Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ δεν τα βάζουν κάτω για την ίδρυση 4ης Νομικής

Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ δεν τα βάζουν κάτω για την ίδρυση 4ης Νομικής

Δεν τα βάζουν κάτω οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στο οποίο προβλέπεται η ίδρυση 4ης νομικής σχολής στο πανεπιστήμιο Πατρών. Σε ανοιχτή επιστολή διαβεβαιώνει πως «θα συνεχίσουμε άοκνα τις προσπάθειές μας, ώστε η 4η νομική να είναι μια ιδέα θνησιγενής» κατηγορώντας παράλληλα ευθέως την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό πως «απέφυγαν με τέλειους τακτικισμούς τον διάλογο» κάνοντας λόγο «για αλισβερίσια και παζάρια».

Οι φοιτητές που συναπαρτίζουν την επιτροπή αγώνα τονίζουν πως «ο αγώνας για την προάσπιση της “τιμής” των νομικών σπουδών, σε μια εποχή μεγάλου “ωχαδερφισμού”, αξίζει να έχει συνέχεια, για όσους πέρασαν από τη Νομική της Θράκης, για εμάς και τους επόμενους» διαβεβαιώνοντας πως η απόφαση μπορεί να ανατραπεί.


Ακολουθεί ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή:

«Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας δια του οποίου η τριτοβάθμια εκπαίδευση υπέστη το τελειωτικό της χτύπημα ήταν αναμενόμενη. Η ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής, μεταξύ άλλων, αποδείχθηκε η πλέον καιροσκοπική και ψηφοθηρική επιλογή που θα μπορούσε να κάνει η παρούσα κυβέρνηση για να περισώσει ό,τι δεν περισώζεται προς τον σκοπό επικράτησής της στην Αχαΐα. Οι μάσκες του «εξορθολογισμού» και της «αποσυμφόρησης» έπεσαν, άλλωστε, στην πρόσφατη ομιλία του κυρίου Πρωθυπουργού στην Πάτρα, όταν έκανε λόγο για «προσωπικές δεσμεύσεις», ήτοι για «αλισβερίσια» και «παζάρια». Όμως, από την πρώτη κιόλας στιγμή της εξαγγελίας, όλοι μας, γνωρίζαμε καλά πως το ζήτημα «ξεπερνάει» τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος με ερμητικά κλειστές τις πόρτες του διαλόγου έκανε απομειωτικές και απαξιωτικές δηλώσεις προς το σύνολο της νομικής κοινότητας με αναφορές σε «σουβλάκια» και άλλα ευφάνταστα επιχειρήματα.

Η θλίψη και η οργή μας για την συγκεκριμένη νομοθέτηση είναι μεγάλη, καθώς υπήρξε ιταμώς μονομερής. Η αδιαφορία προς το σύνολο της νομικής κοινότητας, οι επιμέρους φωνές της οποίας με ομοψυχία ενώθηκαν ήταν δηλωτική των διαθέσεων μιας κυβέρνησης με αδιάλλακτες προθέσεις. Γνώριζαν από την αρχή πως τα επιχειρήματά μας είναι όχι απλώς βάσιμα, αλλά και ακλόνητα, γι’ αυτό, λοιπόν, απέφυγαν με τέλειους τακτικισμούς τον διάλογο.

Όμως, τίποτα δεν έχει χαθεί. Η καθιδρυμένη στα «χαρτιά» 4η νομική σχολή, η οποία κατά τους ιθύνοντες της αιτιολογικής έκθεσης του νόμου θα έρθει να διαδραματίσει μια πορεία ξεκομμένη από το νομικό δόγμα και θα προσηλωθεί στη νομική σκέψη και πράξη του μέλλοντος εξακολουθεί να συνιστά ένα «θέατρο του παραλόγου». “O tempora, o mores” ή νεοελληνιστί «αλί, αλί και τρις αλί». Πόσος πια διασυρμός της «τιμής» των νομικών σπουδών; 

Ο αγώνας μας δεν σταματάει εδώ. Προσηλωμένη και συντεταγμένη η ελληνική νομική κοινότητα είναι έτοιμη να ακυρώσει με κάθε μέσο και τρόπο αυτή την άθλια παρωδία. Ως φοιτητές που πιστεύουμε αταλάντευτα στην ιδέα της δικαιοσύνης θα συνεχίσουμε άοκνα τις προσπάθειές μας, ώστε η 4η νομική να είναι μια ιδέα θνησιγενής. Κι αυτό γιατί επενδύσαμε ακαδημαϊκά στην ακριτική Θράκη, αγαπήσαμε ανιδιοτελώς τη Νομική Σχολή μας και έχουμε ηθικό χρέος να διασφαλίσουμε τόσο την μελλοντική βιωσιμότητά της, όσο και την περαιτέρω άνθισή της. 

Ο αγώνας για την προάσπιση της «τιμής» των νομικών σπουδών, σε μια εποχή μεγάλου «ωχαδερφισμού», αξίζει να έχει συνέχεια, για όσους πέρασαν από τη Νομική της Θράκης, για εμάς και τους επόμενους!

Με τιμή και υπερηφάνεια, 

Οι Φοιτητές της Νομικής Κομοτηνής»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr