Αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων Κέρκυρας για το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών

Αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων Κέρκυρας για το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών

Αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων Κέρκυρας (Ιστορίας, πληροφορικής, ξένων γλωσσών, μετάφρασης και διερμηνείας) για το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών και τον νέο κορωνοϊό:

Α. ΑΠΟΦΑΣΗ 


"Μετά τις Αποφάσεις Συλλόγων Οικοτρόφων σε όλη τη χώρα που πραγματοποίησαν Συνελεύσεις, Παρεμβάσεις στις Διοικήσεις αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να τους πετάξει στο δρόμο, ήρθε σήμερα νέα οδηγία. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει ξεκρέμαστος εστιακούς σε όλη τη χώρα αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προφυλαχθούν από την πανδημία, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Συλλόγων Οικοτρόφων, την ώρα που στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) και στη ΦΕΑ παραμένει το 1/3 των φοιτητών, στις Νέες Εστίες του Πολυτεχνείου το 30%, στις Εστίες της Θεσσαλονίκης το 20%. Παρά τις προβλέψεις για ορισμένες μόνο κατηγορίες εστιακών, δε λύνει τα προβλήματα των φοιτητών. Δεν υπάρχει στη νέα οδηγία καμία πρόβλεψη για φοιτητές που είτε είναι εργαζόμενοι- είναι μερικοί από τους deliverάδες και εργαζόμενους στα super market που ειδικά αυτή την περίοδο εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες- είτε ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους στις ευπαθείς ομάδες και επομένως δεν μπορούν παρά να μείνουν στις εστίες. 

Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της κυβέρνησης ότι την ίδια ώρα που απαγορεύει την κυκλοφορία, αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους! Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα!

Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως πιο εύφορο από ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!

Στηρίζουμε τον αγώνα των Συλλόγων Οικοτρόφων σε όλη τη χώρα!

Τώρα να παρθούν τα μέτρα για όλους τους φοιτητές που μένουν στις εστίες ! Κανένας εστιακός μόνος του!

Απαιτούμε:

  • Επαρκή καθαριότητα στα κτήρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Με μόνιμο προσωπικό θα αποφευχθεί η τραγική κατάσταση που ζούμε τις τελευταίες εξεταστικές, με στοίβες σκουπιδιών στους χώρους του πανεπιστημίου, καθώς κάθε 6 μήνες περίπου  λήγουν οι συμβάσεις των καθαριστών, επειδή βρίσκονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, από εργολαβική εταιρεία. 
  • Τακτικές απολυμάνσεις των κτηρίων. Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
  • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
  • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19.
  • Επίδομα μετακίνησης στους εστιακούς που θέλουν να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους.
  • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
  • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!
  • Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα. Να παραμείνει η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).
  • Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (νερό, ίντερνετ, ρεύμα κλπ)."

Β. ΑΠΟΦΑΣΗ

"ΝΕΟΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΑΘΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ Ε.Σ.Υ.

Είναι κοροϊδία οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας ότι "οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα", όπως αντίστοιχα η καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού με προτεραιότητα την ατομική ευθύνη του καθενός να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Την ίδια στάση υπερασπίζεται και η κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στα Πανεπιστήμια!

Φάνηκε από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το ανεπαρκές και μη εφαρμόσιμο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 στην χώρα. Ακριβώς γιατί η προστασία της δημόσιας Υγείας δεν συμβαδίζει με την πολιτική εμπορευματοποίησης των κυβερνήσεων, της ΕΕ που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν "κόστος", λογική που φέρνει όλες τις μονάδες Υγείας στη σημερινή ανεπαρκή και εγκληματική για την Υγεία κατάσταση. Ακριβώς γιατί σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης της νόσου από τον κορωνοϊό με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών δεν μπορεί να υπάρξει, όταν:

  • οι 560 κλίνες ΜΕΘ, είναι ήδη σχεδόν όλες γεμάτες, λόγω της «συνήθους» νοσηρότητας 
  • κλειστά είναι πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει να ανοίξουν, που για να λειτουργήσουν απαιτούνται τουλάχιστον 450 νοσηλευτές και 150 γιατροί.
  • προβλέπονται μόλις 200 έκτακτες προσλήψεις τρίμηνης σύμβασης σε 20 νοσοκομεία, τη στιγμή που μόνο σε ένα νοσοκομείο από τα 20 νοσοκομεία αναφοράς, στο ΠΑΓΝΗ, οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών είναι 390
  • στην κλινική λοιμωδών του ΠΓΝΙ, που πριν ξεσπάσει ο ιός ήταν υποστελεχωμένη, γίνεται εκ περιτροπής μεταφορά νοσηλευτικού προσωπικού από άλλες επίσης υποστελεχωμένες κλινικές  
  • δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες ασθενείς νοσηλεύονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες

Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση

Για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστές οι σχολές:

  • Συνέχιση αλλά και περαιτέρω στήριξη της αναπλήρωσης μαθήματων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ως έκτακτο μέτρο για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν αποτελεί νομιμοποίηση για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. 
  • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών. Να δοθεί επίδομα για να γυρίσουν στην πόλη τους 
  • Άμεση απολύμανση των χώρων στις εστίες και του πανεπιστημίου
  • Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους στο πανεπιστήμιο 
  • Να δοθεί άδεια στους εργαζομένους φοιτητές με αποδοχές χωρίς να προσμετρώνται στις επόμενες

Όταν ξαναλειτουργήσουν οι σχολές:

  • Άμεση κρατική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντηλα, σαπούνια, αντισηπτικά).
  • Πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας, μόνιμο και επαρκές ώστε να διατηρείται καθαρό το Πανεπιστήμιο, καθ’ όλη την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και να αποφευχθούν οι τραγικές καταστάσεις στην τελευταία εξεταστική, με τις σωρούς σκουπιδιών στους χώρους του πανεπιστημίου. Απολύμανση όλων των πανεπιστημιακών χώρων.
  • Διαίρεση διαλέξεων και εργαστηρίων-σεμιναρίων με μεγάλη συμμετοχή σε επιμέρους τμήματα προς αποφυγή συνωστισμού. 
  • Άμεσα περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Απολύμανση των λεωφορείων μετά από κάθε δρομολόγιο 
  • Έλεγχος των αδέσποτων για τον ιό με ευθύνη Δήμου και Πανεπιστημίου και διαμόρφωση δομής για τη φιλοξενία τους
  • Άμεσος έλεγχος όλων των φοιτητών Ιατρικής, Νοσηλευτικής και Φαρμακευτικής που τυχόν εκτέθηκαν στον ιό με ευθύνη του κράτους.
  • Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των ΚΥ, των ΤΟΜΥ και των νοσοκομείων. Να λυθεί εδώ και τώρα ο εξοπλισμός των νοσοκομείων με όλα τα απαραίτητα υλικά και υποδομές
  • Να ανοίξουν άμεσα όλες οι κλειστές κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ στα νοσοκομεία της πόλης μας. Να δημιουργηθούν νέες με βάση τις ανάγκες. Να λειτουργήσουν άμεσα τμήματα και κλινικές που είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
  • Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, ειδικά σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν αποφεύγοντας τον κίνδυνο διασποράς της νόσου.
  • Να υπάρχει διευκόλυνση ή και πρόσθετη άδεια, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, στους εργαζόμενους που έχουν άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός

Απέναντι στην επιδημία ελλείψεων του συστήματος Υγείας απαιτούμε χωρίς αναμονή δράση τώρα για να δοθεί λύση στα προβλήματα. Κανένας συμβιβασμός με τις ανάγκες της οικονομίας των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους, την επιδημία που σαρώνει κοινωνικά δικαιώματα και ανάγκες!"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr