Εργασία παράλληλα με τις σπουδές - Τι αναφέρει φοιτήτρια του ΔΠΘ

Εργασία παράλληλα με τις σπουδές - Τι αναφέρει φοιτήτρια του ΔΠΘ

Σπουδάζει στην Κομοτηνή. Η Θεοδώρα από την Καβάλα γρήγορα κατάλαβε πως για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις σπουδές της, χωρίς να επιβαρύνει πολύ το σπίτι της, θα έπρεπε να εργαστεί. Έτσι, βρήκε δουλειά σε ένα από τα πολλά cafe της πόλης. Εργάζεται 36 ώρες την εβδομάδα, τέσσερις ημέρες για 9 ώρες κάθε φορά. Την συναντήσαμε σ’ αυτό το χώρο. «Και μετά;» τη ρωτήσαμε.

Το πρωί μάθημα, το απόγευμα δουλειά…


«Μετά θα μπορούσε το πρωί να έχω μάθημα και το απόγευμα να είμαι εδώ, αλλά φροντίζω να τα οργανώνω με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορώ να τα καταφέρνω όλα. Και δουλειά και σπουδές και παρέα. Αν θέλεις, γίνεται να τα ρυθμίσεις όλα. Χρωστάω μόνο τρία μαθήματα και βρίσκομαι στο τέταρτο έτος με τους βαθμούς να είναι αρκετά καλοί.» δηλώνει. Ένα καλοκαίρι εργάστηκε στη Θάσο και 2,5 χρόνια τώρα στο cafe της Κομοτηνής.

Όσον αφορά στο μέλλον, εκείνη επιλέγει να το σκέφτεται πολύ θετικά, «αλλά», όπως λέει, « κανείς δεν ξέρει τι θα προκύψει. Θέλει λίγο τύχη, θέλει να προσπαθήσεις μόνος σου, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν , πολύ προσπάθεια πρέπει να γίνει και πολλά τα πτυχία, οι γνώσεις που θα πρέπει να διαθέτεις, όπως ξένες γλώσσες για παράδειγμα.»

Η προσαρμογή μέσω της δουλειάς

Ακόμη και σε μια απλή φαινομενικά δουλειά για να προσληφθεί χρειάστηκε να διαθέτει εμπειρία και να είναι φιλική με τον κόσμο. «Κανείς δεν θέλει να είναι σερβιτόρος όλη του τη ζωή. Σπουδάζω οικονομικές επιστήμες θα ήθελα να εργαστώ σ’ αυτό το αντικείμενο. Μ΄ αρέσει η Σχολή. Μ’ αρέσει αυτό που κάνω.» δηλώνει. Παράλληλα, της αρέσει το θέατρο, ο χορός. «Ο εργασιακός χώρος με βοήθησε να δικτυωθώ και να βρω καινούργιες δραστηριότητες» δηλώνει και εξυπηρετεί τους νέους, συνομηλίκους της, που διαβάζουν, πίνουν ένα καφέ ή ένα ποτό. Περνούν τον χρόνο τους σε ένα ήσυχο μαγαζί.

«Χαίρομαι να λέω ότι δουλεύω και σπουδάζω μόνη μου. Δεν θα ήθελα να στηρίζομαι στους γονείς μου.»

Ζηλεύετε την χαλαρότητα τους; τη ρωτάμε «Όχι. Με τους μισθούς μπορώ και καλύπτω τα έξοδά μου. Δεν στηρίζομαι στους γονείς μου. Κάνω απλά καθημερινά πράγματα για μένα.» δηλώνει σπεύδοντας να προσθέσει «Χαίρομαι να λέω ότι δουλεύω και σπουδάζω μόνη μου. Δεν θα ήθελα να στηρίζομαι στους γονείς μου.»

ERT

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr