ΔΠΘ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους "Ακροατές Πανεπιστημιακών Μαθημάτων"

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους "Ακροατές Πανεπιστημιακών Μαθημάτων" από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών

Δημοκρίτειο Παν. Θράκης: Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών δημοσίευσε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του θεσμού του «Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων» την οποία σας παρουσιάζουν πιο κάτω τα «Φοιτητικά Νέα».

Μέσω του θεσμού του Ακροατή δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα με βάση τα προσωπικά του ενδιαφέροντα.


Τι είναι ο θεσμός του "Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων"

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο πλαίσιο του ρόλου του ως φορέα εκπαίδευσης, παιδείας και πολιτισμού και με σκοπό την εξωστρέφεια, την ώσμωση και τη σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία υλοποιεί τον θεσμό του «Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων».

Στόχος

Στόχος είναι η διάχυση της ποιοτικής και έγκυρης επιστημονικής γνώσης με σεβασμό στην επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου για διαρκή επιμόρφωση.

Ο θεσμός αυτός δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη ο οποίος ενδιαφέρεται για επιμόρφωση με κριτήριο το προσωπικό ενδιαφέρον του για κάποιο επιστημονικό αντικείμενο, ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο σπουδών του, να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα. Τα μαθήματα αυτά θα επιλέξει ο ίδιος από τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Ιδρύματος μας που εδρεύουν στις πόλεις Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα και διαθέτουν μαθήματα για τον σκοπό αυτό.

Ως ακροατές μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα και αλλοδαποί φοιτητές, που έρχονται στην Ελλάδα.

Διαδικασία

Το Πανεπιστήμιο δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλουν την αίτησή τους προς τα Τμήματα ενδιαφέροντος τους έντυπα ή ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη προθεσμία.

Κάθε αίτηση εξετάζεται από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος και ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για την αποδοχή από τη Γραμματεία του Τμήματος.

Το κάθε Τμήμα θα μπορεί να προβεί στον ορισμό εκείνων των μαθημάτων που θεωρεί ότι μπορούν να είναι ανοιχτά στο κοινό.

Τα Τμήματα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους λόγω της φύσης των μαθημάτων, κ.λπ. θα μπορούν να ορίσουν επιπλέον προϋποθέσεις για την παρακολούθηση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών τους.

1. Δικαιώματα του ακροατή πανεπιστημιακών μαθημάτων Οι Ακροατές Πανεπιστημιακών Μαθημάτων:

  • έχουν δικαίωμα παρακολούθησης προπτυχιακών μαθημάτων αλλά δε συμμετέχουν στις εξετάσεις, ούτε στις εργαστηριακές, κλινικές ή φροντιστηριακές ασκήσεις. 
  • δεν δικαιούνται των φοιτητικών παροχών (δελτίο φοιτητικού εισιτηρίου, σίτιση, περίθαλψη, βιβλία, κ.λπ.).
  • δεν αποδίδονται πιστωτικές μονάδες ECTS.

2. Συντονισμός

Τον συντονισμό της δράσης έχει η Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων του Δ.Π.Θ. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2531039008.

Η πρόσκληση

Συγκεκριμένα, για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 προσφέρονται τα ακόλουθα μαθήματα:

  1. Ρωσική γλώσσα I, III, VII, εξάμηνα α’, γ’ και ζ΄ αντίστοιχα, με διδάσκουσα την Επ. Καθηγήτρια κα Στεφανία Αμοιρίδου.
  2. Ρωσική γλώσσα V, εξάμηνο ε΄, με διδάσκουσα το μέλος ΕΕΠ κα Βασιλική Ναζαρετιάν.
  3. Ρωσική γλώσσα και γραμματεία Ι, εξάμηνο ε’, με διδάσκουσα την Επ. Καθηγήτρια κα Στεφανία Αμοιρίδου.
  4. Δίκαιο Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωνεξάμηνο ζ’, με διδάσκουσα την Επ. Καθηγήτρια κα Χαρίκλεια Αρώνη
  5. Εισαγωγή στην οργάνωση της διεθνούς κοινωνίας, α’ εξαμήνου, με διδάσκουσα την Επ. Καθηγήτρια κα Χαρίκλεια Αρώνη
  6. Εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου Ι, εξάμηνο Γ΄, με διδάσκοντα τον Καθηγητή κ. Ηλία Πετρόπουλο και συνδιδάσκουσα την Καθηγήτρια κα Ιωάννα Σιταρίδου (Πανεπιστήμιο του Cambridge).

Οι ενδιαφερόμενες/οι θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση που επισυνάπτεται και να την αποστείλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική δ/νση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.από τη Δευτέρα 31.10.2022 έως και την Κυριακή 6.11.2022.

Μπορούν να επιλέξουν, αριθμώντας με σειρά προτεραιότητας τις επιλογές τους, μέχρι 3 μαθήματα.

Επισημαίνεται ότι οι Ακροατές Πανεπιστημιακών Μαθημάτων:

  • δεν συμμετέχουν στις εξετάσεις, ούτε στις εργαστηριακές κλινικές ή φροντιστηριακές ασκήσεις, και
  • δεν δικαιούνται των φοιτητικών παροχών (δελτίο φοιτητικού εισιτηρίου, σίτιση, στέγαση, βιβλία, κ.λπ.).

Ο θεσμός του Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων έχει ως στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Τμήματος, τη σύνδεση με την τοπική κοινωνία και την υποστήριξη πρακτικών διά βίου εκπαίδευσης.

Θεσμοθετήθηκε και ξεκίνησε από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών το 2019, αλλά διακόπηκε λόγω της πανδημίας. Ενεργοποιήθηκε εκ νέου από το Τμήμα καθώς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τους πολίτες της περιοχής.

ΑΙΤΗΣΗ_ΘΕΣΜΟΣ-ΑΚΡΟΑΤΗ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr