Αντιδρούν οι Καθηγητές του ΕΑΠ στη μείωση των αποδοχών τους

Αντιδρούν οι Καθηγητές του ΕΑΠ στη μείωση των αποδοχών τους

Στη δυσάρεστη έκπληξη της μείωσης αποδοχών τους αναφέρεται ο σύλλογος διδασκόντων ΕΑΠ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «φέτος η αποστολή των συμβάσεων στα μέλη ΣΕΠ για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 έγινε αρκετά νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις έκρυβε μια αρνητική έκπληξη: τη σημαντική μείωση των αποδοχών των ΣΕΠ, αφού αφαιρέθηκε η «αποζημίωση επικοινωνίας και εφαρμογής συστημάτων τεχνολογίας».


Θέλουμε να εκφράσουμε την απορία μας, γιατί στη σημερινή συγκυρία, με την απόφαση για λειτουργία των διαδικασιών του ΕΑΠ αποκλειστικά εξ αποστάσεως, και ως εκ τούτου την ανάγκη για απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό να παραμένει, θεωρήθηκε σκόπιμο να αφαιρεθεί αυτή η εφάπαξ αποζημίωση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη περικεκομμένη αμοιβή μας. Επίσης, μειώθηκε περαιτέρω η αποζημίωση για φοιτητές προηγουμένων ετών που θα συμμετέχουν μόνο στις εξετάσεις, ενώ σε πολλές συμβάσεις δεν προβλέπεται καν η σχετική αποζημίωση».

«Ως Σύλλογος Διδασκόντων στο ΕΑΠ απαιτούμε την επαναφορά των επιδομάτων για τα μέλη ΣΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι ενώ τα έξοδα του ιδρύματος μειώνονται με την αποκλειστικά εξ αποστάσεως λειτουργία του, οι ΣΕΠ βρίσκονται μπροστά σε μια μη δικαιολογημένη μείωση της αμοιβής τους. Και επαναφέρουμε το πάγιο και νόμιμο αίτημά μας για αλλαγή των συμβάσεων από συμβάσεις έργου, που επιβαρύνουν ιδιαίτερα όσους απασχολούνται με μπλοκάκι, σε εργασίας».

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση

Ανακοίνωση των διδασκόντων ΕΑΠ για το πώς έγινε φέτος η κατανομή και τη δυσάρεστη έκπληξη της μείωσης αποδοχών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΕΑΠ

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

κε Πρόεδρε της ΔΕ του ΕΑΠ, κ.κ. μέλη της ΔΕ του ΕΑΠ, κ.κ. μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ

Φέτος η αποστολή των συμβάσεων στα μέλη ΣΕΠ για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 έγινε αρκετά νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις έκρυβε μια αρνητική έκπληξη: τη σημαντική μείωση των αποδοχών των ΣΕΠ, αφού αφαιρέθηκε η «αποζημίωση επικοινωνίας και εφαρμογής συστημάτων τεχνολογίας». Θέλουμε να εκφράσουμε την απορία μας, γιατί στη σημερινή συγκυρία, με την απόφαση για λειτουργία των διαδικασιών του ΕΑΠ αποκλειστικά εξ αποστάσεως, και ως εκ τούτου την ανάγκη για απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό να παραμένει, θεωρήθηκε σκόπιμο να αφαιρεθεί αυτή η εφάπαξ αποζημίωση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη περικεκομμένη αμοιβή μας. Επίσης, μειώθηκε περαιτέρω η αποζημίωση για φοιτητές προηγουμένων ετών που θα συμμετέχουν μόνο στις εξετάσεις, ενώ σε πολλές συμβάσεις δεν προβλέπεται καν η σχετική αποζημίωση.

Σημειώνεται ότι η αποστολή των συμβάσεων έγινε χωρίς καμία προηγούμενη επικοινωνία με τους/ις επιλεγέντες/γείσες ΣΕΠ, όπως γινόταν από την ίδρυση του ΕΑΠ. Ποιος ανέλαβε την επιλογή αυτή, ερήμην των μελών ΣΕΠ και των συντονιστών και γιατί το περιθώριο αποστολής των υπογεγραμμένων συμβάσεων ουσιαστικά περιορίστηκε στις δύο εργάσιμες μέρες;

Επίσης η αποστολή των συμβάσεων έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση των νέων πινάκων αξιολόγησης που προέκυψαν από την εξέταση των ενστάσεων, όπου σε κάποιες θεματικές ενότητες παρατηρούνται πολύ μεγάλες ανακατατάξεις στη σειρά των υποψηφίων. Επί παραδείγματι, είδαμε υποψηφίους να έχουν διαφορά 50 θέσεων από την πρώτη αξιολόγηση της Επιστημονικής Επιτροπής, χωρίς να έχουν καταθέσει ένσταση και με συρρικνωμένα πλέον, λόγω των χρονικών πιέσεων που τέθηκαν, τα περιθώρια αντίδρασης. Κι εδώ τίθενται τα εξής ερωτήματα: Βάσει ποιας απόφασης η Επιτροπή Ενστάσεων επανέκρινε τους/ις υποψήφιους/ες ΘΕ ακυρώνοντας την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσο δραματικές αλλαγές στα αποτελέσματα κρίσης των Τριμελών Επιστημονικών Επιτροπών; Να σημειωθεί πως και οι περισσότεροι από όσους κατέθεσαν ενστάσεις δεν έχουν ακόμη λάβει το πρακτικό εξέτασης της ένστασής τους.

Ως Σύλλογος Διδασκόντων στο ΕΑΠ εκφράζουμε τον βαθύ προβληματισμό μας γι’ αυτές τις αποφάσεις, που απειλούν την αξιοπιστία και τη διαφάνεια των ακαδημαϊκών διαδικασιών του Ιδρύματος, σήμερα που η ύπαρξή του είναι περισσότερο από αναγκαία.

Απαιτούμε την επαναφορά των επιδομάτων για τα μέλη ΣΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι ενώ τα έξοδα του ιδρύματος μειώνονται με την αποκλειστικά εξ αποστάσεως λειτουργία του, οι ΣΕΠ βρίσκονται μπροστά σε μια μη δικαιολογημένη μείωση της αμοιβής τους. Και επαναφέρουμε το πάγιο και νόμιμο αίτημά μας για αλλαγή των συμβάσεων από συμβάσεις έργου, που επιβαρύνουν ιδιαίτερα όσους απασχολούνται με μπλοκάκι, σε εργασίας.

Το ΔΣ του ΣΔΕΑΠ

  • Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του ΕΑΠ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το ΕΑΠ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr