειριστές, στέγαση διακίνηση γυναικών και ναρκωτικών κ.λπ.). Όπως χαρακτηριστικά είπε: «..το λεηλάτησαν ολοκληρωτικά. Σήμερα έμεινε μόνο ο σκελετός όπως φαίνεται. Κανείς δεν ζήτησε ευθύνες από κανέναν». Το γεγονός ότι, στον σεισμό του 1999, το ανωτέρω κτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές, δεν δικαιολογεί την πλήρη εγκατάλειψη του. Το 2003, υπήρξε πρόταση από την «Αθήνα 2004» για ένταξη του εν λόγω κτηρίου στο πρόγραμμα στέγασης της περιόδου των Αγώνων. Η Σύγκλητος αρνήθηκε την πρόταση για διάφορους λόγους και από το 2003, το παραπάνω κτήριο τελούσε για πολλά χρόνια υπό κατάληψη εξωπανεπιστημιακών, κυρίως, ατόμων. Να σημειωθεί, δε ότι, το εν λόγω κτίριο είναι δυναμικότητας 210 κλινών.

Με δεδομένα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν την Ελληνική οικογένεια (ακρίβεια, υψηλός πληθωρισμός, ακριβά ενοίκια λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε τουρίστες κ.ά.) το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στην χώρα μας γίνεται οξύτερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), σε όλη την χώρα διατίθενται, συνολικά, περίπου 13.000 κλίνες σε φοιτητικές εστίες και ξενοδοχεία, καλύπτεται, δηλαδή, λιγότερο του 3% των σχετικών αναγκών, σε σχέση με τους 460.000 ενεργούς φοιτητές.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός: 

Είναι στις προθέσεις σας η ανακαίνιση του κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου και η αξιοποίησή του, με σκοπό την αξιοπρεπή στέγαση των φοιτητών του εν λόγω Πανεπιστημίου;»

Η Ερωτώσα Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης
ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr