Φοιτητές-Πτυχιούχοι ΕΠΟ (ΕΑΠ): Διεκδικούμε την κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων

Φοιτητές-Πτυχιούχοι ΕΠΟ (ΕΑΠ): Διεκδικούμε την κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Φοιτητές και απόφοιτοι του προγράμματος σπουδών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με ψήφισμά τους διαμαρτύρονται έντονα για την "διαρκή συρρίκνωσης των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών τους δικαιωμάτων".

Οι φοιτητές / απόφοιτοι αναφέρουν πως "θεωρούν δικαίωμα και υποχρέωσή τους να εναντιωθούν στη στέρηση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών τους δικαιωμάτων που αποκτούν μέσα από οικονομικές δυσκολίες και επίπονη μελέτη σε καθημερινές συνθήκες διαβίωσης ενηλίκων".


Οι φοιτητές και οι απόφοιτοι διεκδικούν την "κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων με επίσημη συμπερίληψη σε κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) ή τη δημιουργία νέου".

Ζητούν τη "συμπαράσταση των μελών ΔΕΠ και ΣΕΠ του Πανεπιστημίου και καλούν σε κοινή πορεία διεκδικήσεων τους φοιτητικούς συλλόγους και τις συλλογικότητες των μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του ΕΑΠ".

Αναλυτικά το ψήφισμα των φοιτητών:

«Εμείς, οι φοιτήτριες, φοιτητές, απόφοιτες και απόφοιτοι του προγράμματος σπουδών στον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), συμμεριζόμαστε την ανησυχία της ακαδημαϊκής κοινότητας και εν γένει της ελληνικής κοινωνίας για την προσπάθεια απαξίωσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Σπουδάζοντας στο μοναδικό δημόσιο ίδρυμα τριτοβάθμιας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης διαπιστώνουμε την απαξίωση του τίτλου σπουδών μας, που με τόσο κόπο και χρόνο καταφέρνουμε να αποκτήσουμε, λόγω της διαρκούς συρρίκνωσης των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Η μείωση του αριθμού των υποτροφιών και η διατήρηση υψηλών διδάκτρων αποκλείουν την πρόσβαση ενηλίκων με χαμηλό οικονομικό εισόδημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ η μη κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων προγραμμάτων σπουδών, ιδιαίτερα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, ακυρώνει την ακαδημαϊκή ισχύ των πτυχίων τους, εμποδίζοντας την επαγγελματική πρόοδο των πτυχιούχων τους. Η στάση αυτή του Ιδρύματος προς το φοιτητικό δυναμικό του, που συνοδεύεται από διατήρηση ελάχιστου αριθμού μελών ΔΕΠ, εποχική πρόσληψη διδασκόντων ΣΕΠ χωρίς συνέχεια και άρνηση θεσμοθέτησης του αυτοδιοίκητου του δεύτερου σε πληθυσμό Ελληνικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος αποτελεί την πολιτική που εμφανώς οδηγεί στην απαξίωση του ιδρύματος και γενικοτερα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Θεωρούμε δικαίωμα και υποχρέωσή μας να εναντιωθούμε στη στέρηση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών μας δικαιωμάτων που αποκτούμε μέσα από οικονομικές δυσκολίες και επίπονη μελέτη σε καθημερινές συνθήκες διαβίωσης ενηλίκων.

Σημειώνουμε ότι η εξαγγελία του Ιδρύματος για μελλοντική προσθήκη 2 θεματικών ενοτήτων (ΘΕ) στο ΠΣ ΕΠΟ με τις οποίες θα κατοχυρώνεται παιδαγωγική επάρκεια (στόχος Ε2.1 στην επίσημα δημοσιευμένη «Στοχοθεσία Ποιότητας 2022» στον ιστότοπο του ΕΑΠ), δεν κατοχυρώνει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα εφόσον δεν εξασφαλίζει εξ αρχής την συμπερίληψη του ΠΣ ΕΠΟ σε συγκεκριμένη ΠΕ. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης και αφαίμαξης του φοιτητικού πληθυσμού, έναν επιχειρηματικό στόχο του ιδρύματος για αυξημένη κερδοφορία χωρίς ικανοποίηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Διεκδικούμε επομένως την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας με επίσημη συμπερίληψη σε κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) ή τη δημιουργία νέου· πραγματικό άνοιγμα των προγραμμάτων σπουδών με χορήγηση ικανού αριθμού υποτροφιών σε αναλογία με τον αριθμό φοιτούντων· την θεσμοθέτηση του αυτοδιοίκητου ΕΑΠ με αύξηση των μελών ΔΕΠ και πρόσληψη πενταετούς διάρκειας μελών ΣΕΠ που θα εγγυώνται τη συνέχεια οργάνωσης των σπουδών και την ανανέωση/επικαιροποίηση των θεματικών μαθημάτων.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι οι εύλογες διεκδικήσεις μας δε φαίνεται να βρίσκουν απήχηση στο νομοσχέδιο που καταθέτει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση στη Βουλή. Ένας νόμος πλαίσιο που καταργεί την αυτοδιοίκηση στα Πανεπιστήμια μετατρέποντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε επιχείρηση, καθώς προωθεί τη διορισμένη διοίκηση με εξωακαδημαϊκά κριτήρια, ουδόλως ικανοποιεί τις διεκδικήσεις μας. Τουναντίον, μεταφέρει το αντιδημοκρατικό μοντέλο διορισμένης διοίκησης του ΕΑΠ στο σύνολο των Πανεπιστημίων καταδικάζοντας εκ των προτέρων τις δίκαιες διεκδικήσεις για τα αυτονόητα δικαιώματά μας που προϋποθέτουν την κατάργησή αυτού του μοντέλου.

Στην παρούσα συγκυρία και κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες οφείλουμε, ως φοιτήτριες, φοιτητές, απόφοιτες και απόφοιτοι του ΕΠΟ-ΕΑΠ, να δηλώσουμε τη συμπαράταξη μας με τις συλλογικότητες της Πανεπιστημιακής Κοινότητας που τάσσονται υπέρ της ανοικτής, κοινωνικά δίκαιης και δημοκρατικής δημόσιας εκπαίδευσης που θα εξασφαλίζει τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτούντων σε αυτή. Ζητούμε τη συμπαράσταση των μελών ΔΕΠ και ΣΕΠ του Πανεπιστημίου μας και καλούμε σε κοινή πορεία διεκδικήσεων τους φοιτητικούς συλλόγους και τις συλλογικότητες των μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του ΕΑΠ».

Τα μέλη του υπό ίδρυση σωματείου Ένωση Φοιτητών -Αποφοίτων ΕΠΟ-ΕΑΠ

Ε.Φ.Α. Π.Σ. Ε.ΠΟ.-Ε.Α.Π. [Αρ.Εγκ.: Πάτρα 42/2021]

* Το Ψήφισμα συνδιαμορφώθηκε πανελλαδικά από τα ενεργά εγγεγραμμένα μέλη της Ένωσης με πρωτοβουλία της Προσωρινής Διοικούσας (26-6-2022)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr