ΔΠΘ / Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών

ΔΠΘ / Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν μέσα από το παρόν άρθρο τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης όπως έχει καθοριστεί από το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Την ενημερωτική σελίδα των Φοιτητών του ΔΠΘ μπορείτε να την δείτε εδώ.


Ο Κανονισμός Λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών

Άρθρο 1
Σκοπός - Γενικές Αρχές

1. Οι Φοιτητικές Εστίες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) έχουν ως σκοπό την κάλυψη αναγκών στέγασης των δικαιούχων ενεργών φοιτητών/τριών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών και υποψηφίων διδακτόρων, με οικονομικές ή άλλες δυσκολίες, ως έκφραση αλληλεγγύης και αμετάθετης κοινωνικής ευθύνης για παροχή ίσων ευκαιριών σε φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς και επισκεπτών καθηγητών/τριών και προσκεκλημένων επιστημόνων ή φοιτητών/τριών στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγών και συνεργασίας με άλλα Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

2. Όλες οι αποφάσεις και γενικότερα η λειτουργία των Φοιτητικών Εστιών πρέπει να είναι σύμφωνες με τον παρόντα Κανονισμό, αρχές του οποίου είναι

α) η αποτελεσματική βοήθεια στο ακαδημαϊκό έργο του Δ.Π.Θ.,

β) η δίκαιη κατανομή του προνομίου στέγασης ανάμεσα στους φοιτητές,

γ) η εξασφάλιση στους στεγαζόμενους ενός ήρεμου και πολιτισμένου περιβάλλοντος,

δ) η προστασία της περιουσίας των εστιών, ώστε τα ανωτέρω να μπορούν να τα απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες γενιές φοιτητών.

3. Το προνόμιο της στέγασης παρέχεται με σκοπό να ενισχυθούν οι ακαδημαϊκοί στόχοι του Πανεπιστημίου, δηλαδή η διδασκαλία και η έρευνα, δίνοντας τη δυνατότητα στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και στους υποψήφιους διδάκτορες να αφιερωθούν απερίσπαστοι στα καθήκοντα τους με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα οικονομικής φύσεως.

4. Επίσης, η παραχώρηση δυνατότητας στέγασης σε φοιτητές άλλων Πανεπιστημίων που βρίσκονται σε Προγράμματα Ανταλλαγών σκοπεύει στην εξασφάλιση αντίστοιχων ευκαιριών για τους φοιτητές του Δ.Π.Θ. σε άλλα Πανεπιστήμια, βοηθώντας έτσι την κινητικότητα των φοιτητών, ως σημαντικό στοιχείο για την προώθηση των ακαδημαϊκών στόχων του Πανεπιστημίου.

5. Με την αποδοχή διαμονής τους στις Φοιτητικές Εστίες, οι φοιτητές και φοιτήτριες αποδέχονται ανεπιφύλακτα τους όρους και τις διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ειδικά του παρόντος Κανονισμού Φοιτητικών Εστιών και των όρων συμβάσεων μίσθωσης με τα συμβαλλόμενα ξενοδοχεία ή αντίστοιχης χρησιμότητας δομές φιλοξενίας, αφού πρώτα αυτοί γίνουν δεκτοί από το Πανεπιστήμιο, ενώ στη συνέχεια υπογράφουν Συμφωνητικό Διαμονής.

6. Οι διαμένοντες και διαμένουσες συνεργάζονται με τις αρμόδιες Διοικητικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου για την απαρέγκλιτη τήρηση και ορθή εφαρμογή των παραπάνω.

7. Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (στοιχεία οικονομικής, οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης καθώς και το ιατρικό ιστορικό) των αιτούμενων στέγασης φοιτητών και των μελών της οικογένειάς τους που προκύπτουν από τα δικαιολογητικά που καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι, φυλάσσονται στο αρμόδιο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την αξιολόγηση των αιτήσεών τους. Τα μέλη των αρμόδιων Επιτροπών, οι υπάλληλοι των Φοιτητικών Εστιών ανά πόλη και οι υπάλληλοι του Τμήματος Φοιτητικής Μέριμνας σε κάθε πόλη που έχουν πρόσβαση σε ανάλογα δεδομένα οφείλουν να τα χειρίζονται με διακριτικότητα, να μεριμνούν για την προστασία τους και απαγορεύεται ρητά να τα κοινοποιούν σε τρίτους. Οι αξιολογικοί κατάλογοι των αιτούντων φοιτητών και τα πρακτικά συνεδριάσεων των που εξετάζουν αιτήσεις ή ενστάσεις φοιτητών με επίκληση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όταν δημοσιοποιούνται για την τήρηση της αρχής της διαφάνειας, θα καταρτίζονται με τρόπο ώστε να τηρούνται οι πρόνοιες των νόμων 4624/2019 (Α΄ 137) και 2472/1997 (Α΄ 50), όπως κάθε φορά ισχύουν, για την προστασία της ταυτότητας των αναφερόμενων.

Άρθρο 2
Περιγραφή Δομών και Υποδομών

1. Ο παρών Κανονισμός ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιόκτητων Φοιτητικών Εστιών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

2. Δομές

Οι Φοιτητικές Εστίες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αποτελούν ιδιοκτησία αυτού. Αναλυτικά σε κάθε πόλη βρίσκονται:

α) Στην Ξάνθη

• Οι Φοιτητικές Εστίες Ξάνθης που βρίσκονται εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης Ξάνθης (3ο χλμ. Ξάνθης - Κιμμερίων). Αποτελούνται από οκτώ (8) κτηριακά συγκροτήματα, δυναμικότητας 561 κλινών.

• Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Ξάνθης, προβλέπεται να δημιουργηθεί κυλικείο, ιδιοκτησίας του Δ.Π.Θ. το οποίο θα διαχειρίζεται ιδιώτης.

• Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Ξάνθης υπάρχει εστιατόριο το οποίο ανήκει επίσης στην ιδιοκτησία του Δ.Π.Θ. και καλύπτει τις ανάγκες σίτισης των εστιακών φοιτητών, το οποίο διαχειρίζεται το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

• Στην πόλη της Ξάνθης λειτουργεί επίσης Πανεπιστημιακό Εστιατόριο το οποίο μισθώνει ο ανάδοχος εργολάβος και σιτίζει τους υπόλοιπους φοιτητές των Τμημάτων του Δ.Π.Θ. που εδρεύουν στην Ξάνθη.

• Στην περιοχή της Εκτενεπόλ Ξάνθης, βρίσκεται κτηριακό συγκρότημα που αποτελείται από 35 κλίνες (11 δωμάτια τρίκλινα και 1 δίκλινο), το οποίο προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών στέγασης μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων που φοιτούν σε Τμήματα της Ξάνθης,

β) Στην Κομοτηνή

• Οι Φοιτητικές Εστίες Κομοτηνής βρίσκονται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής (4ο χλμ. Κομοτηνής-Ασωμάτων). Αποτελούνται από πέντε (5) κτηριακά συγκροτήματα, δυναμικότητας 700 κλινών.

• Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής, υπάρχει κυλικείο, ιδιοκτησίας του Δ.Π.Θ. το οποίο διαχειρίζεται ιδιώτης.

• Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής υπάρχει εστιατόριο το οποίο ανήκει επίσης στην ιδιοκτησία του Δ.Π.Θ. και καλύπτει τις ανάγκες σίτισης των εστιακών φοιτητών, το οποίο διαχειρίζεται το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

• Στην πόλη της Κομοτηνής λειτουργεί επίσης Πανεπιστημιακό Εστιατόριο στο οποίο ο ανάδοχος εργολάβος σιτίζει τους υπόλοιπους φοιτητές των Τμημάτων του Δ.Π.Θ. που εδρεύουν στην Κομοτηνή.

• Επίσης στην Κομοτηνή το Δ.Π.Θ. μισθώνει 110 κλίνες κατόπιν διαγωνισμού για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών των Τμημάτων που εδρεύουν στην Κομοτηνή.

γ) Στην Αλεξανδρούπολη

• Στην πόλη της Αλεξανδρούπολης το Πανεπιστήμιο μισθώνει 200 κλίνες σε ξενοδοχεία της πόλης για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών των Τμημάτων που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη.

δ) Στην Ορεστιάδα

• Οι Φοιτητικές Εστίες Ορεστιάδας που βρίσκονται στην πόλη της Ορεστιάδας ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δ.Π.Θ. και αποτελούνται από 85 κλίνες και καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών των Τμημάτων που εδρεύουν στην Ορεστιάδα. Τη διαχείριση αυτών των Φοιτητικών Εστιών έχει το Δ.Π.Θ.

3. Υποδομές

α) Οι Φοιτητικές Εστίες διαθέτουν μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια καθώς επίσης και δωμάτια για ΑΜΕΑ.

β) Στις Φοιτητικές Εστίες του Δ.Π.Θ. ενδεικτικά διατίθενται:
- Τηλεφωνικό δίκτυο,
- σύνδεση με διαδίκτυο,
- σύστημα κεντρικής θέρμανσης,
- κοινόχρηστες κουζίνες,
- πλυντήρια,
- καθημερινή υπηρεσία καθαρισμού των κοινοχρήστων χώρων και του περιβάλλοντα χώρου,
- φύλαξη,
- ταχυδρομείο,
- χώροι στάθμευσης,
- λεωφορείο για μετάβαση από το κέντρο της πόλης προς τους χώρους εκπαίδευσης στέγασης και σίτισης και αντίστροφα.

γ) Το κάθε δωμάτιο ενδεικτικά περιλαμβάνει τηλεφωνική συσκευή, κρεβάτι, στρώμα, κομοδίνο, κάθισμα, ιματιοθήκη, γραφείο, ράφι, φωτιστικό, πρίζες, πρίζα τηλεφώνου, διακόπτες, θυρίδα διαδικτύου, κλειδιά, κουρτινάκια, μπάνιο πλήρες.

Άρθρο 3
Προϋποθέσεις διαμονής φοιτητών

1. Στις Φοιτητικές Εστίες κάθε πόλης όπου εξακτινώνεται το Δ.Π.Θ. γίνονται δεκτοί για παροχή στέγασης ενεργοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και υποψήφιοι διδάκτορες, οι οποίοι έχουν κριθεί δικαιούχοι κατόπιν υποβολής της σχετικής αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Επίσης γίνονται δεκτοί Επισκέπτες φοιτητές ή Καθηγητές, στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών στα οποία συμμετέχει το Δ.Π.Θ. (π.χ. Erasmus+) ή άλλων ακαδημαϊκών δράσεων.

2. Σε περίπτωση αναστολής/διακοπής των σπουδών ο χρόνος της αναστολής/διακοπής φοίτησης δεν υπολογίζεται για τη συμπλήρωση των ανώτατων ορίων. Σε κάθε περίπτωση η αναστολή/διακοπή σπουδών θα βεβαιώνεται από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.

3. Η αποδοχή του παρόντος Κανονισμού Λειτουργίας στο σύνολο του συνιστά βασική προϋπόθεση για την απόκτηση και τη διατήρηση της ιδιότητας του στεγαζόμενου/ης φοιτητή/τριας.

4. Ο φοιτητής/τρια ή ο επισκέπτης Καθηγητής, πριν την εγκατάστασή του, λαμβάνει γνώση των όρων του παρόντος Κανονισμού και υπογράφει:

• Συμφωνητικό Διαμονής στις Φοιτητικές Εστίες ή στα ξενοδοχεία (Παράρτημα 2), στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να τηρεί τον Κανονισμό Φοιτητικών Εστιών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

• Υπεύθυνη Δήλωση – Πρωτόκολλο παραλαβής εξοπλισμού δωματίου (Παράρτημα 3).

5. Επίσης βασική προϋπόθεση είναι η κατάθεση Εγγυητικής Επιστολής διακοσίων (200) ευρώ για καλή χρήση του δωματίου των Φοιτητικών Εστιών και των ξενοδοχείων.

6. Ο Κανονισμός Φοιτητικών Εστιών του Δ.Π.Θ. ισχύει για όλους/ες τους/τις δικαιούχους φοιτητές/τριες του Δ.Π.Θ. αλλά και για τους/τις επισκέπτες/τριες καθηγητές/ τριες, προσκεκλημένους/ες επιστήμονες και φοιτητές/ τριες άλλων Πανεπιστημίων στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγής ή άλλων ακαδημαϊκών δράσεων που διαμένουν στις Φοιτητικές Εστίες του Δ.Π.Θ.

Άρθρο 4
Χρόνος διαμονής στις Φοιτητικές Εστίες του Δ.Π.Θ.

1. Η διάρκεια παραμονής στο δωμάτιο των φοιτητικών εστιών είναι ένα ακαδημαϊκό έτος (Σεπτέμβριο έως Ιούνιο) με δυνατότητα παράτασης, εφόσον παραταθεί το ακαδημαϊκό έτος, ενώ διακόπτεται κατά τις ημέρες των διακοπών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, Πάσχα και των Θερινών Διακοπών. Πιο συγκεκριμένα η ακαδημαϊκά ετήσια διάρκεια διαμονής για τον επιλεγέντα και την επιλεγείσα στις Φοιτητικές Εστίες ορίζεται ως ακολούθως:

i. Με την υπογραφή του Συμφωνητικού Διαμονής και λήγει μετά το τέλος της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από το ακαδημαϊκό ημερολόγιο.

ii. Το ανώτερο μια εβδομάδα πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου ανάλογα με τη δυνατότητα σε κάθε εστία και σε κάθε πόλη και λήγει με το πέρας της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από το ακαδημαϊκό ημερολόγιο.

iii. Ως εκ τούτου, διευκρινίζεται ότι, οι διαμένοντες και διαμένουσες φοιτητές/τριες στις Φοιτητικές Εστίες, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών αποχωρούν από τα δωμάτιά τους το αργότερο μία εβδομάδα μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου και επανέρχονται πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου.

iv. Οι φοιτητές και φοιτήτριες που επιθυμούν να συνεχίσουν την παραμονή τους και κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος οφείλουν να υποβάλουν νέα αίτηση, η οποία εξετάζεται εξ αρχής.

v. Μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου οι Φοιτητικές Εστίες κλείνουν για χρονικό διάστημα το οποίο ορίζεται από το ακαδημαϊκό ημερολόγιο. Κατά την περίοδο αυτή, οι οικότροφοι μπορούν να αφήσουν πράγματα στα δωμάτια τους, αποδεχόμενοι τους εξής όρους:

α) δεν έχουν πρόσβαση σ' αυτά, ενόσω η Φοιτητική Εστία παραμένει κλειστή

β) η Φοιτητική Εστία και γενικότερα το Πανεπιστήμιο δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για κλοπές, ή βλάβες που μπορούν να προκληθούν σ' αυτά.

vi. Με ειδικό τεκμηριωμένο αίτημα-υπεύθυνη δήλωση προς το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών (βλ. Παράρτημα 6) και σε έκτακτες περιπτώσεις, οικότροφος μπορεί να παραμείνει στις Φοιτητικές Εστίες κατά την περίοδο διακοπών υπογράφοντας Υπεύθυνη Δήλωση ότι το Πανεπιστήμιο δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για ό,τι συμβεί κατά την περίοδο των διακοπών στις Φοιτητικές Εστίες. Αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης διαβιβάζεται από το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών στην πύλη και στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων.

vii. Για τα μισθωμένα δωμάτια η έναρξη και η λήξη διαμονής των δικαιούχων ορίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες συμβάσεις.

2. Οι φοιτητές και φοιτήτριες που πρόκειται να απουσιάσουν για διάστημα πέραν του ενός (1) μήνα, παραδίδουν το δωμάτιο στο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα προσωρινής παραχώρησης σε άλλον ή άλλη δικαιούχο, κατόπιν απόφασης της αρμόδιας σε κάθε πόλη Επιτροπής Στέγασης. fοititikanea.gr

3. Σε καμία περίπτωση ο συνολικός χρόνος διαμονής στις Φοιτητικές Εστίες δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έτη φοίτησης ενεργών φοιτητών (προπτυχιακών φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων), όπως ορίζονται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία.

Άρθρο 5
Αρμόδια Όργανα

1. Η Σύγκλητος, η οποία επιλαμβάνεται όλων των σοβαρών θεμάτων στέγασης και ζητημάτων που άπτονται της θεσμικής λειτουργίας της φοιτητικής μέριμνας εν γένει (συμπεριλαμβανομένων των φοιτητικών εστιών) επί των οποίων εισηγείται το Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας.

2. Το Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας το οποίο αποτελείται από:

• Τον/Την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Φοιτητικής Μέριμνας, ως Πρόεδρο,
• τους/τις Κοσμήτορες των Σχολών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ως μέλη,
• δύο εκπροσώπους των φοιτητών/τριών από τα Τμήματα της Ξάνθης,
• δύο εκπροσώπους των φοιτητών/τριών από τα Τμήματα της Κομοτηνής,
• έναν εκπρόσωπο των φοιτητών/τριών από τα Τμήματα της Αλεξανδρούπολης,
• έναν εκπρόσωπο των φοιτητών από τα Τμήματα της Ορεστιάδας.

Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας περιλαμβάνονται:

• η εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών (διά του Τμήματος Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας και των λοιπών αντίστοιχων Τμημάτων κάθε πόλης και των Τμημάτων Φοιτητικών Εστιών κάθε πόλης),
• η επισήμανση προβλημάτων που αφορούν τη διαβίωση των στεγαζομένων και η εισήγηση λύσεων,
• η εισήγηση προτάσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει η Φοιτητική Εστία,
• η εισήγηση προτάσεων για την ορθή εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων των συλλογικών οργάνων,
• η επιβολή κυρώσεων στους οικότροφους φοιτητές, σύμφωνα με τα άρθρα 17, 22, 26 του παρόντος Κανονισμού, όταν παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού, μετά από εισήγηση του Τμήματος Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ή του αρμοδίου
Τμήματος σε κάθε πόλη. Σε σοβαρά θέματα παραβίασης των όρων του παρόντος Κανονισμού Λειτουργίας, ως δευτεροβάθμιο όργανο, επιλαμβάνεται η Σύγκλητος του Δ.Π.Θ., έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας,
• η εισήγηση προς τη Σύγκλητο του Δ.Π.Θ. τροποποιήσεων, επικαιροποιήσεων ή συμπλήρωσης των διατάξεων του Κανονισμού Λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών του Δ.Π.Θ.

3. Η Επιτροπή Στέγασης, μία για κάθε πόλη όπουεδρεύει το Δ.Π.Θ., οποία ασχολείται με θέματα που αφορούν στη στέγαση των φοιτητών και αποτελείται από:

α) Τον/Την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας.

β) Τον/Την Προϊστάμενο/ένη της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων (ή όπως αλλιώς ονομάζεται η Διεύθυνση που είναι αρμόδια για τη φοιτητική μέριμνα στον Οργανισμό του Δ.Π.Θ.).

γ) Τον/Την Προϊστάμενο του Τμήματος Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ή όπως ονομάζεται αντίστοιχα σε κάθε πόλη το αρμόδιο Τμήμα.

δ) Έναν/Μία εκπρόσωπο των οικότροφων φοιτητών, ο/η οποίος/α θα υποδεικνύεται από τους ίδιους τους φοιτητικούς συλλόγους σε κάθε πόλη. Σε περίπτωσηαδυναμίας υποδείξεως, τότε ο κάθε σύλλογος, ανά πόλη, θα προτείνει τον/την εκπρόσωπό του, τακτικό/η και αναπληρωματικό/η, και κατόπιν κληρώσεως, παρουσία του/ της Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, θα ορίζεται ο/η εκπρόσωπος στην Επιτροπή Στέγασης. Εφόσον η Επιτροπή Στέγασης αποφασίσει να διαθέσει κλίνες σε μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες, τότε στις παραπάνω επιτροπές θα συμμετέχει κι ένας/ μία εκπρόσωπος των Μεταπτυχιακών φοιτη-τών/τριών.

Στην παραπάνω επιτροπή για κάθε πόλη καθήκοντα Γραμματέα ασκεί ο/η Προϊστάμενος/ένη του Τμήματος Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας ή όπως ονομάζεται αντίστοιχα σε κάθε πόλη το αρμόδιο Τμήμα.

Η επιτροπή συνεδριάζει κατά την κρίση του/της Προέδρου της ή όταν αυτό ζητηθεί τουλάχιστον από δύο μέλη. Βρίσκεται σε απαρτία όταν ο αριθμός των παρόντων μελών της είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των απόντων. Οι Γραμματείς εισηγούνται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και κρατούν πρακτικά. Οι αποφάσεις καταγράφονται και επικυρώνονται στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής. Η ψήφος των μελών είναι προσωπική. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Στέγασης λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

Οι επιτροπές στέγασης και των τεσσάρων (4) πόλεων αναφέρονται προς τελική επικύρωση στο Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας.

Η Επιτροπή Στέγασης έχει αποφασιστικές και εισηγητικές αρμοδιότητες, ειδικότερα:

1. Αξιολογεί και επιλέγει τους δικαιούχους στέγασης,

2. εισηγείται στον Πρύτανη προτάσεις που αποσκοπούν στην βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών,

3. τα μέλη της Επιτροπής έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα δωμάτια των οικοτρόφων για έλεγχο μετά από σχετική προειδοποίηση αλλά και στο χρονικό διάστημα των διακοπών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των θερινών διακοπών.

4. Με απόφαση του ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υπηρεσιών και Φοιτητικής Μέριμνας δύναται να διαθέτει ή απορρίπτει κατόπιν έγκαιρου προγραμματισμού (τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα) τη διάθεση δωματίων στις Φοιτητικές Εστίες κατά την περίοδο των διακοπών του καλοκαιριού για ανάγκες φιλοξενίας του Πανεπιστημίου (Summer School, φιλοξενία μελών ΔΕΠ, κ.λπ.) καθώς και άλλων φορέων, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα.

Άρθρο 6
Διοικητική Υποστήριξη στέγασης

1. Τη διοικητική υποστήριξη και τη φροντίδα για τα ζητήματα στέγασης των φοιτητών του Δ.Π.Θ. έχει η Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας και αντίστοιχα σε κάθε πόλη το αρμόδιο Τμήμα, το οποίο είναι αρμόδιο για την προώθηση και διεκπεραίωση κάθε θέματος που αφορά τη στέγαση φοιτητών.

2. Παράλληλα, για την αποτελεσματικότερη οργάνωση του θεσμού της στέγασης και τον συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνται κάθε φορά για την αντιμετώπιση προβλημάτων έχει οριστεί από τη Σύγκλητο του Δ.Π.Θ. το Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας (ΦΕΚ 98/24-1-2019 τ.Β΄) και η Επιτροπή Στέγασης.

Άρθρο 7
Διοικητική Υποστήριξη των Φοιτητικών Εστιών

1. Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών και σε κάθε πόλη όπου εδρεύουν τα Τμήματα του Δ.Π.Θ. λειτουργεί Τμήμα Φοιτητικών Εστιών και ειδικότερα:

Α. Τμήμα Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής,
Β. Τμήμα Φοιτητικών Εστιών Ξάνθης,
Γ. Τμήμα Φοιτητικών Εστιών Αλεξανδρούπολης,
Δ. Τμήμα Φοιτητικών Εστιών Ορεστιάδας.

2. Το κάθε Τμήμα είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των κλειδιών των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων, τη διαδικασία ετοιμασίας και παράδοσης-παραλαβής των δωματίων, την κατανομή των φοιτητών στα δωμάτια, την άφιξη- αναχώρηση, τη διαχείριση οικονομικών υποχρεώσεων δικαιούχων στέγασης (πληρωμή εγγύησης, πάγια τηλεφώνου) σε σχέση με τις φοιτητικές εστίες, τη λειτουργία του ταχυδρομείου των φοιτητών, την εξυπηρέτηση των δικαιούχων στέγασης φοιτητών, την επίλυση τυχόν προβλημάτων που παρουσιάζονται στις εστίες και γενικότερα τη διαχείριση και τη συντήρηση των Φοιτητικών Εστιών, καθώς και τήρηση αρχείου των παραπάνω ενεργειών και εργασιών την υπογραφή των Συμφωνητικών διαμονής.

3. Για τις Φοιτητικές Εστίες που ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δ.Π.Θ. στην Ορεστιάδα και στην Ξάνθη το ίδιο ασκεί και τη διαχείρισή τους αρμόδιοι θα είναι στην Ορεστιάδα ο υπεύθυνος υπάλληλος της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και στην Ξάνθη το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης αντίστοιχα.

Άρθρο 8
Κριτήρια συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής

Για τη συμμετοχή των φοιτητών/τριών στη διαδικασία επιλογής που αφορά στην στέγαση θα πρέπει:

α) Να είναι ενεργοί φοιτητές και ενεργές φοιτήτριες του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α' 195), όπως εκάστοτε ισχύει, και εφόσον δεν παρακολουθούν αντίστοιχου επιπέδου σπουδές τίτλου που ήδη κατέχουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των δωματίων.

β) Οι ίδιοι και οι ίδιες, ή η οικογένειά τους, να μην διαθέτουν ιδιόκτητη ή μισθωμένη οικία ή να μην έχουν την επικαρπία οικίας στην πόλη όπου εδρεύει το Τμήμα τους.

γ) Η μόνιμη κατοικία των γονέων των φοιτητών/τριών να βρίσκεται εκτός νομού όπου φοιτά ο ενδιαφερόμενος/η φοιτητής/τρια.

δ) Να γίνει έλεγχος των εισοδημάτων της οικογένειάς του/της και του/της ίδιου/ας του/της φοιτητή/τριας.

ε) Να έχουν πιστοποιημένους κοινωνικούς λόγους.

στ) Να έχουν υποβάλει τις αιτήσεις στέγασης με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά εντός των προθεσμιών που ρητά ορίζονται από την αρμόδια Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων για κάθε κατηγορία φοιτητών και φοιτητριών. Αιτήσεις εκπρόθεσμες δεν λαμβάνονται υπόψη. Αιτήσεις με ελλιπή δικαιολογητικά - εφόσον δεν κατατεθούν τα στοιχεία που εκκρεμούν το αργότερο μέχρι την ημερομηνία αξιολόγησης των αιτήσεων - θεωρούνται εκπρόθεσμες και δεν αξιολογούνται. Επίσης, στοιχεία που κατατίθενται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν λαμβάνονται υπόψη.

ζ) Να μην έχουν απομακρυνθεί από τις Φοιτητικές Εστίες με προηγούμενη απόφαση αποβολής από αυτές.

η) Να μην είναι πτυχιούχοι άλλου τριτοβάθμιου ιδρύματος, ανεξαρτήτως τρόπου κτήσης (οι εγγεγραμμένοι στο Πανεπιστήμιο φοιτητές από κατατακτήριες εξετάσεις δεν δικαιούνται καμιάς παροχής).

θ) Οικονομικό όριο που να αποκλείει την υποβολή δικαιολογητικών ορίζεται - και μπορεί να τροποποιείται μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας από τη Σύγκλητο του Δ.Π.Θ. - στο ποσό των 45.000 ευρώ.

Άρθρο 9
Ποσόστωση επί των κενών θέσεων ανά κατηγορία φοιτητών

1. Οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές των Tμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου που ανήκουν σε θεσμοθετημένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στεγάζονται σε ποσοστό 5% επί του συνόλου μόνο εφόσον υπάρχει επάρκεια κλινών και μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Στέγασης.

2. Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες στεγάζονται σε ποσοστό 5% επί του συνόλου μόνο εφόσον υπάρχει επάρκεια κλινών και μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Στέγασης.

3. Οι Φοιτητές Erasmus στεγάζονται σε ποσοστό 3% επί του συνόλου των κλινών, αφού γίνει έγκαιρος προγραμματισμός από τα μέσα του καλοκαιριού για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

4. Οι Ομογενείς Φοιτητές στεγάζονται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των κλινών.

5. Οι Αλλοδαποί Φοιτητές στεγάζονται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των κλινών.

6. Οι Αλλοδαποί Υπότροφοι Υπουργείου Παιδείας ή άλλων Υπουργείων στεγάζονται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των κλινών.

Άρθρο 10
Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Α. Οι Προπτυχιακοί Φοιτητές υποβάλλουν:

1. Έντυπη αίτηση (Παράρτημα 1).
2. Υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν λάβει γνώση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών και τον αποδέχονται.
3. Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας α) των γονέων και

β) του/της ιδίου/ας του/της φοιτητή/τριας.

(Εάν δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό από την εφορία μέχρι την υποβολή της αίτησης θα προσκομίζεται φωτοαντίγραφο της φορολογικής δήλωσης Ε1).
(Εάν ο/η φοιτητής/τρια δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, καταθέτει υπεύθυνη δήλωση που του παρέχει το αρμόδιο για την παραλαβή των αιτήσεων Τμήμα, βλ. Παράρτημα 4).

4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από την αρμόδια δημοτική ή κοινοτική αρχή (τελευταίου εξαμήνου).

5. Βεβαίωση της Γραμματείας του Τμήματος, όπου φοιτά ο/η ενδιαφερόμενος/η, σχετικά με τον χρόνο πρώτης εγγραφής, τον ΑΕΜ, τον τρόπο εγγραφής και το διανυόμενο έτος σπουδών.

Στην περίπτωση των πρωτοετών φωτοτυπία της ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής στο Τμήμα φοίτησης (Η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει από τους αρμόδιους υπαλλήλους των Τμημάτων της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων μέσω ονομαστικών καταστάσεων εγγραφέντων των Γραμματειών των Τμημάτων του Δ.Π.Θ.).

6. Υπεύθυνη δήλωση για την μόνιμη κατοικία του/της ιδίου/ας και της οικογένειάς του/της.

7. Όσοι ενδιαφερόμενοι επικαλούνται λόγους υγείας, προσκομίζουν απόφαση από ΚΕΠΑ ή το εκάστοτε ισχύον σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, όπου προσδιορίζεται το ποσοστό αναπηρίας και η οποία είναι σε ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

8. Αν υπάρχουν άλλα παιδιά στην οικογένεια όπου ανήκει ο φοιτητής τα οποία σπουδάζουν, θα πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος αδελφού ή αδελφής ενεργού/ής φοιτητή/τριας του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά
σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους.

9. Αν υπάρχουν άλλα παιδιά στην οικογένεια που ανήκει ο φοιτητής τα οποία υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία, πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση η οποία θα το πιστοποιεί.

10. Για τις περιπτώσεις πολυτεκνίας προσκομίζεται πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων που να αποδεικνύει την πολυτεκνική ιδιότητα και να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

11. Όταν υπάρχει διάζευξη στην οικογένεια, προσκομίζεται αντίγραφο διαζευκτηρίου ή δικαστική απόφαση που να το πιστοποιεί. Το εκκαθαριστικό που καταθέτει ο φοιτητής είναι του γονέα που έχει αποδεδειγμένα την επιμέλειά του.

12. Όταν υπάρχει ανεργία στην οικογένεια, προσκομίζεται βεβαίωση επιδοτούμενης ανεργίας γονέα από τον ΟΑΕΔ ή βεβαίωση ανεργίας γονέα από τον ΟΑΕΔ σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

13. Οποιοσδήποτε άλλος κοινωνικός λόγος αρκεί να αποδεικνύεται με αντίστοιχα πιστοποιητικό δημόσιας αρχής (π.χ. τέκνο ανύπαντρης μητέρας, κ.τ.λ.). fοititikanea.gr

Β. Οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές και οι Υποψήφιοι Διδάκτορες υποβάλλουν τα ίδια δικαιολογητικά με τους προπτυχιακούς φοιτητές, όπως προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό.

Γ. Οι Φοιτητές Erasmus υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά:

1. Έντυπη αίτηση,

2. βεβαίωση από το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων με τα πλήρη στοιχεία του φοιτητή, τις ακριβείς ημερομηνίες υποδοχής καθώς και το ακριβές διάστημα παραμονής του,

3. Φωτοτυπία διαβατηρίου.

Δ. Οι φοιτητές Erasmus καταβάλλουν 130 ευρώ για μονόκλινο δωμάτιο ή 100 για δίκλινο δωμάτιο ή όπως αυτό καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου. Το ποσό κατατίθεται στον αριθμό λογαριασμού ALPHA BANK IBAN GR 0201408540854002001000047.

Ε. Οι Ομογενείς Φοιτητές υποβάλλουν τα ίδια δικαιολογητικά με τους ημεδαπούς φοιτητές, όπως προβλέπονται από τον παρόντα Κανονισμό, και επιπλέον πιστοποιητικό ομογένειας από την εκεί προξενική αρχή (Πρεσβεία ή Προξενείο).

ΣΤ. Οι Αλλοδαποί Φοιτητές υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά:

1. Έντυπη αίτηση.
2. Υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν λάβει γνώση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών και τον αποδέχονται.
3. Εκκαθαριστικό σημείωμα για το οικογενειακό εισόδημα ή βεβαίωση προξενικής αρχής με το συνολικό εισόδημα της οικογένειας από τον τόπο καταγωγής.
4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή έντυπο πρεσβείας ή προξενείου για την σύνθεση της οικογένειας.
5. Βεβαίωση της Γραμματείας του Τμήματος όπου φοιτά ο/η ενδιαφερόμενος/η σχετικά με τον χρόνο πρώτης εγγραφής, τον ΑΕΜ τον τρόπο εγγραφής και το διανυόμενο έτος σπουδών.
6. Φωτοαντίγραφο διαβατηρίου και άδειας παραμονής.

Ζ. Οι Αλλοδαποί Υπότροφοι του Υπουργείου Παιδείας  και Θρησκευμάτων υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά:

1. Έντυπη αίτηση.
2. Υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν λάβει γνώση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών και ότι τον αποδέχονται.
3. Εκκαθαριστικό σημείωμα για το οικογενειακό εισόδημα ή βεβαίωση οικονομικής αρχής από τον τόπο καταγωγής.
4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή έντυπο πρεσβείας ή προξενείου για την σύνθεση της οικογένειας.
5. Βεβαίωση της Γραμματείας του Τμήματος όπου φοιτά ο/η ενδιαφερόμενος/η σχετικά με τον χρόνο πρώτης εγγραφής, τον ΑΕΜ τον τρόπο εγγραφής και το διανυόμενο έτος σπουδών.
6. Βεβαίωση υποτροφίας από το Υπουργείο μέσω του οποίου έρχεται στο Δ.Π.Θ. ως υπότροφος.
7. Φωτοαντίγραφο διαβατηρίου και άδειας παραμονής.

Η. Η επιτροπή στέγασης έχει δικαίωμα να ζητήσει επιπρόσθετα στοιχεία κατά την εξέταση των αιτήσεων κάθε κατηγορίας των φοιτητών, εφόσον υπάρχουν αμφιβολίες.

Άρθρο 11
Χρόνος και διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών

1. Οι ενδιαφερόμενοι/ες φοιτητές/τριες μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη στέγασή τους κάθε χρόνο εμπρόθεσμα, όπως αυτά αναφέρονται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, για όσα χρόνια σπουδών παραμένουν ενεργοί σύμφωνα με τον νόμο.

Μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος υποβολής δικαιολογητικών στέγασης του Δ.Π.Θ., η υποβολή δικαιολογητικών στέγασης για διαμονή στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου γίνεται ανά πόλη ως εξής:

ΞΑΝΘΗ: Στο Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης.
KOMOTHNH: Στο Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Στο Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Αλεξανδρούπολης.
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Στον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων.

2. Οι ημερομηνίες υποβολής ετησίως είναι:

α) Για τους ενεργούς φοιτητές από το Β΄ έτος σπουδών έως πτυχίο από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου κάθε έτους και μετά από σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου με οδηγίες στην κεντρική ιστοσελίδα του.
β) Για τους φοιτητές Α΄ έτους σε ημερομηνίες που ορίζονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών και σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου με οδηγίες στην κεντρική ιστοσελίδα του.
γ) Οι ειδικές κατηγορίες (αλλοδαποί, ομογενείς, μετεγγραφές κ.λπ.) που εγγράφονται αργότερα, υποβάλλουν δικαιολογητικά στέγασης κατά τις ημερομηνίες εγγραφής, όπως αυτές ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
δ) Οι φοιτητές Erasmus υποβάλλουν αίτημα εισδοχής με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων.
ε) Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες υποβάλλουν δικαιολογητικά μετά από ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.
στ) Για τα δωμάτια των φιλοξενιών, ο επιστημονικά υπεύθυνος υποβάλλει αίτημα για έγκριση στα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων σε κάθε πόλη, συνοδευόμενο από υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 «για την αποκατάσταση ζημιών που μπορεί να προκληθούν από τον επισκέπτη φιλοξενούμενο», τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες νωρίτερα.

Άρθρο 12
Προτεραιότητα εισδοχής

Κατά προτεραιότητα στεγάζονται στις φοιτητικές εστίες οι εξής κατηγορίες φοιτητών:

1. Ορφανοί φοιτητές και από τους δύο γονείς.
2. Φοιτητές που έχουν οικογένειες με παιδιά.
3. ΑΜΕΑ (εγγεγραμμένοι στο Πανεπιστήμιο ως βαρέως πάσχοντες με το 5% για λόγους υγείας).
4. Παιδιά μισθωτών πολυτέκνων.

Άρθρο 13
Διαδικασία Επιλογής
και Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

1. Η Επιτροπή Στέγασης σύμφωνα με τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια αξιολογεί τις αιτήσεις των φοιτητών. Υπολογίζεται:

1.1 Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του κάθε ενδιαφερόμενου. Ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο δηλωθέν ή τεκμαρτό, αν είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων, που υπολογίζονται ως μέλη της οικογένειας, από κάθε πηγή. Στην έννοια του οικογενειακού εισοδήματος δεν υπολογίζονται τα ποσά έκτακτων αποζημιώσεων (εφάπαξ, αποζημίωση απολυθέντων, τίμημα πώλησης ακινήτου). Στην περίπτωση άγαμων φοιτητών άνω των 25 ετών θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα, όπως προκύπτει από το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας ΔΟΥ. Σε περίπτωση που δεν έχουν ατομικό εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό τους εισόδημα».

1.2 Ακολουθεί υπολογισμός του αριθμού των μελών της οικογένειας του κάθε υποψηφίου. Ως μέλη λογίζονται οι γονείς και τα παιδιά που, σύμφωνα με το νόμο, περιλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων.

1.3 Με βάση τα στοιχεία των προηγουμένων εδαφίων (οικογενειακό εισόδημα και μέλη οικογένειας) υπολογίζεται το κατά κεφαλήν εισόδημα κάθε υποψηφίου, με
διαίρεση του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος δια του αριθμού των μελών της οικογένειάς του.

1.4 Το κατά κεφαλήν αυτό εισόδημα, εφόσον συντρέχουν λόγοι, μειώνεται κατά τα ακόλουθα ποσοστά, στις εξής περιπτώσεις:

α) Κατά 10%, για κάθε μέλος της οικογένειας που έχει βεβαιωμένη αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω.
β) Κατά 10%, στις περιπτώσεις διαζευγμένων γονέων ή μονογονεϊκών οικογενειών.
γ) Κατά 20%, αν ο υποψήφιος είναι ορφανός από τον ένα (1) γονέα, και κατά 40%, αν είναι και από τους δύο γονείς.
δ) Κατά 15%, για κάθε αδελφό/ή ενεργό/ή φοιτητή/ τρια που σπουδάζει στο ίδιο ή σε άλλο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της χώρας που είναι μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής των γονέων. Δεν περιλαμβάνονται στην περίπτωση αυτή φοιτητές/τριες που έχουν εγγραφεί με κατατακτήριες εξετάσεις ή για την απόκτηση και άλλου πτυχίου καθώς και όσοι φοιτούν σε στρατιωτικές Σχολές ή Σχολές που οι σπουδαστές φοιτούν ως εσωτερικοί.
ε) Κατά 10% για κάθε αδελφό που υπηρετεί στρατιωτική θητεία και δεν μισθοδοτείται.
στ) Μέχρι 20%, κατ’ εκτίμηση της Εφορείας, για σεισμοπαθείς ή πληγέντες από άλλη θεομηνία, καθώς και για άλλους έκτακτους λόγους που βαρύνουν οικονομικά την οικογένεια. Η αντιμετώπιση αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις που επλήγη η κύρια πηγή εισοδημάτων της οικογένειας (επιχείρηση, ζωικό ή φυτικό κεφάλαιο) υπό τον όρο ότι προσκομίζεται επαρκής απόδειξη περί τούτου.
ζ) Κατά 10% για κάθε τρίμηνο ανεργίας των γονέων μέσα στο τρέχον έτος και μέχρι το χρόνο κατάθεσης των δικαιολογητικών. Σε περίπτωση ανεργίας και των δύο (2) γονέων τα ποσοστά αθροίζονται. Η ανεργία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται με βεβαίωση επιδοτούμενης ανεργίας γονέα από τον ΟΑΕΔ ή βεβαίωση ανεργίας γονέα από τον ΟΑΕΔ σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
η) Κατά 35% αν το οικογενειακό εισόδημα προέρχεται από μισθωτή εργασία. Εάν στον ίδιο υποψήφιο συντρέχουν περισσότεροι του ενός από τους παραπάνω λόγους μείωσης του κατά κεφαλήν εισοδήματος, αθροίζονται τα αντίστοιχα ποσοστά. Οι σχετικές μειώσεις πάντως δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 75% του πραγματικού εισοδήματος.

2. Πιστοποιημένοι κοινωνικοί λόγοι θεωρούνται οι ακόλουθοι:

1. Ορφανός από γονέα.
2. Διαζευγμένοι γονείς.
3. Αδέλφια που φοιτούν.
4. Αδέλφια που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία.
5. Αναπηρία πάνω από 67%.
6. Πολυτεκνία.
7. Ανεργία.
8. Λόγοι υγείας σοβαροί (καρκίνος, καρδιοπάθεια, λευχαιμία, νεφρική ανεπάρκεια, κώφωση, τυφλότητα, αναπηρία, τετραπληγία, κινητικά προβλήματα κ.λπ.).
9. Τέκνα ανύπαντρης μητέρας.

3. Η Επιτροπή Αξιολόγησης ελέγχει τα στοιχεία και καταρτίζει πίνακα κατά αύξουσα τιμή του οικογενειακούεισοδήματος, όπως διαμορφώνεται κατά τα ανωτέρω.

Στην τελική του μορφή ο πίνακας αυτός καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας για την κατάληψη των κλινών στις εστίες.

4. Στις κατηγορίες των εισαγομένων με προβλεπόμενο σύστημα εισαγωγής διαφορετικό από αυτό των πανελληνίων εξετάσεων (ομογενείς, αλλοδαποί, κ.λπ.) η Επιτροπή Στέγασης καταρτίζει ξεχωριστό πίνακα προτεραιότητας για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

5. Αλλοδαποί ή ομογενείς που έχουν εισαχθεί μέσω πανελληνίων περιλαμβάνονται στο γενικό και όχι στον παρόντα ξεχωριστό πίνακα προτεραιότητας.

6. Ειδικός πίνακας καταρτίζεται και για την κατηγορία Erasmus όπου, πλην των στοιχείων που απαιτούνται και για την κατηγορία ομογενών-αλλοδαπών, λαμβάνονται υπόψη οι αντίστοιχες διευκρινίσεις που προσφέρει το Πανεπιστήμιο προέλευσης σε φοιτητές Erasmus, σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από το γραφείο Erasmus του Δ.Π.Θ.

7. Από τους πίνακες αυτούς γίνονται δεκτοί για διαμονή όσοι αντιστοιχούν στον αριθμό δωματίων που αναλογικά έχουν διατεθεί σε κάθε κατηγορία. Οι υπόλοιποι θεωρούνται αναπληρωματικοί με τη σειρά αναγραφής τους στον πίνακα.

8. Η Επιτροπή Στέγασης ανακοινώνει εντός του Μαΐου κάθε έτους στην κεντρική ιστοσελίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης www.duth.gr τους δικαιούχους φοιτητές από το Β΄ έτος σπουδών έως πτυχίο με τις σχετικές οδηγίες για την παραλαβή των δωματίων τους λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων. Τα αποτελέσματα δικαιούχων φοιτητών πρώτου έτους ανακοινώνονται άμεσα ομοίως στην κεντρική ιστοσελίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης www.duth.gr με τις σχετικές οδηγίες για την παραλαβή των δωματίων.

9. Ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν εντός πέντε (5) ημερών από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στέγασης στην κεντρική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.

Η ένσταση υποβάλλεται προς την Επιτροπή Στέγασης στο αρμόδιο σε κάθε πόλη Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων συνοδευόμενη με συγκεκριμένα στοιχεία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ Δ.Π.Θ. ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ

Άρθρο 14
Φοιτητικές Εστίες του Δ.Π.Θ. που διαχειρίζεται το ίδιο

Οι Φοιτητικές εστίες που ανήκουν στην ιδιοκτησία αλλά και στη διαχείριση του Δ.Π.Θ. είναι οι κάτωθι:

α) Στην Ορεστιάδα Βρίσκονται εντός της πόλη της Ορεστιάδας. Ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δ.Π.Θ. και αποτελούνται από 85 κλίνες και καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών των Τμημάτων που εδρεύουν στην Ορεστιάδα.
β) Στην Ξάνθη Βρίσκονται στην περιοχή της Εκτενεπόλ Ξάνθης στα δυτικά της πόλης. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από 35 κλίνες (11 δωμάτια τρίκλινα και 1 δίκλινο), και προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών στέγασης μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης.

Άρθρο 15
Παράδοση – παραλαβή δωματίων

1. Το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων ή όπως αλλιώς αυτή ονομάζεται στον Οργανισμό του Δ.Π.Θ. αναρτά τα αποτελέσματα στέγασης στην ιστοσελίδα του Δ.Π.Θ. και παράλληλα αναλαμβάνει την παράδοση των δωματίων στους/στις δικαιούχους φοιτητές/τριες.

2. Ο/Η δικαιούχος στέγασης, με την εισαγωγή του/τηςστη Φοιτητική Εστία, παραλαμβάνει με την επίδειξη της ακαδημαϊκής του/της ταυτότητας, ο/η ίδιος/α είτε νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, το κλειδί του δωματίου.

3. Σε περίπτωση που φοιτητής/τρια, ο/η οποίος/α έχει επιλεγεί, δεν προσέλθει για την παραλαβή του δωματίου του/της μέσα στις καθορισμένες προθεσμίες και δεν έχει ενημερώσει τον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα ή αντίστοιχα το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης για κάποιο κώλυμα, θεωρείται ότι έπαψε να ενδιαφέρεται, οπότε χωρίς προειδοποίηση το δωμάτιο διατίθεται στον/στην. επόμενο/η στη σειρά φοιτητή/τρια.

4. Με την ανακήρυξη του/της ως πτυχιούχου από το σύστημα (ανεξαρτήτως της ημερομηνίας ορκωμοσίας), ο/η οικότροφος χάνει τη φοιτητική του/της ιδιότητα και οφείλει να παραδώσει το δωμάτιο του/της στην Εστία άμεσα. Οι φοιτητές που διαμένουν μακριά, κατ΄ εξαίρεση, μπορούν με αίτησή τους να παραμείνουν μέχρι και την τελετή της ορκωμοσίας τους, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, έπειτα από γραπτό αίτημα τους και έγκριση της Επιτροπής Στέγασης κάθε πόλης.

5. Παράλληλα απευθύνεται στον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα ή αντίστοιχα το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης για τη λήψη βεβαίωσης, όπου πιστοποιείται η παράδοση του δωματίου σε αρίστη κατάσταση και η τακτοποίηση
των οικονομικών υποχρεώσεων του/της φοιτητή/τριας.

Απαραίτητη προϋπόθεση πριν τη χορήγηση της βεβαίωσης και την αναχώρηση του/της φοιτητή/τριας είναι να πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος του δωματίου από την υπηρεσία με βάση την κατάσταση παραλαμβανομένων ειδών από το αρμόδιο παραπάνω Τμήμα.

Για οποιαδήποτε αδικαιολόγητη φθορά παρακρατείται μερικώς ή συνολικώς το ποσό της Εγγυητικής Επιστολής.

6. Η ίδια διαδικασία τηρείται σε περίπτωση μετεγγραφής του/της φοιτητή/τριας.

Άρθρο 16
Δικαιώματα και Υποχρεώσεις Οικότροφων

1. Κάθε οικότροφος φοιτητής/τρια υπογράφει ετήσιο Συμφωνητικό Διαμονής με το Πανεπιστήμιο, όπως στο Παράρτημα 2, στο οποίο καταγράφεται ρητά η υποχρέωση τήρησης του παρόντος Κανονισμού, ο εξοπλισμός που περιλαμβάνεται στο δωμάτιο και αναφέρονται οι υποχρεώσεις, που αναλαμβάνει έναντι του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανόμενης και της υποχρέωσης να καταβάλει το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο δωμάτιο του/της κατά την παραμονή του/της, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των δωματίων που έχουν περισσότερες από μία (1) κλίνες. Οι ένοικοι των δωματίων με περισσότερες από μία (1) κλίνες είναι συνυπεύθυνοι για το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στους κοινόχρηστους χώρους των δωματίων αυτών, εκτός αν συγκεκριμένος ένοικος ή ένοικοι του δωματίου αναλάβουν με γραπτή δήλωση τους την ευθύνη για το κόστος αποκατάστασης.

2. Κατά την υπογραφή του Συμφωνητικού, ο/η φοιτητής/τρια καταθέτει Εγγυητική Επιστολή ως εγγύηση τήρησης των όρων διαμονής, χρηματικό ποσό διακοσίων (200) ευρώ, που καθορίζεται κάθε φορά από την Σύγκλητο του Δ.Π.Θ. και αποτελεί εγγύηση για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από κακή χρήση των εγκαταστάσεων ή για απώλεια κινητών αντικειμένων. Οι Εγγυητικές Επιστολές φυλάσσονται από τον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα ή αντίστοιχα το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης τουλάχιστον μέχρις ότου δημιουργηθεί Τμήμα Φοιτητικών Εστιών. Η Εγγυητική Επιστολή τήρησης των όρων διαμονής επιστρέφεται στον φοιτητή, σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την αναχώρηση του, εφόσον παραδώσει σε καλή κατάσταση το δωμάτιο του.

Το δωμάτιο ελέγχεται από τον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων ανά πόλη. Διαφορετικά, εάν διαπιστωθεί ζημία ή απώλεια αντικειμένου, μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου για κατάπτωση της Εγγυητικής Επιστολής για συγκεκριμένους λόγους, παρακρατείται το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, που ενδεχομένως έχουν καταλογιστεί, σύμφωνα με τα παραπάνω. Η εκτίμηση του κόστους των ζημιών ή απωλειών γίνεται από τριμελή Επιτροπή που συγκροτείται για τον σκοπό αυτό από το Πρυτανικό Συμβούλιο και αποτελείται από τον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και δύο υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων. Εάν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών υπερβαίνει το ποσό της Εγγυητικής Επιστολής, ισχύει ό,τι αναφέρεται στην αρχή αυτού του άρθρου.

3. Απαγορεύεται η εκμίσθωση και υπενοικίαση των δωματίων των οικότροφων σε τρίτους. Οι παραβάτες απομακρύνονται άμεσα από τη Φοιτητική Εστία. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή Στέγασης παραδίδει το δωμάτιο σε άλλο/η δικαιούχο φοιτητή/τρια, με βάση τον πίνακα που έχει καταρτιστεί κατά το αρχικό στάδιο επιλογής.

4. Απαγορεύεται η μακρόχρονη (πέραν των τριών ημερών) φιλοξενία τρίτων. Σε κάθε περίπτωση η φιλοξενία τρίτου προσώπου πρέπει να έχει αναφερθεί εγγράφως (με την υποβολή σχετικού εγγράφου όπως αναφέρεται στο Παράρτημα 5) στο προσωπικό του Τμήματος Φοιτητικών Εστιών ή/και στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και να λάβει έγκριση από την Επιτροπή Στέγασης. Στους παραβάτες γίνεται σύσταση.

Οι δικαιούχοι φοιτητές είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά των φιλοξενουμένων τους και οποιαδήποτε φθορά προκαλέσουν παρακρατείται από το ποσό της Εγγυητικής Επιστολής.

5. Απαγορεύεται η ανταλλαγή δωματίων μεταξύ των οικοτρόφων. Αλλαγές δωματίων γίνονται αποκλειστικά από το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών και, εφόσον αυτό δεν υφίσταται, από τον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη.

6. Οι οικότροφοι υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες καλής συμβίωσης, αποφεύγοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας να προβαίνουν σε ενέργειες που ενοχλούν τους άλλους ενοίκους.

7. Σε περίπτωση απουσίας από το δωμάτιο για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών πρέπει να ενημερώνεται οπωσδήποτε το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών και, εφόσον αυτό δεν υφίσταται, από τον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη και σε περίπτωση απουσίας του μεγαλύτερης των είκοσι (20) ημερών ο/η φοιτητής/τρια πρέπει να παραδίδει το κλειδί του δωματίου στο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών και, εφόσον αυτό δεν υφίσταται, στον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και στο Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη.

8. Αποδίδουν άμεσα, όταν επιβάλλεται, το δωμάτιο τους και γι΄αυτό προβλέπεται ειδική ρήτρα στο Συμφωνητικό Διαμονής. Φοιτητής που μένει χωρίς άδεια στη Φ.Ε. διαπράττει σοβαρή παράβαση του παρόντος Κανονισμού. Παραβιάζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δ.Π.Θ. και τα δικαιώματα των υπόλοιπων φοιτητών.

Ο φοιτητής αυτός αποβάλλεται με κάθε πρόσφορο τρόπο και υπόκειται στην πειθαρχική διαδικασία της άμεσης απομάκρυνσης. Εξίσου σημαντική παράβαση διαπράττει και ο χωρίς άδεια ξενιστής του φοιτητή αυτού.

9. Οι φοιτητές/τριες που πρόκειται να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγών διάρκειας πέραν των 2 μηνών, παραδίδουν το δωμάτιο, για να εξυπηρετούνται στο διάστημα αυτό έκτακτες στεγαστικές ανάγκες φοιτητών/τριών.

10. Οι οικότροφοι φροντίζουν για την καθαρή εμφάνιση του δωματίου τους και των κοινοχρήστων χώρων.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα η φροντίδα που πρέπει να επιδεικνύουν για τους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις (κουζίνες, πλυντήρια, ασανσέρ, βεράντες).

11. Απαγορεύεται αυστηρά η παραμονή και φύλαξη ζώων στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους.

12. Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε μετατροπή του δωματίου (αφαίρεση ή αλλαγή επίπλων κ.λπ.).

13. Απαγορεύεται αυστηρά η ρίψη αντικειμένων από τα παράθυρα.

14. Η απώλεια των κλειδιών γνωστοποιείται από τον φοιτητή άμεσα στο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών και, εφόσον αυτό δεν υπάρχει, στον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και στο Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη. Κατασκευή αντιγράφων και παράδοση κλειδιών σε τρίτους απαγορεύεται ρητά. Παράβαση των προηγουμένων συνιστά οριστική αποβολή του/της φοιτητή/τριας καθώς και του επωφελούμενου από τις Φοιτητικές Εστίες και στην περίπτωση αυτή εκδίδεται απόφαση διοικητικής αποβολής (Παράρτημα Χ).

15. Η στάθμευση των αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, επιτρέπεται μόνο στους ειδικά διαμορφωμένους προς τούτο χώρους έτσι, ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση των πεζών.

16. Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε Δημόσιους χώρους.

17. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ηλεκτρικών συσκευών στα δωμάτια (θερμαντικών κ.λπ.).

18. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση αντικειμένων και ουσιών που απειλούν την υγεία και την ασφάλεια των φοιτητών.

19. Οι φοιτητές/τριες εφαρμόζουν τις οδηγίες που αφορούν στην ασφάλεια των κτηριακών εγκαταστάσεων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών (σεισμός, πλημμύρα, πυρκαγιά κ.λπ.).

20. Ο δεύτερος συμβαλλόμενος οφείλει να μην βάζει σε κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα στους χώρους των Φ.Ε. ή να θέτει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των συμφοιτητών του. Δεν επιτρέπεται να ανεβαίνει στην ταράτσα του κτηρίου και να ανάβει φωτιά εντός και εκτός του κτηρίου των Φ.Ε.

21. Ο δεύτερος συμβαλλόμενος οφείλει να τηρεί βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής για τον ίδιο, το δωμάτιο του και τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συμβίωση όλων στους χώρους των Φ.Ε.

Πιο συγκεκριμένα πρέπει να φροντίζει:

- να σέβεται τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των συμφοιτητών του
- την ατομική υγιεινή και καθαριότητα καθημερινά
- την καθαριότητα του δωματίου και των κοινόχρηστων χώρων
- να μην ρίχνει χαρτί υγείας ή άλλα σκουπίδια στην τουαλέτα
- να μην καπνίζει στους χώρους των Φ.Ε. και να μην πετάει αποτσίγαρα σε οποιοδήποτε χώρο εντός και εκτός του κτηρίου
- να πλένει τα σκεύη και να καθαρίζει τον χώρο της κουζίνας μετά από κάθε χρήση
- να καθαρίζει τα φίλτρα στο στεγνωτήριο μετά από κάθε χρήση
- να πετάει τα σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων του Δήμου σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην δημιουργούνται πηγές μόλυνσης
- να μην φέρνει επισκέπτες στον χώρο της φοιτητικής εστίας μετά τις 10 το βράδυ.

22. Ο δεύτερος συμβαλλόμενος πριν την αναχώρηση του:

- Συνεννοείται με το Τμήμα των Φ.Ε., ώστε να ελέγξει το δωμάτιο και το μπάνιο που του έχει παραχωρηθεί καθώς και τον εξοπλισμό του και σε περίπτωση φθοράς ή ζημιών πέραν της συνήθους χρήσης θα χρεώνεται ανάλογα, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό.
- Είναι υπεύθυνος για την επιστροφή των κλειδιών ή / και της μαγνητικής κάρτα εισόδου στο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών. Σε περίπτωση μη επιστροφής τους θα χρεώνεται το αντίστοιχο κόστος.

23. Το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών έχει υποχρέωση να ελέγχει την τήρηση των όρων της συμφωνίας αυτής ή να προβεί σε επισκευές ή άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του παραχωρούμενου διαμερίσματος. Ο έλεγχος γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον διαμένοντα φοιτητή και σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του άρθρων 7 και 15 του Εσωτερικού Κανονισμού των Φ.Ε.

24. Ο δεύτερος συμβαλλόμενος μπορεί να αφήνει συγκεκριμένα πράγματα, όπως μία βαλίτσα και μία χειραποσκευή στον αποθηκευτικό χώρο των Φ.Ε., κατά την θερινή περίοδο, αφού παραδώσει τα κλειδιά του δωματίου.

Κατά την αποχώρησή του ο δεύτερος συμβαλλόμενος οφείλει να πάρει όλα τα προσωπικά του αντικείμενα από την αποθήκη εντός της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

Αν μετά την αποφοίτησή του ή την οριστική διακοπή παροχής δωρεάν στέγασης δεν τα παραλάβει εντός ενός έτους, αυτά θα δίνονται στη Φιλόπτωχο ή θα παραδίδονται προς καταστροφή ή ανακύκλωση.

25. Οι φοιτητές/τριες διευκολύνουν το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών και, εφόσον αυτό δεν υπάρχει, τον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη στον έλεγχο των δωματίων για συγκεκριμένους σκοπούς:

• Επιβεβαίωση ότι στα δωμάτια μένουν δικαιούχοι φοιτητές/τριες,
• καταγραφή προβλημάτων για συντήρηση και επισκευή,
• επιβεβαίωση ότι στα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνται αντικείμενα και ουσίες που απειλούν την ασφάλεια και την υγεία των στεγαζομένων φοιτητών/τριών,
• σε επείγοντα περιστατικά.

Επιπλέον διευκολύνουν στον έλεγχο από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και του Τμήματος Φοιτητικών Εστιών και, εφόσον αυτό δεν υπάρχει, από τον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη στον έλεγχο των δωματίων καταγραφή προβλημάτων για συντήρηση και επισκευή κατά την χρονική περίοδο από 1-15 Φεβρουαρίου ετησίως αλλά και σε έκτακτες περιστάσεις.

26. Διευκολύνουν τα συνεργεία καθαρισμού καθώς και τα τεχνικά συνεργεία τα οποία προβαίνουν σε αποκατάσταση εσωτερικών και εξωτερικών επισκευών.

27. Χρήση του διαδικτύου επιτρέπεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, έρευνα, επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δ.Π.Θ.

28. Οι διαμένοντες/ουσες στις φοιτητικές εστίες φοιτητές/τριες μπορούν να απευθύνονται στον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και στο Τμήμα Ακαδημαϊκών Ξάνθης στην Ξάνθη για πληροφορίες, προβλήματα διαμονής,  αλλά και τυχόν άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη επιφορτίζονται για την επίλυση προβλημάτων άμεσα είτε παραπέμποντας στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Άρθρο 17
Πειθαρχικές Διαδικασίες - Κυρώσεις

1. Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω κανόνων λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα τα οποία ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης μπορεί να είναι:

α) προφορική ή
β) έγγραφη παρατήρηση - προειδοποίηση ή
γ) άμεση απομάκρυνση από τη Φοιτητική Εστία ή
δ) παρακράτηση της Εγγυητικής Επιστολής.

Για τα (α) και (β) αρμόδιοι είναι ο υπεύθυνος υπάλληλος της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Ξάνθης στην Ξάνθη. Για τα (γ) και (δ) λαμβάνεται απόφαση από το Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας.

2. Οι οικότροφοι απομακρύνονται με απόφαση του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας από τη Φοιτητική Εστία με ενέργειες στην Ορεστιάδα του αρμοδίου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και στην Ξάνθη του Τμήματος Ακαδημαϊκών Ξάνθης, όταν:

α) Χάνουν για οποιοδήποτε λόγο την ιδιότητα του φοιτητή πλήρους φοίτησης,

β) εκμισθώνουν ή παραχωρούν σε τρίτους το δωμάτιο τους,

γ) φιλοξενούν άτομα χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Στέγασης,

δ) έχουν κατοικίδια στο δωμάτιό τους,

ε) έχουν παραβατική συμπεριφορά ή κάνουν κλοπές ή έχουν προξενήσει αδικαιολόγητες φθορές στο δωμάτιο τους, σε άλλα δωμάτια ή στους κοινόχρηστους χώρους της Φοιτητικής Εστίας,

στ) ενοχλούν με ενέργειες τους κατ’ επανάληψη τους άλλους ενοίκους,

ζ) έχουν υποβάλει ψευδή στοιχεία κατά τη διαδικασία επιλογής,

η) δεν υποβάλλουν δικαιολογητικά στέγασης,

θ) παραλαμβάνουν δωμάτιο αλλά δεν το χρησιμοποιούν,

ι) δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Για τα δ) και στ) πρέπει να έχει προηγηθεί έγγραφη παρατήρηση - σύσταση, ενώ για τα α), β), γ), ε), ζ), η), θ) και ι) ο αποκλεισμός μπορεί να επιβληθεί άμεσα και
χωρίς υποχρέωση προειδοποίησης.

3. Οι οικότροφοι απομακρύνονται πρόσκαιρα από τη Φοιτητική Εστία, όταν δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία και διαβίωση των άλλων οικότροφων.

4. Οι οικότροφοι που απομακρύνονται οριστικά από τις Φοιτητικές Εστίες για ένα εκ των ανωτέρω λόγων δεν δικαιούνται να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για θέση στις Φοιτητικές Εστίες.5. Το αρμόδιο προσωπικό διαθέτει αντίγραφο κλειδιού όλων των δωματίων, δύναται δε να πραγματοποιεί έκτακτους ελέγχους.

6. Σε περίπτωση όπου παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα μεταξύ των φοιτητών ή καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά, επιθετικότητα κ.λπ. στους χώρους των Φοιτητικών Εστιών και μετά από διερεύνηση δεν μπορεί να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται, ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην Ορεστιάδα και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Ξάνθης στην Ξάνθη έχει το δικαίωμα να παραπέμψει στο Παράρτημα της Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας (ΔΟ.ΣΥ.Π.) του Δ.Π.Θ. σε κάθε πόλη, για την όποια δυνατή επίλυση του προβλήματος πριν την οριστική απομάκρυνση του φοιτητή από τις Φοιτητικές Εστίες.

Άρθρο 18
Παραχώρηση χρήσης χώρων
των Φοιτητικών Εστιών

Με προφορική απόφαση του Προϊσταμένου του αρμοδίου Τμήματος Φοιτητικής Μέριμνας σε κάθε πόλη, μετά από ενημέρωση της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, εγκρίνεται ή απορρίπτεται η πραγματοποίηση μορφωτικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών κ.λπ. δραστηριοτήτων σε χώρους των Φοιτητικών Εστιών μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου οικοτρόφων φοιτητών στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων σε κάθε πόλη. Το Δ.Π.Θ. δεν φέρει καμιά ευθύνη και ο Σύλλογος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ασφαλή πραγματοποίηση της κάθε δραστηριότητας.

Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων τους, οι φοιτητές/ τριες είναι υποχρεωμένοι/ες να παραδίδουν τις εγκαταστάσεις και τα παρεχόμενα μέσα σε άρτια κατάσταση όπως που τους διατέθηκαν. Σε περίπτωση ζημιών, ο Σύλλογος οφείλει να αποκαταστήσει κάθε βλάβη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥ Δ.Π.Θ.
ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Άρθρο 19
Φοιτητικές Εστίες του Δ.Π.Θ.
που διαχειρίζεται το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Οι Φοιτητικές Εστίες που ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δ.Π.Θ. αλλά στη διαχείριση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. είναι οι κάτωθι:

α) Στην Ξάνθη
• Οι Φοιτητικές Εστίες Ξάνθης που βρίσκονται εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης Ξάνθης (3ο χλμ. Ξάνθης - Κιμμερίων). Αποτελούνται από οκτώ (8) κτιριακά συγκροτήματα, δυναμικότητας 561 κλινών.
• Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Ξάνθης, προβλέπεται να δημιουργηθεί κυλικείο, ιδιοκτησίας του Δ.Π.Θ. το οποίο θα διαχειρίζεται ιδιώτης.
• Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Ξάνθης υπάρχει εστιατόριο το οποίο ανήκει επίσης στην ιδιοκτησία του Δ.Π.Θ. και καλύπτει τις ανάγκες σίτισης των εστιακών φοιτητών, το οποίο διαχειρίζεται το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

β) Στην Κομοτηνή
• Οι Φοιτητικές Εστίες Κομοτηνής βρίσκονται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής (4ο χλμ. Κομοτηνής–Ασωμάτων). Αποτελούνται από πέντε (5) κτιριακά συγκροτήματα, δυναμικότητας 700 κλινών.
• Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής, υπάρχει κυλικείο, ιδιοκτησίας του Δ.Π.Θ. το οποίο διαχειρίζεται ιδιώτης.
• Στον χώρο των Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής υπάρχει εστιατόριο το οποίο ανήκει επίσης στην ιδιοκτησία του Δ.Π.Θ. και καλύπτει τις ανάγκες σίτισης των εστιακών φοιτητών, το οποίο διαχειρίζεται το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Άρθρο 20
Διαχείριση Φοιτητικών Εστιών του Δ.Π.Θ.
από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Η διαχείριση, η λειτουργία και η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Φοιτητικών Εστιών του Δ.Π.Θ. Ξάνθης Κομοτηνής και Ξάνθης ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Υπάρχει συνεργασία στη σύσταση επιτροπών μεταξύ του Δ.Π.Θ. και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., οι οποίες θα παρακολουθούν την εκτέλεση των συμβάσεων που συνάπτει το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. σίτισης, καθαριότητας και φύλαξης και αφορούν στη λειτουργία των Φοιτητικών Εστιών και εστιατορίων του Πανεπιστημιουπόλεων Κομοτηνής και Ξάνθης. Το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. αναλαμβάνει αποκλειστικά την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών συντήρησης, καθαριότητας, ενίσχυσης του προσωπικού μαγειρείου-εστιατορίου, αγοράς τροφίμων, αγοράς πετρελαίου, φύλαξης, αγοράς υλικών συντήρησης, αγοράς υπολοίπων υλικών με δαπάνες του προϋπολογισμού του. Τα ανωτέρω ισχύουν σύμφωνα με την υπογραφείσα στις 08-01-2019 σύμβαση μεταξύ του Δ.Π.Θ. και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Άρθρο 21
Παράδοση – παραλαβή δωματίων

1. Το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων ή όπως αλλιώς αυτή ονομάζεται στον Οργανισμό του Δ.Π.Θ. αναρτά τα αποτελέσματα στέγασης στην ιστοσελίδα του Δ.Π.Θ. και παράλληλα τα κοινοποιεί στο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών κάθε πόλης. Tο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών κάθε πόλης αναλαμβάνει την παράδοση των δωματίων στους/στις δικαιούχους φοιτητές/τριες.

2. Ο/Η δικαιούχος στέγασης, με την εισαγωγή του/της στην Φοιτητική Εστία, παραλαμβάνει με την επίδειξη της ακαδημαϊκής του/της ταυτότητας, ο/η ίδιος/α είτε νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, το κλειδί του δωματίου μετά από δημόσια κλήρωση παρουσία του Συλλόγου οικότροφων φοιτητών.

3. Σε περίπτωση που φοιτητής/τρια, ο/η οποίος/α έχει επιλεγεί, δεν προσέλθει για την παραλαβή του δωματίου του/της μέσα στις καθορισμένες προθεσμίες και δεν έχει ενημερώσει το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων για κάποιο κώλυμα, θεωρείται ότι έπαψε να ενδιαφέρεται, οπότε χωρίς προειδοποίηση το δωμάτιο διατίθεται στον/στην επόμενο/η στη σειρά φοιτητή/τρια.

4. Με την ανακήρυξη του/της ως πτυχιούχου από το σύστημα (ανεξαρτήτως της ημερομηνίας ορκωμοσίας), ο/η οικότροφος χάνει τη φοιτητική του/της ιδιότητα και οφείλει να παραδώσει το δωμάτιο του/της στην Φοιτητική Εστία άμεσα. Οι φοιτητές που διαμένουν μακριά, κατ΄ εξαίρεση, μπορούν με αίτησή τους να παραμείνουν μέχρι και την τελετή της ορκωμοσίας τους, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, έπειτα από γραπτό αίτημα τους και έγκριση της Επιτροπής Στέγασης κάθε πόλης.

5. Παράλληλα απευθύνεται στο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών για τη λήψη βεβαίωσης, όπου πιστοποιείται η παράδοση του δωματίου σε αρίστη κατάσταση και η τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων του φοιτητή. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν τη χορήγηση της βεβαίωσης και την αναχώρηση του φοιτητή είναι να πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος του δωματίου από την υπηρεσία με βάση την κατάσταση παραλαμβανομένων ειδών από το παραπάνω γραφείο. Οποιαδήποτε αδικαιολόγητη φθορά παρακρατείται από το ποσό της Εγγυητικής Επιστολής.

6. Η ίδια διαδικασία τηρείται σε περίπτωση μετεγγραφής του φοιτητή.

Άρθρο 22
Δικαιώματα και Υποχρεώσεις οικότροφων

1. Κάθε οικότροφος φοιτητής/τρια υπογράφει ετήσιο Συμφωνητικό Διαμονής με το Πανεπιστήμιο, όπως στο Παράρτημα 2, στο οποίο καταγράφεται ρητά η υποχρέωση τήρησης του παρόντος Κανονισμού, ο εξοπλισμός που περιλαμβάνεται στο δωμάτιο και αναφέρονται οι υποχρεώσεις, που αναλαμβάνει έναντι του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανόμενης και της υποχρέωσης να καταβάλει το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο δωμάτιο του/της κατά την παραμονή του/της, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των δωματίων που έχουν περισσότερες από μία (1) κλίνες. Οι ένοικοι των δωματίων με περισσότερες από μία (1) κλίνες είναι συνυπεύθυνοι για το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στους κοινόχρηστους χώρους των δωματίων αυτών, εκτός αν συγκεκριμένος ένοικος ή ένοικοι του δωματίου αναλάβουν με γραπτή δήλωση τους την ευθύνη για το κόστος αποκατάστασης.

2. Κατά την υπογραφή του Συμφωνητικού, ο/η φοιτητής/τρια καταθέτει Εγγυητική Επιστολή ως εγγύηση τήρησης των όρων διαμονής, χρηματικό ποσό διακοσίων (200) ευρώ, που καθορίζεται κάθε φορά από την Σύγκλητο του Δ.Π.Θ. και αποτελεί εγγύηση για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από κακή χρήση των εγκαταστάσεων ή για απώλεια κινητών αντικειμένων.

Οι Εγγυητικές Επιστολές φυλάσσονται από το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών. Η Εγγυητική Επιστολή τήρησης των όρων διαμονής επιστρέφεται στον φοιτητή, σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την αναχώρηση του, εφόσον παραδώσει σε καλή κατάσταση το δωμάτιο του. Το δωμάτιο ελέγχεται από το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών. Διαφορετικά, εάν διαπιστωθεί ζημία ή απώλεια αντικειμένου, μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου για κατάπτωση της Εγγυητικής Επιστολής για συγκεκριμένους λόγους, παρακρατείται το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, που ενδεχομένως έχουν καταλογιστεί, σύμφωνα με τα παραπάνω. Η εκτίμηση του κόστους των ζημιών ή απωλειών γίνεται από τριμελή Επιτροπή που συγκροτείται για τον σκοπό αυτό από το Πρυτανικό Συμβούλιο και αποτελείται από τον αρμόδιο υπάλληλο του Τμήματος Φοιτητικών Εστιών, τον Προϊστάμενο του αρμοδίου Τμήματος της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και
έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων. Εάν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών υπερβαίνει το ποσό της Εγγυητικής Επιστολής, ισχύει ό,τι αναφέρεται στην αρχή αυτού του άρθρου.

3. Απαγορεύεται η εκμίσθωση και υπενοικίαση των δωματίων των οικότροφων σε τρίτους. Τον σχετικό έλεγχο ασκεί το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών. Οι παραβάτες απομακρύνονται άμεσα από τη Φοιτητική Εστία. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή Στέγασης παραδίδει το δωμάτιο σε άλλο/η δικαιούχο φοιτητή/τρια, με βάση τον πίνακα που έχει καταρτιστεί κατά το αρχικό στάδιο επιλογής.

4. Απαγορεύεται η μακρόχρονη (πέραν των τριών ημερών) φιλοξενία τρίτων. Σε κάθε περίπτωση η φιλοξενία τρίτου προσώπου πρέπει να έχει αναφερθεί εγγράφως (με την υποβολή σχετικού εγγράφου όπως αναφέρεται στο Παράρτημα 5) στο προσωπικό του Τμήματος Φοιτητικών Εστιών ή/και στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και να λάβει έγκριση από την Επιτροπή Στέγασης. Στους παραβάτες γίνεται σύσταση.

Οι δικαιούχοι φοιτητές είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά των φιλοξενουμένων τους και οποιαδήποτε φθορά προκαλέσουν παρακρατείται από την Εγγυητική Επιστολή.

5. Απαγορεύεται η ανταλλαγή δωματίων μεταξύ των οικότροφων. Αλλαγές δωματίων γίνονται αποκλειστικά από το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών.

6. Οι οικότροφοι υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες καλής συμβίωσης, αποφεύγοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας να προβαίνουν σε ενέργειες που ενοχλούν τους άλλους ενοίκους.

7. Σε περίπτωση απουσίας από το δωμάτιο για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών πρέπει να ενημερώνεται οπωσδήποτε το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών και το αρμόδιο σε κάθε πόλη Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και σε περίπτωση απουσίας του μεγαλύτερης των είκοσι (20) ημερών ο/η φοιτητής/τρια πρέπει να παραδίδει το κλειδί του δωματίου στο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών.

8. Αποδίδουν άμεσα, όταν επιβάλλεται, το δωμάτιο τους και γι΄αυτό προβλέπεται ειδική ρήτρα στο Συμφωνητικό Διαμονής. Φοιτητής που μένει χωρίς άδεια στη Φ.Ε. διαπράττει σοβαρή παράβαση του παρόντος Κανονισμού. Παραβιάζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δ.Π.Θ. και τα δικαιώματα των υπόλοιπων φοιτητών.

Ο φοιτητής αυτός αποβάλλεται με κάθε πρόσφορο τρόπο και υπόκειται στην πειθαρχική διαδικασία της άμεσης απομάκρυνσης. Εξίσου σημαντική παράβαση διαπράττει και ο χωρίς άδεια ξενιστής του φοιτητή αυτού.

9. Οι φοιτητές/τριες που πρόκειται να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγών διάρκειας πέραν των 2 μηνών, παραδίδουν το δωμάτιο, για να εξυπηρετούνται στο διάστημα αυτό έκτακτες στεγαστικές ανάγκες φοιτητών/τριών.

10. Οι οικότροφοι φροντίζουν για την καθαρή εμφάνιση του δωματίου τους και των κοινοχρήστων χώρων. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η φροντίδα που πρέπει να επιδεικνύουν για τους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις (κουζίνες, πλυντήρια, ασανσέρ, βεράντες).

11. Απαγορεύεται αυστηρά η παραμονή και φύλαξη ζώων στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους.

12. Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε μετατροπή του δωματίου (αφαίρεση ή αλλαγή επίπλων κ.λπ.).

13. Απαγορεύεται αυστηρά η ρίψη αντικειμένων από τα παράθυρα.

14. Η απώλεια των κλειδιών γνωστοποιείται από τον φοιτητή άμεσα στο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών. Κατασκευή αντιγράφων και παράδοση κλειδιών σε τρίτους απαγορεύεται ρητά. Παράβαση των προηγουμένων συνιστά οριστική αποβολή του/της φοιτητή/τριας καθώς και του επωφελούμενου από τις Φοιτητικές Εστίες και στην περίπτωση αυτή εκδίδεται απόφαση διοικητικής αποβολής από το Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας.

15. Η στάθμευση των αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, επιτρέπεται μόνο στους ειδικά διαμορφωμένους προς τούτο χώρους έτσι, ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση των πεζών.

16. Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε Δημόσιους χώρους.

17. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ηλεκτρικών συσκευών στα δωμάτια (θερμαντικών κ.λπ.).

18. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση αντικειμένων και ουσιών που απειλούν την υγεία και την ασφάλειά των φοιτητών.

19. Οι φοιτητές/τριες εφαρμόζουν τις οδηγίες που αφορούν στην ασφάλεια των κτηριακών εγκαταστάσεων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών (σεισμός, πλημμύρα, πυρκαγιά κ.λπ.).

20. Ο δεύτερος συμβαλλόμενος οφείλει να μην βάζει σε κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα στους χώρους των Φ.Ε. ή να θέτει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των συμφοιτητών του. Δεν επιτρέπεται να ανεβαίνει στην ταράτσα του κτηρίου και να ανάβει φωτιά εντός και εκτός του κτηρίου των Φ.Ε.

21. Οι φοιτητές/τριες διευκολύνουν το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών στον έλεγχο των δωματίων για συγκεκριμένους σκοπούς:

• Επιβεβαίωση ότι στα δωμάτια μένουν δικαιούχοι φοιτητές/τριες.
• Καταγραφή προβλημάτων για συντήρηση και επισκευή.
• Επιβεβαίωση ότι στα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνται αντικείμενα και ουσίες που απειλούν την ασφάλεια και την υγεία των στεγαζομένων φοιτητών/τριών.
• Σε επείγοντα περιστατικά.

22. Ο δεύτερος συμβαλλόμενος οφείλει να τηρεί βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής για τον ίδιο, το δωμάτιο του και τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συμβίωση όλων στους χώρους των Φ.Ε.

Πιο συγκεκριμένα πρέπει να φροντίζει:
• Να σέβεται τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των συμφοιτητών του.
• Την ατομική υγιεινή και καθαριότητα καθημερινά.
• Την καθαριότητα του δωματίου και των κοινόχρηστων χώρων.
• Να μην ρίχνει χαρτί υγείας ή άλλα σκουπίδια στην τουαλέτα.
• Να μην καπνίζει στους χώρους των Φ.Ε. και να μην πετάει αποτσίγαρα σε οποιοδήποτε χώρο εντός και εκτός του κτηρίου.
• Να πλένει τα σκεύη και να καθαρίζει τον χώρο της κουζίνας μετά από κάθε χρήση.
• Να καθαρίζει τα φίλτρα στο στεγνωτήριο μετά από κάθε χρήση.
• Να πετάει τα σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων του Δήμου σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην δημιουργούνται πηγές μόλυνσης.
• Να μην φέρνει επισκέπτες στον χώρο της φοιτητικής εστίας μετά τις 10:00 το βράδυ.

23. Ο δεύτερος συμβαλλόμενος πριν την αναχώρηση του:

• Συνεννοείται με το Τμήμα των Φ.Ε., ώστε να ελέγξει το δωμάτιο και το μπάνιο που του έχει παραχωρηθεί καθώς και τον εξοπλισμό του και σε περίπτωση φθοράς ή ζημιών πέραν της συνήθους χρήσης θα χρεώνεται ανάλογα, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό.
• Είναι υπεύθυνος για την επιστροφή των κλειδιών ή / και της μαγνητικής κάρτα εισόδου στο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών. Σε περίπτωση μη επιστροφής τους θα χρεώνεται το αντίστοιχο κόστος.

24. Το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών έχει υποχρέωση να ελέγχει την τήρηση των όρων της συμφωνίας αυτής ή να προβεί σε επισκευές ή άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του παραχωρούμενου διαμερίσματος. Ο έλεγχος γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον διαμένοντα φοιτητή και σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του άρθρων 7 και 15 του Εσωτερικού Κανονισμού των Φ.Ε.

25. Ο δεύτερος συμβαλλόμενος μπορεί να αφήνει μίαβαλίτσα και μία χειραποσκευή στον αποθηκευτικό χώρο των Φ.Ε., κατά την θερινή περίοδο, αφού παραδώσει τα κλειδιά του δωματίου. Κατά την αποχώρησή του ο δεύτερος συμβαλλόμενος οφείλει να πάρει όλα τα προσωπικά του αντικείμενα από την αποθήκη εντός της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Αν μετά την αποφοίτησή του ή την οριστική διακοπή παροχής δωρεάν στέγασης δεν τα παραλάβει εντός ενός έτους, αυτά θα δίνονται στη Φιλόπτωχο ή θα παραδίδονται προς ανακύκλωση.

26. Διευκολύνουν επίσης τον έλεγχο από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και του Τμήματος Φοιτητικών Εστιών στον έλεγχο των δωματίων για καταγραφή προβλημάτων για συντήρηση και επισκευή κατά την χρονική περίοδο από 1-15 Φεβρουαρίου ετησίως αλλά και σε έκτακτες περιστάσεις.

27. Διευκολύνουν τα συνεργεία καθαρισμού καθώς και τα τεχνικά συνεργεία τα οποία προβαίνουν σε αποκατάσταση εσωτερικών και εξωτερικών επισκευών.

28. Χρήση του διαδικτύου επιτρέπεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, έρευνα, επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δ.Π.Θ.

29. Οι διαμένοντες/ουσες στις φοιτητικές εστίες φοιτητές/τριες μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών για πληροφορίες, προβλήματα διαμονής, αλλά και τυχόν άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το Τμήμα μεριμνά για την επίλυση προβλημάτων άμεσα είτε παραπέμποντας στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Άρθρο 23
Πειθαρχικές Διαδικασίες - Κυρώσεις

1. Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω κανόνων λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα τα οποία ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης μπορεί να είναι:α) προφορική ή

β) έγγραφη παρατήρηση-προειδοποίηση ή
γ) άμεση απομάκρυνση από τη Φοιτητική Εστία, ή
δ) παρακράτηση και κατάπτωση της Εγγυητικής Επιστολής

Για τα (α) και (β) αρμόδιο είναι το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών. Για τα (γ) και (δ) λαμβάνεται απόφαση από το Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας.

2. Οι οικότροφοι απομακρύνονται με απόφαση του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας από τη Φοιτητική Εστία και ενέργειες του Τμήματος Φοιτητικών Εστιών, όταν:

α) χάνουν για οποιοδήποτε λόγο την ιδιότητα του φοιτητή πλήρους φοίτησης,
β) εκμισθώνουν ή παραχωρούν σε τρίτους το δωμάτιο
τους,
γ) φιλοξενούν άτομα χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Στέγασης,
δ) έχουν κατοικίδια στο δωμάτιό τους,
ε) έχουν παραβατική συμπεριφορά ή κάνουν κλοπές ή έχουν προξενήσει αδικαιολόγητες φθορές στο δωμάτιο τους, σε άλλα δωμάτια ή στους κοινόχρηστους χώρους της Φοιτητικής Εστίας,
στ) ενοχλούν με ενέργειες τους κατ’ επανάληψη τους άλλους ενοίκους,
ζ) έχουν υποβάλει ψευδή στοιχεία κατά τη διαδικασία επιλογής,
η) δεν υποβάλλουν δικαιολογητικά στέγασης,
θ) παραλαμβάνουν δωμάτιο αλλά δεν το χρησιμοποιούν,
ι) δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Για τα δ) και στ) πρέπει να έχει προηγηθεί έγγραφη παρατήρηση-σύσταση ενώ για τα α), β), γ), ε), ζ), η), θ) και ι) ο αποκλεισμός μπορεί να επιβληθεί άμεσα και χωρίς υποχρέωση προειδοποίησης.

3. Οι οικότροφοι απομακρύνονται πρόσκαιρα από τη Φοιτητική Εστία, όταν δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία και διαβίωση των άλλων οικότροφων.

4. Οι οικότροφοι που απομακρύνονται οριστικά από τις Φοιτητικές Εστίες για ένα εκ των ανωτέρω λόγων δεν δικαιούνται να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για θέση στις Φοιτητικές Εστίες.

5. Το προσωπικό των Φοιτητικών Εστιών διαθέτει αντίγραφο κλειδιού όλων των δωματίων, δύναται δε να πραγματοποιεί έκτακτους ελέγχους.

6. Σε περίπτωση όπου παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα μεταξύ των φοιτητών ή καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά, επιθετικότητα κ.λπ. στους χώρους των φοιτητικών εστιών και μετά από διερεύνηση δεν μπορεί να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται, το Τμήμα Φοιτητικών Εστιών έχει το δικαίωμα να παραπέμψει στο Παράρτημα της Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας (ΔΟ.ΣΥ.Π.) του Δ.Π.Θ. σε κάθε πόλη, για την όποια δυνατή επίλυση του προβλήματος πριν την οριστική απομάκρυνση του φοιτητή από τις Φοιτητικές Εστίες.

Άρθρο 24
Παραχώρηση χρήσης χώρων
των Φοιτητικών Εστιών

Με προφορική απόφαση του Τμήματος Φοιτητικών Εστιών εγκρίνεται ή απορρίπτεται η πραγματοποίηση μορφωτικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών κ.λπ. δραστηριοτήτων σε χώρους των Φοιτητικών Εστιών μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου οικότροφων φοιτητών στο αρμόδιο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών κάθε πόλης.Το Δ.Π.Θ., το οποίο έχει την ιδιοκτησία των Φοιτητικών

Εστιών, δεν φέρει καμιά ευθύνη και ο Σύλλογος είναιαποκλειστικά υπεύθυνος για την ασφαλή πραγματοποίηση της κάθε δραστηριότητας. Μετά το πέρας των  δραστηριοτήτων τους, οι φοιτητές/τριες είναι υποχρεωμένοι/ες να παραδίδουν τις εγκαταστάσεις και τα παρεχόμενα μέσα σε άρτια κατάσταση όπως που τους διατέθηκαν. Σε περίπτωση ζημιών, ο Σύλλογος οφείλει να αποκαταστήσει κάθε βλάβη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΜΙΣΘΩΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

Άρθρο 25
Μισθωμένα Δωμάτια

α) Στην Αλεξανδρούπολη

Στην πόλη της Αλεξανδρούπολης το Πανεπιστήμιο μισθώνει 200 κλίνες σε ξενοδοχεία της πόλης για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών των Τμημάτων που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη.

β) Στην Κομοτηνή

Επίσης στην Κομοτηνή το Δ.Π.Θ. μισθώνει 110 κλίνες κατόπιν διαγωνισμού για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών των Τμημάτων που εδρεύουν στην Κομοτηνή.

Μετά την κατασκευή και λειτουργία Φοιτητικών Εστιών στην Αλεξανδρούπολη θα ισχύουν οι διατάξεις τουΚεφαλαίου Α΄ του παρόντος Κανονισμού.

Άρθρο 26
Παραλαβή Δωματίου-Παράδοση δωματίου

1. Το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων ή όπως αλλιώς αυτή ονομάζεται στον Οργανισμό του Δ.Π.Θ. αναρτά τα αποτελέσματα στέγασης στην ιστοσελίδα του Δ.Π.Θ. και παράλληλα αναλαμβάνει την παράδοση των δωματίων στους/στις δικαιούχους φοιτητές/τριες το Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας στην Κομοτηνή και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Αλεξανδρούπολης στην Αλεξανδρούπολη ή όπως αλλιώς ονομάζεται το αρμόδιο Τμήμα φοιτητικής μέριμνας στον Οργανισμό του Δ.Π.Θ. αντίστοιχα.

2. Ο/Η δικαιούχος στέγασης, με την εισαγωγή τουστο μισθωμένο δωμάτιο ξενοδοχείου, παραλαμβάνει  με την επίδειξη της ακαδημαϊκής του/της ταυτότητας, ο/η ίδιος/α είτε νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, το κλειδί του δωματίου μετά από δημόσια κλήρωση.

3. Σε περίπτωση που φοιτητής/τρια, ο/η οποίος/α έχει επιλεγεί, δεν προσέλθει για την παραλαβή του δωματίου του/της μέσα στις καθορισμένες προθεσμίες και δεν έχει ενημερώσει το Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας στην Κομοτηνή ή το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Αλεξανδρούπολης στην Αλεξανδρούπολη για κάποιο κώλυμα, θεωρείται ότι έπαψε να ενδιαφέρεται, οπότε χωρίς προειδοποίηση το δωμάτιο διατίθεται στον/ην επόμενο/η στη σειρά φοιτητή/τρια.

4. Με την ανακήρυξη του/της ως πτυχιούχου από το σύστημα (ανεξαρτήτως της ημερομηνίας ορκωμοσίας), ο/η οικότροφος χάνει τη φοιτητική του/της ιδιότητα και οφείλει να παραδώσει το δωμάτιο του/της στο ξενοδοχείο άμεσα. άμεσα. Οι φοιτητές που διαμένουν μακριά κατ΄ εξαίρεση μπορούν με αίτησή τους να παραμείνουν μέχρι και την τελετή της ορκωμοσίας τους, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, έπειτα από γραπτό αίτημα τους και έγκριση της Επιτροπής Στέγασης κάθε πόλης.

5. Παράλληλα απευθύνεται στο Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας στην Κομοτηνή ή το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Αλεξανδρούπολης στην Αλεξανδρούπολη για τη λήψη βεβαίωσης, όπου πιστοποιείται η παράδοση του δωματίου σε αρίστη
κατάσταση και η τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων του φοιτητή. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν την χορήγηση της βεβαίωσης και την αναχώρηση του φοιτητή είναι να πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος του δωματίου από την υπηρεσία με βάση την κατάσταση παραλαμβανομένων ειδών από το παραπάνω γραφείο.

Οποιαδήποτε αδικαιολόγητη φθορά παρακρατείται από την Εγγυητική Επιστολή.

6. Η ίδια διαδικασία τηρείται σε περίπτωση μετεγγραφής του φοιτητή.

Άρθρο 27
Δικαιώματα και Υποχρεώσεις οικότροφων

1. Κάθε οικότροφος φοιτητής/τρια υπογράφει ετήσιο Συμφωνητικό Διαμονής με το Πανεπιστήμιο, όπως στο Παράρτημα 2, στο οποίο καταγράφεται ρητά η υποχρέωση τήρησης του παρόντος Κανονισμού, ο εξοπλισμός που περιλαμβάνεται στο δωμάτιο και αναφέρονται οι υποχρεώσεις, που αναλαμβάνει έναντι του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανόμενης και της υποχρέωσης να καταβάλει το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο δωμάτιο του/της κατά την παραμονή του/της, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των δωματίων που έχουν περισσότερες από μία (1) κλίνες. Οι ένοικοι των δωματίων με περισσότερες από μία (1) κλίνες είναι συνυπεύθυνοι για το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στους κοινόχρηστους χώρους των δωματίων αυτών, εκτός αν συγκεκριμένος ένοικος ή ένοικοι του δωματίου αναλάβουν με γραπτή δήλωση τους την ευθύνη για το κόστος αποκατάστασης.

2. Κατά την υπογραφή του Συμφωνητικού, ο/η φοιτητής/τρια καταθέτει Εγγυητική Επιστολή ως εγγύηση τήρησης των όρων διαμονής, χρηματικό ποσό διακοσίων (200) ευρώ, που καθορίζεται κάθε φορά από την Σύγκλητο του Δ.Π.Θ. και αποτελεί εγγύηση για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλούνται από κακή χρήση των εγκαταστάσεων ή για απώλεια κινητών αντικειμένων. Οι Εγγυητικές Επιστολές φυλάσσονται από τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων.

Η Εγγυητική Επιστολή τήρησης των όρων διαμονής επιστρέφεται στον φοιτητή, σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την αναχώρηση του, εφόσον παραδώσει σε καλή κατάσταση το δωμάτιο του. Το δωμάτιο ελέγχεται από τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων. Διαφορετικά, εάν διαπιστωθεί ζημία ή απώλεια αντικειμένου, μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου για κατάπτωση της Εγγυητικής Επιστολής για συγκεκριμένους λόγους, παρακρατείται το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, που ενδεχομένως έχουν καταλογιστεί, σύμφωνα με τα παραπάνω. Η εκτίμηση του κόστους των ζημιών ή απωλειών γίνεται από τριμελή Επιτροπή που συγκροτείται για τον σκοπό αυτό από το Πρυτανικό Συμβούλιο και αποτελείται από δύο υπαλλήλους του αρμοδίου Τμήματος της  Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων. Εάν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών υπερβαίνει το ποσό της Εγγυητικής Επιστολής, ισχύει ό,τι αναφέρεται στην αρχή αυτού του άρθρου.

3. Απαγορεύεται η εκμίσθωση και υπενοικίαση των δωματίων των οικότροφων σε τρίτους. Τον σχετικό έλεγχο ασκούν τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων. Οι παραβάτες απομακρύνονται άμεσα από τη Φοιτητική Εστία. Στην περίπτωση αυτή, η Επιτροπή Στέγασης παραδίδει το δωμάτιο σε άλλο/η δικαιούχο φοιτητή/τρια, με βάση τον πίνακα που έχει καταρτιστεί κατά το αρχικό στάδιο επιλογής.

4. Απαγορεύεται η φιλοξενία τρίτων.

5. Απαγορεύεται η ανταλλαγή δωματίων μεταξύ των οικοτρόφων. Αλλαγές δωματίων γίνονται αποκλειστικά από τα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων.

6. Οι οικότροφοι υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες καλής συμβίωσης, αποφεύγοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας να προβαίνουν σε ενέργειες που ενοχλούν τους άλλους ενοίκους.

7. Σε περίπτωση απουσίας από το δωμάτιο για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών πρέπει να ενημερώνεται οπωσδήποτε το αρμόδιο σε κάθε πόλη Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και σε περίπτωση απουσίας του μεγαλύτερης των είκοσι (20) ημερών ο/η φοιτητής/τρια πρέπει να παραδίδει το κλειδί του δωματίου στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων.

8. Αποδίδουν άμεσα, όταν επιβάλλεται, το δωμάτιο τους και γι΄ αυτό προβλέπεται ειδική ρήτρα στο Συμφωνητικό Διαμονής. Φοιτητής που μένει χωρίς άδεια στο δωμάτιο ξενοδοχείου διαπράττει σοβαρή παράβαση του παρόντος Κανονισμού. Παραβιάζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δ.Π.Θ. και τα δικαιώματα των υπόλοιπων φοιτητών. Ο φοιτητής αυτός αποβάλλεται με κάθεπρόσφορο τρόπο και υπόκειται στην πειθαρχική διαδικασία της άμεσης απομάκρυνσης. Εξίσου σημαντική  παράβαση διαπράττει και ο χωρίς άδεια ξενιστής του φοιτητή αυτού.

9. Οι φοιτητές/τριες που πρόκειται να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγών διάρκειας πέραν των 2 μηνών, παραδίδουν το δωμάτιο, για να εξυπηρετούνται στο διάστημα αυτό έκτακτες στεγαστικές ανάγκες φοιτητών/τριών.

10. Οι οικότροφοι φροντίζουν για την καθαρή εμφάνιση του δωματίου τους και των κοινοχρήστων χώρων.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα η φροντίδα που πρέπει να επιδεικνύουν για τους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις (κουζίνες, πλυντήρια, ασανσέρ, βεράντες, όπου υπάρχουν).

11. Απαγορεύεται αυστηρά η παραμονή και φύλαξη ζώων στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους.

12. Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε μετατροπή του δωματίου (αφαίρεση ή αλλαγή επίπλων κ.λπ.).

13. Απαγορεύεται αυστηρά η ρίψη αντικειμένων από τα παράθυρα.

14. Η απώλεια των κλειδιών γνωστοποιείται από τον φοιτητή άμεσα στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων. Κατασκευή αντιγράφων και παράδοση κλειδιών σε τρίτους απαγορεύεται ρητά. Παράβαση των προηγουμένων συνιστά οριστική αποβολή του/
της φοιτητή/τριας καθώς και του επωφελούμενου από
τις Φοιτητικές Εστίες και στην περίπτωση αυτή εκδίδεται απόφαση διοικητικής αποβολής από το Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας.

15. Η στάθμευση των αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, επιτρέπεται μόνο στους ειδικά διαμορφωμένους προς τούτο χώρους έτσι, ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση των πεζών.

16. Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε Δημόσιους χώρους.

17. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ηλεκτρικών συσκευών στα δωμάτια (θερμαντικών κ.λπ.).

18. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση αντικειμένων και ουσιών που απειλούν την υγεία και την ασφάλειά των φοιτητών.

19. Οι φοιτητές/τριες εφαρμόζουν τις οδηγίες που αφορούν στην ασφάλεια των κτηριακών εγκαταστάσεων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών (σεισμός, πλημμύρα, πυρκαγιά κ.λπ.).

20. Ο δεύτερος συμβαλλόμενος οφείλει να μην βάζει σε κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα στους χώρους των Φ.Ε. ή να θέτει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των συμφοιτητών του. Δεν επιτρέπεται να ανεβαίνει στην ταράτσα του κτηρίου και να ανάβει φωτιά εντός και εκτός του κτηρίου των Φ.Ε.

21. Ο δεύτερος συμβαλλόμενος οφείλει να τηρεί βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής για τον ίδιο, το δωμάτιο του και τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συμβίωση όλων στους χώρους των Φ.Ε.

Πιο συγκεκριμένα πρέπει να φροντίζει:
• να σέβεται τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των συμφοιτητών του
• την ατομική υγιεινή και καθαριότητα καθημερινά
• την καθαριότητα του δωματίου και των κοινόχρηστων χώρων
• να μην ρίχνει χαρτί υγείας ή άλλα σκουπίδια στην τουαλέτα
• να μην καπνίζει στους χώρους των Φ.Ε. και να μην πετάει αποτσίγαρα σε οποιοδήποτε χώρο εντός και εκτός του κτηρίου
• να πλένει τα σκεύη και να καθαρίζει τον χώρο της κουζίνας μετά από κάθε χρήση
• να καθαρίζει τα φίλτρα στο στεγνωτήριο μετά από κάθε χρήση
• να πετάει τα σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων του Δήμου σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην δημιουργούνται πηγές μόλυνσης
• να μην φέρνει επισκέπτες στον χώρο της φοιτητικής εστίας μετά τις 10 το βράδυ.

22. Ο δεύτερος συμβαλλόμενος πριν την αναχώρηση του:

• Συνεννοείται με το αρμόδιο Τμήμα της ΔιεύθυνσηςΑκαδημαϊκών Θεμάτων, ώστε να ελέγξει το δωμάτιο και  το μπάνιο που του έχει παραχωρηθεί καθώς και τον εξοπλισμό του και σε περίπτωση φθοράς ή ζημιών πέραν της συνήθους χρήσης θα χρεώνεται ανάλογα, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό.
• Είναι υπεύθυνος για την επιστροφή των κλειδιών ή/ και της μαγνητικής κάρτα εισόδου στο αρμόδιο Τμήμα. Σε περίπτωση μη επιστροφής τους θα χρεώνεται το αντίστοιχο κόστος.

23. Το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων έχει υποχρέωση να ελέγχει την τήρηση των όρων της συμφωνίας αυτής ή να προβεί σε επισκευές ή άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του παραχωρούμενου διαμερίσματος. Ο έλεγχος γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον διαμένοντα φοιτητή και σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του άρθρων 7 και 15 του Εσωτερικού Κανονισμού των Φ.Ε.

24. Ο δεύτερος συμβαλλόμενος μπορεί να αφήνει μία βαλίτσα και μία χειραποσκευή στον αποθηκευτικό χώρο των Φ.Ε., κατά την θερινή περίοδο, αφού παραδώσει τα κλειδιά του δωματίου. Κατά την αποχώρησή του ο δεύτερος συμβαλλόμενος οφείλει να πάρει όλα τα προσωπικά του αντικείμενα από την αποθήκη εντός της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Αν μετά την αποφοίτησή του ή την οριστική διακοπή παροχής δωρεάν στέγασης δεν τα παραλάβει εντός ενός έτους, αυτά θα δίνονται στη Φιλόπτωχο ή θα παραδίδονται προς ανακύκλωση.

25. Οι φοιτητές/τριες διευκολύνουν τα αρμόδια Τμήματα στον έλεγχο των δωματίων για συγκεκριμένους σκοπούς:

α) Επιβεβαίωση ότι στα δωμάτια μένουν δικαιούχοι φοιτητές/τριες,

β) καταγραφή προβλημάτων για συντήρηση και επισκευή,

γ) επιβεβαίωση ότι στα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνται αντικείμενα και ουσίες που απειλούν την ασφάλεια και την υγεία των στεγαζομένων φοιτητών/τριών,

δ) σε επείγοντα περιστατικά.

26. Διευκολύνουν επίσης τον έλεγχο από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και του αρμοδίου Τμήματος στον έλεγχο των δωματίων για καταγραφή προβλημάτων για συντήρηση και επισκευή κατά την χρονική περίοδο από 1-15 Φεβρουαρίου ετησίως αλλά και σε έκτακτες περιστάσεις.

27. Διευκολύνουν τα συνεργεία καθαρισμού καθώς και τα τεχνικά συνεργεία τα οποία προβαίνουν σε αποκατάσταση εσωτερικών και εξωτερικών επισκευών.

28. Χρήση του διαδικτύου επιτρέπεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, έρευνα, επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δ.Π.Θ.

29. Οι διαμένοντες/ουσες στις φοιτητικές εστίες φοιτητές/τριες μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Φοιτητικών Εστιών για πληροφορίες, προβλήματα διαμονής, αλλά και τυχόν άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το Τμήμα μεριμνά για την επίλυση προβλημάτων άμεσα είτε παραπέμποντας στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Άρθρο 28
Πειθαρχικές Διαδικασίες - Κυρώσεις

1. Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω κανόνων λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα τα οποία ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης μπορεί να είναι:

α) προφορική ή
β) έγγραφη παρατήρηση-προειδοποίηση ή
γ) άμεση απομάκρυνση από τη Φοιτητική Εστία, ή
δ) παρακράτηση της Εγγυητικής Επιστολής

Για τα (α) και (β) αρμόδιο είναι το Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας στην Κομοτηνή και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Αλεξανδρούπολης στην Αλεξανδρούπολη. Για τα (γ) και (δ) λαμβάνεται απόφαση από το Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας.

2. Οι οικότροφοι απομακρύνονται με απόφαση του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας από τα δωμάτια με ενέργειες των αρμοδίων Τμημάτων (Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας στην Κομοτηνή και Ακαδημαϊκών Θεμάτων Αλεξανδρούπολης στην Αλεξανδρούπολη), όταν:

α) χάνουν για οποιοδήποτε λόγο την ιδιότητα του φοιτητή πλήρους φοίτησης,
β) εκμισθώνουν ή παραχωρούν σε τρίτους το δωμάτιο τους,
γ) φιλοξενούν άτομα χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Στέγασης,
δ) έχουν κατοικίδια στο δωμάτιό τους,
ε) έχουν παραβατική συμπεριφορά ή κάνουν κλοπές ή έχουν προξενήσει αδικαιολόγητες φθορές στο δωμάτιο τους, σε άλλα δωμάτια ή στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων,
στ) ενοχλούν με ενέργειες τους κατ’ επανάληψη τους άλλους ενοίκους,
ζ) έχουν υποβάλει ψευδή στοιχεία κατά τη διαδικασία επιλογής,
η) δεν υποβάλλουν δικαιολογητικά στέγασης,
θ) παραλαμβάνουν δωμάτιο αλλά δεν το χρησιμοποιούν,
ι) δεν είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Για τα δ) και στ) πρέπει να έχει προηγηθεί έγγραφη παρατήρηση - σύσταση, ενώ για τα α), β), γ), ε), ζ), η),
θ) και ι) ο αποκλεισμός μπορεί να επιβληθεί άμεσα και χωρίς υποχρέωση προειδοποίησης.

3. Οι οικότροφοι απομακρύνονται πρόσκαιρα από τα δωμάτια, όταν δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία και διαβίωση των άλλων οικότροφων.

4. Οι οικότροφοι που απομακρύνονται οριστικά από τα δωμάτια για ένα εκ των ανωτέρω λόγων δεν δικαιούνται να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για την παραχώρηση δωματίου.

5. Πριν την παράδοση του δωματίου διεξάγεται επιτόπιος έλεγχος από τους αρμοδίους υπαλλήλους σε συνεργασία με τον ξενοδόχο παρουσία του οικοτρόφου (ή και απουσία αυτού, εάν η παρουσία του δεν κατέστη δυνατή), όπου καταγράφονται τυχόν ζημιές ή φθορές οι οποίες προήλθαν κατά τη χρήση. Έλεγχος επίσης μπορεί να διεξαχθεί στα δωμάτια και σε άλλη χρονική στιγμή με απόφαση της Επιτροπής Στέγασης. Οι υπεύθυνοι των εστιών συντάσσουν για κάθε δωμάτιο έγγραφο όπου αναφέρονται οι ζημιές που επήλθαν, η κοστολόγηση τους, καθώς και το αν οφείλονται σε φθορά συνδεόμενη με εύλογη χρήση ή υπαιτιότητα του χρήστη. Αν υπάρχουν ζημιές που εμπίπτουν στην τελευταία κατηγορία το έγγραφο κοινοποιείται στον χρήστη ο οποίος οφείλει να καταβάλει τη σχετική αποζημίωση. Μη καταβολή της τελευταίας, συνιστά λόγο απομάκρυνσης από τις Εστίες και απώλεια της δυνατότητας υποβολής νέας αίτησης.

6. Το προσωπικό των ξενοδοχείων διαθέτει αντίγραφο κλειδιού όλων των δωματίων, δύναται δε να πραγματοποιεί έκτακτους ελέγχους.

7. Σε περίπτωση όπου παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα μεταξύ των φοιτητών ή καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά, επιθετικότητα κ.λπ. στους χώρους των δωματίων και μετά από διερεύνηση δεν μπορεί να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται, το Τμήμα Προπτυχιακών Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας στην Κομοτηνή και το Τμήμα Ακαδημαϊκών Θεμάτων Αλεξανδρούπολης στην Αλεξανδρούπολη έχει το δικαίωμα να παραπέμψει στο Παράρτημα της Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας (ΔΟ.ΣΥ.Π.) του Δ.Π.Θ. σε κάθε πόλη, για την όποια δυνατή επίλυση του προβλήματος πριν την οριστική απομάκρυνση του/της φοιτητή/τριας από το δωμάτιο.

Άρθρο 29
Μεταβατικές διατάξεις

1. Οι οικότροφοι που έγιναν δεκτοί στις Εστίες πριν την ισχύ του παρόντος Κανονισμού, έχουν δικαίωμα παραμονής και κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, εφόσον το δικαίωμα αυτό θεμελιώνεται στη βάση του προηγούμενου Κανονισμού, η παραμονή τους όμως υπόκειται στα άρθρα του παρόντος Κανονισμού. Όλα τα δικαιώματα παραμονής που στηρίζονται σε προηγούμενους Κανονισμούς παύουν να ισχύουν με το πέρας της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου 2021.

2. Φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 βρίσκονται στο τελευταίο έτος της κανονικής φοίτησης τους (ν) δύνανται να υποβάλλουν αίτηση στέγασης και
για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η αίτηση αυτή θα υποβληθεί σε αξιολόγηση, σύμφωνα με τα άρθρα 10, 11 και 13 του παρόντος Κανονισμού.

Άρθρο 30
Ισχύς του Κανονισμού
και διαδικασία τροποποίησής του

Ο παρών Κανονισμός Λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών του Δ.Π.Θ. εφαρμόζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Τροποποιείται από τη Σύγκλητο έπειτα από εισήγηση του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr