ΔΙΠΑΕ: Προκήρυξη Erasmus+ (2023-2024) για σπουδές ή πρακτική άσκηση

ΔΙΠΑΕ: Προκήρυξη Erasmus+ (2023-2024) για σπουδές ή πρακτική άσκηση

Διεθνές Παν. Ελλάδος: Προκήρυξη Υποβολής Αιτήσεων Συμμετοχής Φοιτητών και Προσωπικού του ΔΙΠΑΕ για το Χειμερινό Εξάμηνο 2023-2024, στο Πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ (KA131).

Προσοχή: Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν σπουδές παρακαλούνται να ελέγξουν άμεσα τις προθεσμίες για nomination-application στα Πανεπιστήμια που τους ενδιαφέρουν και να ενημερώσουν σχετικά τα Τμήματα Erasmus της Πανεπιστημιούπολης στην οποία φοιτούν.


Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: Από 10-3-2023 έως 26-3-2023.

Ο νέος Ακαδημαϊκός υπεύθυνος του Τμήματος για το πρόγραμμα Erasmus+ θα είναι ο κ. Μπράτσας.

Όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται για να υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα καλούνται σε συνάντηση για σχετικές πληροφορίες με το νέο ακαδημαϊκό υπεύθυνο την Τρίτη 14-3-2023 και ώρα 13:00μμ στην αίθουσα Β4.

Στο Πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ (ΚΑ 131),

Α. Καλούνται οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι Διδάκτορες του Δι.Πα.Ε. να συμμετάσχουν στη δράση Κινητικότητας Φοιτητών για Σπουδές, Πρακτική

Άσκηση, After Placement, του Προγράμματος Erasmus+ κατά το Χειμερινό Εξάμηνο 2023- 2024.

Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και η μοριοδότηση των αιτήσεων συμμετοχής των φοιτητών βρίσκονται ανηρτημένα στο πεδίο Κινητικότητα Φοιτητών

Προσοχή: Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν σπουδές παρακαλούνται να ελέγξουν άμεσα τις προθεσμίες για nomination-application στα Πανεπιστήμια που τους ενδιαφέρουν και να ενημερώσουν σχετικά τα Τμήματα Erasmus της Πανεπιστημιούπολης στην οποία φοιτούν.

Ο συνολικός αριθμός των θέσεων που θα εγκριθούν θα κριθεί από τις Τοπικές Επιτροπές Erasmus των Πανεπιστημιουπόλεων σύμφωνα με τα διαθέσιμα κονδύλια και τον αριθμό των αιτήσεων/ κατηγορία μετακίνησης (SMS-SMT - Doctoral Short Visit).

B. Καλούνται τα μέλη του προσωπικού του Δι.Πα.Ε., να συμμετάσχουν στη Δράση Κινητικότητα Προσωπικού Ανώτατης Εκπαίδευσης για Διδασκαλία ή Επιμόρφωση του Προγράμματος Erasmus+ .

Οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και η μοριοδότηση των αιτήσεων    συμμετοχής του προσωπικού βρίσκονται ανηρτημένα στο πεδίο Κινητικότητα Προσωπικού

Ο συνολικός αριθμός των θέσεων που θα εγκριθούν θα κριθεί από τις Τοπικές Επιτροπές Erasmus των Πανεπιστημιουπόλεων σύμφωνα με τα διαθέσιμα κονδύλια και τον αριθμό των αιτήσεων/ κατηγορία μετακίνησης (STA-STT)

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων Φοιτητών και Προσωπικού: Από 10-3-2023 έως 26-3-2023.

Κινητικότητα Φοιτητών

Γενικές πληροφορίες

Α. ΚΑ 131 Κινητικότητα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνδεδεμένων Χωρών

Η συμμετοχή των φοιτητών/τριων στο Πρόγραμμα Erasmus+ στη Δράση Κινητικότητα Φοιτητών/τριων και Προσωπικού Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, πραγματοποιείται με τους παρακάτω τύπους κινητικότητας:

– Κινητικότητα Φοιτητών/τριων για Σπουδές

– Κινητικότητα Φοιτητών/τριων για Πρακτική Άσκηση και After Placement

– Κινητικότητα Υποψήφιων Διδακτόρων (Doctoral Mobility)

Για τη συμμετοχή των φοιτητών/τριων στις παραπάνω δράσεις του Προγράμματος εκδίδονται σχετικές προκηρύξεις ανά Πανεπιστημιούπολη οι οποίες αναρτώνται στο πεδίο των ανακοινώσεων.

Οι αιτήσεις γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες των προκηρύξεων.

Οι παραπάνω τύποι κινητικότητας μπορούν να υλοποιηθούν με:

Φυσική κινητικότητα

Δικαίωμα τακτικής επιχορήγησης υπάρχει μόνο για το διάστημα παραμονής στο εξωτερικό, μόλις ξεκινήσει η περίοδος φυσικής κινητικότητας, ακόμα και εάν ο συμμετέχων/η συμμετέχουσα παρακολουθήσει διαδικτυακά τη δραστηριότητα στη χώρα υποδοχής.

Σε περίπτωση ανωτέρας βίας, η διάρκεια της περιόδου φυσικής κινητικότητας μπορεί να μειωθεί ή να ακυρωθεί και να αντικατασταθεί από παράταση της περιόδου εικονικής κινητικότητας.

Εικονική κινητικότητα (Virtual Mobility)

Σε περίπτωση εικονικής κινητικότητας, είτε για όλο το διάστημα της μετακίνησης είτε για μέρος αυτής, ο συμμετέχων/η συμμετέχουσα δεν λαμβάνει επιχορήγηση καθώς σε αυτή την περίπτωση οι δαπάνες για έξοδα ταξιδίου και ατομικής υποστήριξης δεν είναι επιλέξιμες.

• Μεικτή Κινητικότητα (Blended Mobility)

Η /μεικτή (blended) κινητικότητα προβλέπει το συνδυασμό φυσικής και εικονικής κινητικότητας, μεταξύ των οποίων μπορεί να υπάρχουν διαστήματα διακοπής.

Σε κάθε περίπτωση, η παροχή Διαδικτυακής Γλωσσικής Υποστήριξης (OLS) εξακολουθεί και ισχύει ενώ η δραστηριότητα αυτή θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με υποστηρικτικά έγγραφα προκειμένου να επαληθευτεί η συμμετοχή σε αυτή. Επίσης, κατά τον προγραμματισμό των κινητικοτήτων θα πρέπει να προβλεφθεί διάστημα φυσικής κινητικότητας ελάχιστης επιλέξιμης, κατά περίπτωση, χρονικής διάρκειας (για σπουδές ελάχιστο διάστημα 2μηνών  αρκεί να θεωρείται ως κύκλος σπουδών και για πρακτική άσκηση ελάχιστο διάστημα 2 μηνών).

Οποιαδήποτε περίοδος σπουδών ή πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό οποιασδήποτε διάρκειας, μπορεί να πραγματοποιηθεί ως μεικτή κινητικότητα. Η μεικτή κινητικότητα είναι ένας συνδυασμός κινητικότητας με φυσική παρουσία συνδυάζοντάς την με μια εικονική δραστηριότητα που διευκολύνει μια συνεργατική ανταλλαγή διαδικτυακής μάθησης και ομαδική εργασία.

Οι φοιτητές/τριες που δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε κινητικότητα μακροχρόνιας διάρκειας με φυσική παρουσία, για σπουδές ή πρακτική άσκηση/After Placement, για παράδειγμα, λόγω του πεδίου σπουδών τους ή επειδή έχουν λιγότερες ευκαιρίες συμμετοχής, θα μπορούν να συμμετέχουν σε βραχυχρόνια κινητικότητα με φυσική παρουσία, συνδυάζοντάς την με μια υποχρεωτική εικονική δραστηριότητα.

■ Βραχυχρόνια Κινητικότητα Φοιτητών

Κάθε φοιτητής/τρια, και ιδιαιτέρως εκείνοι που δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε μια μακροχρόνια κινητικότητα με φυσική παρουσία για σπουδές ή για πρακτική άσκηση, μπορεί να συνδυάσει μια βραχυχρόνια κινητικότητα με φυσική παρουσία συνδυάζοντας την με υποχρεωτική εικονική δραστηριότητα.

H διάρκεια της κινητικότητας με φυσική παρουσία θα πρέπει να είναι μεταξύ 5 και 30 ημερών και να συνδυάζεται υποχρεωτικά με μια εικονική δραστηριότητα, προκειμένου να απονέμει τουλάχιστον 3 ECTS.

Φοιτητές και προσφάτως αποφοιτήσαντες που δεν λαμβάνουν επιχορήγηση για την κάλυψη δαπανών ταξιδίου, μπορούν να επιλέξουν πράσινη μετακίνηση. Στην περίπτωση αυτή, θα λάβουν επιπλέον μια εφάπαξ συνεισφορά ύψους 50 ευρώ ως συμπληρωματική ενίσχυση και έως 4 ημέρες πρόσθετη επιχορήγηση ατομικής υποστήριξης, για την κάλυψη των ημερών ταξιδίου μετ’ επιστροφής.

 Κινητικότητα Υποψήφιων Διδακτόρων (Doctoral Mobility)

Για την καλύτερη κάλυψη των    διαφορετικών αναγκών μάθησης και κατάρτισης των υποψηφίων διδακτόρων και για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών, οι υποψήφιοι διδάκτορες και οι προσφάτως απόφοιτοι («μεταδιδάκτορες») μπορούν να πραγματοποιήσουν βραχυχρόνια ή μακροχρόνια κινητικότητα για σπουδές ή περιόδους κινητικότητας για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Ενθαρρύνεται η προσθήκη ενός εικονικού στοιχείου στη φυσική κινητικότητα. Η επιλέξιμη διάρκεια της κινητικότητας είναι από 5-30* ημέρες για βραχυχρόνια κινητικότητα και από 2-12* μήνες για κινητικότητα μακροχρόνιας διάρκειας (προαιρετικά σε συνδυασμό με εικονική δραστηριότητα και για τους δύο τύπους κινητικοτήτων).

*Ο αριθμός των υποψήφιων δικαιούχων και η διάρκεια της κινητικότητας καθορίζονται από τα διαθέσιμα κονδύλια.

Επιπλέον, οποιοσδήποτε φοιτητής μπορεί να συμμετέχει σε ένα

■ Εντατικό Πρόγραμμα Μικτής Κινητικότητας μέσω κονδυλίων εσωτερικής πολιτικής 

Η συμμετοχή φοιτητών/τριων στα παραπάνω προγράμματα θα πραγματοποιείται με πρόσκληση και επιλογή των υπευθύνων των προγραμμάτων .

■ Διεθνής Κινητικότητα

Για κινητικότητες φοιτητών σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνδεδεμένων χωρών για Σπουδές ή Πρακτική Άσκηση  απαιτείται να έχει προηγηθεί σχετική προκήρυξη, η οποία θα αποτελεί μέρος εγκεκριμένου σχεδίου Διεθνούς Κινητικότητας (ΚΑ171).

Επιλέξιμα κράτη για κινητικότητα:

α) Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε)

β) Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου – EΟX: Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν

γ) Οι συνεργαζόμενες χώρες εκτός ΕΕ:  Σερβία,  Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Τουρκία.

Προσοχή!! Για την υλοποίηση μετακίνησης για σπουδές είναι απαραίτητο να υπάρχει διμερής συμφωνία ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ του ΔΙΠΑΕ (και ειδικότερα της Πανεπιστημιούπολης που φοιτούν) και του Ιδρύματος Υποδοχής.

Κινητικότητα Φοιτητών/τριων για Σπουδές

Α. Περίοδος κινητικότητας

Οι φοιτητές/τριες μπορούν να μετακινηθούν για σπουδές από 2 έως 12 μήνες ή 24 μήνες για 5ετή προγράμματα σπουδών σε κινητικότητα με φυσική παρουσία, ανά κύκλο σπουδών, από το 1ο έτος σπουδών  (Η συμμετοχή η μη των φοιτητών/τριων από το 1ο έτος σπουδών θα εξαρτηθεί από τα κριτήρια επιλογής των ακαδημαϊκών συντονιστών Erasmus των Τμημάτων)H περίοδος αυτή μπορεί να περιλαμβάνει συμπληρωματικά μια περίοδο πρακτικής άσκησης, εφόσον προγραμματιστεί, και μπορεί να οργανωθεί με διαφορετικούς τρόπους: είτε η μία δραστηριότητα μετά την άλλη είτε και οι δύο ταυτόχρονα. Ο συνδυασμός ακολουθεί τους κανόνες χρηματοδότησης που αφορούν την κινητικότητα για σπουδές.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι:

  1. Εγγεγραμμένοι σε επίσημο πρόγραμμα σπουδών του Ιδρύματος, το οποίο οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου ή άλλου τίτλου σπουδών τριτοβάθμιου επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου και του διδακτορικού και το οποίο είναι αναγνωρισμένο σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες.
  2. Υπήκοοι χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+
  3. Υπήκοοι άλλων χωρών εγγεγραμμένοι σε κανονικό πρόγραμμα σπουδών του Ιδρύματος σύμφωνα με τη Φ. 151/20049/Β6/20.02.2007 (ΦΕΚ 272Β/01-03-07) Υπουργική Απόφαση και τη λοιπή κείμενη νομοθεσία, εφόσον πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής που ορίζονται από το πρόγραμμα και το Ίδρυμα αντίστοιχα.

Διαδικασία Συμμετοχής

  1. Οι φοιτητές/τριες υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σύμφωνα με τις προκηρύξεις των Πανεπιστημιουπόλεων τους.
  2. Μετά τη λήξη της προθεσμίας ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων και η έκδοση αποτελεσμάτων.
  3. Οι φοιτητές/τριες που θα επιλεγούν θα λάβουν σχετική πληροφόρηση από το Τμήμα Erasmus της Πανεπιστημιούπολης τους, σχετικά με τα δικαιολογητικά, τον τρόπο και την προθεσμία υποβολής τους.

Αξιολόγηση και επιλογή

Μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των δικαιολογητικών, οι αιτήσεις συγκεντρώνονται ανά Τμήμα και προωθούνται στον Συντονιστή Erasmus κάθε Τμήματος προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής. Κατά τη διαδικασία αυτή οι Συντονιστές Erasmus των Τμημάτων λαμβάνουν υπόψη τους τη σειρά προτεραιότητας των Πανεπιστημίων που έχετε δηλώσει στην αίτησή σας σε συνδυασμό με τα ακόλουθα κριτήρια:

  1. 50% του συνόλου των πιστωτικών μονάδων μέχρι και το τρέχον εξάμηνο φοίτησης
  2. Επαρκής γνώση της γλώσσας του προγράμματος που πρόκειται να παρακολουθήσει ο φοιτητής
  3. Επίπεδο σπουδών του φοιτητή (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό)
  4. Έτος εισαγωγής. Προτιμώνται οι μη λιμνάζοντες φοιτητές.
  5. Ακαδημαϊκή επίδοση (μέσος όρος βαθμολογίας των μαθημάτων που έχει περάσει ο φοιτητής μέχρι τη στιγμή υποβολής της αίτησης), και
  6. Βιογραφικό σημείωμα (υποβάλλεται στον ακαδημαϊκό συντονιστή Erasmus του Τμήματος) ή συνέντευξη.
  7. Βαθμός και διάρκεια κτήσης πτυχίου/μεταπτυχιακού διπλώματος σε περίπτωση μεταπτυχιακού φοιτητή/υποψήφιου διδάκτορα. Ειδικότερα για την επιλογή υποψηφίων διδακτόρων είναι απαραίτητη η αιτιολογημένη εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, στην οποία θα αναγράφεται το θέμα της διατριβής και θα βεβαιώνεται ότι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο υποψήφιος στο εξωτερικό θα αποτελέσει μέρος της ερευνητικής του εργασίας για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής καθώς και ότι θα προσμετρηθεί στον συνολικό χρόνο των σπουδών του.

Μοριοδότηση αιτήσεων

  1. Επίπεδο Ξένης Γλώσσας:
    B1= 0 μόρια  Β2= 10 μόρια,C1= 20 μόρια, C2= 30 μόρια
  2. Μέσος όρος βαθμολογίας x10
  3. Βιογραφικό ή Συνέντευξη έως 10 μόρια
  4. Μοριοδότηση Φοιτητών/τριών με λιγότερες ευκαιρίες 20 μόρια

Κινητικότητα Φοιτητών για Πρακτική Άσκηση-After Placement

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού κοινοτικού προγράμματος ERASMUS+, δίνεται η δυνατότητα σε προπτυχιακούς φοιτητές (από το 1ο έτος σπουδών τους), μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο ΔΙΠΑΕ, να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό σε Πανεπιστήμια/Επιχειρήσεις/Οργανισμούς, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα υποτροφία κινητικότητας μέσω της τομεακής δράσης ERASMUS+ Πρακτική Άσκηση.

Επίσης, μπορούν να μετακινηθούν για After Placement οι πρόσφατοι απόφοιτοι στο πρώτο έτος της αποφοίτησής τους με την προϋπόθεση να έχει εγκριθεί η αίτησή τους, την οποία θα έχουν υποβάλει όσο είναι φοιτητές στο τελευταίο έτος. Με βάση την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από την Εθνική Μονάδα/ΙΚΥ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 12 του άρθρου 33 του Ν.4009/2011 (Α’ 195/06.09.2011) «ο φοιτητής ολοκληρώνει τις σπουδές του και του απονέμεται τίτλος σπουδών, όταν εξεταστεί επιτυχώς στα μαθήματα που προβλέπονται από το πρόγραμμα σπουδών και συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό πιστωτικών μονάδων». Κατά συνέπεια, δυνατότητα μετακίνησης ως προσφάτως απόφοιτοι θα έχουν μόνο οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής από το Ίδρυμα θα έχουν τη φοιτητική ιδιότητα, όπως αυτή ορίζεται παραπάνω.

Οι φοιτητές θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε επίσημο πρόγραμμα σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Ελλάδος, το οποίο οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος. Για την πρακτική άσκηση ΔΕΝ είναι απαραίτητο να υπάρχει συμφωνία ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ του ΔΙΠΑΕ και του φορέα Υποδοχής.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής για Πρακτική Άσκηση-After placement

Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι:

  1. Εγγεγραμμένοι σε επίσημο πρόγραμμα σπουδών του Ιδρύματος, το οποίο οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου ή άλλου τίτλου σπουδών τριτοβάθμιου επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου και του διδακτορικού και το οποίο είναι αναγνωρισμένο σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες.
  2. Υπήκοοι χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+
  3. Υπήκοοι άλλων χωρών εγγεγραμμένοι σε κανονικό πρόγραμμα σπουδών του Ιδρύματος σύμφωνα με τη Φ. 151/20049/Β6/20.02.2007 (ΦΕΚ 272Β/01-03-07) Υπουργική Απόφαση και τη λοιπή κείμενη νομοθεσία, εφόσον πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής που ορίζονται από το πρόγραμμα και το Ίδρυμα αντίστοιχα.

Περίοδος κινητικότητας

Οι φοιτητές/τριες μπορούν να μετακινηθούν για πρακτική άσκηση σε όλους τους κύκλους σπουδών.

  • Ο/Η ίδιος/α φοιτητής/τρια μπορεί να λάβει επιχορήγηση για κινητικότητα το πολύ μέχρι 12 μήνες ανά κύκλο σπουδών,ανεξαρτήτως του αριθμού και του είδους της κινητικότητας (σπουδές ή πρακτική άσκηση)
  • Όσον αφορά στους πρόσφατους απόφοιτους, η διάρκειαμετακίνησής τους για πρακτική άσκηση συνυπολογίζεται στο ανώτατο όριο των 12 μηνών ανά κύκλο σπουδών, κατά τη διάρκεια του οποίου αιτούνται για πρακτική άσκηση.

Ο αριθμός των υποψήφιων δικαιούχων και η διάρκεια της κινητικότητας θα καθορίζονται από τις εκάστοτε προκηρύξεις του Ιδρύματος σε κινητικότητα με φυσική παρουσία, ανά κύκλο σπουδών.

Διαδικασία Συμμετοχής:

Α. Οι φοιτητές/τριες υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σύμφωνα με τις προκηρύξεις των Πανεπιστημιουπόλεων τους.

Β. Μετά τη λήξη της προθεσμίας ακολουθεί  η αξιολόγηση των αιτήσεων και η έκδοση αποτελεσμάτων.

Γ. Οι φοιτητές/τριες που θα επιλεγούν θα λάβουν σχετική πληροφόρηση από το Τμήμα Erasmus της Πανεπιστημιούπολης τους, σχετικά με τα δικαιολογητικά, τον τρόπο και την προθεσμία υποβολής τους.

Αξιολόγηση και επιλογή

Μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των δικαιολογητικών, οι αιτήσεις συγκεντρώνονται ανά Τμήμα και προωθούνται στον Συντονιστή Erasmus κάθε Τμήματος προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής. Κατά τη διαδικασία αυτή οι Συντονιστές Erasmus των Τμημάτων λαμβάνουν υπόψη τους τα ακόλουθα κριτήρια:

  1. 50% του συνόλου των πιστωτικών μονάδων μέχρι και το τρέχον εξάμηνο φοίτησης
  2. Επαρκής γνώση της γλώσσας του προγράμματος που πρόκειται να παρακολουθήσει ο φοιτητής
  3. Επίπεδο σπουδών του φοιτητή (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό)
  4. Έτος εισαγωγής. Προτιμώνται οι μη λιμνάζοντες φοιτητές.
  5. Ακαδημαϊκή επίδοση (μέσος όρος βαθμολογίας των μαθημάτων που έχει περάσει ο φοιτητής μέχρι τη στιγμή υποβολής της αίτησης), και
  6. Βιογραφικό σημείωμα (υποβάλλεται στον ακαδημαϊκό συντονιστή Erasmus του Τμήματος) ή συνέντευξη.
  7. Βαθμός και διάρκεια κτήσης πτυχίου/μεταπτυχιακού διπλώματος σε περίπτωση μεταπτυχιακού φοιτητή/υποψήφιου διδάκτορα. Ειδικότερα για την επιλογή υποψηφίων διδακτόρων είναι απαραίτητη η αιτιολογημένη εισήγηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, στην οποία θα αναγράφεται το θέμα της διατριβής και θα βεβαιώνεται ότι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο υποψήφιος στο εξωτερικό θα αποτελέσει μέρος της ερευνητικής του εργασίας για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής καθώς και ότι θα προσμετρηθεί στον συνολικό χρόνο των σπουδών του.

Μοριοδότηση αιτήσεων

  1. Επίπεδο Ξένης Γλώσσας:
    B1= 0 μόρια  Β2= 10 μόρια,C1= 20 μόρια, C2= 30 μόρια
  2. Mέσος όρος βαθμολογίας x10
  3. Βιογραφικό ή Συνέντευξη έως 10 μόρια
  4. Μοριοδότηση Φοιτητών/τριών με λιγότερες ευκαιρίες 20 μόρια

Οι αιτήσεις και οι σχετικοί σύνδεσμοι βρίσκονται στο πεδίο των Ανακοινώσεων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr