Το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ υπό κατάρρευση λόγω ακραίας υποστελέχωσης / Εκπέμπει SOS

Το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ υπό κατάρρευση λόγω ακραίας υποστελέχωσης / Εκπέμπει SOS

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Οι δυσκολίες και αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι καθηγητές του Τμήματος Φαρμακευτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, περιγράφονται στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Τμήματος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η τραγική έλλειψη καθηγητών, η κατάργηση τομέων όπως και τα προβλήματα στις υποδομές, έχουν οδηγήσει την Φαρμακευτική Σχολή σχεδόν στη διάλυση. 

Συγκεκριμένα το ψήφισμα αναφέρει:


ΨΗΦΙΣΜΑ
Της Συνέλευσης του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ

Ως μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Φαρμακευτικής εκφράζουμε ομόφωνα την αγωνία μας για τη βιωσιμότητα του Τμήματός μας τα αμέσως επόμενα χρόνια, λόγω της ακραίας υποστελέχωσης. Συγκεκριμένα, στο Τμήμα Φαρμακευτικής υπηρετούν μόλις δεκαεννέα (19) μέλη ΔΕΠ (γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα και την πρόσφατη κατάργηση των Τομέων του) και δύο (2) μέλη ΕΔΙΠ, ενώ απεβίωσε το μοναδικό μέλος ΕΤΕΠ του Τμήματος λόγω ανίατης νόσου, παραιτήθηκε ένα (1) μέλος ΔΕΠ και επίκεινται άλλες επτά (7) αφυπηρετήσεις μελών ΔΕΠ λόγω ορίου ηλικίας, με αναμενόμενο αποτέλεσμα ως τον Αύγουστο του 2026 το Τμήμα Φαρμακευτικής να έχει χάσει το 42% των μελών του.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η ακραία αυτή υποστελέχωση οδηγεί το Τμήμα με βεβαιότητα σε αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας. Παράλληλα δε, το Τμήμα Φαρμακευτικής αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα έλλειψης κτιριακών υποδομών, τα οποία έχουν αποτυπωθεί και στην πρόσφατη έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος στα πλαίσια της πιστοποίησης του ΠΠΣ από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Παρ’ ότι υφίσταται (ακριβοπληρωμένη) προμελέτη για την ανέγερση νέου κτιρίου Φαρμακευτικής από το έτος 2005 (σχετικό link), καμία πρυτανική αρχή δεν προχώρησε στον προγραμματισμό υλοποίησης του έργου.


Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ
Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ
H μελέτη εκπονήθηκε το 2005 με επικεφαλής της ομάδας τον καθηγητή Γ.Κύρου και συμμετοχή καθηγητών και αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. Το νέο κτίριο της Φαρμακευτικής σχολής σχεδιάστηκε με στόχο να στεγάσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της σχολής σε περιοχή εκτός της Πανεπιστημιούπολης και οργανώνεται σε τρεις συνδεδεμένες πτέρυγες. Ένα κεντρικό αίθριο διατρέχει το κτίριο καθ'ύψος ενοποιώντας τους ορόφους.


Αυτή η συνεχιζόμενη κατάσταση αδικεί πρωτίστως τους φοιτητές μας, οι οποίοι αξίζουν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης και ισότιμη μεταχείριση με τους φοιτητές των υπολοίπων Τμημάτων Φαρμακευτικής της χώρας. Αρκεί η σύγκριση με την κατάσταση των άλλων δύο Τμημάτων Φαρμακευτικής της χώρας, (ΕΚΠΑ και Πανεπιστημίου Πατρών) και της μέριμνας που έτυχαν από τις διοικήσεις των αντιστοίχων ΑΕΙ, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ευθύνης των διοικήσεων του ΑΠΘ.

Για τους παραπάνω λόγους και με αφορμή την πρόσφατη πρόταση κατανομής των θέσεων ΔΕΠ που κατατέθηκε από τον αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία το Τμήμα μας για άλλη μία χρονιά από το 2019 έως σήμερα, δεν λαμβάνει ούτε μία νέα θέση ΔΕΠ:

  • Εκφράζουμε τη δυσφορία μας για την διαχρονική εγκατάλειψη του Τμήματος Φαρμακευτικής από τις αρχές του ΑΠΘ
  • Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με την προτεινόμενη κατανομή νέων θέσεων, η οποία στερείται στρατηγικής και οράματος, απλά κινείται στη λογική της συντήρησης συσχετισμών του παρελθόντος και ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόφαση de facto κατάργησης του Τμήματος Φαρμακευτικής, αφού το υπάρχον προσωπικό θα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις διδακτικές, ερευνητικές και διοικητικές υποχρεώσεις
  • Καλούμε τους φοιτητές και τους επιστημονικούς συλλόγους μας να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια για τη διάσωση και ουσιαστική αναβάθμιση του Τμήματος

Πανελλήνιες 2023: Σπουδές στο ΑΠΘ / Επαγγελματικές προοπτικές & συμβουλευτική σταδιοδρομίας 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr