Αίτημα των στρατιωτικών που φοιτούν στο ΕΑΠ για εξ αποστάσεως εξετάσεις

Αίτημα των στρατιωτικών που φοιτούν στο ΕΑΠ για εξ αποστάσεως εξετάσεις

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Την εξ αποστάσεως εξέταση των στρατιωτικών που φοιτούν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) ζητά με επιστολή της στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, λόγω της πανδημίας αλλά και των εξόδων για τη μετακίνηση των στρατιωτικών οι εξετάσεις μπορούν να διενεργηθούν εξ αποστάσεως.


Αναλυτικά η επιστολή:

«Κυρία Υπουργέ.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποτελεί από το ξεκίνημα της λειτουργίας του μια σταθερή λύση αναβάθμισης των γνώσεων και των σπουδών των Ελληνίδων και Ελλήνων στρατιωτικών, παρά το ομολογουμένως όχι χαμηλό κόστος του.

Ως γνωστόν, κατά τα τελευταία τρία έτη που σημαδεύτηκαν από την πανδημία του COVID-19, εισήχθησαν πολλά νέα καινοτόμα μέτρα στην καθημερινότητά όλων μας.

Ένα εξ αυτών ήταν και η διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως, που κυριολεκτικά έλυσαν τα χέρια σε πολλές φοιτήτριες και πολλούς φοιτητές στρατιωτικούς (και μάλλον, όχι μόνο).

Φέτος, ωστόσο, πολλές/οί στρατιωτικοί έχουν επικοινωνήσει μαζί μας, γνωστοποιώντας μας ότι διαφαίνεται πως σε αρκετές θεματικές ενότητες διαφόρων κύκλων σπουδών (όπως στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, Διοίκηση Επιχειρήσεων κλπ) προγραμματίζεται να μην διενεργηθούν εξετάσεις εξ αποστάσεως αλλά διά ζώσης.

Το γεγονός αυτό είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές/ους εξ αυτών και πιθανώς να τους στερήσει τη δυνατότητα συμμετοχής για πλήθος λόγων (κυρίως αυξημένων υπηρεσιακών υποχρεώσεων ή προστασίας από τον κορωνοϊό).

Κυρία Υπουργέ.

Η πανδημία μπορεί να έχει περιοριστεί αλλά δεν έχει παρέλθει. Το υποδηλώνουν τα στατιστικά στοιχεία. Τυχόν διεξαγωγή διά ζώσης εξετάσεων θα σημαίνει:

α. Συγκέντρωση πολλών φοιτητριών και φοιτητών σε κλειστούς χώρους, ενέργεια που η εμπειρία της τελευταίας διετίας έχει αποδείξει ότι πλέον είναι περιττή. Μην λησμονούμε ότι αρκετός κόσμος πλέον ανήκει ή έχει στενό συγγενή σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

β. Έξοδα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί σε μια περίοδο που κάθε νοικοκυριό υπολογίζει κυριολεκτικά και το τελευταίο ευρώ.

γ. Χαμένο χρόνο σε μια περίοδο όπου, ιδίως στις Ένοπλες Δυνάμεις, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα λόγω της γενικότερης υποστελέχωσης (υπερβάσεις εβδομαδιαίου 40ώρου ή αριθμού υπηρεσιών ανά μήνα κλπ) τα οποία αυξάνουν τις υποχρεώσεις εις βάρος του ατομικού ελεύθερου χρόνου.

Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι η διενέργεια διά ζώσης εξετάσεων είναι μια ενέργεια που μπορεί να αποφευχθεί δίχως κανένα πρόβλημα για το Πανεπιστήμιο και τους εξεταζόμενους, όπως εξάλλου απεδείχθη και κατά την τελευταία διετία.

Λαμβανομένου υπόψιν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχουσών και συμμετεχόντων στρατιωτικών στους κύκλους σπουδών γίνεται από προσωπικό ενδιαφέρον εκάστης/ου και δίχως την έγκριση της Υπηρεσίας, σας παρακαλούμε θερμά να μην επιδεινώσετε αυτή την προσπάθεια δυσχεραίνοντας τους όρους υπό τους οποίους συμμετέχουν στις εξετάσεις οι στρατιωτικοί.

Για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε οι εξετάσεις σε όλους τους κύκλους σπουδών (ετήσιους κι εξαμηνιαίους) να συνεχίσουν να διενεργούνται εξ αποστάσεως, όπως εξάλλου συμβαίνει με το σύνολο της φοίτησης στο ΕΑΠ.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr