Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Ξεκινούν οι αιτήσεις πρακτικής (Ιουλίου – Αυγούστου 2022) / Οι θέσεις ανά Τμήμα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Ξεκινούν οι αιτήσεις πρακτικής (Ιουλίου – Αυγούστου 2022) / Οι θέσεις ανά Τμήμα

Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για διενέργεια Πρακτικής Άσκησης στο διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2022 για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίου Πανεπιστημίου» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020, με Ενδιάμεσο Φορέα την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση», προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους προπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων Ιστορίας, Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Πληροφορικής, Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Μουσικών Σπουδών, Τουρισμού, να υποβάλουν αίτηση για τη διενέργεια Πρακτικής Άσκησης (ΠΑ) από 01/07/2022 έως 31/08/2022.


Αξιολόγηση αιτήσεων:

Η επιλογή των πρακτικά ασκούμενων θα γίνει βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης των υποψηφίων, τα οποία καθορίζονται σύμφωνα με τους όρους των Εσωτερικών Κανονισμών ΠΑ των επτά (7) Τμημάτων του Ιδρύματος που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και καταγράφονται ως ακολούθως:

  1. Μονάδες ECTS, όπως εμφανίζονται στην αίτηση.
  2. Μέσος Όρος Βαθμολογίας, πολλαπλασιαζόμενος επί το πλήθος των πιστωτικών μονάδων ECTS.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας οι φοιτητές κατατάσσονται με βάση το εξάμηνο σπουδών τους, από το μεγαλύτερο στο μικρότερο.

Προϋποθέσεις συμμετοχής: Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίου Πανεπιστημίου» έχουν οι προπτυχιακοί φοιτητές των Τμημάτων Ιστορίας, Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Πληροφορικής, Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Μουσικών Σπουδών, Τουρισμού, οι οποίοι βρίσκονται τουλάχιστον στο ΣΤ’ εξάμηνο σπουδών τους και έχουν συμπληρώσει ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες ECTS.

Εγγραφή στο Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της ΠΑ Φοιτητών ΑΕΙ:

Οι φοιτητές που έχουν δικαίωμα να εκτελέσουν ΠΑ βάσει του προγράμματος σπουδών του Τμήματός τους, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν εγγραφή στο Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της ΠΑ Φοιτητών Α.Ε.Ι. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές μπορούν να δουν τις διαθέσιμες θέσεις ΠΑ, αφού συνδεθούν στο λογαριασμό τους με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης, τα οποία έχουν λάβει από το Ίδρυμα. Αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή του φοιτητή θα βρείτε εδώ.

Οι Φορείς που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ιονίου Πανεπιστημίου» θα πρέπει να πραγματοποιήσουν εγγραφή στο Πληροφοριακό Σύστημα

«ΑΤΛΑΣ» του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (βάσει του με ΑΠ. 16206/26.07.2013 εγγράφου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση). Η λίστα των επιλεγμένων Φορέων Υποδοχής ΠΑ καταρτίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και ανακοινώνεται αυτόματα, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας».

Η προδέσμευση της θέσης ΠΑ και η αντιστοίχιση του φοιτητή με τον Φορέα Υποδοχής, τον οποίο έχει δηλώσει στο έντυπο της αίτησης, πραγματοποιείται από το Γραφείο ΠΑ ΙΠ.

Αμοιβή Ασφάλιση Άδειες ωφελούμενων:

Η πληρωμή του ασκούμενου γίνεται εφάπαξ στο πέρας της ΠΑ, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρόγραμμα. Η πληρωμή γίνεται με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φοιτητής. Η συνολική (μικτή) αμοιβή των φοιτητών ανέρχεται στα 534,50€, για τους δύο μήνες απασχόλησης.

Ο ασκούμενος ασφαλίζεται έναντι εργατικού ατυχήματος στον συγκεκριμένο Φορέα Υποδοχής ΠΑ και για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 Ο ασκούμενος δικαιούται να απουσιάσει από τον φορέα μία (1) ημέρα/μήνα κατά τη διάρκεια της ΠΑ (τμηματικά ή συνολικά). Οι ημέρες αυτές μπορεί να είναι είτε για προσωπικούς, είτε για εκπαιδευτικούς λόγους. Σε περίπτωση που ο ασκούμενος, για λόγους ανάγκης, πρέπει να απουσιάζει περισσότερες ημέρες από τον Φορέα Υποδοχής ΠΑ, θα πρέπει να αναπληρώσει εντός του διαστήματος της ΠΑ τις ώρες απουσίας του και να ενημερώσει το Γραφείο ΠΑ ΙΠ (με e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), τον Επιστημονικά Υπεύθυνο και τον υπεύθυνο επίβλεψής του στον Φορέα Υποδοχής.

Κατανομή θέσεων ΠΑ ακαδ. έτους 2021-22:

  • Τμήμα Ιστορίας: Δεκαεννέα (19).
  • Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας: Είκοσι εννέα (29).
  • Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας: Πενήντα έξι (56).
  • Τμήμα Πληροφορικής: Είκοσι εννέα (29).
  • Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας: Είκοσι τρεις (23).
  • Τμήμα Μουσικών Σπουδών: Δεκαπέντε (15).
  • Τμήμα Τουρισμού: τριάντα επτά (37). Υποβολή αιτήσεων:

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ως συνοδευτικά δικαιολογητικά της αίτησης υποψηφιότητας, τα ακόλουθα:

α) δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή σελίδας του διαβατηρίου, β) βεβαίωση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

γ) έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

δ) πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας με αναγραφή Μέσου Όρου (χορηγείται από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος).

 Οι αιτήσεις των υποψηφίων, καθώς και τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά τους, υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ιονίου Πανεπιστημίου, μέσω αποστολής μηνύματος από τον ιδρυματικό λογαριασμό του φοιτητή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., στο διάστημα από τη 12η ώρα της 29ης Μαρτίου 2022 μέχρι και την 24η ώρα της 12ης Απριλίου 2022. Η υποβολή της αίτησης με διαφορετικό τρόπο από τα οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης. Το e-mail που θα αποστέλλεται στο Γραφείο ΠΑ ΙΠ, θα πρέπει να περιλαμβάνει κείμενο με την κάτωθι μορφή:

  • Ονοματεπώνυμο, Τμήμα Φοίτησης:
  • Σας αποστέλλω τα απαραίτητα έγγραφα για την Πρακτική Άσκηση:
    1. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση
    2. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας/ Διαβατηρίου
    3. Βεβαίωση ΑΦΜ
    4. Βεβαίωση ΑΜΚΑ
    5. Αναλυτική βαθμολογία

Εμπρόθεσμες θεωρούνται οι αιτήσεις που θα αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Γραφείου ΠΑ ΙΠ μέχρι την παραπάνω οριζόμενη ημερομηνία και ώρα.

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει κατόπιν εισήγησης επταμελούς Ιδρυματικής Επιτροπής, η οποία είναι αρμόδια για την επικύρωση των αποτελεσμάτων ΠΑ και την υπογραφή των αντίστοιχων Πρακτικών Επιλογής. Η Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων ορίστηκε με Απόφαση της 6ης Συνεδρίασης της Συγκλήτου ακαδ. έτους 2021-22 (18/11/2021).Ο προσωρινός πίνακας αξιολόγησης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Γραφείου ΠΑ ΙΠ.

Ενστάσεις:

Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα άσκησης ένστασης, εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οι ενστάσεις αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Γραφείου ΠΑ ΙΠ και εξετάζονται από τριμελή Ιδρυματική Επιτροπή, η οποία έχει οριστεί με Απόφαση της 18ης Συνεδρίασης της Συγκλήτου ακαδ. έτους 2020-21 (17/02/2021). Ο οριστικός πίνακας αξιολόγησης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης.

Οι υποψήφιοι έχουν την υποχρέωση να ενημερώνονται για την ανάρτηση των αποτελεσμάτων από τη σχετική ιστοσελίδα του Γραφείου ΠΑ ΙΠ.

Λοιπά στοιχεία:

Για τους επιλεγέντες υποψηφίους, η υποβολή αίτησης συνεπάγεται την υποχρέωση συμπλήρωσης απογραφικών δελτίων (εισόδου/εξόδου) και την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων για τους σκοπούς και τις ανάγκες του Προγράμματος «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίου Πανεπιστημίου», σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΕΕ) 216/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΓΚΠΔ).

Η ΠΑ πραγματοποιείται (σε φορέα εκτός του Ιδρύματος) υπό την καθοδήγηση στελέχους του φορέα Υποδοχής και την επίβλεψη του Επιστημονικά Υπευθύνου (μέλους ΔΕΠ).

Η ΠΑ δύναται να πραγματοποιηθεί και σε άλλη πόλη, εκτός της Κέρκυρας. Διευκρινίζεται ότι το Πρόγραμμα δεν καλύπτει έξοδα διαμονής και μετακίνησης. Ο φοιτητής δεν δύναται να πραγματοποιήσει ΠΑ σε συγγενικό του πρόσωπο.

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τον Εσωτερικό Κανονισμό ΠΑ του οικείου τους Τμήματος και τον Οδηγό ΠΑ του Γραφείου ΠΑ ΙΠ. Δεν μπορούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα φοιτητές που έρχονται στα Τμήματα μέσω του Προγράμματος Erasmus. Οι φοιτητές μπορούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα μόνο μία φορά. Το πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίου Πανεπιστημίου» δεν σχετίζεται με άλλους τρόπους ΠΑ που μπορεί να πραγματοποιήσει ο φοιτητής κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Συνεπώς, εάν κάποιος φοιτητής έχει πραγματοποιήσει ΠΑ με άλλο τρόπο, μπορεί να πραγματοποιήσει ΠΑ και μέσω του ανωτέρω περιγραφόμενου Προγράμματος. Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής ακυρώσει την ΠΑ για προσωπικούς λόγους, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ξανά στο Πρόγραμμα.

 Από τη στιγμή που επιλεγεί ο φοιτητής για ΠΑ θα πρέπει να εκδώσει ΑΜΑ ΙΚΑ. Από τη στιγμή που επιλεγεί ο φοιτητής και στην περίπτωση που δεν είναι δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού (σε οποιαδήποτε τράπεζα στην Ελλάδα), θα πρέπει να απευθυνθεί στο υποκατάστημα τραπέζης που επιθυμεί, προκειμένου να προβεί στις διαδικασίες που απαιτούνται για το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού. Σε περίπτωση που ο φοιτητής είναι συνδικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού απαιτείται να είναι ο πρώτος δικαιούχος και ο τραπεζικός λογαριασμός να παραμένει ενεργός. Ο φοιτητής οφείλει να αποστείλει με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., στο χρόνο που θα οριστεί από το Γραφείο ΠΑ ΙΠ, βεβαίωση Αριθμού Μητρώου ΙΚΑ και φωτοαντίγραφο καρτέλας Τραπέζης, στην οποία να φαίνεται ο αριθμός λογαριασμού και ότι o φοιτητής είναι πρώτος δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού (σε οποιαδήποτε τράπεζα στην Ελλάδα).

Ο φοιτητής οφείλει να επισκεφθεί/επικοινωνήσει με τον Φορέα Υποδοχής, ώστε να δηλώσει εγκαίρως (έως 4 μέρες πριν την έναρξη της ΠΑ) τα στοιχεία που απαιτούνται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, βάσει της με αριθμό 29147/Δ1.10205 (1-10-2019) υπουργικής απόφασης.

Πριν την έναρξη της ΠΑ, αποστέλλεται από το Γραφείο ΠΑ ΙΠ Πρωτόκολλο Συνεργασίας, στον ιδρυματικό λογαριασμό του φοιτητή και στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο Φορέας Υποδοχής κατά την

εγγραφή του στο ΠΣ ΑΤΛΑΣ. Ο ασκούμενος οφείλει να συνυπογράψει με τον νόμιμο εκπρόσωπο του Φορέα Υποδοχής, με φυσική υπογραφή, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας σε τέσσερα αντίτυπα.

 Ο νόμιμος εκπρόσωπος του Φορέα Υποδοχής ΠΑ οφείλει δηλώσει τον ασκούμενο φοιτητή στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (βάσει της με αριθμό οικ.29147/Δ1.10258 (1-10-2019) και της με αριθμό 30294/Δ1/10558 εγκυκλίου, πριν την έναρξη της ΠΑ και μετά τη λήξη αυτής. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση τροποποίησης όρων της ΠΑ, θα πρέπει επίσης να γίνει δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Μετά την ολοκλήρωση της δήλωσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εκτυπώνεται αντίγραφο, στο οποίο αποδίδεται και αποτυπώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής. Ο Φορέας Υποδοχής οφείλει να αποστείλει στο Γραφείο ΠΑ ΙΠ τα εν λόγω υποβληθέντα αντίγραφα (για τη δήλωση έναρξης, για τη δήλωση λήξης, και για την περίπτωση τροποποίησης των όρων της ΠΑ) στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, (στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Ο ασκούμενος θα πρέπει να αποστείλει, εντός των δέκα (10) πρώτων ημερών από την έναρξη της ΠΑ, ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιωάννη Θεοτόκη 72, ΤΚ. 49132, Κέρκυρα, τα κάτωθι:

α) Δύο (2) αντίτυπα του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας,

β) το έντυπο (Ε3.5) δήλωσης έναρξης της ΠΑ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ,

γ) Απογραφικό δελτίο Εισόδου (το έντυπο έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του Γραφείου ΠΑ ΙΠ http://dasta.ionio.gr/internship). Η συμπλήρωση του απογραφικού δελτίου είναι υποχρεωτική, η μη συμπλήρωσή του συνεπάγεται διακοπή της Πρακτικής Άσκησης.

Κατά τη διάρκεια της ΠΑ, ο ασκούμενος υποχρεούται να παρακολουθεί τις ανακοινώσεις του Γραφείου ΠΑ ΙΠ και να ελέγχει καθημερινά το ιδρυματικό email του, προκειμένου να ενημερώνεται άμεσα για τις ισχύουσες Κυβερνητικές Αποφάσεις και να προσαρμόζεται στις νέες ρυθμίσεις σχετικά με την ΠΑ φοιτητών ΑΕΙ., να τηρεί το ωράριο και τους κανονισμούς που έχει ορίσει στέλεχος του Φορέα Υποδοχής και να συμπληρώνει κάθε μέρα Παρουσιολόγιο (το έντυπο έχει αναρτηθεί στη σχετική ιστοσελίδα του Γραφείου ΠΑ ΙΠ). Η ημερήσια απασχόληση δε θα υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες. Μέχρι την έκδοση της παρούσας Πρόσκλησης και σύμφωνα με την ΚΥΑ 16211/05.04.2021, η ΠΑ των φοιτητών υλοποιείται με φυσική παρουσία και με εξ αποστάσεως μεθόδους.

Κατά την ολοκλήρωση της ΠΑ ο φοιτητής θα πρέπει να καταθέσει στο Γραφείο ΠΑ ΙΠ, εντός τριών (3) ημερών από τη λήξη της ΠΑ και σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που θα λάβει από το Γραφείο ΠΑ ΙΠ, τα απαιτούμενα παραδοτέα έγγραφα που είναι αναρτημένα στον ιστότοπο του Γραφείου ΠΑ ΙΠ: Απογραφικό δελτίο εξόδου, Παρουσιολόγιο, Αναλυτική Έκθεση Πεπραγμένων, Έκθεση Αξιολόγησης του Φορέα Υποδοχής, Βεβαίωση Ολοκλήρωσης ΠΑ, έντυπο (Ε3.5) λήξης ΠΑ του ΠΣ Εργάνη. Η συμπλήρωση και κατάθεση των παραπάνω εγγράφων είναι υποχρεωτική. Η μη συμπλήρωση/κατάθεσή τους συνεπάγεται μη πληρωμή της ΠΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και Φορείς Υποδοχής μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο ΠΑ ΙΠ, στο τηλέφωνο: 26610 87306 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 12.00 – 14.00) ή -κατά προτίμηση- στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Αίτηση

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr