Στο ΔΠΘ 25 εκπρόσωποι από κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ

25 εκπρόσωποι από κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ επισκέφτηκαν το Δ.Π.Θ.

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 έγιναν δεκτοί στο κτήριο Διοίκησης του Δ.Π.Θ. συνολικά 25 εκπρόσωποι από κορυφαία Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων International Academic Partnerships Programme (IAPP)-Greece, για την ενίσχυση της συνεργασίας των αμερικανικών και των Ελληνικών πανεπιστημίων.

Η αντιπροσωπεία, με τη συνοδεία στελεχών του Institute of International Education και του Υπουργείου, κατέφτασε στην Κομοτηνή στις 10:00, και αφού επισκέφτηκε εγκαταστάσεις και υποδομές της πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής, έγινε δεκτή στο κτήριο Διοίκησης από τις πρυτανικές αρχές, τους Κοσμήτορες των Σχολών, τους Προέδρους των Τμημάτων και Καθηγητές του Πανεπιστημίου που έχουν ήδη αναπτύξει συνεργασία με Αμερικανικά Ιδρύματα.


Η υποδοχή ξεκίνησε με το  καλωσόρισμα από τον Πρύτανη Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη ο οποίος που παρουσίασε τη στρατηγική ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, τα επιτεύγματά του και το ενδιαφέρον της πανεπιστημιακής κοινότητας για ανάπτυξη και εμβάθυνση των συνεργασιών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο. Ακολούθησε η παρουσίαση του Πανεπιστημίου, της φυσιογνωμίας του, του εκπαιδευτικού έργου και του ερευνητικού προφίλ του, από τον Αντιπρύτανη Καθηγητή κ. Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλο.

Στη συνέχεια, οι Κοσμήτορες των Σχολών παρουσίασαν τις Σχολές και τα επιμέρους Τμήματα του Πανεπιστημίου.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τους τρόπους υποστήριξης νέων συνεργασιών, τη διερεύνηση θεματικών περιοχών και δράσεων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και τρόπων συνέχισης των επαφών μεταξύ των πανεπιστημίων μετά την επίσκεψη. Οι προτάσεις που συζητήθηκαν περισσότερο αφορούσαν τη συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, επιστημών της εκπαίδευσης, κοινωνικών επιστημών με έμφαση στο μεταναστευτικό θέμα, εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών,   ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών, συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στο ΔΠΘ, και στήριξη των Ελληνικών Σπουδών στις ΗΠΑ.

Η συζήτηση συνεχίστηκε και στο γεύμα δικτύωσης που ακολούθησε.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας αποτελούνταν από εκπροσώπους των πανεπιστημίων:

California Polytechnic State University, Columbia University, George Mason University,  Indiana University, Johns Hopkins University, Joliet Junior College, Lehigh University, Michigan State University, Ohio Northern University, Princeton University, Roger Williams University, Rutgers University, Stockton University, Tufts University, University of Cincinnati, University of Delaware, University of Illinois at Urbana-Champaign, University of Kentucky, Widener University, William & Mary, Yale University, York College of Pennsylvania. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Institute of international Education κ. Allan Goodman, η υπεύθυνη διακρατικών σχέσεων του ΙΕΕ κυρία K. Kuja και δύο στελέχη του Γραφείου του Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Κατά την αναχώρησή τους τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για το επίπεδο του εκπαιδευτικού έργου και της έρευνας που διεξάγεται στο ΔΠΘ, για το εύρος των πεδίων πιθανής συνεργασίας που διερευνήθηκαν και τις προτάσεις συνεργασίας που έλαβαν από τους εκπροσώπους των Σχολών και των Τμημάτων του Δ.Π.Θ. με τους οποίους συναντήθηκαν.

Σημειώνεται ότι με το σύνολο των μελών της αντιπροσωπείας που επισκέπτονται την Ελλάδα στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, συναντήθηκαν στην Αθήνα, κατά την επίσημη υποδοχή και την εναρκτήρια εκδήλωση “Pharos Summit 2022” που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη-ΚΠΙΣΝ παρουσία του Πρωθυπουργού, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, οι Αντιπρυτάνεις του ΔΠΘ Καθηγητής Φώτης Μάρης και Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr