Επίσκεψη του Προέδρου του Πανεπιστημίου Purdue στο ΕΜΠ για την εδραίωση στρατηγικής συνεργασίας / ΦΩΤΟ

Επίσκεψη του Προέδρου του Πανεπιστημίου Purdue στο ΕΜΠ για την εδραίωση στρατηγικής συνεργασίας

Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Purdue, Καθ. Mung Chiang, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ Purdue και ΕΜΠ. Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Ανδρέας Μπουντουβής, και οι Αντιπρυτάνεις Καθ. Ευάγγελος Σαπουντζάκης και Καθ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Ανδρέας Μπουντουβής, περιέγραψε μια σειρά προπαρασκευαστικών συνδιασκέψεων, όπου συζητήθηκαν συγκεκριμένα προγράμματα μεταξύ Purdue και ΕΜΠ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, επιμέρους διασχολικές συναντήσεις χαρτογράφησαν έναν μακρύ κατάλογο πιθανών συνεργασιών και εκπαιδευτικών ευκαιριών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Ο Πρύτανης περιέγραψε την ανταγωνιστικότητα του ΕΜΠ στην Έρευνα και την Καινοτομία και εξέφρασε την προθυμία για αμοιβαία ανάδραση με ένα διακεκριμένο αμερικάνικο Πανεπιστήμιο όπως το Purdue - 4ο στην εκπαίδευση Μηχανικών στις ΗΠΑ - δημιουργώντας αρχικά μικρές ιστορίες επιτυχίας που θα δρομολογήσουν νέες τάσεις. 


Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Purdue, Καθ. Mung Chiang, τόνισε ότι «το Πανεπιστήμιο Purdue δεν μπορεί να φανταστεί έναν ισχυρότερο εταίρο για την ανταλλαγή φοιτητών από το καλύτερο Ελληνικό Πολυτεχνείο». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ουσία της πρωτοβουλίας θα δημιουργήσει ροές ανταλλαγής φοιτητών, διατηρώντας τη σύνδεση με το πανεπιστήμιο προέλευσης. Το Πανεπιστήμιο Purdue είναι κορυφαίος προορισμός για διεθνείς φοιτητές, παρέχοντας επίσης εξ αποστάσεως εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης, και όπως τόνισε ο Καθ. Δημήτρης Περούλης, Head of the Electrical and Computer Engineering Department, τα κοινά διαδικτυακά μαθήματα αποτελούν επίσης προτεραιότητα. Ειδικά οι Έλληνες Καθηγητές που συνδέονται, ως απόφοιτοι, και με τα δύο Πανεπιστήμια προσβλέπουν με ενθουσιασμό, με αφετηρία την υπογραφή της συμφωνίας, στην υλοποίηση προγραμμάτων για φοιτητές και διδάσκοντες, όπως περιέγραψε η Καθ. Πέρη Πάσχου. 

Οι συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών οδήγησαν στο στοίχημα της αντιστροφής του brain drain σε brain gain και στη διαβεβαίωση ότι οι ανταλλαγές θα διασφαλίζουν τη σύνδεση με το πανεπιστήμιο προέλευσης, συνδυάζοντας τις σπουδές στο εξωτερικό με προγράμματα πρακτικής άσκησης, μέσω της εκπόνησης μέρους των σπουδών ή της διδακτορικής διατριβής σε μελλοντικούς χώρους εργασίας. Τα εξειδικευμένα διμερή προγράμματα που θα οργανωθούν είναι αμφίδρομα και περιλαμβάνουν ανταλλαγές μικρής διάρκειας σε προπτυχιακό επίπεδο στο πλαίσιο της εκπόνησης διπλωματικής εργασίας, παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο Purdue και στο ΕΜΠ που να οδηγούν στην εισαγωγή σε διδακτορικά προγράμματα, συνεπίβλεψη διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών, και εκπόνηση κοινών διδακτορικών τίτλων και εξειδικευμένων προγραμμάτων πρακτικής άσκησης. 

Η αντιπροσωπεία Purdue περιλάμβανε τους Καθ. Δημήτρη Περούλη, την Καθ. Πέρη Πάσχου, τον Καθ. Παύλο Βλάχο, την Καθ. Πέτρο Δρινέα, τον Καθ. Λευτέρη Τσουκαλά και την κα Alyssa Wilcox. Οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ συνοδευόντουσαν από τον Κοσμήτορα Νεκτάριο Κοζύρη, την Κοσμήτορα Γλυκερία Κακάλη, τον Κοσμήτορα Σταύρο Κουρκουλή, την Καθ. Ελένη Βλαχογιάννη, τον Καθ. Κωνσταντίνο Μαθιουδάκη, τον Αν. Καθ. Κωνσταντίνο Κεπαπτσόγλου, τον Επ. Καθ. Ιωάννη Ζευγώλη, και την κα Αντωνία Λαμπροπούλου. Η επίσκεψη του Προέδρου του Πανεπιστημίου Purdue στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σημειώνει μια στρατηγική συνεργασία εδραιώνοντας αξιόπιστες γέφυρες ανθρώπινης διάδρασης μεταξύ Purdue και ΕΜΠ, που σκοπεύει να δημιουργήσει ανταλλαγές για να προσελκύσει ταλαντούχους φοιτητές που θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr