Εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ: Κρέμασαν πινακίδα στο λαιμό του Πρύτανη

ΑΣΟΕΕ: Εικόνα από την εισβολή αγνώστων στο γραφείο του πρύτανη - Του κρέμασαν πινακίδα στο λαιμό 

Η εικόνα του Πρύτανη που του έχουν κρεμάσει πινακίδα με σκοινί από τον λαιμό με το μήνυμα "αλληλεγγύη στις καταλήψεις" προκαλεί σοκ.

Μια φωτογραφία που παγώνει το αίμα και φέρνει μνήμες από το παρελθόν δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα που πραγματοποίησε την καταδρομική επίθεση στο γραφείο του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ.


Η εικόνα του Πρύτανη που του έχουν κρεμάσει πινακίδα με σκοινί από τον λαιμό με το μήνυμα "αλληλεγγύη στις καταλήψεις" προκαλεί σοκ στην Πανεπιστημιακή κοινότητα.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Επικηρύχθηκαν οι δράστες της ΑΣΟΕΕ - Δίδεται αμοιβή 100.000 ευρώ για πληροφορίες

Η φωτογραφία η οποία συνοδεύεται από μακροσκελές κείμενο δημοσιεύτηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου και υπογράφεται από την "Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης"

Οι «αλληλέγγυοι» στις καταλήψεις πανεπιστημίων πραγματοποίησαν εισβολή το πρωί της Πέμπτης 29/10 στο γραφείο του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη.

Στη φωτογραφία που ανέβασαν δείχνουν τον πρύτανη περικυκλωμένο από τους καταληψίες να του περνούν στον λαιμό μια ταμπέλα που γράφει «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Ειρωνεύονται μάλιστα τον κ. Μπουραντώνη, λέγοντας «ευχαριστούμε τον πρύτανη που έδειξε την αλληλεγγύη του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο».

Όπως παραδέχθηκαν οι ίδιοι, μέσα από το κείμενό τους, επέλεξαν να στοχοποιήσουν τον συγκεκριμένο πρύτανη, μεταξύ άλλων, γιατί «φροντίζει να αφήνει παντού το νεοφιλελεύθερο στίγμα του στον δημόσιο διάλογο, μέσα από άρθρα και συγγράμματα στα οποία υπεραμύνεται της ευρωενωσιακής πολιτικής και της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ»(!), καθώς και γιατί «οραματίζεται έναν εξευρωπαϊσμό των πανεπιστημίων στα πρότυπα αποστειρωμένων και επιτηρούμενων ιδρυμάτων»!

«Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ' εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων», έγραψαν στην ανακοίνωσή τους οι δράστες.

Καταδικάζει η Σύνοδος Πρυτάνεων

Σύνοδος Πρυτάνεων: Καταδικάζει την επίθεση στο γραφείο του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ.

«Καμία έκφραση βίας δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια», δηλώνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων σε ανακοίνωσή της, σχετικά με την επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη.

Η Σύνοδος τονίζει ότι «καταδικάζει απερίφραστα» την επίθεση και εξέφρασε «την αμέριστη συμπαράστασή» της στον πρύτανη του ΟΠΑ.

«Πράξεις τυφλής βίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, συνιστούν απειλή για την ίδια την Δημοκρατία, παραβιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας στην επιστήμη, έρευνα και διδασκαλία», αναφέρει η Σύνοδος.

Κάνει λόγο για «λιγοστούς γνωστούς- αγνώστους», που έχουν «διαρκή στόχευση να καταλύουν το ακαδημαϊκό άσυλο, με την ελεύθερη δημοκρατική έκφραση, τη γνώση και τη διακίνηση ιδεών να διώκονται μέσα στον ίδιο τον φυσικό τους χώρο».

«Απομονωμένες μειοψηφίες επιχειρούν να μετουσιώσουν τα πανεπιστήμια σε ορμητήρια ανομίας. Βρίσκουν σταθερά απέναντί τους σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κεραμέως: Οι δράστες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη

Η τοποθέτηση της Υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως με αφορμή την επίθεση αγνώστων στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κάνει γνωστά τα ακόλουθα:

"Η εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κυκλοφόρησε σήμερα από την εισβολή κουκουλοφόρων στο γραφείο του είναι αποτρόπαια.

Η Κυβέρνησή μας αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, προβλέποντας την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο. Και ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμιά μας.

Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά.

Και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Καλούμε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τον προπηλακισμό του Πρύτανη.

Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, Πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο."

Το χρονικό

Επίθεση βίας άνευ προηγουμένου έγινε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου ομάδα 15 βανδάλων μπήκε στο γραφείο του πρύτανη του Ιδρύματος Δημήτρη Μπουραντώνη, κατέστρεψε τα πάντα και επιτέθηκε στον ίδιο και και τον αντιπρύτανη του Κωνσταντίνο Δράκο. 

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11:30, ομάδα 15 κουκουλοφόρων εισέβαλε με τρόπο βίαιο και τρομοκρατικό στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προξένησε εκτεταμένες καταστροφές στα γραφεία, στους τοίχους, στα έπιπλα και στον εξοπλισμό της Πρυτανείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν αποχωρήσουν άσκησαν σωματική βία στον Πρύτανη, τον απείλησαν και τον εξύβρισαν ενώ οι ζημιές που έγιναν είναι πολλών χιλιάδων ευρώ.

Τα άτομα μπήκαν και σε διπλανό γραφείο όπου προκάλεσαν κι άλλες ζημιές ενώ ζωγράφισαν το σύμβολο της Αναρχίας με κόκκινη και μαύρη μπογιά στους τοίχους.

Ο Πρύτανης αναφερόμενος στο περιστατικό δήλωσε τα εξής:

1. Τέτοιες έκνομες, βίαιες και αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν έχουν θέση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, ο σεβασμός της ζωής και της προσωπικότητας, και η δημοκρατία, είναι θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αξίες του Πανεπιστημίου.

3. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος και αφοσίωση για τη διασφάλιση της δημοκρατικής και εύρυθμης λειτουργίας του.

Παρέμβαση της Κυβέρνησης ζητά η ΔΑΠ

Θέσπιση κάρτας εισόδου και πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ ζητά από την κυβέρνηση η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την επίθεση αγνώστων στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κάνει λόγο για δράση ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου εντός του ΑΕΙ. «Το μόνο πράγμα που ξέρουν να κάνουν συγκεκριμένες μειοψηφικές ομάδες, είναι η βία, οι απειλές και οι καταστροφές»τονίζει η φοιτητική παράταξη.

Η ΔΑΠ αναφέρει πως «τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν σταματήσει να αποτελούν άσυλο ανομίας» και ζητά από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις πάγιες προτάσεις της παράταξης για «θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής κάρτας εισόδου και πανεπιστημιακή φύλαξη από ειδικό Σώμα».

Αναλυτικά η τοποθέτησή της σχετικά με τα σημερινά γεγονότα:

"Επίθεση δέχτηκε σήμερα ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) κ. Δημήτριος Μπουραντώνης από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία εισέβαλαν παράνομα μέσα στο γραφείο του. Το θλιβερό αυτό περιστατικό έρχεται να αποδείξει για ακόμη μια φορά πως η βία, οι απειλές και οι καταστροφές αποτελούν το μόνο πράγμα που ξέρουν να κάνουν συγκεκριμένες μειοψηφικές ομάδες ακραίων παραβατικών στοιχείων.

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια, όμως, έχουν σταματήσει να αποτελούν άσυλο ανομίας. Έχει έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα, θεωρούμε ότι πάγιες θέσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την ασφάλεια στους ακαδημαϊκούς χώρους, καθώς και οι προτάσεις μας για θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής κάρτας εισόδου και πανεπιστημιακή φύλαξη από ειδικό Σώμα θα δώσουν νόημα στην πραγματική έννοια του ασύλου και θα ολοκληρώσουν τη γενναία μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει από την Κυβέρνηση.

Όλη η φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Μαζί βάζουμε τα θεμέλια για ένα ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, στο οποίο θα κυριαρχεί η νομιμότητα και η ασφάλεια όλων όσοι πραγματικά έχουν θέση σε αυτό."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr