Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η "Ημέρα Μαγείας Φυτών" του ΕΛΜΕΠΑ

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η "Ημέρα Μαγείας Φυτών" του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Αψηφώντας τις ανοιξιάτικες ψιχάλες, δημότες του Ηρακλείου κάθε ηλικίας έδωσαν δυναμικό παρόν στην «Ημέρα Μαγείας Φυτών» που έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 στο Αγρόκτημα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν μια πληθώρα δράσεων και ομιλιών στους βοτανικούς κήπους, στις ανοιχτές καλλιέργειες και στα θερμοκήπια, καθώς και στα ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ. Μια πραγματική γιορτή της φύσης που υλοποιήθηκε από τους καθηγητές, το προσωπικό και τους εθελοντές της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών καθώς και των Σχολών Μηχανικών και Επιστημών Υγείας του ΕΛΜΕΠΑ, με σημαντική συνεισφορά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Γεωπάρκο Ψηλορείτη και τους Πρόσκοπους Ανατολικής Κρήτης. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά εκπαιδευτικών και σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Κρήτη, με το 10ο Γυμνάσιο, το Ειδικό Γυμνάσιο και το Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Μαρίνας και το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ροδιάς Μαλεβιζίου, το 75ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, το 2ο Νηπιαγωγείο Σητείας, καθώς και τον Παιδικό Σταθμό του ΕΛΜΕΠΑ, να εντυπωσιάζουν με τα εκθέματα και το ψηφιακό υλικό από τις περιβαλλοντικές τους δράσεις. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία και αποκτήσουν κάδους κομποστοποίησης που χορηγήθηκαν από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου και δώρα όπως φυτά μπανάνας, αρωματικά φυτά, διακοσμητικές και εργαστηριακές κατασκευές κ.ά.. Τη μουσική επένδυση ανέλαβαν οι παραγωγοί του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ηρακλείου του ΕΛΜΕΠΑ Studio FM1 105,4, ενώ την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης ανέλαβε το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα Διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Γιώργος Ματαλλιωτάκης, εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Αποκέντρωσης & Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Εμμανουήλ Χαιρέτης και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Νικόλαος Γιαλιτάκης, οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμούς. Επίσης, χαιρετισμούς απέστειλαν, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς και ο Βουλευτής Ηρακλείου, Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Χάρης Μαμουλάκης, οι οποίοι δεν κατέστη δυνατό να βρίσκονται στην εκδήλωση. Το λόγο έλαβε αρχικά, εκπροσωπώντας την Πρυτανική Αρχή του ΕΛΜΕΠΑ, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Αν. Καθ. Νικόλαος Βιδάκης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους αναφέρθηκε στη σημασία του θεσμού. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν η Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Καθηγήτρια Ελένη Γουμενάκη η οποία αναφέρθηκε στις ξεχωριστές, σχεδόν μαγικές, ιδιότητες των φυτών, ιδιότητες που φέρνουν τα φυτά στο επίκεντρο του περιβάλλοντος και τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος προς τον άνθρωπο, καθώς και ο Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών ΕΛΜΕΠΑ & Αναπλ. Προϊστάμενος Δ/νσης Αγροκτήματος, Χαράλαμπος Κουτρούλης, ο οποίος τόνισε τη σημασία των συνεργειών μεταξύ των φορέων της Κρήτης για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου καθώς και των δυνατοτήτων του Αγροκτήματος του ΕΛΜΕΠΑ. Ακολούθησαν ομιλίες και παρουσιάσεις από την Δρ. Ειρήνη Χριστοφορίδη, Προϊσταμένη Τμήματος Φυτικής Παραγωγής Διεύθυνσης Αγροκτήματος του ΕΛΜΕΠΑ, την κυρία Αντωνία Ψαρουδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας, τον κύριο Αλέξη Τζωρμπατζάκη από το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, την κυρία Συραγώ Χορταριά, Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Μαρίνας, τις κυρίες Ελένη Τζιβάρα και Καλλιόπη Σεληνιωτάκη από το Ειδικό Γυμνάσιο Ηρακλείου. 
Τη συζήτηση συντόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής Ιωάννης Δαλιακόπουλος, που μαζί με την Δρ. Ειρήνη Χριστοφορίδη, είχε αναλάβει την οργάνωση της εκδήλωσης «Ημέρα Μαγείας Φυτών».

Η εκδήλωση, που οργανώθηκε με αφορμή τον διεθνή θεσμό Fascination of Plants Day, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιστημών των Φυτών (European Plant Science Organisation-EPSO (https://epsoweb.org) εστιάζει στους αναρίθμητους τρόπους με τους οποίους τα φυτά βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, μέσα από την αισθητική, τη βιώσιμη παραγωγή υγιεινών τροφίμων αλλά και την παραγωγή μη εδώδιμων προϊόντων όπως χαρτί, ξυλεία, ενέργεια και φαρμακευτικά προϊόντα. Από την πρώτη διεξαγωγή της το 2012, η Fascination of Plants Day έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση, με περισσότερες από 800 εκδηλώσεις να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 50 χώρες. 

Η φετινή εκδήλωση του ΕΛΜΕΠΑ καταχωρήθηκε στη ημερολόγιο της EPSO και άφησε το στίγμα της στις προγραμματισμένες δράσεις διάχυσης και εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου. Το ΕΛΜΕΠΑ ανανεώνει το ραντεβού για τον επόμενο Μάιο με ακόμα περισσότερο κέφι για παιχνίδι και γνώσεις μέσα στον μαγικό κόσμο των φυτών.