Διαμαρτυρία φοιτητών του ΕΑΠ για την μείωση του χρόνου αποπληρωμής των διδάκτρων

Διαμαρτυρία φοιτητών του ΕΑΠ για την μείωση του χρόνου αποπληρωμής των διδάκτρων

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου αντιτίθενται "στην αιφνίδια απόφαση αλλαγής της οικονομικής πολιτικής του Ιδρύματος".

Ο Σύλλογος Φοιτητών της Δημόσιας Διοίκησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, διαμαρτύρεται "για τη νέα δυσάρεστη έκπληξη μειώνοντας τον χρόνο αποπληρωμής των φοιτητικών διδάκτρων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος/εξάμηνο".


Ο φοιτητικός σύλλογος τονίζει πως με την "αιφνιδιαστική τροποποίηση της πολιτικής αποπληρωμής των διδάκτρων" φέρνει τους φοιτητές "σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, εν μέσω μάλιστα γενικότερου αρνητικού κοινωνικοοικονομικού κλίματος". Επισημαίνει πως η απόφαση αυτή "ανατρέπεται ο προγραμματισμός (προσωπικός και οικογενειακός) όλων των φοιτητών, οι οποίοι υποχρεούνται να εξασφαλίσουν και να καταβάλουν το σημαντικό σε μέγεθος κονδύλι των διδάκτρων σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι όλοι είχαμε ως δεδομένο από τα προηγούμενα έτη".

Καλεί τη διοίκηση του Ιδρύματος "να οργανώσει τις διαδικασίες δήλωσης μαθημάτων και καταβολής των διδάκτρων με γνώμονα την εξυπηρέτηση των φοιτητών" και ζητά την "παγίωση μιας οικονομικής πολιτικής που δεν θα αλλάζει κάθε εξάμηνο χωρίς λόγο".

Οι φοιτητές αιτούνται να οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμών η 10η Σεπτεμβρίου και οι δηλώσεις θεματικών ενοτήτων να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρόνο από τη λήξη της επαναληπτικής εξέτασης για λόγους διοικητικής διεκπεραίωσης.

Οι ανακοινώσεις των φοιτητών

1. Ανακοίνωση για την αποπληρωμή των ΘΕ του χειμερινού 2022-2023

Το ΕΑΠ, πιστό στην ακατανόητη συμπεριφορά του με την οποία έχει πολλάκις ταλαιπωρήσει τους φοιτητές του, έσπευσε ξανά να κάνει ακόμα μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Με ηλεκτρονικό μήνυμα του Τμήματος Μητρώου, με ημερομηνία 31 Μαΐου 2022, ειδοποίησε ότι οι φοιτητές πρέπει να προκαταβάλουμε τα δίδακτρα του επόμενου εξαμήνου, που αρχίζει τον Οκτώβριο του 2022, έως τις 21 Ιουλίου 2022! Τι σημαίνει αυτό;

Οι εξετάσεις (εκτός των επαναληπτικών) ολοκληρώνονται στις 16 Ιουλίου. Επομένως:

Α) Καλούμαστε να επιλέξουμε και να καταβάλουμε δίδακτρα για επόμενα μαθήματα σε διάστημα ΜΟΛΙΣ ΠΕΝΤΕ (5) ημερών, από την ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου. Αν συνυπολογίσουμε και το απαραίτητο διάστημα για τη διόρθωση, ανατροφοδότηση και τελική βαθμολογία των γραπτών, το διάστημα των πέντε ημερών εξανεμίζεται! Πρόκειται για… ορθολογικές επιλογές που γίνονται «προς διευκόλυνσή μας», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΕΑΠ, το οποίο μάλλον μάς εμπαίζει!

Β) Εντελώς αιφνιδιαστικά και με το «έτσι θέλω» ανατρέπεται ο προγραμματισμός (προσωπικός και οικογενειακός) όλων των φοιτητών, οι οποίοι υποχρεούνται να εξασφαλίσουν και να καταβάλουν το σημαντικό σε μέγεθος κονδύλι των διδάκτρων σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι όλοι είχαμε ως δεδομένο από τα προηγούμενα έτη.

Είναι τουλάχιστον η τέταρτη κατά σειρά φορά μέσα σε τρία χρόνια που το Ίδρυμα τροποποιεί αιφνιδιαστικά την πολιτική αποπληρωμής των διδάκτρων φέρνοντας τους φοιτητές σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, εν μέσω μάλιστα γενικότερου αρνητικού κοινωνικοοικονομικού κλίματος. Η διοίκηση δεν είχε καν την ευθιξία να ενημερώσει εγκαίρως για τις προθέσεις της τους φοιτητές της ΔΗΔ, ώστε να είναι εφικτός ο οικονομικός προγραμματισμός μας.

Ως Σύλλογος Φοιτητών ΔΗΔ-ΕΑΠ καταγγέλλουμε αυτή τη συμπεριφορά και διαμαρτυρόμαστε γιατί η διοίκηση δεν επιδεικνύει καμία συνέπεια ούτε προς τον δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΑΠ ως Ιδρύματος ούτε προς τις πρότερες υποσχέσεις της προς τον Σύλλογο Φοιτητών ΔΗΔ-ΕΑΠ για συνεννόηση, ενημέρωση και συνεργασία ούτε προς τις δεσμεύσεις του ίδιου του Προέδρου του Ιδρύματος για οικονομικές διευκολύνσεις ή μείωση των διδάκτρων.

Η ανακοίνωση για προθεσμία 21 Ιουλίου 2022 είναι ηθικώς και τυπικώς απαράδεκτη, καθώς δείχνει το επίπεδο αδιαφορίας του Ιδρύματος για τους φοιτητές και την έλλειψη οργάνωσης.

Είναι αδιανόητο οι προθεσμίες για σοβαρά ζητήματα να μεταβάλλονται κατά το δοκούν, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και χωρίς πρώτα να δίδεται εύλογος χρόνος από αυτούς που τις θέτουν σε αυτούς που υποχρεούνται να τις τηρήσουν, στο πλαίσιο της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μας.

Καλούμε τη διοίκηση να αποσύρει την απόφασή της αυτή και να οργανώσει τις διαδικασίες δήλωσης μαθημάτων και καταβολής των διδάκτρων με γνώμονα την εξυπηρέτηση των φοιτητών. Αν μη τι άλλο, έχει καταντήσει κουραστικό ένα Πανεπιστήμιο να προκαλεί τόση ανασφάλεια και αναστάτωση αλλάζοντας συνεχώς διαδικασίες και πολιτικές και να λειτουργεί ως εισπρακτική εταιρεία.

Αθήνα, 04/06/2022

Σύλλογος Φοιτητών ΔΗΔ - ΕΑΠ

2. Ανακοίνωση Αίτημα Αποπληρωμής Θεματικών Ενοτήτων Χειμερινού 2022-2023

Προς μεγάλη μας έκπληξη και παρ’ όλη την προηγούμενη επικοινωνία μας με το Τμήμα Μητρώου, διαπιστώσαμε πως για ακόμη μια φορά το ΕΑΠ αλλάζει, εν μέσω της ακαδημαϊκής περιόδου και δη λίγο πριν από την εξεταστική, την οικονομική του πολιτική, δυσαρεστώντας και αποπροσανατολίζοντας τους φοιτητές του. Στις 31/5/2022 εστάλη ενημέρωση προς τους φοιτητές της ΔΗΔ σχετικά με την αποπληρωμή των Θεματικών Ενοτήτων του χειμερινού εξαμήνου. Πρόκειται για μια ενημέρωση καθυστερημένη, που σύμφωνα με το μήνυμα της γραμματείας του προγράμματος της Δημόσιας Διοίκησης –όπως αυτό μας εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Συλλόγου– θα έπρεπε να την είχαμε λάβει από τις 20/4/2022. Σας παραθέτουμε το αντίστοιχο απόσπασμα: «με την παρούσα ηλεκτρονική αλληλογραφία και σε απάντηση της υπ' αριθμ. 129/11-05-2022 επιστολής σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε αναφορικά με τη διαδικασία δήλωσης Θ.Ε. και καταβολής της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου, ότι στις 20 Απριλίου 2022 εστάλη σε όλους/ες τους/τις φοιτητές/τριες των Π.Π.Σ. με εξαμηνιαίες Θεματικές Ενότητες ενημέρωση για την έγκαιρη πληροφόρησή τους».

Σύμφωνα, λοιπόν, με την καθυστερημένη ενημέρωση στις 31/5/2022, ζητάτε από τους φοιτητές, που έχουν ολοκληρώσει τις τελικές εξετάσεις και έχουν λάβει βαθμολογία, να καταβάλουν έως 21/7/22 την οικονομική τους συμμετοχή για τις θεματικές ενότητες του χειμερινού εξαμήνου. Και όσοι φοιτητές θα κάνουν χρήση της επαναληπτικής εξέτασης και εφόσον έχουν λάβει βαθμολογία θα πρέπει να αποπληρώσουν τις θεματικές ενότητες έως και τις 8/8/2022. Δηλαδή, έχουμε μπροστά μας μια οικονομική πολιτική δύο ταχυτήτων που δεν συνάδει με την αρχή της ίσης αντιμετώπισης και μας καλείτε να δηλώσουμε και να πληρώσουμε μέχρι τις 21/7, μέσα ένα διάστημα περίπου 40 ημερών, την ώρα που η εξεταστική ολοκληρώνεται στις 16/7/2022 και η επαναληπτική στις 31/7/22 και ενώ όλοι έχουμε ως δεδομένο από τα προηγούμενα εξάμηνα ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε τουλάχιστον μέχρι τις 31/8. Δεδομένο, σύμφωνα με το οποίο έχουμε προβεί στον οικονομικό προγραμματισμό μας, ο οποίος ανατρέπεται από τη μια στιγμή στην άλλη, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, εξετάσεων, διακοπών κ.λπ.

Εμείς οι φοιτητές της ΔΗΔ βρισκόμαστε για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με την τακτική του ΕΑΠ να διαχωρίζει τους φοιτητές και να λειτουργεί όπως μόνο εκείνο ξέρει δημιουργώντας προβλήματα στον οικογενειακό και οικονομικό προγραμματισμό των φοιτητών. Συνεχίζετε να μη συμμορφώνεστε στον κώδικα δεοντολογίας που αναφέρει ότι: «Τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας οφείλουν να προάγουν έναν πολιτισμό χωρίς διακρίσεις». Μόνοι σας αναφέρετε χαρακτηριστικά πως το ΕΑΠ, στο πλαίσιο της διοίκησης της ποιότητας, βασίζεται σε θεμελιώδεις αξίες όπως: «Της βέλτιστης ικανοποίησης των απαιτήσεων των φοιτητών του αλλά και ευρύτερα, των αναγκών όσων χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ή και οποιουδήποτε άλλου επηρεάζεται, άμεσα ή έμμεσα, από τη δραστηριότητά του».

Ειλικρινά απαντήστε μας αν θεωρείτε θεμιτό να αλλάζετε πολιτική κάθε εξάμηνο και να μειώνετε τον χρόνο αποπληρωμής σε χρόνο που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν. Εμείς ως φοιτητές σηκώνουμε πλέον τα χέρια ψηλά με τις κάκιστες πρακτικές σας. Μήπως, τελικά δεν σας βγαίνουν οι αριθμοί και αντί να διαχειριστείτε καλύτερα τα έξοδα, κοιτάτε να εισπράξετε το συντομότερο δυνατόν, με μοναδική συνέπεια όλοι εμείς να βρισκόμαστε σε δεινή και δυσάρεστη θέση, θύματα ακόμη μιας αλλαγής που δεν είναι προς το συμφέρον μας;

Οι φοιτητές της ΔΗΔ διαμαρτυρόμαστε εντόνως και απαιτούμε την αλλαγή του πλάνου σας ως προς την καταβολή των διδάκτρων καθώς και την παγίωση μιας οικονομικής πολιτικής που δεν θα αλλάζει κάθε εξάμηνο χωρίς λόγο. Τα διοικητικά και οικονομικά σας προβλήματα να τα λύνετε εσωτερικά, ως οφείλετε, και να μην τα μετακυλύετε στους φοιτητές οι οποίοι ανταποκρίνονται με συνέπεια στις ακαδημαϊκές και λοιπές τους υποχρεώσεις και το ίδιο απαιτούν και από εσάς.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας ζητάμε να ορίσετε ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμών τη 10η Σεπτεμβρίου. Οι δηλώσεις θεματικών ενοτήτων θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρόνο από τη λήξη της επαναληπτικής εξέτασης για λόγους διοικητικής διεκπεραίωσης.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας και την άμεση απάντησή σας.

Αθήνα, 2/6/2022

Προς:
1. Διοικούσα Επιτροπή

Κοιν:
1. Τμήμα Εκπαίδευσης
2. Γραμματεία ΔΗΔ
3. Τμήμα Μητρώου
4. Συνήγορος του Φοιτητή
5. Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών
6. Τμήμα Ακαδημαϊκών Οργάνων

Σύλλογος Φοιτητών ΔΗΔ - ΕΑΠ

3. Υπόμνημα Διαμαρτυρίας Συλλόγου ΔΗΔ-ΕΑΠ

Όπως καλώς γνωρίζετε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) έχει ιδρυθεί σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 27, παράγραφος 1 εδάφιο α΄ του ν.2083/1992 και διέπεται εξ ολοκλήρου ως προς την λειτουργία του από τις διατάξεις του Νόμου 2552/1997, σύμφωνα με τις οποίες ορίζεται ότι το Ε.Α.Π., το οποίο αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, παρά τη λειτουργική και διοικητική του αυτοτέλεια, δεν παύει να αποτελεί έναν πλήρως εποπτευόμενο από το Κράτος και το Υπουργείο Παιδείας Φορέα.

Όπως επίσης θα γνωρίζετε, το Ε.Α.Π. είναι υποχρεωμένο να ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν κάθε επιμέρους ζήτημα της λειτουργίας του, όπως ενδεικτικά και μεταξύ άλλων, την οργάνωση των σπουδών ανά Τμήμα, τον απαιτούμενο αριθμό μαθημάτων για τη χορήγηση τίτλου σπουδών βάσει του αντίστοιχου προγράμματος σπουδών, τις προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών στις εξεταστικές περιόδους, τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων, τους όρους και τη διαδικασία επανεξέτασης των φοιτητών, τον ειδικότερο τρόπο και τη διαδικασία εξετάσεων και άλλων μεθόδων αξιολόγησης των φοιτητών, τις διαδικασίες χορήγησης των κοινωνικών παροχών στις/τους φοιτήτριες/τές, τους κανόνες λειτουργίας των σχετικών υπηρεσιών του Ιδρύματος καθώς και τα θέματα που σχετίζονται με την υποστήριξη φοιτητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τους ειδικότερους όρους και τη διαδικασία χορήγησης υποτροφιών στις/τους φοιτήτριες/τές, βάσει του Κανονισμού που καταρτίζει και υποβάλλει προς έγκριση στους εποπτικούς φορείς και δημοσιεύει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η υποχρέωση κατάρτισης Κανονισμού, όπως επίσης γνωρίζετε, προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Νόμου 2552/1997, το οποίο παραπέμπει στη διάταξη του άρθρου 5 του Νόμου 2083/1992, το οποίο αντικαταστάθηκε από τη διάταξη του άρθρου 6 του Νόμου 4009/2011, το οποίο αντικαταστάθηκε από τη διάταξη του άρθρου 8 του Νόμου 4485/2017.

Παρά το διέπον, ωστόσο, από την ίδρυση του Ε.Α.Π. διαχρονικό καθεστώς υποχρεωτικής υποβολής προς έγκριση και δημοσίευσης του Κανονισμού του, το Ε.Α.Π. μέχρι και σήμερα, σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια από την ίδρυσή του, δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή του για τη δημιουργία ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τη λειτουργία του και τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τις/τους φοιτήτριες/τές του και τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική κοινότητα και στα προγράμματα σπουδών του. Ακόμα και όταν, δυνάμει της διατάξεως του άρθρου 8 του Νόμου 4485/2017, τάχθηκε σε αυτό προθεσμία για την κατάρτιση του Κανονισμού του, το Ε.Α.Π. συνέχισε να απέχει από τη δημιουργία του, καταλείποντας εκ νέου τη λειτουργία του στις εσωτερικές αποφάσεις της εκάστοτε Διοίκησής του, οι οποίες λαμβάνουν χαρακτήρα δεσμευτικότητας και υποχρεωτικότητας.

Το Ε.Α.Π. μέχρι και σήμερα λειτουργεί και οργανώνει τα θέματά του, όπως το πρόγραμμα σπουδών του ή τις παροχές προς τις/τους φοιτήτριες/τές του, με βάση αποφάσεις, οι οποίες φαίνεται να υποκαθιστούν τη δημιουργία ενός έγκυρου και παγιωμένου πλαισίου ρύθμισης των νομοθετικά προβλεπόμενων θεμάτων. Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται κατά τη βούληση έκαστης διοίκησης του ιδρύματος, χωρίς καμία απολύτως πρόβλεψη μεταβατικού πλαισίου ή εξομάλυνσης ανισοτήτων που ενδέχεται να προκύψουν για τους υφιστάμενους φοιτητές του.

Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο, να μεταβάλλεται το πρόγραμμα σπουδών, χωρίς καμία προειδοποίηση και με βάση απόφαση της διοίκησης του Ε.Α.Π., επέχουσα θέση Κανονισμού του τελευταίου, η οποία μάλιστα επηρεάζει ακόμα και το ευρισκόμενο σε εξέλιξη διδακτικό εξάμηνο. Υφίστανται περιπτώσεις απομείωσης των εξεταστικών περιόδων για τις οποίες έχουν προετοιμαστεί οι συμμετέχουσες/οντες υποψήφιες/οι, ακόμα και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους. Υφίστανται, επίσης, περιπτώσεις μεταβολής των προϋποθέσεων λήψης υποτροφίας, διαρκούντος του χρόνου ελέγχου των προϋποθέσεων λήψης των τελευταίων. Οι ανωτέρω αποφάσεις, επηρεάζουν κατάφωρα και δυσανάλογα τα συμφέροντα της φοιτητικής κοινότητας, η οποία, ως φέρουσα την έννοια του διοικουμένου, τεκμαίρει ατυχώς την προστασία της από τα διοικούντα το Ε.Α.Π. όργανα.

Παρατηρείται, επίσης, οι ισχύοντες κανονισμοί να περιέχουν ασάφειες και να ερμηνεύονται και να εφαρμόζονται κάθε φορά κατά το δοκούν, όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε στη πράξη. Ειδικότερα, ως προς τον κανονισμό υποτροφιών, παρατηρείται αφενός, ένα ελλιπές και ασαφές κείμενο και αφετέρου, έλλειψη οποιασδήποτε διαφάνειας στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αίσθημα ανασφάλειας και έλλειψη εμπιστοσύνης από τη φοιτητική κοινότητα, για το δίκαιο και νόμιμο χαρακτήρα τους.

Επιπρόσθετα των ανωτέρω, το ίδρυμα για μία ακόμη φορά, τέταρτη κατά σειρά τουλάχιστον μέσα σε τρία έτη, τροποποίησε αιφνιδιαστικά την πολιτική αποπληρωμής των διδάκτρων, φέρνοντας τις/τους φοιτήτριες/τές σε δυσχερή θέση, εν μέσω μάλιστα ενός γενικότερου αρνητικού κοινωνικοοικονομικού κλίματος. Η διοίκηση δεν είχε καν την ευθιξία να ενημερώσει εγκαίρως για τις προθέσεις της, ώστε να είναι εφικτός ο οικονομικός προγραμματισμός των φοιτητριών/των. Καμία συνέπεια ούτε ως προς το δημόσιο, κοινωνικό πρόσωπο του Ε.Α.Π. ούτε ως προς τις πρότερες συνεννοήσεις της διοίκησης με τον Σύλλογο Φοιτητών ΔΗΔ-Ε.Α.Π. ούτε ως προς τις υποσχέσεις του ίδιου του Προέδρου για οικονομική διευκόλυνση ή μείωση των διδάκτρων!

Τέλος, το Ε.Α.Π. διεξάγει επί σειρά 2 ετών διαδικτυακές εξετάσεις, χωρίς να εκδώσει τον σχετικό κανονισμό εξετάσεων ή τροποποιήσει ανάλογα τον ισχύοντα κανονισμό σπουδών, χωρίς να αναρτήσει τις απαραίτητες σχετικές αποφάσεις, χωρίς να αποσαφηνίσει το πλαίσιο, τις τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις, τις λεπτομέρειες της εξεταστικής διαδικασίας, χωρίς να έχει μεριμνήσει για τυχόν τεχνικές αστοχίες, χωρίς να έχει θέσει προδιαγραφές και χωρίς να έχει συντονίσει και κεντρικά ρυθμίσει την όλη διαδικασία. Αποτέλεσμα αυτού, κάθε εξέταση να έχει διαφορετική και πολλές φορές άγνωστη, για τις φοιτήτριες/τές του προγράμματος της ΔΗΔ τουλάχιστον, μορφή και απαιτήσεις, με συνέπειες αφενός, ακόμη και συνήθεις τεχνικές αστοχίες να καταλήγουν σε αποτυχία στις εξετάσεις και αφετέρου, οι εξετάσεις να απέχουν μακράν από το σκοπό τους, αυτόν της διαπίστωσης της κατάκτησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων της κάθε θεματικής ενότητας. Επιπλέον, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για όσες/όσους αδυνατούν να συμμετάσχουν στην τακτική εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου για αποδεδειγμένα λόγους ανωτέρας βίας, όπως συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου!

Για τους δε τελειόφοιτους, η αρχική διαβεβαίωση της Διοίκησης ότι θα μεριμνήσει για επαναληπτική εξεταστική τον χειμώνα, ώστε να μην καθυστερήσουν στο πτυχίο τους, έρχεται να αντικατασταθεί με μία νέα απόφαση καθ’ όλα δυσμενή για τις/τους φοιτήτριες/τές. Ο νέος Κανονισμός όχι μόνο δεν προβλέπει τα όσα εγγράφως έταξαν οι διοικούντες, αλλά ξεκαθαρίζει ότι όσοι αποτύχουν ή δεν κατορθώσουν να συμμετάσχουν στην τακτική εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, δικαίωμα για εξετάσεις έχουν στην επόμενη τακτική εξεταστική του εαρινού, δηλαδή έξι ολόκληρους μήνες μετά δημιουργώντας, εκτός όλων των άλλων, φοιτήτριες/φοιτητές δύο ταχυτήτων μέσα στο ίδιο πρόγραμμα!

Ως ήδη εκτέθηκε, το Ε.Α.Π. αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και όχι εταιρεία υπαγόμενη στις επιχειρηματικές αποφάσεις και τα συμφέροντα των δικαιούχων της. Αποτελεί τμήμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, υποχρεούμενο να σέβεται κατά τη λήψη των αποφάσεών του τις αρχές της νομιμότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, της ισότητας, της αναλογικότητας και της προστασίας των διοικουμένων/ωφελούμενών του, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τις/τους φοιτήτριες/τές του, το καθεστώς των οποίων φαίνεται να καθορίζεται τα τελευταία χρόνια μονομερώς, ετεροβαρώς για τους ίδιους και χωρίς καμία απολύτως πρόβλεψη για την προσαρμογή τους σε κάθε επικείμενη αλλαγή και αναπρογραμματισμό.

Η παρούσα αναφορά μας, η οποία έπεται πολλών προηγηθεισών αιτήσεων, δηλώσεων και καταγγελιών μας, οι οποίες συλλήβδην αγνοήθηκαν, αποτελεί την τελευταία έκκληση προς τη Διοίκηση του Ε.Α.Π. να εφαρμόσει την νομιμότητα, να απέχει από αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται χωρίς να έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και οι οποίες ματαιώνουν κάθε προσπάθεια των φοιτητών να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία ή να επωφελούνται από τις παροχές του Ε.Α.Π.

Διαμαρτυρόμενοι, λοιπόν, για την πρότερη στάση της διοίκησής σας απέναντι στις εύλογες αντιρρήσεις μας σχετικά με το περιεχόμενο των αποφάσεών σας, την έλλειψη ανταπόκρισης στα αιτήματα και τις καταγγελίες μας και την άρνηση πρόσβασής μας σε έγγραφα και αποφάσεις, η δημοσίευση των οποίων θα έπρεπε να αποτελεί δεδομένο, σας καλούμε όπως:

α) εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών μας ενημερώσετε για τον εν ισχύ Κανονισμό του Ε.Α.Π. και τις σχετικές εγκριτικές αυτού αποφάσεις συμπεριλαμβανομένων τυχόν αιτιολογικών/διευκρινιστικών εισηγήσεων, άλλως σας δηλώνουμε ότι θα αναγκασθούμε να προσφύγουμε στα εποπτεύοντα του Ε.Α.Π. όργανα καταγγέλλοντας το γεγονός ότι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου φαίνεται να λειτουργεί και να αποφασίζει για θέματα επηρεάζοντας το γενικό δημόσιο συμφέρον επί τρεις δεκαετίες επί τη βάσει εσωτερικών αποφάσεων, οι οποίες υποκαθιστούν την υποχρέωση δημιουργίας, έγκρισης και δημοσίευσης Κανονισμού ρυθμίζοντος όλα τα θέματα που προβλέπονται στη διάταξη του άρθρου 8 του Νόμου 4485/2017, τρίτης κατά σειρά κανονιστικής πράξεως, ρυθμίζουσας το επίμαχο ζήτημα, από την έναρξη της λειτουργίας του ιδρύματος. Το ανωτέρω αίτημα αφορά τόσο στον κανονισμό σπουδών, όσο και στον κανονισμό υποτροφιών, στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, στον κανονισμό εξετάσεων και οποιαδήποτε άλλη απόφαση, όπως οι αποφάσεις πολιτικής πληρωμών, που καθορίζουν το πλαίσιο των σπουδών μας.

β) Προβείτε στην έναρξη διαδικασιών εκπόνησης των απαραίτητων διορθώσεων/αποσαφηνίσεων/τροποποιήσεων των κανονισμών, ώστε να γίνει γνωστό και σαφές σε όλες/ους τις/τους φοιτήτριες/τές το κανονιστικό πλαίσιο σπουδών και επιτέλους αυτοί να φέρουν τη μορφή μιας τυπικής και ορθής κανονιστικής πράξης της διοίκησης.

γ) Γνωστοποιήσετε τις αποφάσεις χορήγησης υποτροφιών, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος και να πραγματώνεται η εκ του νόμου διαφάνεια και η δημοκρατική λειτουργία του ιδρύματος.

δ) Φροντίσετε για την ανάρτηση όλων των υποχρεωτικών από την κείμενη νομοθεσία πράξεων (ν.3861/10 όπως ισχύει) και την έγκαιρη ενημέρωση των φοιτητριών/των για τις όποιες αποφάσεις/αλλαγές τις/τους αφορούν.

ε) Ρυθμίσετε καλύτερα τον τρόπο αποπληρωμής των διδάκτρων, επεκτείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής και διευκολύνοντας τις/τους φοιτήτριες/τές προπάντων παγιώνοντας μια πολιτική πληρωμών, ώστε να είναι δυνατός ο βέλτιστος οικονομικός προγραμματισμός και φυσικά η διασφάλιση των οικονομικών του ιδρύματος. Είμαστε βέβαιοι ότι έχετε στη διάθεσή σας τρόπους και τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, ώστε να πετύχετε και τους δύο σκοπούς και να παραμείνει το πανεπιστήμιο «ανοικτό» προς όλους ως οφείλει.

στ) Ανακαλέσετε τις άδικες και με αναδρομική ισχύ αποφάσεις σας κατάργησης της επαναληπτικής εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου όπως και της επιπλέον των επί πτυχίω φοιτητών και καθορισμού του ποσοστού δικαιούχων υποτροφίας αριστείας, όπως και αδικαιολόγητης αύξησης των μορίων για τις υποτροφίες κοινωνικών κριτηρίων.

Ευελπιστούμε ότι θα αντιληφθείτε το δίκαιο και εύλογο των αιτημάτων μας και θα ανταποκριθείτε με τον καλύτερο τρόπο σε τόσο καίρια ζητήματα λειτουργίας του πανεπιστημίου. Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των ανωτέρω, ωστόσο, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Αθήνα, 24/5/22

Προς: Πρόεδρο και Μέλη Διοικούσας Επιτροπής ΕΑΠ

Κοιν: Όπως πίνακας αποδεκτών κοινοποίησης

Πίνακας αποδεκτών κοινοποίησης:
1) Υπουργό Παιδείας
    κα Νίκη Κεραμέως
    (με τη θερμή παράκληση για την παρέμβασή της)
2) Κοσμήτορα Σχολής Κοινωνικών Επιστημών
    κ. Αθανάσιο Μιχιώτη
3) Πρόεδρο Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας ΔΗΔ
    κ. Γιάννη Ψυχάρη
2) Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών
3)Τμήμα Εκπαίδευσης
4)Τμήμα Οικονομικών Υποθέσεων
5) Τμήμα Μητρώου Φοιτητών
6) Γραφείο Υποτροφιών
7) Συνήγορο του Φοιτητή
(με τη θερμή παράκληση για την παρέμβασή του)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΗΔ-ΕΑΠ» (Νόμιμα αναγνωρισμένο σωματείο με την υπ΄ αριθμ. 35/2020 διάταξη του Ειρηνοδικείου Αθηνών)

Στρατηγική Συνεργασία ΕΑΠ με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr