Η φοιτήτρια που "γκρέμισε" τα στερεότυπα / Πήρε πτυχίο με 10

Ελίνα Χατζηδημητρίου: Η φοιτήτρια που πήρε πτυχίο με 10 για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία του ΑΠΘ και “γκρέμισε” τα στερεότυπα

Τα καλά νέα δεν πρέπει να ξεχνιούνται!

Σίγουρα, έχετε ακούσει το περίφημο “τα αγόρια είναι καλά στα μαθηματικά και τα κορίτσια στα φιλολογικά”. Είναι ένα ακόμη στερεότυπο που θεωρεί σχεδόν πρωτοφανές ένα κορίτσι να διαπρέψει στα μαθηματικά και “ύποπτο” ένα αγόρι να ξεχωρίζει στα φιλολογικά μαθήματα, αφού ακόμη και εδώ υπάρχει ένας διαχωρισμός των φύλων.


Η Ελίνα Χατζηδημητρίου ως άνθρωπος, ήρθε να “γκρεμίσει” αυτό το στερεότυπο, αφού πέτυχε ένα απίστευτο κατόρθωμα για φοιτητή (ανεξαρτήτως φύλου): αποφοίτησε από το Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, βαθμό απόλυτο δέκα! Και έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος και όχι η πρώτη γυναίκα όπως έλεγαν) που αποφοιτά με το απόλυτο δεκάρι στον αιώνα ζωής που μετρά η Σχολή μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής!

Η νεαρή φοιτήτρια είδε το όνομά της να γίνεται μέσα σε λίγες ώρες γνωστό σε όλη τη χώρα καθώς το κατόρθωμά της κατέκλυσε με δημοσιεύματα και αφιερώματα τα ΜΜΕ. Η ίδια μίλησε για το σπουδαίο κατόρθωμα που πέτυχε, εξηγώντας πώς έφτασε σε αυτό, ενώ τοποθετήθηκε για τα έμφυλα στερεότυπα, που εμμέσως προάγονται μέσα από την επισήμανση ότι η αριστούχος …είναι γυναίκα.

Ο πρώτος άνθρωπος που αποφοίτησε με το απόλυτο 10!

«Θα ήθελα αρχικά να επισημάνω πως είμαι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της ΣΘΕ του ΑΠΘ που πήρε πτυχίο με 10 και όχι η πρώτη γυναίκα» δηλώνει η Ελίνα Χατζηδημητρίου σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απαντώντας στο ερώτημα, αν η επισήμανση πως είναι «η πρώτη γυναίκα» που αποφοίτησε με 10 στην ιστορία της ΣΘΕ του ΑΠΘ, την ενοχλεί ως διαχωρισμός ή την κάνει να αισθάνεται πως εμπνέει.

«Το φύλο μου στην προκειμένη περίπτωση πιστεύω ότι τονίστηκε επειδή το πλήθος των γυναικών που έχουν φοιτήσει στο Τμήμα Μαθηματικών από την ίδρυση της Σχολής είναι μικρότερο συγκριτικά με αυτό των αντρών, οπότε και η πιθανότητα να πετύχει γυναίκα μία τέτοια διάκριση ήταν εξ ορισμού μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη πιθανότητα για έναν άντρα. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, δεν είναι μία επισήμανση που με ενοχλεί», εξηγεί.

Παράλληλα επισημαίνει πως «δεν θα ήθελα να πιστεύω ότι εμπνέω, καθώς θεωρώ το στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες να μην μπορούν να διαπρέψουν στις θετικές επιστήμες αναχρονιστικό», ωστόσο, «επειδή δεν έχουμε όλοι την δια άποψη επί του θέματος, εννοείται πως θα αισθανόμουν μεγάλη χαρά και τιμή αν μπορούσα να εμπνεύσω νέα κορίτσια να πιστέψουν στον εαυτό τους και να κυνηγήσουν το πάθος τους στις θετικές επιστήμες».

Στην ίδια συνέντευξη που είχε δώσει μετά την αποφοίτησή της, η Ελίνα είχε απαντήσει αν υπήρξε κάτι που τη δυσκόλεψε. «Έχω πάρει 43 10άρια. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μάθημα που να με δυσκόλεψε περισσότερο από τα άλλα. Ωστόσο, μπορώ να πω με σιγουριά πως τα πιο δύσκολα 10άρια που πήρα ήταν στα μαθήματα που έδωσα τον καιρό της καραντίνας, με τις εξ αποστάσεως εξετάσεις. Ίσως πολλοί να πίστευαν το αντίθετο, όμως πραγματικά εκείνη την περίοδο και η δυσκολία των θεμάτων ήταν αισθητά αυξημένη σε σχέση με αυτή των διά ζώσης εξετάσεων, αλλά και η κακή ψυχολογία μου με εμπόδιζε να ασχοληθώ με τη μελέτη μου όσο άλλοτε συνήθιζα», απαντά.

Όσο για το πώς προέκυψε η αγάπη της για τα Μαθηματικά; Όπως είχε πει, γεννήθηκε κυρίως στη Β’ τάξη του Λυκείου, οπότε και άρχισε να τα μελετά πιο συστηματικά και με μεγαλύτερο ζήλο σε σχέση με τα υπόλοιπα μαθήματα. «Θα έλεγα ότι ανακάλυψα το πάθος μου αυτό στο σχολείο, τόσο μέσα από προσωπική προσπάθεια και ενασχόληση με το αντικείμενο, όσο και με τη βοήθεια των καθηγητών μου, τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ πολύ. Στο οικογενειακό μου περιβάλλον δεν είχα κάποιον που να ασχολείται καθαρά με τα μαθηματικά. Οι γονείς μου τα χρησιμοποιούν σαν εργαλείο για τη δουλειά τους, αλλά τίποτα περισσότερο», είχε αναφέρει.

Δείτε μία παλαιότερη τηλεοπτική συνέντευξη που είχε δώσει η Ελίνα Χατζηδημητρίου

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr