Το Πανεπιστήμιο του Delaware στη Θεσσαλονίκη / Νέα εποχή στη συνεργασία του με το ΑΠΘ

Το Πανεπιστήμιο του Delaware στη Θεσσαλονίκη / Νέα εποχή στη συνεργασία του με το ΑΠΘ

Έμπρακτη απόδειξη της συνεργασίας που εδραιώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα των ΗΠΑ συνιστά η επίσκεψη 21 φοιτητριών/φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Delaware στο ΑΠΘ.

Οι φοιτήτριες/φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Delaware των ΗΠΑ, μαζί με τον Καθηγητή τους Shah S. Ismat, φιλοξενούνται από το ΑΠΘ από την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023, στο πλαίσιο του Προγράμματος Study Abroad, ενώ η επίσκεψή τους θα ολοκληρωθεί την 1η Φεβρουαρίου 2023.


Το Πρόγραμμα Study Abroad αποτελεί ένα πρόγραμμα βραχείας εκπαίδευσης φοιτητριών/φοιτητών στο εξωτερικό, διάρκειας συνήθως ενός μήνα, το οποίο περιλαμβάνει διαλέξεις από Καθηγήτριες/Καθηγητές του Πανεπιστημίου αποστολής και του Πανεπιστημίου υποδοχής, προκειμένου οι φοιτήτριες/φοιτητές που συμμετέχουν να γνωρίσουν τον τρόπο διδασκαλίας και τη φιλοσοφία ενός Πανεπιστημίου στο εξωτερικό, αλλά και την ιστορία και την κουλτούρα του τόπου του.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επίσκεψης, οι φοιτήτριες/φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Delaware έχουν ευκαιρία να παρακολουθήσουν σειρά διαλέξεων στο ΑΠΘ στον τομέα των material studies, αλλά και να γνωρίσουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, με την ομάδα των φοιτητριών/φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Delaware. Κατά τη συνάντησή τους, παρουσίασε την πλούσια ερευνητική δραστηριότητα του ΑΠΘ, καθώς και το ευρύ φάσμα των επιστημονικών αντικειμένων που διδάσκονται τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Αριστοτέλειο.

«Το άνοιγμα του Πανεπιστημίου μας στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα με έμφαση στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα των ΗΠΑ γίνεται πράξη, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον εξωστρεφή χαρακτήρα του ΑΠΘ. Το Αριστοτέλειο διατηρεί σημαντικές συνεργασίες με διακεκριμένα Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Οι υφιστάμενες, μάλιστα, συνεργασίες με Πανεπιστήμια των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα καρποφόρες, προσφέροντας διευρυμένες εκπαιδευτικές, ακαδημαϊκές και ερευνητικές δυνατότητες στις φοιτήτριες και στους φοιτητές και των δύο πλευρών και ενισχύοντας την κινητικότητά τους», επισημαίνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Στην εκδήλωση μίλησαν, ακόμη, οι συντονίστριες της υφιστάμενης Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ Αριστοτελείου και Πανεπιστημίου του Delaware, Καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ Μαρίνα Ματθαιουδάκη και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ίδιου Τμήματος Τατιανή Ραπατζίκου.

Η επίσκεψη των φοιτητριών/φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Delaware και η διοργάνωση των διαλέξεων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αγγελική Λεμονίδου. Στις διαλέξεις συνδράμουν η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Ελευθερία Μαντά και ο Επίκουρος Καθηγητής του ίδιου Τμήματος Δημήτριος Παπασταματίου, παρουσιάζοντας την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Η συνεργασία μεταξύ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου του Delaware ξεκίνησε επίσημα το 2019 με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, το ΑΠΘ συμμετέχει στο πρόγραμμα πιστοποίησης εκπαιδευτικών ARTC (Alternative Routes to Teacher Certification), με στόχο την επιμόρφωση και την πιστοποίηση διδακτικής εμπειρίας εκπαιδευτικών της ελληνικής γλώσσας στο Delaware.

Στις αρχές του προσεχούς Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη επίσκεψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Stockton.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr