Έληξε η κατάληψη στο Πολυτεχνείο

Έληξε η κατάληψη στο Πολυτεχνείο

Το συντονιστικό της κατάληψης ΕΜΠ, αποφάσισε να τερματίσει την κατάληψη της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου συνεχίσει τον αγώνα για την κατάργηση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη με άλλα μέσα.

«Επιδιώκουμε να ανατροφοδοτήσουμε τις διαδικασίες βάσης (γενικές συνελεύσεις) και να χτίσουμε κέντρα αγώνα σε όλες τις σχολές, τις γειτονιές, τους εργασιακούς χώρους. Συνεχίζουμε την επανοικειοποίηση των σχολών μας και στοχεύουμε στην αποφασιστικότερη επανοικειοποίσηση των σχολών του κέντρου. Επιδιώκουμε τη σύνδεση των αγώνων μας με τους αγώνες των μαθητ(ρι)ών, μεταναστ(ρι)ών, των εργαζομένων και των καταπιεσμένων, με τους αγώνες για την υγεία και τους αγώνες για τις γειτονιές μας. Στεκόμαστε ο ένας δίπλα στην άλλη και στήνουμε αναχώματα στην κρατική καταστολή και την υποτίμηση των ζώων μας», αναφέρει σε ανακοίνωση της η συνέλευση της κατειλημμένης Πρυτανείας του ΕΜΠ.


Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Την Πέμπτη 8/4/2021, ως Ανοιχτή Συνέλευση Πολυτεχνείου, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΜΠ, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο νέο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη. Αυτές τις 10 μέρες, η κατάληψη είχε καθημερινά πολύ πλούσιο πρόγραμμα με εκδηλώσεις και δράσεις πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Πιο συγκεκριμένα, έγιναν εκδηλώσεις/συζητήσεις/αντιμαθήματα για: την έρευνα στα πανεπιστήμια για το στρατό και την αστυνομία, την πολεοδομία και την καταστολή, τις ιστορικές ρίζες της αστυνομίας, την πρόσβαση ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών στη δημόσια υγεία, την τεχνητή νοημοσύνη και φεμινιστικό καφενείο με θέμα το ρόλο της πατριαρχίας στον εγκλεισμό και την καταστολή. Παράλληλα, γινόντουσαν καθημερινές συνελεύσεις, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, αθλητικές δραστηριότητες, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, επιδιώκοντας να ξαναζωντανέψουμε την Πολυτεχνειούπολη ως δημόσιο και πανεπιστημιακό χώρο.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν προπαγανδιστικές δράσεις όπως τακτικές παρεμβάσεις σε τηλεμαθήματα και μοιράσματα/πανό/μικροφωνικές τόσο εντός της Πολυτεχνειούπολης και των Εστιών, όσο σε σχολεία, δρόμους και πλατείες της περιοχής, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση μιας πορείας στη γειτονιά του Ζωγράφου για την περαιτέρω κοινωνικοποίηση του αγώνα μας.
Την Πέμπτη 15/04 συμμετείχαμε στην πανεκπαιδευτική πορεία με κοινό μπλοκ των 3 κατειλημμένων Πρυτανειών (Γεωπονικού, ΠΑΠΕΙ) που στηρίχθηκε από την ανοιχτή συνέλευση Πανεπιστημιούπολης, την αυτόνομη πρωτοβουλία Παντείου και συντρόφους/ισσες από άλλες σχολές. Το μπλοκ είχε μαζικότητα και προχώρησε μετά τα Προπύλαια, όπου έκλεισαν τα υπόλοιπα μπλοκ τα πανό τους, ώστε να κάνει στάση στο κάτω Πολυτεχνείο και να καταλήξει στον χώρο της ΑΣΟΕΕ. Παρά την προσπάθεια των δυνάμεων καταστολής να μην μας επιτρέψουν την είσοδο στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, πραγματοποιήσαμε μικροφωνική συγκέντρωση. Την επόμενη μέρα (16/4), στηρίχθηκε και η ημέρα δράσεων επανοικειοποίησης του κάτω Πολυτεχνείου, σαν ελάχιστη απάντηση στον εδώ και μήνες αποκλεισμό του.

Εξαρχής, επιλέξαμε την κατάληψη ως μέσο αντίστασης κόντρα σε ένα προηγούμενο έντονης καταστολής τέτοιων κινήσεων και κόντρα σε γραφειοκρατικές λογικές και διαδικασίες, προτάσσοντας την αυτοοργάνωση και αποφασίζοντας μέσα από οριζόντιες διαδικασίες. Ενάντια σε ένα καθεστώς έντονης καταστολής αγώνων που χρησιμοποιούν παράνομα -κατά το αστικό δίκαιο- μέσα, απαντάμε πως οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες κρίνονται ως δίκαιοι και αναγκαίοι. Ποτέ ως νόμιμοι ή παράνομοι. Για αυτόν τον λόγο και δεν μας τρομοκράτησαν οι απειλές πρυτανικών συμβουλίων ή οι εξαγγελίες περί εκκένωσης, από την πρώτη κιόλας μέρα της κατάληψης. Και γι’ αυτόν τον λόγο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε μέσο, σπάζοντας ένα κλίμα φόβου και δημιουργώντας τις συνθήκες ώστε ο φόβος αυτός να αλλάξει στρατόπεδο.
Η κατειλημμένη πρυτανεία ΕΜΠ αποτέλεσε όχι μόνο ένα κοινωνικό πεδίο στο οποίο συναντηθήκαμε, αναπτύξαμε και ενισχύσαμε συντροφικές σχέσεις και συνδιαμορφώσαμε δράσεις ξεπερνώντας πολιτικές διαφωνίες, αλλά και ένα πεδίο πολιτικής ζύμωσης και αυτομόρφωσης.
Καταφέραμε, σπάζοντας την κατάσταση εγκλεισμού που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο και κόντρα στην αποστείρωση των δημόσιων/πανεπιστημιακών χώρων, να τους δώσουμε ζωή και να μην τους αφήσουμε στον έλεγχο του κράτους. Η κατάληψη εντάχθηκε στο συνολικότερο πλαίσιο των πολύμορφων φοιτητικών αγώνων που εκφράζονται πανελλαδικά με σειρά καταλήψεων και κινητοποιήσεων, το οποίο πέτυχε μεταξύ άλλων την αναβολή της εγκατάστασης των μπάτσων στις σχολές χωρίς αυτό να σημαίνει την παύση των αγώνων μας και την επίτευξη των συνολικότερων στόχων μας. Αποτέλεσε ένα ακόμα γερό βήμα, αφήνοντας παρακαταθήκη για το μέλλον και φανερώνοντας τόσο τις δυνατότητες όσο και τις αδυναμίες μας.

Έπειτα από 10 μέρες, το συντονιστικό της κατάληψης αποφάσισε τη λήξη της. Η απόφαση αυτή δεν προέκυψε ούτε επειδή αναβλήθηκε προσωρινά η πρακτική εφαρμογή του νόμου, ούτε επειδή κρίναμε πως αυτός ο αγώνας σταματάει εδώ. Επιλέγουμε απλώς να τον συνεχίσουμε και με άλλα μέσα. Επιδιώκουμε να ανατροφοδοτήσουμε τις διαδικασίες βάσης (γενικές συνελεύσεις) και να χτίσουμε κέντρα αγώνα σε όλες τις σχολές, τις γειτονιές, τους εργασιακούς χώρους. Συνεχίζουμε την επανοικειοποίηση των σχολών μας και στοχεύουμε στην αποφασιστικότερη επανοικειοποίσηση των σχολών του κέντρου. Επιδιώκουμε τη σύνδεση των αγώνων μας με τους αγώνες των μαθητ(ρι)ών, μεταναστ(ρι)ών, των εργαζομένων και των καταπιεσμένων, με τους αγώνες για την υγεία και τους αγώνες για τις γειτονιές μας. Στεκόμαστε ο ένας δίπλα στην άλλη και στήνουμε αναχώματα στην κρατική καταστολή και την υποτίμηση των ζώων μας.

ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΕΜΠ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr