Η Μεντορική ως στρατηγική επιλογή του ΕΑΠ

Η Μεντορική ως στρατηγική επιλογή του ΕΑΠ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31/3/2021 το Webinar με τίτλο «Η Μεντορική ως στρατηγική επιλογή του Ε.Α.Π.» με τη συμμετοχή των φοιτητών του 3ου και 4ου  έτους σπουδών των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ‘Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΟ)’, ‘Δημόσιας Διοίκησης (ΔΗΔ)’ και ‘Διοίκησης Τουρισμού (ΔΙΤ)’ της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (ΣΚΕ) του ΕΑΠ καθώς και αποφοίτων του προπτυχιακού Π.Σ. ΔΕΟ της Σ.Κ.Ε. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μάνατζμεντ & Δημόσιας Διοίκησης της ΣΚΕ και το Γραφείο Διασύνδεσης του ΕΑΠ.

Τη διαδικτυακή παρουσίαση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος Δ.Ε.  Ε.Α.Π. , Kαθηγητής κ. Ο-Ι. Ζώρας, ο Αντιπρόεδρος Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγητής κ. Ε. Ευσταθόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Έρευνας και Δια βίου Εκπαίδευσης Aν. καθηγητής κ. Κ. Καραμάνης και ο Αντιπρόεδρος Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Αν. Καθηγητής κύριος Γ. Σκρουμπής.


Ομιλητές ήταν ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, κ. Αθ. Μιχιώτης, ο κ. Δ. Πλέσσας, ανώτατο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, η κα Β. Μαντέλλου, Υποψήφια Διδάκτωρ της Σ.Κ.Ε. και ο κ. Θ. Βαγενάς, Συντονιστής του Γραφείου Διασύνδεσης του Ε.Α.Π.. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις με την κ. Lynn Whiteside, Διευθύντρια Απασχόλησης της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Stirling, την κ. Fiona Mc Millan, Υπεύθυνη του Γραφείου Αποφοίτων και Επιχειρηματικής Δέσμευσης του Πανεπιστημίου Stirling και τον κ. Piotr Kasperek, απόφοιτο και καθοδηγούμενο σε πρόγραμμα μεντορικής του Πανεπιστημίου Stirling.  

Ο Πρόεδρος της ΔΕ του ΕΑΠ καθώς και οι Αντιπρόεδροι του ΕΑΠ κατά τον χαιρετισμό τους, επισήμαναν τη σημασία της Μεντορικής και τους λόγους που το ΕΑΠ τη θεωρεί ως στρατηγική επιλογή, καθώς το ίδρυμα έχοντας δημιουργήσει μια τεράστια δεξαμενή αποφοίτων οι οποίοι βρίσκονταν ήδη στην αγορά εργασίας, κατά τη διάρκεια φοίτησής τους, μπορεί με την εφαρμογή ενός κατάλληλου προγράμματος Μεντορικής, θα βρεθεί στην πρωτοπορία των ΑΕΙ της χώρας σε αυτόν τον τομέα.

Ο Κοσμήτορας της ΣΚΕ, Καθηγητής κ. Αθ. Μιχιώτης έδωσε έμφαση στη σημασία του όλου εγχειρήματος για το ΕΑΠ, στην κατεύθυνση απόκτησης Μεντορικής Κουλτούρας, που αποτελεί και την κινητήρια δύναμη των Προγραμμάτων Μεντορικής, προκειμένου να εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τη βιωσιμότητά τους, στο μέλλον.

Ο κ. Δ. Πλέσσας μεταφέροντας την εμπειρία του από την προσωπική του διαδρομή, επεσήμανε τη σύνδεση της μεντορικής με την απασχολησιμότητα και την εργασιακή απόδοση ως παράγοντες που επηρεάζουν την επαγγελματική επιτυχία. Οι συνεντεύξεις από τον Πανεπιστήμιο Stirling/U.K. τόνισαν τα οφέλη από το  πρόγραμμα μεντορικής για τους συμμετέχοντες, την ανάγκη ύπαρξης ηλεκτρονικής πλατφόρμας μεντορικής καθώς και τη σημασία του Προγράμματος Μεντορικής, στην ενεργοποίηση της κοινότητας των αποφοίτων του Πανεπιστημίου και της συμβολής τους στην προετοιμασία των τελειόφοιτων για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους.

Η κ. Β. Μαντέλλου, εστίασε στη σημασία της Μεντορικής, ως  μία σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα άτομο με λιγότερη ή περιορισμένη εμπειρία, τον καθοδηγούμενο (Mentee) και σε ένα άλλο άτομο που διαθέτει σημαντική εμπειρία, τον καθοδηγητή (Mentor) και μπορεί να εμπνεύσει και να παρακινήσει άλλους ανθρώπους στην επιτυχία. Επίσης παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά των Δομημένων Προγραμμάτων Μεντορικής, τα οποία στηρίζονται στον εθελοντισμό, τη δημιουργία των κατάλληλων ζευγών (μέντορα – καθοδηγούμενου), την σαφή στοχοθεσία, τη διάρκεια του Προγράμματος καθώς και τον ρόλο του Γραφείου Διασύνδεσης του πανεπιστημίου, ως συντονιστή του Προγράμματος. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι ανάγκες που καλύπτει ένα Πρόγραμμα Μεντορικής για τον Μέντορα, τον  Καθοδηγούμενο και το πανεπιστήμιο.  

Ο κ. Θ. Βαγενάς εστίασε στον ρόλο του Γραφείου Διασύνδεσης στο όλο εγχείρημα καθώς εξ ορισμού κατέχει έναν νευραλγικό ρόλο σε κάθε πανεπιστήμιο, καθώς συνδέει το Πανεπιστήμιο με την κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Στο τέλος των ομιλιών και παρουσιάσεων, πολλοί από τους παρακολουθούντες έθεσαν ερωτήματα τα οποία εστίασαν στα οφέλη που αναμένεται να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες σε επίπεδο ανάπτυξης δεξιοτήτων, στον τρόπο διασυνδεσιμότητας των φοιτητών με τους αποφοίτους και την αγορά εργασίας στην οποία επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν καθώς και στο κρίσιμο θέμα της δημιουργίας στα Προγράμματα Μεντορικής των κατάλληλων ζευγών Μέντορα – Καθοδηγούμενου.

Η εκδήλωση έκλεισε με σύνοψη των βασικότερων συμπερασμάτων και τη δέσμευση από τους διοργανωτές για οικοδόμηση ανοικτού και στέρεου διαύλου επικοινωνίας με τους ενδιαφερόμενους φοιτητές και αποφοίτους.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr