Σημαντική διάκριση για την επιστημονική ομάδα "BioSEAsoristas" του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σημαντική διάκριση για την επιστημονική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον τελικό διαγωνισμό του 1ου HACKATHON του EU-CONEXUS-RFS «Smart4Coast»

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε το πρώτο HACKATHON του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου EU-CONEXUS-RFS «Smart4Coast» στην πόλη Ζαντάρ της Κροατίας. Το Smart4Coast είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για επιστήμονες διαφόρων ερευνητικών τομέων και διδακτορικούς φοιτητές που ασχολούνται με ζητήματα αστικών ακτών. Οι ομάδες, οι οποίες συμμετείχαν στο Hackathon κλήθηκαν να βρουν λύσεις για μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές στη σύγχρονη εποχή, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης του πληθυσμού που κατοικεί σε αυτές. Σε διάστημα σχεδόν τριών ημερών, οι συμμετέχουσες ομάδες, παρήγαγαν καινοτόμες λύσεις και ανέπτυξαν μια πιο πρωτοποριακή προσέγγιση για την επίλυση ορισμένων επίκαιρων προβλημάτων.

Τα θέματα του διαγωνισμού ήταν η προστασία της θάλασσας, ο τουρισμός, οι προκλήσεις για το κλίμα και το νερό, η κινητικότητα και η έξυπνη πόλη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν σε εργαστήρια που τους επέτρεψαν να μεταβούν από μια ιδέα σε ένα προϊόν ή ένα έργο. Μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με επαγγελματίες και συνάντησαν ερευνητές από άλλα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια του EU-CONEXUS.


Η ερευνητική ομάδα που εκπροσώπησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ονομασία BioSEAsoristas, αποτελούμενη από την κ. Σοφία Μαυρίκου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιοτεχνολογίας, την κ. Αναστασία-Μαρίνα Παλαιογιώργου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, την κ. Βασιλική-Ίριδα Περιβολίδη, Υποψήφια Διδάκτορα και τον κ. Γεώργιο-Μάριο Παπαϊωάννου, Μεταπτυχιακό Φοιτητή,  διακρίθηκε καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με την επιχειρηματική ιδέα για ανάπτυξη βιοαισθητήρων, οι οποίοι ανιχνεύουν μικροπλαστικά σε θάλασσες και ωκεανούς.

Τα μικροπλαστικά αποτελούν μικροσκοπικά σωματίδια που εισβάλλουν στην τροφική αλυσίδα και έχουν ανιχνευθεί  σε ιστούς θαλάσσιων καθώς και χερσαίων οργανισμών, με δυσμενείς επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία. Η καινοτόμος τεχνολογία που παρουσιάστηκε μπορεί να χρησιμεύσει, ως ένα εργαλείο αρχικής αξιολόγησης για τη μαζική και ταχεία ποσοτικοποίηση των μικροπλαστικών σε περιβάλλοντα  απομακρυσμένων περιοχών με περιορισμένη πρόσβαση σε κοστοβόρο τεχνολογικό εξοπλισμό και να επιτρέψει τη δυνατότητα παρακολούθησης της συγκέντρωσης μικροπλαστικών. Συνολικά, η απλότητα και η προσβασιμότητα αυτής της μεθόδου θα οδηγήσει σε περισσότερους ελέγχους περιβαλλοντικών δειγμάτων, που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη νομοθετική ατζέντα για μέτρα επιβράδυνσης της μόλυνσης από μικροπλαστικά.  

Η συμμαχία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων EU-CONEXUS, στην οποία συμμετέχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μαζί με άλλα εννέα Πανεπιστήμια, είναι ένα διακρατικό ευρωπαϊκό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας που καλύπτει την ευφυή αειφόρο διαχείριση και ανάπτυξη της αστικής παράκτιας ζώνης από παγκόσμια σκοπιά. Στο EU-CONEXUS συμμετέχουν ως εταίροι τα παρακάτω πανεπιστήμια:

  • La Rochelle Université (Γαλλία)
  • Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα)
  • Technical University of Civil Engineering Bucharest (Ρουμανία)
  • Klaipeda University (Λιθουανία)
  • Universidad Católica de Valencia “San Vicente Mártir” (Ισπανία)
  • University of Zadar (Κροατία)
  • Πανεπιστήμιο Frederick (Κύπρος)
  • Waterford Institute of Technology (Ιρλανδία) και
  • University of Rostock (Γερμανία).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr