Η Κεραμέως για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η Κεραμέως για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως για την επέτειο του Πολυτεχνείου:

«Ο αγώνας των νέων για την ελευθερία και τη δημοκρατία είναι άοκνος, διαχρονικός και πανανθρώπινος. Σήμερα 49 χρόνια μετά, η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο συνεχίζει να εμπνέει, υπενθυμίζοντας σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, την σημασία της Δημοκρατίας, στην χώρα που γεννήθηκε». 


Μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττας Μ. Μακρή, για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση των φοιτητριών και των φοιτητών του Πολυτεχνείου μας συνταράσσει κάθε φορά που θα τρέξει η μνήμη στις μέρες εκείνες, κάθε φορά που το βήμα θα μας φέρει στο χώρο του Πολυτεχνείου, κάθε φορά που το βλέμμα μας θα ανακόψει η πύλη του ιστορικού ιδρύματος.

Η απειλή εναντίον της Ελευθερίας, της Αξιοπρέπειας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης, της Αλήθειας ένωσε τις νέες και τους νέους και έφερε μαζί πολλούς, που ανέλαβαν δράση αυτονόητα, γενναία, αδιαπραγμάτευτα μέχρι το τέλος.

«Εδώ Πολυτεχνείο» και από εκείνη την ημέρα το τοπικό επίρρημα απέκτησε διαστάσεις οικουμενικές, ο αγώνας φωνή, τα δικαιώματα διεκδικητές, η Ελλάδα την ελευθερία που της αξίζει, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες την προοπτική που δικαιούνται στην παγκόσμια κοινωνία.

«Εδώ Πολυτεχνείο» για κάθε πιθαμή γης που μαστίζεται από δικτατορίες, καταπάτηση δικαιωμάτων, στρατιωτικά καθεστώτα, διαστρεβλώσεις θεμελιωδών αξιών και κατάφορες στερήσεις ελευθεριών.

«Εδώ Πολυτεχνείο» γιατί το «εδώ» και το «τώρα» χτίζουν το αύριο.

49 χρόνια μετά, οι τότε φοιτητές, φοιτητές ακόμα στη σκέψη μας, δίνουν καθημερινά μια αόρατη σκυτάλη σε κάθε παιδί, έφηβο, νέο, ενήλικα που θα κοιτάξει κατάματα το άδικο και θα παλέψει για να το αλλάξει σε δίκαιο, θα αγωνιστεί για όλους και ας πέσει μόνος, θα κάνει τη φωνή του να ακουστεί και ας μοιάζει να την καλύπτουν άνανδρες προσταγές, θα υψώσει το βλέμμα στον ουρανό και ας μοιάζει σε κάποιους μάταιο, θα πάρει μια βαθιά ανάσα και ας ξέρει ότι μια μόνο δε θα φτάσει για τον αγώνα που έχει μπροστά του αλλά από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή.

Η αρχή για την αλλαγή, την αποκατάσταση των αδικιών, την προάσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, την πάταξη της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού, του αυταρχισμού.

«Εδώ Πολυτεχνείο» και 49 χρόνια τώρα έχουμε τα χνάρια των εξεγερμένων φοιτητών να μας δείχνουν τον δρόμο και να μας βοηθούν να βρούμε τα πατήματά μας σε καιρούς δύσκολους, απαιτητικούς, φανερά αλλά και δόλια απειλητικούς.

«Εδώ Πολυτεχνείο» αφετηρία, αγώνας και σκοπός που σεβόμαστε,  τιμούμε και κρατάμε ζωντανό μέσα από την Παιδεία μας και τα παιδιά μας. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr