Το ΔΙΠΑΕ πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Το ΔΙΠΑΕ πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα

Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή φορέων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο: «Εναλλακτικός Τουρισμός στην Ελλάδα – Καινοτόμες Προσεγγίσεις», που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, σήμερα Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, στο ξενοδοχείο Monasty.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας η Έλενα Ράπτη, υφυπουργός Τουρισμού ευχαρίστησε τον Πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Καθηγητή Σταμάτη Αγγελόπουλο, για την πρωτοβουλία διεξαγωγής αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής ημερίδας που αφορούσε στην επιστημονική προσέγγιση του θεματικού τουρισμού στην Ελλάδα και στην εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων στη λειτουργία του τουρισμού, ως βασικότερου πυλώνα της ελληνικής βιομηχανίας. Επεσήμανε πως η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μία περίοδο εξαιρετικά θετικών μηνυμάτων για τον ελληνικό τουρισμό καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 28,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (735 εκ. ευρώ) και διαμορφώθηκαν στα 942 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 24,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (1,8 εκ. ταξιδιώτες) και διαμορφώθηκε σε 2,3 εκ. ταξιδιώτες. «Η αύξηση στις αφίξεις και τα έσοδα, επιβεβαιώνει τη δυναμική που έχει αναπτύξει η χώρα μας αποτελώντας παγκοσμίως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς», τόνισε η κ. Ράπτη. Η υφυπουργός επεσήμανε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων 30 προορισμών καταλαμβάνοντας την 26η θέση, σημειώνοντας άνοδο 25 θέσεων σε σχέση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς. «Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τις εναλλακτικές μορφές στον ειδικό τουρισμό, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε περισσότερους επισκέπτες που έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα ενδιαφέροντα καθώς κάθε προορισμός έχει να αναδείξει κάτι διαφορετικό. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε και την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου όλο το χρόνο, σε όλη τη χώρα», υπογράμμισε η κ. Ράπτη.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης ο οποίος συνεχάρη το ΔΙ.ΠΑ.Ε. και τον πρύτανη, καθηγητή Σταμάτη Αγγελόπουλο για τη διοργάνωση της ημερίδας και υπογράμμισε πως στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συμπίπτει με τους στόχους του Πανεπιστημίου και των υπόλοιπων φορέων της πόλης είναι να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. «Στοχεύουμε στον 12μηνο τουρισμό γι’ αυτό και συμμετέχουμε κάθε χρόνο σε 30 διεθνείς εκθέσεις τουρισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για πρώτη φορά, στο νέο ΕΣΠΑ έχουμε εντάξει 15 δήμους προκειμένου να αναπτύξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό σε ημιορεινές και ορεινές ζώνες. Έχουμε στα χέρια μας το χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει δήμους της Περιφέρειάς μας να δημιουργήσουν ένα τόξο ενδιαφέροντος, με συγκεκριμένες χωρικές επενδύσεις για να αναπτύξουν θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, σε ιστορικούς τόπους διεθνούς ενδιαφέροντος αλλά και αρχαιολογικούς τόπους ώστε να συνδεθούν μεταξύ τους».

Ο Στέλιος Αγγελούδης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε μία αξιόλογη προσπάθεια ώστε να βρει η πόλη τη θέση που της αξίζει, στον χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού. «Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι μία ειδική μορφή τουρισμού με πολλές εκφάνσεις, στις οποίες η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει διότι έχει όλες αυτές τις προϋποθέσεις, είτε μιλάμε για θρησκευτικό τουρισμό, είτε αθλητικό είτε για τον τουρισμό του πολιτισμού. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει έτοιμα projects τα οποία μπορεί να ενσωματώσει σε μία ενιαία τουριστική ταυτότητα και προοπτική. Ο δήμος μας, ο Οργανισμός Τουρισμούς Θεσσαλονίκης, τα Πανεπιστήμιά μας είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση των ενεργειών μας για αυτόν ακριβώς τον σκοπό», ανάφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο κ. Αγγελούδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επικείμενη υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας με το ΔΙ.ΠΑ.Ε. έτσι ώστε να επιτευχθεί η ενεργός συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό και τους φοιτητές και φοιτήτριες του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Ο Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Καθηγητής Σταμάτης Αγγελόπουλος ευχαριστώντας θερμά τους παρευρισκόμενους, έκανε λόγο για μία ημέρα που σηματοδοτεί την εξωστρέφεια, που οφείλει να έχει το ΔΙ.ΠΑ.Ε. «Ο εναλλακτικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενο πεδίο ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα είναι ένας δημοφιλέστατος προορισμός που οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει, ως τουριστικό πεδίο. Η Θεσσαλονίκη, όπως πολύ σωστά είπε ο δήμαρχος, μπορεί να αποτελέσει τον κόμβο ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού. Η ποικιλία δραστηριοτήτων και οι εναλλακτικές μορφές που μπορούν να λάβουν χώρα σε όλη τη διάρκεια του έτους, καταστούν αναγκαία την ύπαρξη ενός κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που είναι σε θέση να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχει ο τουριστικός μας πλούτος. Το ΔΙ.ΠΑ.Ε. πρωτοστατεί στην παραγωγή στελεχών στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας καθώς, διαθέτει τρία μεταπτυχιακά, εκ των οποίων το ένα αγγλόφωνο, με θεματική ενότητα τον τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη αλλά και το Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Marketing και Τουρισμού», σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος. O Πρύτανης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. τόνισε πως το Πανεπιστήμιο μπορεί να αποτελέσει έναν πυλώνα αριστείας στην εκπαίδευση και έρευνα, εφαρμόζοντας καινοτόμες μεθόδους και αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. «Δίνουμε έμφαση στη διεθνοποίηση και αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Το ΔΙ.ΠΑ.Ε. μετεξελίσσεται σε ένα σύγχρονο, πρωτοπόρο Πανεπιστήμιο, με στρατηγική διεθνοποίησης, αξιοποιώντας την εμπειρία από 26 προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Το Πανεπιστήμιό μας μπορεί να αποτελέσει ένα think tank συμβουλευτικής σε οποιονδήποτε φορέα μας το ζητήσει καθώς βρισκόμαστε σε άριστη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια και τους δήμους στους οποίους εκτίνεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος», κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος.

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο Γιάννης Παπαγεωργίου, συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ενώ εξ’ αποστάσεως, απηύθυναν χαιρετισμό η Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., υποψήφια Ευρωβουλευτής και η Βούλα Πατουλίδου, πρ. Αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης και υποψήφια Ευρωβουλευτής.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.