Το ΟΠΑ παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς

Το ΟΠΑ παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) με διαδρομή 102 χρόνων στην ελληνική κοινωνία, υπηρετεί με συνέπεια ένα σύνολο διαχρονικών Αξιών όπως η Αριστεία, η Ακαδημαϊκή Ελευθερία και Δεοντολογία, η Καινοτομία, η Εξωστρέφεια και η Κοινωνική Ευθύνη, ενώ αφουγκράζεται διαρκώς τις ανάγκες που αναδύονται και ανιχνεύει τις νέες προοπτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΟΠΑ, επαναπροσδιορίζει την αξία της κοινωνικής προσφοράς και της άμβλυνσης των ανισοτήτων σχεδιάζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ενέργειες που στηρίζουν τα όνειρα των νέων, ενισχύουν την κοινωνία, προστατεύουν το περιβάλλον, υποστηρίζουν τις ευπαθείς ομάδες, και δημιουργούν αξία για όλους.  


Στηριζόμενο κυρίως στην εθελοντική προσφορά των μελών της ακαδημαϊκής του κοινότητας και ιδιαίτερα των φοιτητριών και των φοιτητών του, το ΟΠΑ συμμετέχει στην παροχή βοήθειας στις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες. Για παράδειγμα, συστηματικά διενεργείται εθελοντική αιμοδοσία, προσφέρεται βοήθεια σε μαθητές μέσω των κοινωνικών φροντιστηρίων, υλοποιεί προγράμματα αρωγής (φωτιές Β. Εύβοιας), διοργανώνει αγώνες δρόμου με κοινωνικό αντίκτυπο, εκδίδει εφημερίδα με θέματα που άπτονται της σύγχρονης έρευνας και εκπαίδευσης και των κοινωνικών συνεπειών αυτής (ΟΠΑ News).

Δείκτες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) του ΟΠΑ

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται οι στρατηγικοί δείκτες του Πανεπιστημίου σε θέματα Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), όπως αποτυπώθηκαν κατά την διετία 2017-18. Στην covid περίοδο δεν έχουμε ακόμα καταγράψει το σύνολο των ενεργειών, δίνεται ωστόσο η στόχευση της επόμενης διετίας 2021-22.

Δείκτες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ)

2017

2018

2021-2022

Αριθμός δράσεων του "AUEB Volunteers"

18

45

47

Αρ. εθελοντών του "AUEB Volunteers" 

1658

3661

3700

Αριθμός μαθημάτων στα Προγραμμάτων Σπουδών σε θέματα Κοινωνικής Ευθύνης

25

25

26

 Αριθμός ερευν. δημοσιεύσεων σε θέματα ΕΚΕ

42

44

46

Αριθμός ερευνητικών έργων σε θέματα ΕΚ

18

22

24

Αριθμός συνεργασιών με φορείς σε θέματα ΕΚΕ

6

10

12

Αριθμός συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων

16

7

12

---

Σήμερα παρουσιάζει όλες τις δράσεις του μέσα  από τον ιστότοπο του https://www.aueb.gr/el/content/koinoniki-eythyni  και σχεδιάζει συνεχώς νέες δράσεις με κοινωνική ευαισθησία, όπως την πρόσφατη «υιοθεσία» του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Ερμής» για άτομα με Αναπηρίες.   

Μέσα από τα 8 Προπτυχιακά, αλλά και τα 29 Προγράμματα Μεταπτυχιακά Σπουδών του, το ΟΠΑ καλλιεργεί την έννοια της ηθικής και της ευθύνης στο οικοσύστημα της οικονομίας και στην κοινωνία.

Ο Αντιπρύτανης Κωνσταντίνος Δράκος, Καθηγητής και Υπεύθυνος Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε: «Είναι συναίσθηση όλων μας ότι οι διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες, καθιστούν την Κοινωνική Ευθύνη και Προσφορά βασικό συστατικό των αξιών και της θεσμικής μας ταυτότητας, αποτελώντας, ταυτόχρονα, οδηγό για την υγιή πορεία της κοινότητας του Ιδρύματος. Το ΟΠΑ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ταυτίζεται με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας». 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr