Δίκτυο αντιγραφών στο ΟΠΑ μέσω facebook - Τι καταγγέλλει η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ

Δίκτυο αντιγραφών στο ΟΠΑ μέσω facebook - Τι καταγγέλλει η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ

Λίγους μήνες μετά το κρούσμα αντιγραφής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, στο οποίο εμπλέκονταν μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αποκαλύπτεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας μια πολύ σοβαρότερη υπόθεση μαζικής αντιγραφής σε εξετάσεις προπτυχιακών μαθημάτων, που φέρεται να οργανώθηκε από μέλη που πρόσκεινται και πάλι στη ΔΑΠ.

Η καταγγελία, όπως αναφέρει η «Εφ.Συν.», έχει ήδη φτάσει εδώ και δύο μήνες στα χέρια του πρύτανη της πρώην ΑΣΟΕΕ, στον κοσμήτορα της σχολής, στον πρόεδρο του αρμόδιου τμήματος, ενώ κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Παιδείας.


Σύμφωνα με την καταγγελία, η οποία βασίζεται σε έγγραφα και φωτογραφίες, κατά την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου 2018 ορισμένα μέλη της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανέπτυξαν δίκτυο διασύνδεσης φοιτητών μέσω του οποίου διοχέτευαν θέματα της εξεταστικής και απαντήσεις επί των θεμάτων αυτών.

Λυσάρι...

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που εστάλη στο υπουργείο Παιδείας: «χρησιμοποιώντας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook messenger διάφορα μέλη τής ως άνω παράταξης δημιουργούσαν ομαδικές συνομιλίες (γκρουπ) στις οποίες εισήγαν προφίλ ορισμένων συμφοιτητών τους (είτε με τη θέληση αυτών είτε χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν) και κατά την εξέταση ορισμένων μαθημάτων άφηναν να διαρρεύσουν τα θέματα των γραπτών εξετάσεων που λάμβαναν χώρα την ίδια στιγμή! Ακολούθως, αναπτυσσόταν διάλογος όπου ορισμένοι συμμετέχοντες και μέλη τής ως άνω παράταξης έδιναν τις απαντήσεις επί των ως άνω θεμάτων, τις οποίες διάβαζαν και αντέγραφαν μερικοί ή όλοι από τους συμμετέχοντες στην ομαδική συνομιλία».

↳ Σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων φοιτητών στην «Εφ.Συν.», το φαινόμενο των μαζικών αντιγραφών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο δείχνει να έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια

Η ιστορία διέρρευσε καθώς κάποιος από τους παραλήπτες λύσεων στα θέματα αποθήκευσε στο κινητό του τις συνομιλίες, κράτησε αντίγραφο των εικόνων και των ατόμων που δημιούργησαν το facebook group και αυτών που έδιναν τις απαντήσεις.

Στη συνέχεια ο/η φοιτητής/τρια παρέδωσε τα στοιχεία σε συμφοιτητές του, μέλη της ΠΑΣΠ.

Οι τελευταίοι, οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει και άλλες παρόμοιες καταγγελίες τα τελευταία χρόνια, προχώρησαν σε έγγραφη καταγγελία στον πρύτανη.

Από τις φωτογραφίες προκύπτει πως στις 30 Ιανουαρίου 2018 ο φοιτητής Π.Π. (στέλεχος της ΔΑΠ) δημιούργησε ένα διαδικτυακό γκρουπ με το όνομα «Ψυχολογία», που ήταν το εξεταζόμενο μάθημα εκείνης της μέρας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ.

Επειτα από λίγη ώρα κάποιος «ανεβάζει» τα θέματα του υπό εξέταση μαθήματος και στη συνέχεια η χρήστρια Κ. αρχίζει να δίνει τις απαντήσεις σε κάθε ερώτημα.

Μετά το τέλος της εξέτασης, οι φοιτητές αποχωρούν ένας ένας από το διαδικτυακό γκρουπ, το οποίο κάποια στιγμή ο διαχειριστής του καταργεί.

Ομως τα ίχνη είχαν παραμείνει καθώς κάποιοι έβγαλαν φωτογραφίες την οθόνη του κινητού τους και κράτησαν τα αποδεικτικά.

Η παράταξη της ΠΑΣΠ για προφανείς λόγους επιλέγει να διατηρήσει την ανωνυμία του προσώπου που αποκάλυψε την υπόθεση και επισημαίνει στον πρύτανη πως «πληροφορηθήκαμε και για συγκεκριμένο φροντιστήριο το οποίο συμβάλλει στην επίλυση των θεμάτων που αναρτώνται στις συγκεκριμένες ομαδικές συνομιλίες», ενώ υπογραμμίζει πως ανάλογες καταγγελίες δέχτηκε και σε προηγούμενες εξεταστικές περιόδους.

Υστερα από εντολή του πρύτανη, για το θέμα έχει ξεκινήσει έρευνα από τον πρόεδρο του αρμόδιου τμήματος.

Ωστόσο οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν πως η έρευνα έχει καθυστερήσει υπερβολικά, αφού η καταγγελία έγινε στις 23 Φεβρουαρίου και πλησιάζει η επόμενη εξεταστική περίοδος με ορατό τον κίνδυνο να επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρή καταγγελία και οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διερεύνησή της. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην έρευνα. Είμαι σε επαφή με τη νομική υπηρεσία του Πανεπιστημίου και προσεχώς θα οριστεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας συγκεκριμένο μέλος ΔΕΠ που θα αναλάβει την έρευνα», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του τμήματος, Βλάσης Σταθακόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει πως «τέτοια περιστατικά πλήττουν το κύρος οποιασδήποτε σχολής στη χώρα και πως υπάρχει πολύ αυστηρός κανονισμός, που ορίζει ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να βρίσκονται στην τσάντα του φοιτητή, αλλιώς ο φοιτητής μηδενίζεται, αποβάλλεται και παραπέμπεται».

Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ από την πλευρά τους υπενθυμίζουν πως στην πρόσφατη εξεταστική περίοδο σε άλλη περίπτωση αντιγραφής (χωρίς κινητό) η Κοσμητεία συνεδρίασε άμεσα και επέβαλε ποινές σε τρεις φοιτητές (τους απαγορεύτηκε να δώσουν μάθημα την επόμενη εξεταστική περίοδο).

Σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων φοιτητών στην «Εφ.Συν.», το φαινόμενο των μαζικών αντιγραφών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο δείχνει να έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Πιο παλιά οι παρατάξεις (κυρίως η ΔΑΠ) προσέγγιζαν υποψήφιους ψηφοφόρους με τη λογική της παροχής σημειώσεων.

Ελα στην... παράταξη

Αφού παρατηρήθηκε το φαινόμενο ορισμένοι φοιτητές να προσκομίζουν κέρδος πουλώντας τις σημειώσεις τους σε κοντινά καταστήματα με φωτοτυπικά, κάποιες παρατάξεις ξεκίνησαν να παρέχουν αυτές τις σημειώσεις στους φοιτητές.

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η λογική «έλα σε μας και εμείς θα σε βάλουμε σε διαδικτυακό γκρουπ για να περάσεις μάθημα», η οποία αντικατέστησε τις «γνωστές λίστες φοιτητών» που έφταναν σε συγκεκριμένους καθηγητές.

Οπως καταγγέλλεται από τα μέλη της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ (που έχει ανεξαρτητοποιηθεί στην ΑΣΟΕΕ από το ΠΑΣΟΚ από την εποχή του νόμου Διαμαντοπούλου), το γραφείο της ΔΑΠ σε προηγούμενες εξεταστικές αποτέλεσε τον κόμβο στον οποίο έφταναν τα θέματα των μαθημάτων και από εκεί στέλνονταν οι απαντήσεις.

Υστερα από έντονες διαμαρτυρίες πολλών φοιτητών και έπειτα από σύσταση του προϊσταμένου της γραμματείας του Πανεπιστημίου η δραστηριότητα φαίνεται ότι σταμάτησε να πραγματοποιείται σε αυτόν τον χώρο.

Ωστόσο συνεχίστηκε εκτός του Πανεπιστημίου, σε κοντινή καφετέρια, όπου στήθηκε άτυπο «κέντρο μετάδοσης απαντήσεων». 

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του περασμένου ακαδημαϊκού εξαμήνου αναβλήθηκε πρόοδος στο μάθημα Οικονομικό Δίκαιο στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών καθώς την ημέρα της εξέτασης ο καθηγητής αντιλήφθηκε εγκαίρως τη δημιουργία διαδικτυακού γκρουπ που θα έδινε τις απαντήσεις και ακύρωσε την εξέταση.

Όλη η καταγγελία της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ για τις αντιγραφές φοιτητών:

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ στο ΟΠΑ πλήττει την αξιοπιστία και το αδιάβλητο των εξετάσεων και κατ’ επέκταση το κύρος του Πανεπιστημίου.

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Οι απανωτές εκλογικές σφαλιάρες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο τα τελευταία πολλά χρόνια έχουν φέρει τους επικεφαλής της συγκεκριμένης φοιτητικής παράταξης στα όρια της συνδικαλιστικής παράνοιας. Ανήμποροι να ορθώσουν πειστικό συνδικαλιστικό λόγο και ανίκανοι να εκπροσωπήσουν τους φοιτητές στα όργανα διοίκησης έχουν αποδυθεί σε ένα εμπόριο ελπίδας προς άγραν ψήφων. Το σχέδιο που έχουν θέσει σε εφαρμογή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εδώ και τέσσερα χρόνια αφορά τη δημιουργία ομαδικών συνομιλιών στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook στις οποίες εισάγουν προφίλ ορισμένων φοιτητών κατά τις εξεταστικές περιόδους. Τα συγκεκριμένα γκρουπ δημιουργούνται λίγο πριν την εξέταση του εκάστοτε μαθήματος προκειμένου να διαρρέουν τα θέματα των εξετάσεων καθώς και οι απαντήσεις τους ώστε οι φοιτητές που συμμετέχουν σε αυτά να περνούν τα μαθήματα χωρίς περαιτέρω κόπο. Με τη μέθοδο αυτή “κερδίζουν” τη στήριξη στις εκλογές όσων φοιτητών αισθάνονται την υποχρέωση να τους ανταμείψουν για την “αγαθοεργία” τους. Όσο λοιπόν με τη μέθοδο αυτή εξασφαλίζουν ψήφους (αδιαφορώντας για το ότι πλήττεται το κύρος του Πανεπιστημίου μας) τόσο θα τα δίνουν όλα για την πολυπόθητη πρωτιά στις φοιτητικές εκλογές που μέχρι σήμερα ούτε με κιάλια δεν μπορούν να δουν.

Από την πρώτη στιγμή που υπέπεσε στην αντίληψή μας αυτή η πρακτική της ΔΑΠ ενημερώσαμε τους καθ’ ύλην αρμόδιους προκειμένου να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσουν αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο. Απευθυνθήκαμε πολλάκις προς πάσα κατεύθυνση, από τους εξεταστές και επιτηρητές των μαθημάτων, τον Προϊστάμενο Γραμματείας του Πανεπιστημίου, τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων έως και τον ίδιο τον Πρύτανη του Ο.Π.Α. Τους περιγράψαμε λεπτομερώς πως έχει στήσει η ΔΑΠ το κύκλωμα αντιγραφών αλλά η μόνιμη επωδός τους, πέραν από το να επισημάνουν στους επιτηρητές να κάνουν αυστηρότερη επιτήρηση, ήταν… ”φέρτε μας συγκεκριμένα στοιχεία”.

Βέβαια, η πρώτη, δεμένη με αποδείξεις, καταγγελία για το κύκλωμα αντιγραφών της ΔΑΠ είχε γίνει προ ετών από ένα συμβασιούχο, διδάσκοντα την Μικροοικονομική, στο τμήμα ΔΕΤ ο οποίος “κατάσχεσε” το κινητό ενός φοιτητή την ώρα που προσπαθούσε να αντιγράψει στην κόλα του τις απαντήσεις που είχαν αναρτηθεί στο γκρουπάκι από δύο εκπροσώπους της ΔΑΠ στο τμήμα ΔΕΤ. Η πρώτη αντίδραση του διδάσκοντα ήταν να ρίξει τον πέλεκυ επί δικαίων και αδίκων ακυρώνοντας τις βαθμολογίες όλων των φοιτητών οι οποίοι είχαν προσέλθει και εξεταστεί στο μάθημα. Σε δεύτερο χρόνο έφερε την καταγγελία στη Διοίκηση του Τμήματος χωρίς όμως ποτέ να γίνει γνωστό αν επιβλήθηκε η στοιχειώδης τιμωρία στους υπευθύνους για αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Το μόνο που αποκαλύφτηκε λίγους μήνες μετά ήταν ότι ο εν λόγω διδάσκοντας απομακρύνθηκε νύχτα από το Τμήμα

Αυτά βέβαια συνέβαιναν τότε που οι κυβερνήσεις των μνημονίων καταργούσαν τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα Διοίκησης των Πανεπιστημίων στο όνομα της πάταξης της διαπλοκής!! Γελάνε και τα τσιμέντα με τη γελοία δικαιολογία που είχαν εφεύρει η τότε Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και οι λοιποί ελιτιστές πολιτικοί που ευθύνονται για την παραλίγο χρεοκοπία της χώρας προκειμένου να καταργήσουν τη Δημοκρατία στα Δημόσια Πανεπιστήμια. Εδώ και ένα χρόνο όμως που οι φοιτητές επιστρέψαμε δυναμικά στα όργανα που λαμβάνονται οι αποφάσεις, η κατάσταση έχει ήδη αρχίζει να αλλάζει.

Η πρακτική των μαζικών αντιγραφών πέραν της υποβάθμισης των πτυχίων μας, υποτιμά και τη νοημοσύνη των ίδιων των φοιτητών που αποδέχονται να γίνονται θύματα τέτοιων μεθοδεύσεων

Με την έναρξη λοιπόν του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, οι εκπρόσωποι φοιτητών της ΠΑΣΠ θέτουν ψηλά στην ατζέντα την ακύρωση των γαλάζιων μαζικών αντιγραφών, μιας πρακτικής που πέραν της υποβάθμισης της αξίας των πτυχίων μας υποτιμά και τη νοημοσύνη των ίδιων των φοιτητών που αποδέχονται να γίνονται θύματα τέτοιων μεθοδεύσεων. Στα πλαίσια αυτά κινούνται σε τρία επίπεδα:• αρχικά ενημερώνουν τους Προέδρους των Τμημάτων του Ο.Π.Α. να λάβουν μέτρα αποτροπής της επιχείρησης των μαζικών αντιγραφών από τη ΔΑΠ,• παράλληλα, ενημερώνουν τους επικεφαλής της ΔΑΠ ΑΣΟΕΕ πως αν βρουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για το κύκλωμα των αντιγραφών δεν θα διστάσουν να το καταγγείλουν επώνυμα στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου. Η αλήθεια είναι βέβαια πως δεν φάνηκε να ιδρώνει το αυτί τους,• τέλος, απευθύνονται στους φοιτητές του Α΄ έτους γνωστοποιώντας τους τις μεθόδους που ακολουθεί η ΔΑΠ προκειμένου να ψαρεύει ψηφαλάκια.

Το πρώτο κρούσμα της χρονιάς όμως δεν άργησε να έρθει. Παραμονές της προόδου στο μάθημα Οικονομικό Δίκαιο του Τμήματος ΔΕΟΣ με διδάσκοντα τον Α. Πλιάκο, πρωτοετείς φοιτητές μας πληροφορούν ότι δέχτηκαν κρούση από ΔΑΠίτες προκειμένου να τους βάλουν στο γκρουπάκι που θα δημιουργούσαν για να στείλουν απαντήσεις κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ο διδάσκοντας ο οποίος έχει ενημερωθεί σχετικά, προσέρχεται στην εξέταση και έκπληκτος διαπιστώνει κοσμοσυρροή και αναβάλει την εξέταση για μεταγενέστερο χρόνο, σε μεγαλύτερη αίθουσα και με αυξημένη επιτήρηση επισημαίνοντας στους παριστάμενους φοιτητές πως «δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μαζικές αντιγραφές». Ούτε αυτό το περιστατικό όμως στάθηκε ικανό ώστε να συνειδητοποιήσουν οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ ότι οι εξεταστικές δεν προσφέρονται για συγκομιδή ψήφων και εξυπηρέτηση ημετέρων.

Ο χρόνος λοιπόν κυλά, φτάνοντας αισίως στην περίοδο της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου όπου και ο ποντικός πιάνεται στη φάκα. Περιέρχεται δηλαδή σε γνώση των εκπροσώπων της ΠΑΣΠ από διάφορους φοιτητές του Πανεπιστημίου το αποδεικτικό υλικό του γαλάζιου κυκλώματος αντιγραφής. Συγκεκριμένα, τα αποδεικτικά στοιχεία αφορούν τη δημιουργία ενός γκρουπ στο Facebook από εκπροσώπους της ΔΑΠ στα πλαίσια της εξέτασης του μαθήματος «ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνία, με εξεταστές τους Φ. Κοκκινάκη και Κ. Παπαχριστόπουλο, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 κατά το χρονικό διάστημα 13:30-15:30. Δικαίωμα συμμετοχής στην εξέταση είχαν οι φοιτητές των τμημάτων 1ο Μ&Ε + ΟΙΚ + ΠΛΗΡ + ΟΔΕ + ΔΕΟΣ οι οποίοι το είχαν συμπεριλάβει στη δήλωση μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου.

Επειδή οι καταγγελίες αυτές με τα στοιχεία που τις συνόδευαν ήταν ιδιαιτέρως σοβαρές καθώς οι πράξεις αυτές επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία και στο αδιάβλητο των Πανεπιστημιακών Εξετάσεων, αλλά και στο κύρος του Πανεπιστημίου μας γενικότερα, οι εκπρόσωποι φοιτητών της ΠΑΣΠ κατέθεσαν ενώπιον κάθε αρμόδιου Πανεπιστημιακού οργάνου τον πλήρη φάκελο με τα αποδεικτικά στοιχεία του γαλάζιου κυκλώματος των μαζικών αντιγραφών (αρ.πρωτ. 1312/26-2-2018). Τον ίδιο φάκελο κοινοποίησαν μάλιστα και στο Υπουργείο Παιδείας (αρ. πρωτ. 3507/20-4-2018). Στοιχεία της συγκεκριμένης καταγγελίας αποκαλύφθηκαν και στην Εφημερίδα των Συντακτών το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 καθώς και σε μια σειρά ενημερωτικών ιστοσελίδων.

Παρότι όμως έχουν παρέλθει ήδη δύο μήνες από την πολύ σοβαρή καταγγελία των εκπροσώπων της ΠΑΣΠ, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Βλ. Σταθακόπουλος φαίνεται να κινείται με ρυθμούς χελώνας. Και να σκεφτεί κανείς πως ενώ για μεμονωμένα φαινόμενα αντιγραφής της ίδιας εξεταστικής περιόδου έχει ήδη εξαντλήσει την επιείκειά του επιβάλλοντας ποινές, για το σοβαρό αδίκημα του οργανωμένου δικτύου μαζικών αντιγραφών από εκπροσώπους φοιτητών της συγκεκριμένης παράταξης δεν έχει ψελλίσει λέξη. Με τη στάση του αυτή όμως πέραν του ότι αποθρασύνει περαιτέρω τους οργανωτές της παρανομίας παράλληλα καθιστά και τον ίδιο στην πλευρά των ενόχων. Σε κάθε περίπτωση και επειδή:• οι πράξεις που περιγράφονται πληρούν την αντικειμενική υπόσταση ποινικών αδικημάτων τελούμενων κατ’ επανάληψη,• οι πράξεις αυτές, αν συνεχίσουν να συμβαίνουν, δημιουργούν σοβαρότατες υπόνοιες μεροληπτικής αντιμετώπισης ορισμένων φοιτητών από μερίδα των Καθηγητών του Ο.Π.Α. και τέλος,• πέραν των καταγγελιών που λάβαμε, πληροφορηθήκαμε και για συγκεκριμένο φροντιστήριο το οποίο συνδράμει στην επίλυση των θεμάτων που αναρτώνται στις συγκεκριμένες ομαδικές συνομιλίεςαπαιτείται η ΟΜΟΦΩΝΗ αποδοκιμασία από την ακαδημαϊκή κοινότητα όσων οργανώνουν και ανέχονται τέτοιες αντιεκπαιδευτικές συμπεριφορές καθώς και η συστράτευση όλων για την προάσπιση των αρχών της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ και της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καλούμε τον Πρύτανη του Ιδρύματος Εμ. Γιακουμάκη καθώς και τον Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Γ. Σιώμκο να μην κρύβονται πίσω από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της κείμενης νομοθεσίας νίπτοντας τας χείρας τους για αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση και να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της άμεσης διευθέτησής της. Η επιλογή του “απεταξάμην” δεν αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα υπεύθυνων και γενναίων ηγετών. Απεναντίας σε τέτοιους ακαδημαϊκούς άνδρες ταιριάζουν γάντι τα λόγια του Κώστα Βάρναλη:

“Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένουν ίσως κάποιο θάμα”

Και λίγα λόγια σαν κατακλείδα για την παράταξη της ΔΑΠ

Η ΔΑΠ ΑΣΟΕΕ εδώ και 20 χρόνια παραμένει ουραγός των εξελίξεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μπορεί σε ένα μεγάλο αριθμό Πανεπιστημιακών Τμημάτων ανά τη χώρα η ΔΑΠ να εξασφαλίζει πρωτιές και αυτοδυναμίες χρησιμοποιώντας πολλές φορές αθέμιτα μέσα (είναι πρόσφατη άλλωστε η αποκάλυψη του κρούσματος μαζικής αντιγραφής εργασιών που οργάνωσε η παράταξη της ΔΑΠ σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο όμως, βιώνει διαρκώς την πολιτική και συνδικαλιστική απαξίωση από τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών.

Οι σημερινοί εκπρόσωποι της ΔΑΠ ΑΣΟΕΕ προέρχονται δυστυχώς από την ίδια μήτρα συνδικαλιστών που στο πρόσφατο παρελθόν αλώνιζε σε Γραφεία ημετέρων Καθηγητών της εποχής (Τζοάννος, Αλογοσκούφης, Σιώμκος, Χιώτης) τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, από το πέρασμα μαθημάτων με τη μέθοδο της λίστας έως την, χωρίς κριτήρια, εισαγωγή φοιτητών σε μεταπτυχιακά. Ο συνεχής αγώνας όμως των εκπροσώπων φοιτητών της ΠΑΣΠ και της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητών που στήριζουν διαχρονικά τον αγώνα ενάντια στη δουλοπαροικία που επαγγέλλονταν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είχε ως αποτέλεσμα να την θέσουν στο περιθώριο και τον συνδικαλιστικό και πολιτικό υποβιβασμό.

Με την αποκάλυψη του κυκλώματος των μαζικών αντιγραφών αποδεικνύεται για μια ακόμη μια φορά πως η παράταξη της ΔΑΠ λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος εντός των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων. Ότι δεν κατάφερε να πετύχει δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια ο κομματικός της φορέας μέσω της αποτυχημένης προσπάθειας αλλαγής του Συντάγματος προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, έχει επιφορτιστεί να το πράξει η ίδια. Εδώ η βρώμικη δουλειά γίνεται μέσω του πλήγματος του κύρους των Δημόσιων Πανεπιστημίων και κατ’ επέκταση της υποβάθμισης της ποιότητας σπουδών που αυτά προσφέρουν. Απώτερος στρατηγικός τους στόχος η αποδοχή από την Κοινή Γνώμη της αναγκαιότητας ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων με σαφή ταξικό προσανατολισμό. Τους πληροφορούμε επομένως, για να μην ματαιοπονούν. Έχουν γνώση οι φύλακες. Ραντεβού λοιπόν στα Αμφιθέατρα. Εκεί όπου ο υγιής συνδικαλισμός δημιουργεί συνειδήσεις ενημερωμένων και ενεργών φοιτητών, εκεί όπου το Εγώ συναντά το Εμείς επωάζοντας τις συνθήκες για τη γέννηση μιας κοινωνίας με ανθρωπιά, συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη.

ΠΑΣΠ ΑΣΣΟΕ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr