Σκέψεις να δοθούν τα πτυχία των αδικοχαμένων φοιτητών στους γονείς

Σκέψεις να δοθούν τα πτυχία των αδικοχαμένων φοιτητών στους γονείς

Φοιτητικές Ειδήσεις: Τι ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ σχετικά με τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος.

Μιλώντας σήμερα στη Λέσχη 97,6 ο Πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου εξέφρασε τη σκέψη του να δοθεί το πτυχίο των φοιτητών του ΑΠΘ που έπεσαν θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη στις οικογένειες τους.


«Βιώνουμε στο ΑΠΘ τη μεγαλύτερη τραγωδία σε καιρό ειρήνης, έχουμε 12 φοιτητές μας που χαθήκανε σε αυτό το δυστύχημα. Όλες οι δομές ψυχικής υγείας του ΑΠΘ, έχω τονίσει ότι θα είναι δίπλα στους φοιτητές που θα επιστρέψουν, και θα βοηθήσουν όσο μπορούν να επουλωθούν τα ψυχικά τραύματα των παιδιών.

Υπάρχει η σκέψη από εμάς, και θα το εξετάσουμε και νομικά πρώτα, να δώσουμε το πτυχίο των φοιτητών που χαθήκανε, στις οικογένειες τους. Είναι σκέψεις που κάνουμε. Όπως και επειδή είχαμε και 2 Κυπρίους φοιτητές, υπάρχει η πρόταση να δίνεται κάθε χρόνο μια υποτροφία από το ΙΚΥ σε Κυπρίους φοιτητές στη μνήμη των θυμάτων.»

Κάλυψαν το άγαλμα του Αριστοτέλη στο ΑΠΘ με μαύρο πανί

Εν τω μεταξύ, σήμερα ομάδα φοιτητών ως ένδειξη πένθους κάλυψε με μαύρο πανί το άγαλμα του Αριστοτέλη πίσω από την αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Μάλιστα, ορισμένοι έγραψαν συνθήματα στους τοίχους με κόκκινες και μαύρες μπογιές. «Δεν σας ξεχνάμε» και «Οι ζωές μας μετράνε», έγραψαν μεταξύ άλλων.

Μέσα στο ΑΠΘ, οι φοιτητές δημιούργησαν μία πινακίδα στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών φοιτητών και δίπλα η ηλικία και η σχολή που φοιτούσαν, ενώ πάνω αναγράφεται: «Δεν σας ξεχνάμε».

Λουλούδια και κεριά αφήνουν φοιτητές για τους 12 νεκρούς συμφοιτητές τους

Η φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ θρηνεί, καθώς ανάμεσα στα 57 θύματα των Τεμπών, ήταν και 12 φοιτητές που σπούδαζαν στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Τη Δευτέρα (6/3), ομάδα φοιτητών κάλυψε με μαύρο πανί σε ένδειξη πένθους το άγαλμα του Αριστοτέλη πίσω από την αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Μάλιστα, ορισμένοι έγραψαν συνθήματα στους τοίχους με κόκκινες και μαύρες μπογιές, «δεν σας ξεχνάμε» και «οι ζωές μας μετράνε», έγραψαν μεταξύ άλλων.

Τα 12 ονόματα που αναγράφονταν στην πινακίδα εντός του ΑΠΘ είναι τα εξής:

  • Αγάπη Τσακλίδου -22 ετών
  • Ελπίδα Χούπα -28 ετών
  • Αναστασία Παπαγγελή -19 ετών
  • Θώμη Πλακιά -20 ετών
  • Αναστάσιος Κουτσόπουλος -20 ετών
  • Ελένη Τσίντζα -21 ετών
  • Κλαούντια Λάτα -21 ετών
  • Γιώργος Παπάζογλου -22 ετών
  • Κυπριανός Παπαϊωάννου -23 ετών
  • Αναστασία Αδαμίδου -24 ετών
  • Μπέζα Φραντζέσκα
  • Ελισάβετ Χατζηβασιλείου -26 ετών

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αφήσει κεράκια και λουλούδια στη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών που επέβαιναν στη μοιραία αμαξοστοιχία το βράδυ της περασμένης Τρίτη, που συγκρούστηκε με εμπορικό τραίνο στα Τέμπη.

Τι δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ για τα θύματα των Τεμπών

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου μίλησε στο thesstoday, για την σημερινή δύσκολη μέρα, στο Πανεπιστήμιο: «Για μένα προσωπικά αλλά και για το πανεπιστήμιο ο χρόνος σταμάτησε στο λεπτό της σύγκρουσης. Ως πατέρας αλλά και ως πρύτανης λυγίζω μπροστά στα οδυνηρά συναισθήματα που μας διακατέχουν όλους και με βάση αυτά ζητάω να είμαστε όλοι μια γροθιά είτε ως ακαδημαϊκή κοινότητα είτε ως κοινωνία για να στηρίξουμε πάνω απ’ όλα τις οικογένειες των θυμάτων, είτε είναι παιδιά του Αριστοτελείου είτε είναι άλλοι συνάνθρωποί μας».

Παρότι σήμερα στο πανεπιστήμιο πραγματοποιούνται τα μαθήματα στις περισσότερες σχολές, ωστόσο σε κάποια τμήματα, με αποφάσεις της κοσμητείας και των προέδρων δεν θα γίνουν μαθήματα. Αυτό αφορά ιδιαίτερα σε σχολές που έχουν ανθρώπινες απώλειες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν γίνονται μαθήματα καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένες οι κηδείες κάποιων φοιτητών.

Τα τμήματα της γεωπονικής, του μαθηματικού, των τοπογράφων, το βιολογικό και της νομικής κάποιες ώρες δεν θα έχουν σήμερα μαθήματα. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαϊωάννου στο thesstoday.gr: «Το ζήτημα δεν είναι να χαθούν μερικές ώρες. Το ζήτημα είναι το πώς στεκόμαστε ως κοινωνία, ως πολίτες στο τραγικό αυτό γεγονός και το τι ζητάμε. Ζητάμε πλήρη αλήθεια, διαλεύκανση ώστε αυτές οι ψυχές να βρουν μεγαλύτερη γαλήνη».

Δείτε φωτογραφίες από το ΑΠΘ για τα θύματα στα Τέμπη:

ΑΠΘ: Η Σχολή Θετικών Επιστημών θρηνεί τους φοιτητές της

Το Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ αποχαιρετά τους εκλιπόντες φοιτητές του

Το ΠΤΔΕ του ΑΠΘ θρηνεί για το χαμό της φοιτήτριάς του

Καθηγητής του ΑΠΘ προειδοποιεί: «Να μην ταξιδέψει κανείς με τρένο έως τον Αύγουστο»

Θρήνος: Ταυτοποιήθηκε ο φοιτητής του ΑΠΘ Γιώργος Παπάζογλου, γιος Καθηγητή του ΑΠΘ

Ταυτοποιήθηκε η φοιτήτρια του ΑΠΘ, Αναστασία Παπαγγελή

Οι φοιτητές της Νομικής του ΑΠΘ αποχαιρετούν τον συμφοιτητή τους / ΦΩΤΟ

Μεγαλώνει η λίστα του ΑΠΘ! Νεκρή η φοιτήτρια Ελπίδα Χούπα

Θρήνος: Νεκρή και η φοιτήτρια του ΑΠΘ, Αναστασία Αδαμίδου!

Θρήνος: Ταυτοποιήθηκε η σορός του φοιτητή του ΑΠΘ, Κυπριανού Παπαϊωάννου!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr