Πρωτόκολλο διαχείρισης πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος Covid-19 στο ΟΠΑ

Πρωτόκολλο διαχείρισης πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος Covid-19 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από συζήτηση και λαμβάνοντας υπόψη:

1. τις διατάξεις του άρθρου δωδέκατου της 115744/Ζ1/4-9-2020 Κ.Υ.Α. (Β' 3707), «Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID 19 κατά τη λειτουργία τους», σύμφωνα με τις οποίες με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Α.Ε.Ι. καταρτίζεται πρωτόκολλο διαχείρισης πιθανού ή επιβεβαιωμένού κρούσματος COVID 19,


2. την 4829/07.09.2020 Πράξη συγκρότησης του Πρυτανικού Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η θητεία του οποίου είναι τετραετής, ήτοι έως 31.08.2024 (ΑΔΑ: ΨΑ4Ι469Β4Μ-86Γ),

3. την 4972/16.09.2020 εισήγηση της Αναπλ. Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Διοικητικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας και της κείμενης νομοθεσίας,

αποφασίζει:

καταρτίζει το πρωτόκολλο διαχείρισης πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος Κρούσματος COVID 19 του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ως ακολούθως:

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΙΘΑΝΟΥ Ή ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ COVID-19 ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Στο πλαίσιο εφαρμογής της με Αριθ. 115744/Ζ1/4-9-2020 ΚΥΑ (Β' 3707) για σύνταξη Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Πιθανού ή Επιβεβαιωμένου Κρούσματος στο ΟΠΑ κατά την τρέχουσα περίοδο και αφού ελήφθησαν υπόψη οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και η ακτινωτή ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του ΟΠΑ παρατίθενται τα ακόλουθα:

Βασικοί Κανόνες Αντιμετώπισης COVID -19

• Επάρκεια Αποθεμάτων Υγειονομικού Υλικού.

• Συνεχής ενημέρωση με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο π.χ. προφορική, διαδικτυακή ανάρτηση ανακοινώσεων για χρήση Μάσκας, Τήρηση Αποστάσεων, Ατομική Υγιεινή.

• Αυστηρή επίβλεψη του προσωπικού καθαριότητας για σχολαστικό καθάρισμα, άνοιγμα παραθύρων και Θυρών και επάρκεια αντισηπτικού στα σημεία πρόσβασης κυρίως των φοιτητών και λοιπών μελών του ΟΠΑ.

• Απολύμανση όλων των εγκαταστάσεων του ΟΠΑ κατά τακτά διαστήματα από ανάδοχο εξειδικευμένη εταιρεία.

• Διακριτική παρακολούθηση και υπενθύμιση των φοιτητών από τους Επιτηρητές - Διδάσκοντες στις αίθουσες και από τους επόπτες στους κοινόχρηστους χώρους για υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση προβλεπόμενων αποστάσεων. • Ορισμός χώρου απομόνωσης Υποπτου Κρούσματος.

• Ορισμός Υγειονομικού Υπευθύνου και του αναπληρωτή του, τους οποίους Θα συνδράμουν και Θα ενημερώνουν οι επόπτες όλων των κτιρίων σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος.

Ορισμός Υγειονομικού Υπευθύνου

Ως Υγειονομικός Υπεύθυνος ορίζεται η νοσηλεύτρια του Πανεπιστημίου με αναπληρωτή τον Υπεύθυνο Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων του ΟΠΑ, οι οποίοι εκτιμούν κατ' αρχήν την κατάσταση και εν συνεχεία ενημερώνουν τους γιατρούς του Πανεπιστημίου εκτός αν είναι παρόντες οπότε εκτιμούν οι ίδιοι. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνονται ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού από τον Υγειονομικό Υπεύθυνο ή τον αναπληρωτή του.

Ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με Λοίμωξη COVID —19

1. Ενημερώνεται ο Υγειονομικός Υπεύθυνος του Πανεπιστημίου από τον ίδιο τον πάσχοντα ή μέσω άλλου μέλους της Πανεπιστημιακής Κοινότητας π.χ. επιτηρητής / διδάσκων / επόπτης.

2. Ο υγειονομικός υπεύθυνος εκτιμά την κατάσταση και ενημερώνει άμεσα τη γιατρό του Πανεπιστημίου, ή η γιατρός εκτιμά η ίδια την κατάσταση, αν είναι παρούσα.

3. Αν ο ασθενής παρουσιάζει σύμπτωμα λοίμωξης συμβατό με COVID-λοίμωξη του χορηγούνται άμεσα τα κατάλληλα ΜΑΠ (μέτρα ατομικής προστασίας).

4. Οδηγείται στο δωμάτιο COVID (χώρο στον οποίο Θα απομονωθεί το περιστατικό και δεν επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή σε κανέναν).

5. Αν η κατάστασή του το επιτρέπει αναχωρεί με ίδιο μέσο.

6. Αν η κατάστασή του κριθεί επιβαρυμένη από τον υγειονομικό υπεύθυνο, διακομίζεται στο κέντρο αναφοράς με ΕΚΑΒ ή αναμένεται η προσέλευση οικείου για να τον παραλάβει, με απαραίτητη χρήση των ενδεδειγμένων ΜΑΠ.

7. Ο υγειονομικός υπεύθυνος ενημερώνει τον ΕΟΔΥ, τη διοίκηση και ξεκινά την ιχνηλάτηση των στενών επαφών του πιθανού κρούσματος, σύμφωνα με τον ορισμό του ΕΟΔΥ για τη στενή επαφή,

8. Ο ασθενής εκτιμάται από τον Θεράποντα ιατρό για το ενδεχόμενο διενέργειας μοριακού τεστ, ο οποίος ενημερώνει τον υγειονομικό υπεύθυνο με γραπτή γνωμάτευση ως προς την ανάγκη διενέργειας του.

9. Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο ασθενής παραμένει σε απομόνωση και κατ' οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το πανεπιστήμιο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του. Αν επιδεινωθεί η κατάστασή του, Θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στην πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα. Στο σημείο αυτό η διαχείριση του πιθανού κρούσματος γίνεται με ευθύνη του ΕΣΥ και όχι του ΟΠΑ. Το ΟΠΑ ζητά σχετική ενημέρωση από το ΕΣΥ, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ.

10. Διενεργείται απολύμανση σε όλους τους χώρους που κινήθηκε ο ασθενής.

11. Αν το τεστ βγει αρνητικό, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στα μαθήματα ή στην εργασία του μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του καθώς και την εκτίμηση του Θεράποντα ιατρού, ενώ οι στενές επαφές επιστρέφουν άμεσα.

Ενέργειες σε περίπτωση Επιβεβαιωμένου Κρούσματος COVID —19 (θετικό τεστ)

1. Ενημερώνεται άμεσα από τον ασθενή ο Υγειονομικός Υπεύθυνος του ΟΠΑ και ο ΕΟΔΥ.

2. Ο ΕΟΔΥ ή άλλη αρμόδια Υπηρεσία σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο επικοινωνεί με τον Υγειονομικό Υπεύθυνο του Ιδρύματος για να γίνει ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος (εκπαιδευτικοί / συμφοιτητές στο ίδιο έτος, συμφοιτητές κι εργαζόμενοι σε εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο κ.λπ.).

3. Ο Υγειονομικός Υπεύθυνος μεριμνά διά των αρμόδιων Υπηρεσιών για τον ενδελεχή καθαρισμό και απολύμανση στις επιφάνειες και στους χώρους που κινήθηκε το κρούσμα (σχετικές οδηγίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ).

4. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες για τη διακοπή των προφυλάξεων έναντι μετάδοσης των ασθενών με COVID — 19 με γραπτή γνωμάτευση του Θεράποντος ιατρού.

5. Οι φοιτητές της ίδιας ομάδας/τμήματος ή οι συνεργάτες (στενές επαφές) Θα απομακρυνθούν από το ίδρυμα, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσούν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, Θα επιστρέψουν σύμφωνα με τις επίκαιρες οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

Ενέργειες σε περίπτωση Συρροής Κρουσμάτων με λοίμωξη COVID -19

Ως συρροή κρουσμάτων ορίζεται η εμφάνιση τουλάχιστον (3) τριών εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης COVID — 19 σε διάστημα 14 ημερών, μεταξύ φοιτητών / εκπαιδευτικών / υπαλλήλων, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση και δεν υπάρχει μεταξύ τους στενή επαφή εκτός του χώρου του Πανεπιστημίου.

• Άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ, των Πρυτανικών Αρχών και του Υγειονομικού Υπευθύνου για επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση επαφών.

• Παροχή ειδικότερων οδηγιών αντιμετώπισης και λειτουργίας των Ακαδημαϊκών Μονάδων.

• Ενδελεχής καθαρισμός και απολύμανση των χώρων όπου κινήθηκαν τα κρούσματα βάσει των οδηγιών του ΣΟΔΥ.

Επισημάνσεις

Χρησιμοποιείται ειδικό δωμάτιο COVID-19 καλά αεριζόμενο, στο οποίο δεν μπαίνει κανείς χωρίς τις οδηγίες του υγειονομικού υπεύθυνου για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων. Ο υγειονομικός υπεύθυνος τηρεί βιβλίο COV1D-19 για καταγραφή των περιστατικών. Οι οδηγίες θα επικαιροποιούνται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους του πανεπιστημίου είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν κάνει χρήση μάσκας παραβαίνοντας την ως άνω οδηγία, οφείλει τουλάχιστον να το αναφέρει κατά την ιχνηλάτηση από τον υγειονομικό υπεύθυνο ή τον ΕΟΔΥ, γιατί δυνητικά υπάγεται στον ορισμό της στενής επαφής (επαφή με κρούσμα χωρίς χρήση κατάλληλων μέτρων ατομικής προστασίας) ή, σε περίπτωση που το άτομο που δεν κάνει χρήση μάσκας είναι ο ασθενής, διευρύνεται γεωμετρικά το πεδίο των στενών επαφών του. 'Οσον αφορά στη Φοιτητική Εστία Αθηνών, ως υπεύθυνος ορθής εφαρμογής των ανωτέρω καθώς και των ειδικότερων οδηγιών του ΕΟΔΥ σχετικά με τη λειτουργία των Φοιτητικών Εστιών ορίζεται ο κ. Παναγιώτης Κασελάκης, ο οποίος οφείλει σε κάθε περίπτωση να ενημερώνει άμεσα τον Υγειονομικό Υπεύθυνο.

Υπεύθυνοι - Στοιχεία Επικοινωνίας

Υγειονομικός Υπεύθυνος Π. Καραγιάννη Νοσηλεύτρια ΟΠΑ 210-8203217

Αναπληρωτής Γ. Κακούρος Υπεύθυνος Αντιμετώπισης 'Εκτακτων Συμβάντων ΟΠΑ 210-8203240

Αντιπρύτανης Ακαδ. Υποθ. & Προσωπικού Β. Βασδέκης · Καθηγητής 210-8203289

Γενική Διεύθυνση Μ. Κούρτη Προϊσταμένη 210-8203277

Διεύθυνση Διοικητικού Ι. Αποστολοπούλου Αν. Προϊσταμένη 210-8203244

ΦΕΑ Π. Κασελάκης Διοικητικός Υπεύθυνος 210-2021614

Σε ώρες εκτός ωραρίου εργασίας τα κινητά τηλέφωνα των ανωτέρω υπευθύνων διατίθενται από τα Θυρωρεία των κτιρίων του Ο.Π.Α..

  • Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του ΟΠΑ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr