Την άνοιξη του 2020 έρχεται το 2ο TedxIonianUniversity

Την άνοιξη του 2020 έρχεται το 2ο TedxIonianUniversity

Με αφορμή τα νέα ξεκινήματα επέρχεται πάντα μία τάση αναδρομής στο παρελθόν, ένα αίσθημα νοσταλγίας για όσα πέρασαν και ένα κύμα ενθουσιασμού για όσα θα έρθουν. Εν αναμονή, λοιπόν, του 2ου TedxIonianUniversity, που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2020 στην Κέρκυρα, αισθανθήκαμε την ανάγκη να ξαναθυμηθούμε όλα όσα έγιναν στο TEDxIonianUniversity του 2019, την πρώτη μας προσπάθεια να οργανώσουμε ένα event, που όπως φαίνεται, ήρθε για να μείνει.

Στις 18 Μαΐου, λοιπόν, στην Ιόνιο Ακαδημία, έλαβε χώρα το πρώτο TEDxIonianUniversity, το οποίο αποτέλεσε το απόσταγμα της πολύμηνης οργάνωσης μιας ομάδας φοιτητών με όραμα να συμβάλλουν και εκείνοι με όσα μέσα διαθέτουν και με επίκεντρο την Κέρκυρα στην προσπάθεια διάδοσης των ιδεών που αξίζει να ακουστούν. Το TEDx αποτελεί μία μοναδική εκδήλωση κοινοτικού χαρακτήρα που σκοπό έχει όχι μόνο την διάδοση πληροφορίας αλλά και την έμπνευση σε κοινωνικό, επιστημονικό, ανθρωπιστικό και πολιτισμικό επίπεδο.


Υπό το «πρίσμα» του TEDxIonianUniversity, εξετάστηκε ο «άνθρωπος», η ψυχολογική και πνευματική του κατάσταση σε τρία στάδια. Κατά το χάος (chaos), όπου ο άνθρωπος βρίσκεται είτε σε ψυχολογική καθίζηση είτε σε πνευματική και σωματική αδράνεια ως προς τι ς δυνατότητες του, η Ευγενία Θάνου, η Chloé Devienne Kritharas μιλούν στην σκηνή για την συνύπαρξη, την αλληλεγγύη και την δημιουργία ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή της χαώδους κοινωνικής και προσωπικής κατάστασης ενώ ο Δημήτρης Δαμίγος για τον θάνατο ως καλλιτέχνη στην υπηρεσία της ζωής. Έτσι, το στάδιο αυτό δεν εμπεριέχει μόνο την αεργία αλλά και την δημιουργία έμμεσα και ταυτόχρονα, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα αντιθετικά σχήματα.

Για να προσανατολιστεί, όμως, ο άνθρωπος από το σκοτάδι στο φως και τις χρωματιστές εκφάνσεις του μεταβαίνει πρώτα από την κατάσταση του “epiphany”. Υπό την συνθήκη του “epiphany”, μία στιγμή, μία ιδέα, μία προσωπική επαφή αρκεί για να δώσει στον άνθρωπο την ώθηση και την έμπνευση που θα τον οδηγήσει στην άκρη του τούνελ. Για την επίτευξη της επαγγελματικής ανέλιξης ο Άκης Παλαμήδης μας αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας των σουηδικών επιχειρήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ρούλα Ρουβά μας εμπνέει να εξελιχθούμε ακροβατώντας μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής εκδοχής του εαυτού μας. Και τέλος ο Cacao Rocks κάνει μια προσωπική κατάθεση για την πορεία που ακολούθησε για την αναζήτηση της δικής του καλλιτεχνικής ταυτότητας, μεταβαίνοντας με τον καλύτερο τρόπο στην φάση του «χρώματος».

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, σε αυτό του «χρώματος», όπου ο άνθρωπος βρίσκεται στο ζενίθ της δημιουργικότητάς του και στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού του ψυχολογικά, πνευματικά και επαγγελματικά, ο Δημήτρης Φαϊτάς και η Αλεξάνδρα Πολυμενάκου μέσω της εμπειρίας τους μιλούν για την επίτευξη της επαγγελματικής επιτυχίας και για το «χρώμα» που εμπεριέχεται στο ρίσκο με σκοπό την πραγματοποίηση των επιθυμιών μας. Τέλος, ο Γιώργος Χερουβείμ αποτελεί την προσωποποίηση του κράματος της καλλιτεχνικής δημιουργίας και συνάμα της επαγγελματικής ανέλιξης, όπως ακριβώς οι ψηφιακές τέχνες συνδυάζουν το τεχνική γνώση και την καλλιτεχνική έκφραση. Όλα αυτά συνδέθηκαν εξαιρετικά ως μια ενιαία σύνθεση με την καθοριστικές παρουσία επί σκηνής του παρουσιαστή του πρώτου TEDxIonianUniversity, του ταλαντούχου stand up comedian Γιώργου Χατζηπαύλου.

Το TEDxIonianUniversity δεν είχε μόνο χρώμα, αλλά μουσική και χορό ώστε να μεταδοθεί στο κοινό το συναίσθημα του κάθε μέρους και να γίνει όσο το δυνατόν βιωματικότερο. Το «Εργαστήριο Σύνθεσης» μετέδωσε μέσω της σύνθεσής του το ανατριχιαστικό αίσθημα του χάους, το T.S.M trio εντυπωσίασε και ενέπνευσε με την τζαζ μουσική του και τέλος το event έκλεισε η Νίκη Γιάννου με την χορευτική της ομάδα, οι οποίοι ερμήνευσαν το «πρίσμα» με το δικό τους χορευτικό τρόπο και συγκίνησαν το κοινό. Μάλιστα, για τους τυχερούς της ημέρας οι οποίοι παρευρέθηκαν στο TEDxIonianUniversity- όταν έκλεισαν οι κάμερες- ο παρουσιαστής μας Γιώργος Χατζηπαύλου έδωσε στο κοινό μία μικρή αλλά πλούσιαγεύση κωμωδίας.

Όμως αυτό που κυριάρχησε κυρίως εκείνη την ημέρα αλλά και τους προηγούμενους μήνες ήταν το συναίσθημα. Η οργανωτική ομάδα, κεντρικοί πυλώνες της οποίας ήταν από την αρχή ο Δημήτρης Λέμπερος και η Γεωργία Τσέλλιου εμπλουτίστηκε από ένα πλήθος φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ενθουσιασμό, όρεξη, δημιουργικότητα κα αποφασιστικότητα για την εκπλήρωση της αρχικής πρωτόγονης ιδέας: την πραγματοποίηση του πρώτου TEDxIonianUniversity. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια αυτής, θα πρέπει να αναφέρουμε, την άμεση ανταπόκριση για στήριξη και βοήθεια από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο εκ μέρους του κυρίου Παναγιώτη Βλάμου και Νικόλαου Παπαδημητρίου καθώς και την καθοριστική συμβολή της εθελοντικής μας ομάδας. Η ομάδα δέθηκε πραγματικά και αναπτύχθηκαν ισχυροί δεσμοί εμπιστοσύνης κα φιλίας οι οποίοι άντεξαν ακόμα και στις δύσκολες στιγμές του άγχους και των προβλημάτων που προέκυψαν λόγω της απειρίας της πρώτης φοράς, οπότε αμφισβητήθηκε όχι μόνο η επιτυχία του event αλλά κλονίστηκε η περίπτωση της πραγματοποίησης του. Η τελευταία όμως αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι τα προβλήματα μέσω της συνεργασίας μπορούν να ξεπεραστούν για να οδηγηθούμε από το χάος στο χρώμα.

Το 2020 αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα για το TEDxIonianUniversity και την ομάδα του η οποία διαμορφώθηκε ήδη εκ νέου ∙ απαρτίζεται πλέον από παλιά και νέα μέλη- φοιτητές και όχι μόνο- με όρεξη να μπουν στο στάδιο του πειραματισμού και της δημιουργίας. Η διεύρυνση και ο εμπλουτισμός της ομάδας δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε όχι μόνο να πραγματοποιηθεί το δεύτερο TEDxIonianUniversity αλλά και να έρθει πιο κοντά στο ευρύτερο κοινό, και κυρίως να μετατραπεί σε μία εμπειρία στο πλαίσιο της οποίας δεν μεταδίδονται μόνο γνώσεις αλλά διεγείρονται και οι αισθήσεις.

Η παρουσία του καθενός από εμάς και του καθενός από εσάς είναι πολύ σημαντική γιατί όλοι μαζί συμβάλλουμε στην προσπάθεια διάδοσης των ιδεών που αξίζει να ακουστούν!

Tα «Φοιτητικά Νέα» Χορηγός Επικοινωνίας του TEDxIonianUniversity

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr