Προσωκρατικοί φιλόσοφοι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι του 5ου και 6ου π.Χ. αιώνα, τα σωζόμενα αποσπάσματα των έργων τους - κυρίως μέσα από μαρτυρίες άλλων φιλοσόφων - και οι ερμηνείες τους για τον φυσικό κόσμο και τα προβλήματα του ανθρώπου, θα βρεθούν στο επίκεντρο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Προσωκρατική Φιλοσοφία που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 4 Ιουλίου, με τη συμμετοχή σημαντικών ξένων και Ελλήνων ερευνητών - μελετητών.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο ΚΕΔΕΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), και διοργανώνεται από τη Διεθνή Εταιρεία Προσωκρατικών Σπουδών (International Association for Presocratic Studies - IAPS) και το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ.


Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στους φιλόσοφους Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Ηράκλειτο, Παρμενίδη, Ζήνωνα τον Ελεάτη, Μέλισσο τον Σάμιο, Εμπεδοκλή, Αναξαγόρα, Δημόκριτο. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΙΚΑΜ, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη – Μέντζου, για τους προσωκρατικούς φιλοσόφους ο Αριστοτέλης αποτελεί μία σημαντική πηγή πληροφοριών, καθώς βιβλία τους και γραπτά δεν έχουν σωθεί. «Τους γνωρίζουμε από τις μελέτες του Αριστοτέλη, ο οποίος κρίνει το έργο τους και προχωρά την σκέψη τους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο Αριστοτέλης λειτούργησε και ως ιστορικός της φιλοσοφίας, εφόσον για κάθε θέμα που αναλάμβανε να εξετάσει αναφερόταν πρώτα στο έργο των προγενεστέρων, το οποίο σχολίαζε, έκρινε, και στη συνέχεια ανέπτυσσε την δική του θεωρία.


 Στην τελετή έναρξης, σήμερα στις 17.15 στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, θα μιλήσει ο Καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης, για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, όπου θα παρουσιαστούν τα νέα συμπεράσματα της έρευνας, καθώς και ο Δημοσθένης Δαββέτας, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο IESA στο Παρίσι, με θέμα «Ηράκλειτος και σύγχρονη Τέχνη».
Αμέσως μετά το Συνέδριο, θα ακολουθήσει ο «Πολιτιστικός περίπατος στα βήματα του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου» (4-6 Ιουλίου) που διοργανώνει το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών», με επισκέψεις στην «Σχολή Αριστοτέλους» στην Αρχαία Μίεζα, στη Βεργίνα, την Πέλλα, το Δερβένι, τα Αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη και τέλος με έναν περίπλου του Αγίου Όρους (περισσότερες πληροφορίες: http://dikam.auth.gr/el/cultural-promenade-programm).


Read more: http://www.foititikanea.gr/2014/07/blog-post_1142.html#ixzz38i6ssh7k


Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr