Είσαι φοιτητής στο ΔΙΠΑΕ, έχεις προβλήματα στα μαθήματα και δεν ξέρεις πώς να ξεβαλτώσεις;

Είσαι φοιτητής στο ΔΙΠΑΕ, έχεις προβλήματα στα μαθήματα και δεν ξέρεις πώς να ξεβαλτώσεις;

Στο πλαίσιο της Πράξης «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος έχει δημιουργηθεί η δομή υποστήριξης ΟΜΠΡΕΛΑ. Βασικός σκοπός της είναι η αύξηση του ποσοστού συνεπούς ολοκλήρωσης των σπουδών και την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής φοιτητών από ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες – ΕΚΟ (π.χ. χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, ΑΜΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, φοιτητές με χρόνια προβλήματα υγείας).

Έχεις προβλήματα στα μαθήματα και δεν ξέρεις πώς να «ξεβαλτώσεις»; Δεν ξέρεις πώς να οργανώσεις τα μαθήματα και η πτυχιακή σου φαίνεται «βουνό»;


Αν όλες οι παραπάνω ερωτήσεις πέρασαν κάποτε από το μυαλό σου και δεν ξέρεις την απάντηση, η “ΟΜΠΡΕΛΑ” είναι εδώ για να σε βοηθήσει να τις βρεις.

Η “ΟΜΠΡΕΛΑ” είναι μια ακαδημαϊκή ομάδα, συντονισμένη τόσο από καθηγητές, όσο και από συμφοιτητές/τριες σου, με σκοπό την βοήθεια, υποστήριξη και κυρίως την καθοδήγησή σου. "Γνωρίζουμε πως η προηγούμενη ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για σένα αλλά η “ΟΜΠΡΕΛΑ” είναι εδώ για να σε βοηθήσει να ορθοποδήσεις και να ξαναπερπατήσεις προς τον στόχο σου. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, μην χάνεις τις ελπίδες σου".

Περιγραφή

Η οικονομική κρίση η οποία ταλανίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινώσει τη δυνατότητα αρκετών οικογενειών και φοιτητών να υποστηρίξουν οικονομικά και κατ’ επέκταση να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ως συνέπεια των οικονομικών δυσχερειών φοιτητών και οικογενειών, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός φοιτητών στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη του ΔΙΠΑΕ εμφανίζει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των σπουδών του ή και διακοπή και εγκατάλειψή τους λόγω αδυναμίας διαβίωσης εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος.

Η κατάσταση αυτή αφορά την πλειοψηφία των φοιτητών οι οποίοι προέρχονται από χαμηλά οικονομικά στρώματα και ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως για παράδειγμα φοιτητές με άνεργους γονείς, φοιτητές με ειδικές ανάγκες και σοβαρά προβλήματα υγείας, φοιτητές με παιδιά που είναι μονογονεϊκές οικογένειες, φοιτητές με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών, κλπ.

Σκοπός

Η φιλοδοξία αυτής της πράξης είναι η άμβλυνση διαφόρων παραγόντων που εμποδίζουν τη φοίτηση, την καθημερινή μέριμνα και την ακαδημαϊκή επιτυχία του κάθε φοιτητή. Θα προσφερθεί λοιπόν βοήθεια και υποστήριξη σε τρία επίπεδα, σε συναισθηματικό-ψυχολογικό επίπεδο, σε ακαδημαϊκό επίπεδο και σε πρακτικό επίπεδο.

Ο βασικός σκοπός λοιπόν της πράξης είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης δομής κοινωνικής μέριμνας και συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης φοιτητών με απώτερο στόχο την αύξηση του ποσοστού συνεπούς ολοκλήρωσης των σπουδών τους και την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής φοιτητών από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, φοιτητές από οικογένειες μεταναστών, φοιτητές με σοβαρά προβλήματα υγείας). Η ονομασία της δομής αυτής, η οποία θα βασίζεται σε σύγχρονα πρότυπα οργάνωσης και λειτουργίας θα ονομάζεται «ΟΜΠΡΕΛΑ».

Επιμέρους στόχοι

  • η δημιουργία μιας σύγχρονης δομής η οποία θα υποστηρίξει την ενσωμάτωση, επανένταξη και αποφοίτηση φοιτητών από την Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη του ΔΙΠΑΕ από ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης και ολοκλήρωσης των σπουδών τους και κατ’ επέκταση η υποστήριξη του ακαδημαϊκού έργου του ιδρύματος.
  • η δημιουργία και υποστήριξη ενός δικτύου συμβούλων για την εξατομικευμένη βοήθεια και καθοδήγηση φοιτητών σε ακαδημαϊκό, κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο. Για το στόχο αυτό θα επιδιωχθεί η επιμόρφωση και ενεργός συμμετοχή φοιτητών από την Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη του ΔΙΠΑΕ στο θεσμό του iMentor για την υποστήριξη συμφοιτητών από ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.
  • η ενίσχυση της συνεργασίας κοινωνίας – ΔΙΠΑΕ μέσω του θεσμού «ΣΤΗΡΙΖΩ» για τη διευκόλυνση εξεύρεσης εργασίας φοιτητών από ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.
  • η στήριξη φοιτητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας και παρακολούθησης μαθημάτων με τη χορήγηση υποτροφιών.
  • η βελτίωση πρόσβασης σε ηλεκτρονικά περιβάλλοντα για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.
  • η επιδίωξη διεθνών συνεργασιών και διαρκούς βελτίωσης της τεχνογνωσίας της δομής «ΟΜΠΡΕΛΑ» μέσω της συνέργειας με δομές κοινωνικής μέριμνας διεθνών ιδρυμάτων με πείρα στο αντικείμενο.
  • η διασφάλιση της βιωσιμότητας και υποστήριξη της δομής «ΟΜΠΡΕΛΑ» και μετά τη λήξη της χρηματοδότησης της πράξης μέσω της ευαισθητοποίησης εξωτερικών φορέων, θεσμών και προσώπων.

Καινοτομία

Η φιλοσοφία της δομής «ΟΜΠΡΕΛΑ» είναι να προσφέρει βοήθεια σε φοιτητές από ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες προκειμένου να υποστηριχθεί η επανένταξή τους και να βελτιωθεί ο ρυθμός αποφοίτησής τους:

Η σημαντική καινοτομία της δομής Ομπρέλα είναι ότι θα βασίζεται σε μία προσέγγιση ολιστική (holistic approach) και εξατομικευμένη (person-centered approach).

  • Σε ολιστικό επίπεδο, η Ομπρέλα θα έχει ομάδες υποδοχής και υπηρεσίες εντός του ιδρύματος (ΔΙΠΑΕ), οι οποίες θα προσφέρουν υποστήριξη στους φοιτητές σε τρία επίπεδα: (α) σε συναισθηματικό-ψυχολογικό επίπεδο με υπηρεσίες συμβουλευτικής, (β) σε ακαδημαϊκό επίπεδο με υπηρεσίες επανένταξης και ενσωμάτωσης του φοιτητή στην ακαδημαϊκή ζωή, και (γ) σε πρακτικό επίπεδο με υπηρεσίες εξεύρεσης εργασίας, διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, αξιοποίησης υπαρχουσών κοινωνικών υπηρεσιών, εξεύρεσης πόρων για χορηγίες και υποτροφίες και δημιουργίας δικτύου εθελοντών για την «αναδοχή» φοιτητών από ευαίσθητες ομάδες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
  • Σε εξατομικευμένο επίπεδο, η Ομπρέλα φιλοδοξεί να δημιουργήσει το θεσμό του iMentor μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου συμβούλων οι οποίοι θα αναλαμβάνουν ατομικά κάθε ένα φοιτητή που χρήζει υποστήριξης καθόλη τη διάρκεια των σπουδών του. Οι iMentors θα είναι φοιτητές της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης του ΔΙΠΑΕ μεγαλύτερων ετών φοίτησης, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ενσωμάτωσης στην ακαδημαϊκή ζωή και παρακολούθησης των σπουδών τους και θα είναι διαθέσιμοι και σε επίπεδο φυσικής επικοινωνίας, αλλά και σε επίπεδο ηλεκτρονικής υποστήριξης των προστατευόμενων φοιτητών τους. Οι iMentors φοιτητές που θα επιλεγούν και θα ενταχθούν στη δομή Ομπρέλα θα εκπαιδεύονται από ειδικούς επιστήμονες προτού αναλάβουν την υποστήριξη φοιτητών από ευαίσθητες ομάδες. Η συμμετοχή τους θα είναι σε εθελοντική βάση, αλλά θα υπάρχει πρόβλεψη από τη δομή Ομπρέλα για ουσιαστικές και ηθικές ανταμοιβές για την προσφορά τους.

Συχνές ερωτήσεις

Είμαι φοιτητής/τρια και θέλω την βοήθεια της δομής «Ομπρέλα», τι πρέπει να κάνω;

Είναι πολύ απλό. Στείλε μας μήνυμα στο mail που υπάρχει στα στοιχεία επικοινωνίας, και άμεσα θα ενδιαφερθούμε ώστε να έρθουμε σε επαφή μαζί σου. Μην διστάσεις, υπάρχει απόλυτη διασφάλιση της εχεμύθειας, σε κάθε είδους παρέμβασή μας.

Σε τι μπορεί να με βοηθήσει η δομή «Ομπρέλα»;

  • Το δίκτυο της δομής θα εστιάσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στην παρακολούθηση των σπουδών σου. Θα σου παράσχει χρήσιμες συμβουλές, πληροφορίες, οδηγίες και γενικότερα υποστήριξη προκειμένου να μπορέσεις να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου.
  • Θα έρθεις σε επικοινωνία με άλλους συμ-φοιτητές σου, περισσότερο έμπειρους στο πεδίο των σπουδών, που θα ενδιαφερθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις και σε συνεργασία με άλλους συντελεστές θα σου προτείνουν λύσεις.
  • Θα έχεις την ευκαιρία να μοιραστείς με «ειδικούς» τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις ως προς την ολοκλήρωση των σπουδών σου, και να σε βοηθήσουν να βρεις λύσεις.
  • Θα σε βοηθήσει να εντρυφήσεις στην κατάλληλη κουλτούρα μάθησης, και να αναπτύξεις σχετικές δεξιότητες μελέτης, τρόπους εξεύρεσης λύσεων, καλές πρακτικές αποδοτικότητας και διαχείρισης χρόνου.
  • Μπορείς να λάβεις κατάλληλη συμβουλευτική υποστήριξη, τόσο σε επίπεδο σταδιοδρομίας όσο και σε επίπεδο ψυχικής υγείας.
  • Θα βρεις κοντά σου ανθρώπους με τους οποίους θα μπορείς να επικοινωνήσεις και να συνεργαστείς προκειμένου να επιλύσεις προβλήματα που αφορούν στην διεκπεραίωση των σπουδών σου. Η δομή επενδύει στο δόγμα «μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα».
  • Θα έρθεις σε επαφή με άλλους φοιτητές, που θα είναι πρόθυμοι να μοιραστούν την εμπειρία τους μαζί σου.

Τέλος θα σου παρασχεθεί η απαραίτητη βοήθεια, ώστε να καταστήσει τη συμμετοχή σου στις σπουδές κοινωνικοπολιτισμικά ισότιμη. Επίσης θα σου παρασχεθεί επιπρόσθετη στήριξη για την μετάβασή σου στην αγορά εργασίας. Φιλοδοξούμε, η συμμετοχή σου στο πρόγραμμα να σε κάνει να νιώσεις, ότι στην υπόθεση της «διαδρομής» των σπουδών σου, δεν είσαι μόνος/η σου.

Ποιοι μπορεί να απευθυνθούν στην δομή «Ομπρέλα»;

Φοιτητές της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, που αναζητούν «βοήθεια» για την ισότιμη δυνατότητα στην διεκπεραίωση των σπουδών τους. Κυρίως απευθύνεται σε φοιτητές που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες – ΕΚΟ (π.χ. χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, φοιτητές με ελλιπείς οικονομικούς πόρους, ΑΜΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, φοιτητές με χρόνια προβλήματα υγείας κ.α.). Οι δράσεις της δομής εστιάζουν σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων και εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην διεκπεραίωση των σπουδών τους. Ενδιαφέρεται για τους παραπάνω φοιτητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, ή και σε φοιτητές που εξαιτίας προβλημάτων έχουν σταματήσει ή τείνουν να εγκαταλείψουν τη συνέχεια των σπουδών τους.

Επίσης φοιτητές που θα επιθυμούσαν να διαδραματίσουν ρόλο μέντορα και να ενταχθούν στο δίκτυο “i-mentor”, της δομής.

Θέλω να συμμετάσχω, στις δράσεις της δομής «Ομπρέλα», σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ;

Στείλε στο mail που υπάρχει στα στοιχεία επικοινωνίας (δείτε τα παρακάτω), και άμεσα θα ενδιαφερθούμε ώστε να έρθουμε σε επαφή μαζί σου αναφέρει η δομή "Ομπρέλα".

Η υποστήριξή μου από την δομή «Ομπρέλα» θα έχει κάποιο οικονομικό κόστος για μένα;

Κάθε είδους παροχή από τη δομή ομπρέλα δεν έχει καμία απολύτως οικονομική ή άλλου είδους επιβάρυνση για τον ενδιαφερόμενο. Η «Ομπρέλα» αποτελεί μια δομή κοινωνικής μέριμνας της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014 – 2020».

Επικοινωνήστε με την δομή «Ομπρέλα»

Οι εγκαταστάσεις

Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη ΔΙ.ΠΑ.Ε
Κτίριο Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία
57400 Σίνδος, Θεσσαλονίκη
2310.01.35.24 6946.217.843
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωράριο λειτουργίας: 10:00 - 14:00
(κατόπιν συνεννόησης)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr