Η προκήρυξη Εκλογών στο ΕΑΠ για την εκπροσώπηση φοιτητών στην Δ.Ε.

Η προκήρυξη Εκλογών στο ΕΑΠ για την εκπροσώπηση φοιτητών

Φοιτητικές Εκλογές 2022: Για πρώτη φορά στα φοιτητικά χρονικά εκλογές φοιτητών με ηλεκτρονική μέθοδο.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προκηρύσσει εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων στη Διοικούσα Επιτροπή και στη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.


Πιο αναλυτικά, η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στις 15 Μαρτίου 2022 μέσω του συστήματος ΖΕΥΣ και συγκεκριμένα μέσω της «Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ» του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν με απόλυτη επιτυχία σε πολλές εκλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια. Όπως έχει αποφανθεί οριστικά η απόφαση 519/2015 του Συμβουλίου της Επικρατείας το σύστημα ΖΕΥΣ «διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας και το απόρρητο της ψήφου».

Οι εκπρόσωποι των μελών προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, εκλέγονται με τους αναπληρωτές τους από το σύνολο των μελών της οικείας κατηγορίας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ενεργοί κατά την ημερομηνία της οριστικοποίησης των εκλογικών καταλόγων.

Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του ΕΑΠ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Η υποψηφιότητα από τους φοιτητές υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην Εφορευτική Επιτροπή, από την 23η Φεβρουαρίου 2022 ημέρα Τετάρτη έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 ημέρα Δευτέρα και έως τις 15:00 μμ. στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εκπροσώπηση - συμμετοχή στη Διοικούσα Επιτροπή - Θητεία

1. Στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος μετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας εκπρόσωπος κάθε κατηγορίας των φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών) και υποψηφίων διδακτόρων μόνο όταν συζητούνται φοιτητικά θέματα, όπως αυτά καθορίζονται κάθε φορά από την ημερήσια διάταξη της Συνεδρίασης.

2. Η θητεία των εκπροσώπων των ως άνω κατηγοριών των φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων είναι ετήσια, χωρίς δυνατότητα επανεκλογής.

3. Η πρόσκληση στους εκπροσώπους των φοιτητών για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

4. Η Διοικούσα Επιτροπή συγκροτείται, λειτουργεί, συνεδριάζει και λαμβάνει αποφάσεις  νόμιμα χωρίς την εκλογή και χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των ως άνω κατηγοριών των φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων.

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν αναλυτικά την διαδικασία που θα ακολουθηθεί και όλες τις λεπτομέρειες:

i) Προκηρύσσονται εκλογές, μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία («Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ») της ανώνυμης εταιρείας του ελληνικού δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.), για την ανάδειξη εκπροσώπων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων:

α. Στη Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, για ένα (1) τακτικό και ένα (1) αναπληρωματικό μέλος ανά κατηγορία προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, σύνολο τριών (3) τακτικών και τριών (3) αναπληρωματικών μελών.

β. Στη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για ένα (1) τακτικό και ένα (1) αναπληρωματικό μέλος από κάθε κατηγορία προπτυχιακών φοιτητών και μεταπτυχιακών φοιτητών ή υποψηφίων διδακτόρων, σύνολο δύο (2) τακτικών και δύο (2) αναπληρωματικών μελών.

Η θητεία των εκπροσώπων και των αναπληρωματικών αυτών είναι ετήσια χωρίς δικαίωμα επανεκλογής, και άρχεται από το επόμενο της εκλογής ακαδημαϊκό έτος και ειδικότερα στις 1.9.2022 και λήγει στις 31.8.2023.

ii) Ορίζεται ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την 15η του μηνός Μαρτίου του έτους 2022 (15.3.2022), ημέρα Τρίτη και για το χρονικό διάστημα από τις 09:00΄ το πρωί έως τις 17:00΄ το μεσημέρι για την ανάδειξη των εκπροσώπων των προπτυχιακών φοιτητών στη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος και στην Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου [ένα (1) τακτικό και ένα (1) αναπληρωματικός μέλος για την ως άνω κατηγορία και για το κάθε ένα από τα παραπάνω συλλογικά όργανα] και την 17η του μηνός Μαρτίου του έτους 2022 (17.3.2022), ημέρα Πέμπτη και για το χρονικό διάστημα από τις 09:00΄ το πρωί έως τις 17:00΄ το απόγευμα για την ανάδειξη των εκπροσώπων των μεταπτυχιακών φοιτητών, και των υποψηφίων διδακτόρων στη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος [ένα (1) τακτικό και ένα (1) αναπληρωματικό μέλος ανά κατηγορία για το ως άνω συλλογικό όργανο] και των εκπροσώπων των μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων [ένα (1) τακτικό και ένα (1) αναπληρωματικό μέλος κοινό και για τις δύο κατηγορίες] στη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

iii) Το ΕΑΠ καλεί τους υποψήφιους/ιες των ως άνω κατηγοριών, για την εκπροσώπησή τους στη Διοικούσα Επιτροπή και στη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που πληρούν τις προϋποθέσεις όπως ορίζονται στην παρούσα, να υποβάλουν αίτηση/δήλωση υποψηφιότητας, το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα Δευτέρα και έως τις 15:00 μ.μ., στην Εφορευτική Επιτροπή της διεξαγωγής εκλογών στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

α) Δικαίωμα άσκησης εκλογικού δικαιώματος - Εκλεκτορικό σώμα - Ονομαστικοί κατάλογοι εκλεκτόρων.

1. Οι εκπρόσωποι των μελών προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, εκλέγονται με τους αναπληρωτές τους από το σύνολο των μελών της οικείας κατηγορίας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ενεργοί κατά την ημερομηνία της οριστικοποίησης των εκλογικών καταλόγων.

2. Το εκλογικό δικαίωμα ασκούν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι συντάσσονται και καταρτίζονται με βάση τις παραπάνω ιδιότητες και προϋποθέσεις και τηρούνται από την αρμόδια υπηρεσία του Τμήματος Μητρώου του Ιδρύματος, και εγκρίνονται από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής. Οι εκλογικοί κατάλογοι οριστικοποιούνται είκοσι ημέρες (20) πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, και παραδίδονται στην αρμόδια τριμελή Εφορευτική Επιτροπή (υπ΄ αρ. 153348/Ζ1/2017 Υ.Α. - παρ. 3, άρθρου 2, όπως ισχύει με την υπ΄αρ. 191014/Ζ1/07.11.2017 Υ.Α. – παρ. 3,  άρθρου 10).

β) Υποψηφιότητες

1. Οι υποψήφιες/υποψήφιοι των ως άνω κατηγοριών, για την εκπροσώπηση των κατηγοριών αυτών στη Διοικούσα Επιτροπή και στην Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος, πρέπει να έχουν την ιδιότητα (ενεργοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες) των περιγραφόμενων ως άνω κατηγοριών τόσο κατά την υποβολή της υποψηφιότητας όσο και κατά χρονικό διάστημα της προβλεπόμενης από τις σχετικές διατάξεις και την παρούσα προκήρυξη ετήσιας θητείας.

2. Η υποψηφιότητα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην Εφορευτική Επιτροπή, από την 23η Φεβρουαρίου 2022 ημέρα Τετάρτη έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 ημέρα Δευτέρα και έως τις 15:00 μμ. στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

3. Οι υποψήφιοι δύνανται να παραιτηθούν από την υποψηφιότητά τους με γραπτή αίτηση/δήλωση, η οποία θα υποβληθεί ηλεκτρονικά (email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) στην Εφορευτική Επιτροπή έως την προηγούμενη ημέρα της διαδικασίας εκλογής.

4. Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν συγχρόνως υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), στην οποία θα δηλώνουν ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπο τους κωλύματα εκλογιμότητας, ότι δηλαδή είναι ενεργοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες κατά περίπτωση.

5. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα μόνο για μια από τις ως άνω προκηρυσσόμενες θέσεις.

6. Σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων η διαδικασία κηρύσσεται άγονη με απόφαση του Οργάνου Διενέργειας Εκλογών - Εφορευτικής Επιτροπής.

γ) Διαδικασία εκλογής

1. Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 13 του ν.4485/2017 (Α΄ 114), σε συνδυασμό με τις διατάξεις της υπό στοιχεία 60944/Ζ1/28.05.2021 (Β΄ 2358) κοινής Υπουργικής απόφασης, η οποία εκδόθηκε βάσει των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 162 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254), όπως ισχύει, και σε εφαρμογή συμπληρωματικά των διατάξεων της υπό στοιχεία 153348/Ζ1/15.9.2017 υπουργικής απόφασης (Β΄ 3255) όπως τούτη τροποποιήθηκε και ισχύει με την υπό στοιχεία Β/191014/Ζ1/7.11.2017 υπουργική απόφαση (Β΄ 3969) καθώς και την υπ’ αριθμόν 147084/Ζ1/16.11.2021 (Β΄ 5364) κοινή υπουργική απόφαση.

2. Οι εκλέκτορες, μπορούν να επιλέξουν έναν μόνο από τους υποψηφίους εκπροσώπους της κάθε μια από τις ως άνω κατηγορίες.

3. Η ψηφοφορία είναι άμεση, μυστική και καθολική. Η εκλογική διαδικασία με ηλεκτρονική ψήφο πραγματοποιείται μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία («Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ») της ανώνυμης εταιρείας του ελληνικού δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.). Η «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας

4. Η εκλογή των εκπροσώπων των ως άνω κατηγοριών θα διεξαχθεί με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ανά κατηγορία, το οποίο περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων εκπροσώπων των μελών, των προαναφερόμενων κατηγοριών, για τη Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και για τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος.

5. Ο πλειοψηφίσας υποψήφιος σε κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες εκλέγεται τακτικός μέλος και ο δεύτερος από τους υποψηφίους εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος. Σε περίπτωση παραίτησης (μετά την ως άνω εκλογική διαδικασία ή την ανάληψη των καθηκόντων) ή έκπτωσης από τη θέση καλείται ο επόμενος σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης που περιέχεται στο πρακτικό εκλογής.

6. Κάθε υποψήφιος μπορεί με γραπτή δήλωσή του, που απευθύνεται προς το Ο.Δ.Ε. να ορίσει το αργότερο δύο (2) μέρες πριν την ψηφοφορία έναν (1) αντιπρόσωπο και έναν (1) αναπληρωτή του, οπότε και ενημερώνεται για το χώρο καταμέτρησης των ψήφων και εξαγωγής αποτελεσμάτων. Οι υποψήφιοι, οι αντιπρόσωποι των υποψηφίων και οι αναπληρωτές τους μπορούν να παρίστανται κατά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, την καταμέτρηση των ψήφων και μέχρι τη σύνταξη του σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην παρ. 5 του άρθρου 4 της υπ΄αρ. 60944/Ζ1/28.05.2021 (Β΄ 2358) Κ.Υ.Α., πρακτικού εκλογής, εφόσον το ζητήσουν.

δ) Όργανο διενέργειας εκλογών - Εφορευτική Επιτροπή

1. Την ευθύνη της διεξαγωγής της εν λόγω εκλογικής διαδικασίας, θα έχει τριμελής Εφορευτική Επιτροπή, ως Όργανο Διενέργειας Εκλογών (Ο.Δ.Ε.), για το σύνολο των κατηγοριών με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, την οποία και θα συγκροτήσει ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος βάσει των σχετικών διατάξεων.

2. Οι υποψηφιότητες, τυχόν παραιτήσεις και τυχόν ενστάσεις σχετικά με την ανακήρυξη των υποψηφίων, υποβάλλονται στην Εφορευτική Επιτροπή.

3. Η τριμελής Εφορευτική Επιτροπή, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων, εξετάζει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για την υποβολή τους από τους υποψηφίους, καθώς και αν συντρέχουν στο πρόσωπό τους κωλύματα εκλογιμότητας, και ανακηρύσσει τους υποψηφίους εκπροσώπους των μελών των ως άνω κατηγοριών, μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από τον ορισμό της.

4. Στη συνέχεια, συντάσσει με αλφαβητική σειρά επωνύμου τους πίνακες των υποψηφίων μελών της κάθε από τις παραπάνω αναφερόμενες κατηγορίες του προσωπικού, που έχουν ανακηρυχθεί. Με την επιμέλεια της τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής, αναρτώνται σε ειδικό τμήμα στην κεντρική ιστοσελίδα του Ιδρύματος οι ως άνω πίνακες των υποψηφίων των ως άνω κατηγοριών.

5. Με απόφασή της το Όργανο Διενέργειας Εκλογών (Ο.Δ.Ε.) - Εφορευτική Επιτροπή, ορίζει τον Διαχειριστή της Εκλογικής Διαδικασίας. Στον Διαχειριστή χορηγούνται οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε., κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος.

6. Το Ο.Δ.Ε. μέχρι τη στιγμή της εξαγωγής των αποτελεσμάτων παρακολουθεί την κανονική λειτουργία του συστήματος. Μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας ανακοινώνει τααποτελέσματα. Το Ο.Δ.Ε. για την καταμέτρηση των ψήφων τηρεί πρακτικό καταμέτρησης ψήφων. Για την ανάδειξη των εκπροσώπων των ως άνω κατηγοριών, συντάσσεται το πρακτικό εκλογής το οποίο υποβάλλεται από το Ο.Δ.Ε. στον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, προκειμένου για την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης και την γνωστοποίησή της στην ακαδημαϊκή κοινότητα με την ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

7. Σημειώνεται ότι το Ο.Δ.Ε., έχει τη δυνατότητα να μεταθέσει το χρόνο λήξης της ψηφοφορίας, εφόσον κρίνει ότι αυτό διευκολύνει την πληρέστερη εκτέλεση της εκλογικής διαδικασίας. Επίσης, μπορεί να ακυρώσει ή να επαναλάβει την εκλογική διαδικασία, μετά από σχετική αιτιολογημένη απόφαση, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί κανονικά η έκδοση αποτελεσμάτων, κατόπιν ηλεκτρονικής επικοινωνίας με την ΕΔΥΤΕ Α.Ε για τη διαθεσιμότητα ημερομηνιών διεξαγωγής και σύμφωνη γνώμη αυτής.

8. Το Ο.Δ.Ε. μπορεί κατά την κρίση του να ρυθμίσει κάθε θέμα που άπτεται της διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr