Πρόεδρος ΕΑΠ: Είναι η στιγμή των ουσιαστικών αποφάσεων

Πρόεδρος ΕΑΠ: Είναι η στιγμή των ουσιαστικών αποφάσεων

Εδώ και πολλά χρόνια έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η περίοδος των αδιέξοδων συζητήσεων και των «ανέξοδων» συμπερασμάτων για την ασφαλή και σε συνθήκες (όχι μόνο ακαδημαϊκής αλλά) και στοιχειώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

Ωστόσο, «τα χρόνια της αθωότητας» έχουν πλέον ξεπεραστεί. Έπειτα από την ομόθυμη καταδίκη του πρωτοφανούς περιστατικού βίας και φασισμού στο ΟΠΑ, είναι περισσότερο από προφανές ότι είναι η στιγμή των ουσιαστικών αποφάσεων.


Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα αποτελέσει οπισθοχώρηση και προφανώς ματαίωση. Μα κυρίως ήττα. Ήττα της ίδια της κοινωνίας που αγωνιά για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και που “ματώνει” καθημερινά υπό αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τη διατήρησή του στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Τώρα πια δεν υπάρχουν άλλοθι και δικαιολογίες. Ούτε στρογγυλέματα και παλινωδίες. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει εδώ και έναν χρόνο. Χωρίς ερμηνευτικές ή άλλες αμφισημίες για την εφαρμογή του. Η πολιτική βούληση εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα. Η ώρα των αποφάσεων και τν πράξεων ανήκει στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων.

Οφείλουμε να δράσουμε με αποφασιστικότητα, χωρίς αστερίσκους και δεύτερες σκέψεις. Όχι μόνο για το σοβαρό θέμα της ασφάλειας και της φύλαξης των Ιδρυμάτων, αλλά και για την ακαδημαϊκή συμβολή των Ιδρυμάτων στην επίλυση του προβλήματος, με την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και την παροχή υποτροφιών, σε αυτά τα μείζονα για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων θέματα. Το ΕΑΠ διέθεσε ήδη σημαντικό ποσό για τον σκοπό αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, οτιδήποτε λιγότερο από τα παραπάνω, θα μας χαρακτηρίσει «δειλούς, μοιραίους και άβουλους αντάμα» που προσμένουμε «ίσως, κάποιο θαύμα»

Κυριακή 8/11 «Το Βήμα»

Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας
Πρόεδρος του ΕΑΠ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr