Δεν τα βάζουν κάτω οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ Σίνδου / Συνεχίζουν την διεκδίκηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων

Δεν τα βάζουν κάτω οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ Σίνδου / Συνεχίζουν την διεκδίκηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων

Κινητοποιήσεις Φοιτητών: Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν σήμερα οι φοιτητές Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Η απόφαση για κατάληψη πάρθηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, μετά από γενική συνέλευση φοιτητών και αποφοίτων του Γεωπονικού τμήματος του ΔΙΠΑΕ. Η κατάληψη συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, ημέρα ψήφισης της τροπολογίας για τα γεωπονικά τμήματα.   


Ειδικότερα, σύμφωνα με τους φοιτητές, για τους πτυχιούχους των πανεπιστημιακών τμημάτων και για τους φοιτητές που πρόκειται να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πενταετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Γεωπονικής κατεύθυνσης ή έλαβαν ή πρόκειται να κάνουν το πτυχίο, δεν έχει διαμορφωθεί ένα σχέδιο νόμου που να διασφαλίζει την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

«Από τον Ιούνιο του 2021 υπάρχουν φοιτητές που έχουν περατώσει τις σπουδές του νέου προγράμματος σπουδών και δεν έχουν άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος. Είναι καιρός λοιπόν, τα πτυχία και οι σπουδές μας να αποκτήσουν αναγνώριση στην αγορά εργασίας και επιτέλους να αποκτήσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα που αυτοδίκαια μας αρμόζουν»αναφέρουν οι φοιτητές.

Υπό κατάληψη το ΔΙΠΑΕ Σίνδου

Οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), μετά από συνέλευση, αποφάσισαν την κατάληψη της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης στη Σίνδο στις 21 και 22 Μαρτίου 2023.

Την κατάληψη υποστηρίζουν και οι καθηγητές/τριες του Τμήματος και ο λόγος της κατάληψης είναι η μη πιστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος.

Σε παρόμοιες κινητοποιήσεις προχώρησαν και όλα τα Τμήματα Γεωπονίας της χώρας, τα οποία προήλθαν από την Πανεπιστημιοποίηση των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ). Τονίζεται ότι τα εν λόγω Τμήματα ιδρύθηκαν εκ νέου, ως πενταετούς φοίτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των Νόμων 4559/2018 (Α’ 142), 4589/2019 (Α’13), 4610/2019(Α’70) και ΠΔ 52/2022 (Α’ 131) και τα Προγράμματα σπουδών τους έχουν πιστοποιηθεί από διεθνείς εξωτερικούς αξιολογητές. Παράλληλα τονίζεται ότι με επιστολή του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕ) αποδέχεται την ένταξη των αποφοίτων των Τμημάτων αυτών.

Μέχρι σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, ενώ ήδη από τον Ιούνιο του 2021 υπάρχουν απόφοιτοι, οι οποίοι δεν δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου.

Οι φοιτητές/τριες του Τμήματος Γεωπονίας του ΔΙΠΑΕ, καθώς και το εκπαιδευτικό του προσωπικό, απαιτούν από την Πολιτεία την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος

Τι αναφέρουν στα «Φοιτητικά Νέα»

Κινητοποίηση των φοιτητών Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νέων Γεωπονικών τμημάτων:

Εχθές, ημέρα Δευτέρα 20/03/2023, μετά από γενική συνέλευση φοιτητών και αποφοίτων του Γεωπονικού τμήματος του ΔΙΠΑΕ πάρθηκε η απόφαση για την εκτέλεση κατάληψης την Τρίτη 21/03/2023 και την Τετάρτη 22/03/2023 (ημέρα ψήφισης της τροπολογίας για τα νέα Γεωπονικά τμήματα). Οι περεταίρω κινητοποιήσεις θα εξαρτηθούν από την παρουσίαση της τροπολογίας που αφορά τα νέα γεωπονικά τμήματα και την απονομή στους αποφοίτους της δυνατότητας άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου.

Με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018 ( Α’ 142 ), 4589/2019 ( Α’ 13 ), 4610/2019 ( Α’ 70 ) και του ΠΔ 52/2022 ( Α’ 131 ) ιδρύθηκαν και λειτουργούν σήμερα τα εξής νέα πανεπιστημιακά τμήματα Γεωπονικής κατεύθυνσης :

  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, τμήμα Γεωπονίας
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
  • Τμήμα Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας και Τμήμα Επιστήμης Ζωικής παραγωγής
  • Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας και Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας
  • Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας
  • Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας
  • Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας

Για τους πτυχιούχους των ως άνω πανεπιστημιακών τμημάτων και για τους φοιτητές που πρόκειται να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πενταετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Γεωπονικής κατεύθυνσης κι έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν πτυχίο Γεωπόνου, δεν έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα (21/03/2023) ένα σχέδιο νόμου που να διασφαλίζει την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Μάλιστα, από τον Ιούνιο του 2021 υπάρχουν φοιτητές που έχουν περατώσει τις σπουδές του νέου προγράμματος σπουδών και δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Γεωπόνου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος είναι ένα από τα πανεπιστήμια που μετά από αξιολόγηση της ΕΘΑΑΕ έχει λάβει πιστοποίηση με βαθμολογία Α. Η εν λόγω έκθεση πρόκειται να δημοσιοποιηθεί σύντομα και διασφαλίζει την πλήρη συμμόρφωση του προγράμματος του τμήματος με τις αρχές του Προτύπου Ποιότητας Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών της ΕΘΑΑΕ.

Είναι καιρός λοιπόν, τα πτυχία και οι σπουδές μας να αποκτήσουν αναγνώριση στην αγορά εργασίας και επιτέλους να αποκτήσουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτοδίκαια μας αρμόζουν.

Οι φοιτητές /τριες του τμήματος Γεωπονίας
του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr