ΟΠΑ: Έξι θέσεις για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

ΟΠΑ: Έξι θέσεις για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

Προκήρυξη για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Συνέλευση του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην 1η συνεδρίασή της (16/09/2020), αποφάσισε την προκήρυξη έξι (6) θέσεων Υποψήφιων Διδακτόρων στα παρακάτω ερευνητικά θέματα: 


  1. Ενεργειακά Μοντέλα Νέων Αγορών

(Υπεύθυνος κ. Ιωάννου Γ., Καθηγητής, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

  1. Data Envelopment Analysis and Big Data

(Υπεύθυνος κ. Κρητικός Ε., Αν. Καθηγητής, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

  1. Modelling and Optimization Methods for variants Vehicle Routing Problem with Environmental Criteria

(Υπεύθυνος κ. Κρητικός Ε., Αν. Καθηγητής, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

  1. Συνδυαστική Βελτιστοποίηση στη Βιομηχανία

(Υπεύθυνος κ. Μούρτος Ι., Αν. Καθηγητής, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

  1. Στρατηγική, Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα σε μικρο και μακρο επίπεδο

(Υπεύθυνος κ. Σπανός Ι., Αν. Καθηγητής, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

  1. Τεχνολογία λογισμικού

(Υπεύθυνος κ. Σπινέλλης Δ., Καθηγητής, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

  1. Data Virtualization

(Υπεύθυνος κ. Χατζηαντωνίου Δ., Αν. Καθηγητής, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά και με απλό ταχυδρομείο μέχρι και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 τα παρακάτω δικαιολογητικά στη Γραμματεία Μεταπτυχιακών & Διδακτορικών Σπουδών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων (κα. Μακρυνιώτη Σοφία, Ευελπίδων 47Α και Λευκάδος 33, 7ος όροφος, γραφείο 705, τηλ.: 210 8203 865, email. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.):

α) Σχετική αίτηση (ΕΔΩ).

β) Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.

γ) Αντίγραφα των τίτλων σπουδών. Στην περίπτωση που οι τίτλοι σπουδών έχουν χορηγηθεί από Ιδρύματα της αλλοδαπής, αυτοί πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

δ) Προσχέδιο της προτεινόμενης διδακτορικής διατριβής (ερευνητική πρόταση).

ε) Έκθεση ιεραρχημένων ερευνητικών ενδιαφερόντων και προτεραιοτήτων, σε περίπτωση που ο/η υποψήφιος/α υποβάλλει αίτηση για περισσότερες από μία θέσεις της προκήρυξης.

στ) Πιστοποιητικό τουλάχιστον πολύ καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας.

ζ) Τουλάχιστον δύο συστατικές επιστολές από Καθηγητές ή Λέκτορες από αναγνωρισμένο ίδρυμα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. 

Όσοι ενδιαφέρονται να καταθέτουν αίτηση για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, παρακαλούνται να διαβάσουν πρώτα προσεκτικά τον Κανονισμό Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών (δείτε τον παρακάτω) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Τεύχος Β' ΦΕΚ 3826/06.09.2018), όπου αναφέρονται όλες οι σχετικές πληροφορίες και απαιτήσεις για την διεξαγωγή διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα. Επίσης για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Γραμματεία Μεταπτυχιακών & Διδακτορικών Σπουδών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων ή στους υπεύθυνους καθηγητές των παραπάνω ερευνητικών θεμάτων.

Κανονισμό Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών

Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Άρθρο 1

Γενικές διατάξεις

1. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών παρέχει τη δυνατότητα διεξαγωγής Διδακτορικών Σπουδών Έρευνας σε τομείς που εμπίπτουν στα ερευνητικά ενδιαφέροντα ή/και στα γνωστικά αντικείμενα του τμήματος.

2. Ο τίτλος του διδακτορικού διπλώματος είναι δημόσιο έγγραφο και απονέμεται στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία.

Άρθρο 2

Στόχος

1. Οι διδακτορικές σπουδές αποβλέπουν αφενός στην παραγωγή πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας υψηλού επιπέδου και αφετέρου στη δημιουργία επιστημόνων ικανών να συμβάλουν στην πρόοδο της επιστήμης, της εκπαίδευσης και των εφαρμογών. Οι απόφοιτοι των διδακτορικών προγραμμάτων προορίζονται να στελεχώσουν το ερευνητικό, επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό δυναμικό της Ελλάδας και του εξωτερικού.

2. Παράλληλα, το διδακτορικό πρόγραμμα αποτελεί για το τμήμα, αλλά και το Πανεπιστήμιο συνολικά, πηγή ακαδημαϊκού κύρους και διεθνούς αναγνώρισης και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ερευνητικής παραγωγής, με έμφαση στη δημοσίευση της επιστημονικής έρευνας που συντελείται στο πλαίσιό του.

Άρθρο 3

Νομικό και θεσμικό πλαίσιο

1. Το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας οργανώνεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4485/2017, τις ισχύουσες λοιπές σχετικές νομικές διατάξεις και αποφάσεις, καθώς και τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.

Άρθρο 4

Υποψήφιοι

1. Οι υποψήφιοι φοιτητές του διδακτορικού προγράμματος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας πρέπει να έχουν τα εξής κατ' ελάχιστον τυπικά προσόντα:

α) Πτυχίο Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισοτίμου ιδρύματος της αλλοδαπής.

β) Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου ιδρύμα τος της αλλοδαπής, ή κατοχή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου, σύμφωνα μετο άρθρο 46 του ν. 4485/2017.

γ) Τουλάχιστον πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακαδημαϊκής αριστείας, και μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος μπορεί να γίνει δεκτός ως υποψήφιος διδάκτορας και μη κάτοχος Δ.Μ.Σ. Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι, Α.Σ.Π.Α.Ι.Τ.Ε. ή ισότιμων σχολών μπορούν να γίνουν δεκτοί ως υποψήφιοι διδάκτορες μόνο εφόσον είναι κάτοχοι Δ.Μ.Σ. Οι υποψήφιοι διδάκτορες που γίνονται δεκτοί κατ' εξαίρεση δίχως να είναι κάτοχοι Δ.Μ.Σ., υποχρεούνται να περατώσουν οργανωμένο κύκλο μαθημάτων που ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Ο χρόνος παρακολούθησης κύκλου υποχρεωτικών μαθημάτων υπολογίζεται στον ελάχιστο χρόνο για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.

Άρθρο 5

Υποβολή αιτήσεων

1. Το Τμήμα μπορεί να προκηρύσσει θέσεις υποψηφίων διδακτόρων, οι οποίες δημοσιοποιούνται δια του ημερησίου τύπου και αναρτώνται ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό τόπο του Τμήματος. Προκηρύξεις μπορεί να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

2. Ο/Η υποψήφιος/α υποβάλλει κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και εντός του χρονικού διαστήματος, το οποίο ορίζεται από την εκάστοτε προκήρυξη, σχετική αίτηση στη Γραμματεία Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, συμπεριλαμβάνοντας τίτλο και γενικό προσχέδιο της διδακτορικής διατριβής. Στην αίτηση αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος, η προτεινόμενη γλώσσα εκπόνησης, η οποία μπορεί να είναι διάφορη της ελληνικής, και ο προτεινόμενος ως επιβλέπων της διδακτορικής διατριβής, ο οποίος ανήκει σε όσους έχουν δικαίωμα επίβλεψης διδακτορικής διατριβής, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 13 του παρόντος κανονισμού. Η διαδικασία αξιολόγησης υποψηφίων διδακτορικών φοιτητών είναι συνεχής.

3. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που υποβάλλονται από κάθε υποψήφιο/α είναι τα εξής:

α) Σχετική αίτηση στη Γραμματεία Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων.

β) Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.

γ) Αντίγραφα των τίτλων σπουδών. Στην περίπτωση που οι τίτλοι σπουδών έχουν χορηγηθεί από ιδρύματα της αλλοδαπής, αυτοί πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

δ) Προσχέδιο της προτεινόμενης διδακτορικής διατριβής (ερευνητική πρόταση).

ε) Έκθεση ιεραρχημένων ερευνητικών ενδιαφερόντων και προτεραιοτήτων, σε περίπτωση που ο/η υποψήφιος/α υποβάλλει αίτηση για περισσότερες από μία θέσεις της προκήρυξης.

στ) Πιστοποιητικό τουλάχιστον πολύ καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας.

ζ) Τουλάχιστον δύο συστατικές επιστολές από Καθηγητές ή Λέκτορες από αναγνωρισμένο ίδρυμα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Άρθρο 6

Αξιολόγηση αιτήσεων

1. Η Συνέλευση του Τμήματος, αφού λάβει υπόψη τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, τις κατηγοριοποιεί με βάση τη συνάφεια του ερευνητικού αντικειμένου, και ορίζει μία τριμελή επιτροπή ανά κατηγορία αιτήσεων. Κάθε τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος, εξετάζει τις αντίστοιχες αιτήσεις και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα και καλεί τους υποψηφίους σε συνέντευξη. Κατόπιν υποβάλει στη Συνέλευση του Τμήματος αναλυτικό υπόμνημα, στο οποίο αναγράφονται οι λόγοι για τους οποίους κάθε υποψήφιος πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει δεκτός, καθώς και ο προτεινόμενος επιβλέπων. Η Συνέλευση του Τμήματος, αφού λάβει τη γνώμη του προτεινόμενου επιβλέποντος, τη συνεκτιμά με το υπόμνημα της επιτροπής και εγκρίνει ή απορρίπτει αιτιολογημένα την αίτηση του/της υποψηφίου/ας. Στην εγκριτική απόφαση ορίζεται η τριμελής συμβουλευτική επιτροπή και η γλώσσα συγγραφής της διδακτορικής διατριβής. Η σύσταση της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής μπορεί να τροποποιηθεί μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Η γλώσσα συγγραφής της διδακτορικής διατριβής μπορεί να αλλάξει κατόπιναιτήσεως του υποψηφίου και απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος.

2. Τα ονόματα των υποψήφιων διδακτόρων, των επιβλεπόντων μελών Δ.Ε.Π. ή ερευνητών, οι τίτλοι των εκπονούμενων διδακτορικών διατριβών και σύντομη περίληψη αυτών, καθώς και τα μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών αναρτώνται από την Γραμματεία στον διαδικτυακό τόπο του ιδρύματος στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Άρθρο 7

Διάρκεια εκπόνησης Διδακτορικών Σπουδών

1. Η χρονική διάρκεια για την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής. Η μέγιστη παραμονή του/της φοιτητή/τριας στο Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών ορίζεται στα έξι (6) χρόνια μετά τη ημερομηνία ορισμού της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής (πλέον των περιόδων που ο φοιτητής/τρία δικαιολογημένα απουσιάζει από το πρόγραμμα λόγω ασθένειας ή άλλου σοβαρού λόγου, και εφόσον έχει πάρει αναστολή φοίτησης από τη Συνέλευση του Τμήματος). Μετά την παρέλευση των τεσσάρων (4) ετών χρειάζεται ειδική δικαιολόγηση από την τριμελή συμβουλευτική επιτροπή, καθώς και υποβολή χρονοδιαγράμματος που να τεκμηριώνει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης σε δύο (2) το πολύ ακόμη έτη. Ειδικά για τους/τις υποψηφίους/ες διδάκτορες που γίνονται δεκτοί κατ' εξαίρεση χωρίς να είναι κάτοχοι Δ.Μ.Σ., το ελάχιστο χρονικό όριο για την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος είναι τουλάχιστον τέσσερα (4) πλήρη ημερολογιακά έτη από τον ορισμό της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, ενώ σε αυτή τη περίπτωση η μέγιστη παραμονή του φοιτητή στο πρόγραμμα ορίζεται στα τέσσερα συν τρία (4+3) έτη.

2. Ο/η υποψήφιος/α διδάκτορας δικαιούται να ζητήσει αναστολή σπουδών μια φορά κατά την διάρκεια των σπουδών του/της. Το χρονικό διάστημα της αναστολής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από δύο (2) έτη. Η Συνέλευση του Τμήματος κρίνει τη σπουδαιότητα των λόγων της αιτούμενης αναστολής και εφ' όσον γίνουν αποδεκτοί, ο υποψήφιος μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του μετά το χρονικό διάστημα της αναστολής αλλά σύμφωνα με τους τότε ισχύοντες όρους.

3. Αλλαγή τίτλου ή εξειδίκευση τίτλου, μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής και έγκριση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Άρθρο 8

Δικαιώματα υποψηφίων διδακτόρων

1. Οι Διδακτορικές Σπουδές προσφέρονται δωρεάν.

2. Οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες διατηρούν, μέχρι πέντε (5) πλήρη ακαδημαϊκά έτη από την πρώτη εγγραφή τους, όλα τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπονται και για τους φοιτητές του δεύτερου κύκλου σπουδών, όπως ορίζονται στους οικείους Κανονισμούς. Μέχρι και πέντε (5) έτη μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής τους διατριβής διατηρούν δικαιώματα πρόσβασης, δανεισμού και χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών.

3. Οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν γραπτώς προς τη Συνέλευση του Τμήματος, ενστάσεις για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών.

Άρθρο 9

Υποχρεώσεις υποψηφίων διδακτόρων

1. Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας ανανεώνει την εγγραφή του/της ανά ακαδημαϊκό έτος, μέσω την υποβολής και έγκρισης της ετήσιας έκθεσης προόδου.

2. Οι εκθέσεις προόδου υποβάλλονται στην τριμελή επιτροπή και εγκρίνονται από τη Συνέλευση του Τμήματος, κατόπιν θετικής εισήγησης του επιβλέποντα ή της τριμελούς επιτροπής. Σε περίπτωση αρνητικής εισήγησης, η οποία θα πρέπει να προσυπογράφεται από τουλάχιστον δύο μέλη της τριμελούς επιτροπής, ο/η υποψήφιος/α διδάκτορας μπορεί να υποβάλει διορθωμένη έκθεση προόδου εντός εξαμήνου.

3. Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας, έως 31 Ιουλίου κάθε ακαδημαϊκού έτους, παρουσιάζει προφορικά σε εκδήλωση του τμήματος και υποβάλλει και εγγράφως αναλυτική έκθεση προς την τριμελή συμβουλευτική επιτροπή σχετικά με την πρόοδο της διδακτορικής του διατριβής. Αντίγραφο της έκθεσης προόδου, καθώς και εισήγηση επ' αυτής από τον επιβλέποντα ή την τριμελή επιτροπή σύμφωνα με όσα ορίζονται στον οικείο Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών, καταχωρούνται στον ατομικό φάκελο του υποψηφίου στη Γραμματεία
Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων που υπάγεται το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

4. Οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες υποχρεούνται να παρουσιάζουν τα στάδια της ερευνητικής τους εργασίας σε σεμινάρια, τα οποία οργανώνονται από το ή τα οικεία Τμήματα κάθε ακαδημαϊκό έτος για το σκοπό αυτό.

5. Οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες οφείλουν να επιδεικνύουν εξωστρεφή προσανατολισμό και επικοινωνία με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα συμμετέχοντας, όσον είναι δυνατόν, σε σεμινάρια διδακτορικών φοιτητών ή επιστημονικά συνέδρια και επιδιώκοντας την αναγνώριση της έρευνας τους με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών.

6. Οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες οφείλουν να παρέχουν επικουρικό έργο στο τμήμα που περιλαμβάνει υποχρεωτικά εποπτείες εξετάσεων (στο προπτυχιακό ή/και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του τμήματος) και, ανάλογα με τις ανάγκες του τμήματος, στις παρακάτω κατηγορίες έργου:

α) Φροντιστηριακή διδασκαλία και ασκήσεις, κατά μέγιστο σε ένα ακαδημαϊκό μάθημα το εξάμηνο.

β) Επίβλεψη προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών εργασιών.

7. Οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά στα ερευνητικά σεμινάρια που οργανώνει το Τμήμα ή/και τα ερευνητικά του εργαστήρια.

8. Ο/η υποψήφιος διδάκτορας οφείλει να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία αξιολόγησης του διδακτορικού προγράμματος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων που προβλέπεται στο άρθρο 44 του ν. 4485/2017 και στις διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, καθώς και διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας, οι οποίες προβλέπονται στο ν. 4009/2011.

Άρθρο 10

Περάτωση Διδακτορικών Σπουδών

1. Μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής της διδακτορικής διατριβής, η τριμελής συμβουλευτική επιτροπή δέχεται ή απορρίπτει αίτηση του/της υποψηφίου/ ας για τη δημόσια υποστήριξη και την αξιολόγηση της.

Η ανωτέρω αίτηση υποβάλλεται από τον υποψήφιο/α στην τριμελή συμβουλευτική επιτροπή δια της Γραμματείας Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων που υπάγεται το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Αν η τριμελής συμβουλευτική επιτροπή αποδεχθεί την αίτηση του/της υποψηφίου/ας, συντάσσει αναλυτική εισηγητική έκθεση και την υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος ζητώντας τον ορισμό επταμελούς εξεταστικής επιτροπής για την κρίση της διδακτορικής διατριβής. Αν η τριμελής συμβουλευτική επιτροπή απορρίψει την αίτηση του/της υποψηφίου/ ας, συντάσσει αιτιολογημένη έκθεση και την υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος με κοινοποίηση στον/στην υποψήφιο/-α.

2. Στην επταμελή εξεταστική επιτροπή μετέχουν τα μέλη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, εκτός από τα αφυπηρετήσαντα μέλη αυτής, τα οποία με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος αντικαθίστανται από ισάριθμα μέλη που πληρούν τα κριτήρια του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του παρόντος κανονισμού, καθώς και τέσσερα (4) επιπλέον μέλη, που πληρούν τα κριτήρια τουδευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του παρόντος κανονισμού. Τέσσερα (4) τουλάχιστον μέλη της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής πρέπει να είναι Καθηγητές, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο (2) πρέπει να ανήκουν στο οικείο τμήμα. Όλα τα μέλη της επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να έχουν την ίδια ή συναφή επιστημονική ειδικότητα με αυτή, στην οποία ο υποψήφιος διδάκτορας εκπόνησε τη διατριβή του.

3. Η διδακτορική διατριβή υποστηρίζεται δημόσια από τον/την υποψήφιο/α διδάκτορα. Η διαδικασία της δημόσιας υποστήριξης προϋποθέτει τη φυσική παρουσία
των τεσσάρων (4) τουλάχιστον μελών της εξεταστικής επιτροπής, ενώ τα λοιπά μέλη μπορούν να συμμετέχουν και μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συνέχεια, η εξεταστική επιτροπή συνεδριάζει χωρίς την παρουσία τρίτων, κρίνει την εργασία ως προς την ποιότητα, την πληρότητα, την πρωτότυπη σκέψη και τη συμβολή της στην επιστήμη και με βάση αυτά τα κριτήρια την εγκρίνει, με πλειοψηφία πέντε (5) τουλάχιστον από τα μέλη της. Τα αφυπηρετήσαντα μέλη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής που έχουν αντικατασταθεί σύμφωνα με την παράγραφο 2, μπορεί να παρίστανται κατά τη συνεδρίαση χωρίς δικαίωμα ψήφου.

4. Η επταμελής εξεταστική επιτροπή τηρεί πρακτικά, στα οποία περιέχονται οι γνώμες όλων των μελών της σχετικά με την πρωτοτυπία και συμβολή της διατριβής, η αιτιολογημένη θετική ή αρνητική ψήφος κάθε μέλους και η τελική απόφαση της εξεταστικής επιτροπής. Η επίσημη αναγόρευση του/της υποψηφίου/ας σε διδάκτορα γίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος, με βάση τα πρακτικά της επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής.

5. Η διδακτορική διατριβή αξιολογείται ως επιτυχής ή ως ανεπιτυχής.

6. Μετά την επιτυχή δημόσια υποστήριξη της διατριβής ο/η υποψήφιος/α διδάκτορας οφείλει να καταθέσει ένα (1) αντίγραφο της σε έντυπη μορφή, καθώς και εκτενή περίληψη της στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή στη Γραμματεία Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων.

7. Επίσης, ο/η υποψήφιος/α οφείλει να αναρτήσει ηλεκτρονικά τη διατριβή του στο πληροφοριακό σύστημα της Βιβλιοθήκης του Ο.Π.Α. καθώς και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, προκειμένου να αναρτηθεί ηλεκτρονικά η διατριβή στο πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Άρθρο 11

Διαγραφή υποψηφίων διδακτόρων

1. Είναι δυνατή η διαγραφή υποψήφιου/ας διδάκτορα με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, για λόγο αναφερόμενο στην επιστημονική πρόοδο της διαδικασίας εκπονήσεως της διατριβής του/της προκύπτουσα και από τις ετήσιες εκθέσεις προόδου ή για
άλλο σπουδαίο λόγο, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αφορά στο πρόσωπο του/της υποψήφιου/ ας διδάκτορα, και να συνάπτεται με υπαίτια συμπεριφορά αυτού/αυτής. Μεταξύ των λόγων για τη διαγραφή περιλαμβάνονται
οι ακόλουθοι:

α. Χρήση ιδεών, μεθόδων και αποτελεσμάτων ή αντιγραφή μέρους εργασιών άλλων επιστημόνων χωρίς αναφορά σε αυτούς.

β. Δράσεις του/της υποψήφιου/ας διδάκτορα που εκθέτουν και ζημιώνουν το Πανεπιστήμιο ή το Τμήμα στο οποίο φιλοξενείται.

γ. Ανεπαρκής πρόοδος του/της υποψήφιου διδάκτορα, η οποία τεκμηριώνεται με δυο (2) τουλάχιστον συνεχείς αρνητικές εισηγήσεις της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής επί των ετησίων Εκθέσεων Προόδου, ή σε περίπτωση που ο/η υποψήφιος/α διδάκτωρ δεν ανταποκρίνεται στις επικουρικές υπηρεσίες που του έχουν ανατεθεί από το Τμήμα.

Η διαγραφή για τις περιπτώσεις (α) και (β) έχει το χαρακτήρα πειθαρχικού παραπτώματος και αρμόδια για την επιβολή της όποιας ποινής είναι η Κοσμητεία (αρθ. 7, 23, 24 παρ.3, 26 παρ. 3 του π.δ. 160/2006, αρθ. 43 ΕΣΚΑΝ ΟΠΑ.

2. Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας μπορεί να διαγραφεί κατόπιν αιτήσεως του και μετά από έγκριση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Άρθρο 12

Αναγόρευση διδακτόρων

1. Η Συνέλευση του Τμήματος αναγορεύει τον/την υποψήφιο/α διδάκτορα σε συνεδρίαση της.

Ο/Η Πρόεδρος του τμήματος θέτει υπόψη του Σώματος το πρακτικό που πιστοποιεί την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προφορικής παρουσίασης και αξιολόγησης της διδακτορικής διατριβής, και ακολουθεί η αναγόρευση του/της υποψηφίου/ας σε Διδάκτορα του τμήματος.

2. Η τελετή ορκωμοσίας και καθομολόγησης, καθώς και ο τύπος, η μορφή και το περιεχόμενο του διδακτορικού διπλώματος του/της διδάκτορος ακολουθεί τα πρότυπα σχετικών αποφάσεων της Συγκλήτου του ΟΠΑ.

3. Ο/Η υποψήφιος/α διδάκτορας, πριν από την ορκωμοσία και καθομολόγησή του/της, μπορεί να αιτηθεί χορήγηση βεβαίωσης επιτυχούς περάτωσης. Στον/Στην διδάκτορα χορηγείται αντίγραφο διδακτορικού διπλώματος. Το διδακτορικό δίπλωμα υπογράφεται από τον
Πρύτανη και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης του Ο.Π.Α. ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.

4. Επιπλέον του τίτλου του Διδακτορικού Διπλώματος χορηγείται Παράρτημα Διπλώματος.

Άρθρο 13

Επίβλεψη διδακτορικής διατριβής

1. Δικαίωμα επίβλεψης διδακτορικών διατριβών έχουν τα μέλη Δ.Ε.Π. α΄ βαθμίδας, αναπληρωτή και επίκουρου του οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι. ή ερευνητές Α΄, Β΄ ή Γ΄ βαθμίδας από ερευνητικά κέντρα του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών.

2. Η Συνέλευση του Τμήματος αναθέτει στον/ στην προτεινόμενο/η επιβλέποντα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του παρόντος, την επίβλεψη της διδακτορικής διατριβής και ορίζει τριμελή συμβουλευτική επιτροπή, με αρμοδιότητα να πλαισιώνει και να υποστηρίζει την εκπόνηση και συγγραφή της. Στην επιτροπή του προηγούμενου εδαφίου μετέχουν ως μέλη, ο/η επιβλέπων και δύο ακόμη μέλη Δ.Ε.Π. α΄ βαθμίδας, αναπληρωτή και επίκουρου από το οικείο ή άλλο Α.Ε.Ι. ή καθηγητές/ τριες αναγνωρισμένων ως ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι/ες είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, ή ερευνητές των βαθμίδων Α΄, Β΄ ή Γ΄ από ερευνητικά κέντρα του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών ή από αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα ή ινστιτούτα της αλλοδαπής και έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με την υπό κρίση διδακτορική διατριβή. Στη συμβουλευτική επιτροπή μετέχει τουλάχιστον ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. από τις τρεις πρώτες βαθμίδες του οικείου τμήματος.

3. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο/η επιβλέπων/ουσα εκλείψει ή διαπιστωμένα αδυνατεί να τελέσει χρέη επιβλέποντος για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Συνέλευση του Τμήματος, εκτιμώντας τις περιστάσεις, αναθέτει σε άλλον/ην την επίβλεψη, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους, ύστερα από αίτηση του/της υποψήφιου/ας διδάκτορα και γνώμη του προτεινόμενου επιβλέποντος, διαφορετικά σε ένα από τα άλλα δύο (2) μέλη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, ακόμη και καθ' υπέρβαση του μέγιστου αριθμού υποψήφιων διδακτόρων που μπορεί να επιβλέπεται από κάθε επιβλέποντα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών. Αν ο/η αρχικός/η επιβλέπων/ουσα μετακινηθεί σε άλλο Α.Ε.Ι. ή Τμήμα Α.Ε.Ι. ή συνταξιοδοτηθεί, συνεχίζει να τελεί χρέη επιβλέποντος των διδακτορικών διατριβών που έχει αναλάβει, και ο τίτλος απονέμεται από το Α.Ε.Ι., στο οποίο ανήκει το τμήμα, όπου ξεκίνησε η εκπόνηση της διατριβής.

4. Αντίστοιχα σε περίπτωση κατά την οποία εκλείψει ή διαπιστωμένα αδυνατεί μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής να τελέσει τα καθήκοντα του για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Συνέλευση του Τμήματος, εκτιμώντας τις περιστάσεις, δύναται να προβεί σε ανασυγκρότηση της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής.

5. Το ανώτατο όριο επίβλεψης διδακτορικών διατριβών ανά μέλος ΔΕΠ του τμήματος είναι επτά (7) διατριβές. Οι περιπτώσεις συνεπίβλεψης διδακτορικών διατριβών ως μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής δεν προσμετρούνται στο σύνολο.

Άρθρο 14

Συνεπίβλεψη διδακτορικής διατριβής

1. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας δύναται να συνεργάζεται με Τμήματα Α.Ε.Ι., ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών, για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών με συνεπίβλεψη. Στην περίπτωση αυτή, τη διοικητική ευθύνη της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής αναλαμβάνει ένα από τα συνεργαζόμενα Ιδρύματα, ορίζεται ένας/μια επιβλέπων/ουσα από κάθε συνεργαζόμενο ίδρυμα/φορέα και η εκπόνηση της διατριβής διαρκεί τουλάχιστον τρία (3) έτη από τον ορισμό των επιβλεπόντων μελών Δ.Ε.Π./ερευνητών. Τα σχετικά με τη διαδικασία εκπόνησης της διατριβής, από την επιλογή του/της υποψήφιου διδάκτορα έως και την απονομή του διδακτορικού τίτλου, καθώς και η χορήγηση ενιαίου ή χωριστού τίτλου σε περίπτωση συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων, προβλέπονται στο οικείο Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας που καταρτίζεται από τα συνεργαζόμενα Τμήματα/φορείς και εγκρίνεται από την οικεία Σύγκλητο και τα συλλογικά όργανα διοίκησης των Ερευνητικών Κέντρων.

Άρθρο 15

Μεταβατικές διατάξεις

1. Όλοι/ες οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες του τμήματος, για τους οποίους δεν έχει οριστεί επταμελής εξεταστική επιτροπή, μετά την έγκριση του παρόντα Κανονισμού Διδακτορικών Σπουδών εντάσσονται στις διατάξεις του ν. 4485/2017 και στον παρόντα κανονισμό.

2. Όσοι/ες υποψήφιοι/ες διδάκτορες του τμήματος έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, υποχρεούνται στην ολοκλήρωση της εντός διετίας

Την ενημερωτική σελίδα με όλες τις προκηρύξεις διδακτορικών μπορείτε να την δείτε εδώ.

Περισσότερες θέσεις διδακτόρων ΕΔΩ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr