Ριζική ανακαίνιση Κτιρίων του ΕΛΜΕΠΑ

Ριζική ανακαίνιση Κτιρίων του ΕΛΜΕΠΑ

Υπογράφεται την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 στις 11:00 στον προαύλιο χώρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης που αφορά στη ριζική ανακαίνιση κτηρίων του Ιδρύματος στην Πανεπιστημιούπολη του Ηρακλείου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός δημοπράτησης ήταν 1.750.000 €, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ ανάδοχος είναι η κοινοπραξία με τον διακριτικό τίτλο «Χ.ΜΑΡΑΒΕΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΙΚΕ – ΑΛΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΠΕ». Περισσότερες πληροφορίες για τους αναδόχους μπορείτε να βρείτε στο www.maraveas.gr και στο www.al-fa.gr.


Τη σύμβαση θα υπογράψουν η νόμιμος εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, κ. Γεωργία Φιλιπποπούλου και εκ μέρους του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ο Πρύτανης καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης. Την επίβλεψη της υλοποίησης της μελέτης έχει το Τμήμα Μελετών & Κατασκευών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Η ανοιχτή διαδικασία ανάθεσης διήρκησε σχεδόν δύο χρόνια, καθώς η μεγάλη σημασία του έργου και το ύψος του προϋπολογισμού είχαν ως αποτέλεσμα οι κοινοπραξίες που συμμετείχαν στη διαδικασία να διεκδικήσουν συστηματικά, ασκώντας όλα τα νόμιμα μέσα, τη σχετική σύμβαση. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός δημοπράτησης ήταν ένας από του μεγαλύτερους για μελέτη ανακαίνισης, αλλά και κατασκευής, δημόσιου κτηριακού έργου στην Κρήτη.

Η μελέτη αφορά δύο συνδεδεμένα τμήματα του κεντρικού συγκροτήματος κτηρίων, συνολικής επιφάνειας 3.500 τ.μ., ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 14 μήνες. Τα παραδοτέα αφορούν το σύνολο των αναγκαίων μελετών, για την στατική ενίσχυση των κτηρίων καθώς και τη ριζική ανακαίνισή τους, δηλαδή την πλήρη πρόταση λειτουργικής, αισθητικής, τεχνικής αναβάθμισης των κτηρίων και του όμορου τμήματος περιστυλίου, συμπεριλαμβανομένων του εξοπλισμού και των σχετικών αδειοδοτικών διαδικασιών. Συμπεριλαμβάνονται δε και τα πλήρη τεύχη δημοπράτησης του κατασκευαστικού έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εργασίες ενίσχυσης και πλήρους ανακαίνισης των δυο αυτών κτηρίων, με βάση τον προγραμματισμό έργων του Ιδρύματος, θα έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026.

Αν και η χρηματοδότηση του έργου έχει ουσιαστικά εξασφαλιστεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, που θα διαδεχθεί στις επόμενες εβδομάδες το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η διοίκηση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου έχει προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την ένταξη του έργου, μετά τη σχετική ολοκλήρωση των μελετών, στο πρόγραμμα Hellenic Universities II, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Με την ολοκλήρωση των έργων τα κτήρια θα παραχωρηθούν στη Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας και στα δύο Τμήματά της που έχουν έδρα στο Ηράκλειο, δηλαδή στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού και στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Το νέο κτήριο αναμένεται να φιλοξενήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων των δύο Τμημάτων, στα οποία φοιτούν περισσότεροι από 3.000 φοιτητές, υπηρετούν περισσότερα από 30 μέλη ΔΕΠ, ενώ τα Τμήματα παρέχουν πέντε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο πολλαπλασιαστικά σε όλα τα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι το έργο αποτελεί μέρος του συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που στα επόμενα 10 χρόνια ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ, τόσο σε έργα υποδομών και συντηρήσεων όσο και απόκτησης εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παραχωρηθεί συνέντευξη τύπου από τον Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, καθηγητή Νικόλαο Κατσαράκη, τον Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητή Θρασύβουλο Μανιό, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Χαράλαμπο Κουτρούλη και την Προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών & Κατασκευών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Έρη Τζανάκη, σχετικά με τα επικείμενα έργα και τις αναπτυξιακές δράσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο YouTube: https://youtube.hmu.gr

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr