Συγκροτήθηκε Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του ΕΑΠ - Οι αρμοδιότητες

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Καθηγητής Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας, αποφάσισε την συγκρότηση της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ως  ακολούθως:

Τακτικά μέλη:


  • Χριστοφιλοπούλου Κάλερ Παρασκευή, Επίκουρη Καθηγήτρια  της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών  του ΕΑΠ,
  • Σγουρού Αργυρώ, Επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας  του ΕΑΠ,
  • Ζέρβας Ευθύμιος, Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του ΕΑΠ,
  • Σούρλας Παύλος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • Τσινόρεμα Σταυρούλα, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αναπληρωματικά Μέλη

  • Φιλιππής Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ,
  • Παπαγιαννόπουλος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του ΕΑΠ,
  • Γκιζάνη Νεκταρία, Επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας  του ΕΑΠ,
  • Κοϊμτζόγλου Ιωάννης, Διδ. Νομικής (Δημόσιο Δίκαιο/ Δικηγόρος/ΣΕΠ ΕΑΠ/Νομικός Σύμβουλος ΟΠΑ,
  • Κουτρούκης Θεόδωρος, Αναπληρωτής Καθηγητής του ΔΠΘ.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο κος Σούρλας Κίμων, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται η κα Τσινόρεμα Σταυρούλα, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σύσταση σκοπός

1. Συνιστάται και λειτουργεί σε κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) και σε κάθε ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (εφεξής ερευνητικό φορέα) Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.). 

2. Σκοπός των Ε.Η.Δ.Ε. είναι να παρέχουν σε ηθικό και δεοντολογικό επίπεδο εγγύηση αξιοπιστίας των ερευνητικών έργων που διεξάγονται στα Α.Ε.Ι. και στους ερευνητικούς φορείς. Οι Ε.Η.Δ.Ε. ελέγχουν αν ένα ερευνητικό έργο διενεργείται με σεβασμό στην αξία των ανθρώπινων όντων, στην αυτονομία των προσώπων που συμμετέχουν, στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά τους δεδομένα, καθώς και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Οι Επιτροπές ελέγχουν, επίσης, την τήρηση των γενικά παραδεδεγμένων αρχών της ακεραιότητας της έρευνας και των κριτηρίων της ορθής επιστημονικής πρακτικής.

4. Με απόφαση του Πρύτανη ή του Προέδρου του Δ.Σ., τα Α.Ε.Ι. και οι ερευνητικοί φορείς συγκροτούν Ε.Η.Δ.Ε. μέσα σε έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Εφόσον διαθέτουν ήδη Ε.Η.Δ.Ε. η Επιτροπή Βιοηθικής η άλλο συναφές συλλογικό όργανο που να ασχολείται με τα ερευνητικά προγράμματα, οφείλουν, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, να τροποποιήσουν τις αποφάσεις συγκρότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

5. Με τον Οδηγό Χρηματοδότησης του άρθρου 68 του ν. 4485/2017 καταρτίζεται Κανονισμός Αρχών και Λειτουργίας της Ε.Η.Δ.Ε.. Στον εν λόγω Κανονισμό εξειδικεύονται τα έγγραφα που υποβάλλονται από τους επιστημονικούς υπευθύνους όπως, αίτηση, ερωτηματολόγιο και έκθεση καταλληλόλητας και η διαδικασία υποβολής τους, ο τρόπος λειτουργίας και λήψης αποφάσεων της Ε.Η.Δ.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία της Ε.Η.Δ.Ε..

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr