Η Πρόεδρος του Φ.Σ. Χημικού ΑΠΘ για την Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ

Η Πρόεδρος του Φ.Σ. Χημικού ΑΠΘ για την Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ

Οι φοιτητές του Χημικού ΑΠΘ γεμίζουμε αισιοδοξία με το γεγονός πως στις 3 Δεκέμβρη, στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, θα συναντηθούμε με φοιτητές από περισσότερους από 100 Φοιτητικούς Συλλόγους της χώρας και πόσο μάλλον με φοιτητές των τμημάτων Χημείας από την Πάτρα, τα Ιωάννινα, την Καβάλα και την Κρήτη. 

Γνωρίζουμε καλά πως όλοι εμείς οι φοιτητές του Χημικού αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα με τα εργαστήρια μας που είναι υπό εξαφάνιση, με την παιδαγωγική επάρκεια που σε κάποιους έχει αποσπαστεί ήδη από το πτυχίο ενώ σε άλλους γίνεται προσπάθεια να αφαιρεθεί, με τις πρακτικές και τις πτυχιακές εργασίες.  


Εμείς εδώ, οι  φοιτητές της Θεσσαλονίκης όπως και όλοι οι φοιτητές της χώρας καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς ακούσαμε πολλά, είδαμε πολλά, κάναμε όμως και πολλά. Ήρθαμε αντιμέτωποι για ακόμη μια φορά με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του ιδρύματος μας ,που έφτασε φέτος στο απροχώρητο και οδήγησε συνάδελφο μας να πέσει από τον τρίτο όροφο της Νομικής Σχολής λόγω του συνωστισμού στην αίθουσα διδασκαλίας του. Βέβαια, έτυχε να είναι ο συγκεκριμένος φοιτητής και όχι κάποιος άλλος σε κάποιο άλλο τμήμα του ΑΠΘ, καθώς η κατάσταση είναι παρόμοια σε όλες σχεδόν τις σχολές. 

Η ίδια πολιτική που ακολουθούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που μειώνει χρόνο με τον χρόνο την χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων είναι αυτή που έχει αφήσει το ΑΠΘ με 1640 μέλη ΔΕΠ για 41 τμήματα, ενώ το 2011 ήταν 2500. Είναι επίσης, αυτή η πολιτική της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας που έχει παραχωρήσει τη φοιτητική λέσχη σε εργολάβο, με αποτέλεσμα όχι μόνο η ποιότητα του φαγητού να γίνεται μέρα με τη μέρα και χειρότερη, όχι μόνο οι ποσότητες να μειώνονται, αλλά να γίνεται και μεγάλη προσπάθεια για να μπει κάρτα σίτισης, που σκοπό είχε να μειώσει τον αριθμό των φοιτητών που τρώνε δωρεάν και να αυξήσει τα κέρδη του εργολάβου. 

Όμως, με τους αγώνες μας, μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους μπήκαμε μπροστά, την ανοίξαμε κυριολεκτικά μόνοι μας πέρσι για να μην μείνει κανένας χωρίς φαγητό ούτε μια μέρα. Διεκδικήσαμε και καταφέραμε η λέσχη να παραμείνει ανοιχτή και δωρεάν για όλους χωρίς την επίδειξη κάρτας σίτισης. Βέβαια αντιλαμβανόμαστε καθημερινά τη λειτουργία του πανεπιστημίου με όρους επιχείρησης και μέσα στο ίδιο μας το τμήμα, αφού υπάρχουν εργαστήρια με όλο τον απαραίτητο και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό τα οποία οι προπτυχιακοί φοιτητές δεν αγγίζουμε. Αντίθετα, οι εργαστηριακές ασκήσεις μειώνονται ή πολλές δεν γίνονται καν, οι πτυχιακές εργασίες κάθε χρόνο είναι και λιγότερες, η μόρφωση δηλαδή που λαμβάνουμε πετσοκόβεται. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι την ίδια στιγμή που η σχολή μας παρέμενε κλειστή για εμάς τους φοιτητές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κάναμε εργαστήρια μέσω zoom, η ανάλυση των δειγμάτων της πόλης γινόταν μέσα στα εργαστήρια μας. 

Για αυτό τώρα και ο Φοιτητικός Σύλλογος Χημικού ΑΠΘ συμμετέχει για πρώτη φορά στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα ίδια προβλήματα και ανησυχίες με εμάς, έχουν και χιλιάδες άλλοι φοιτητές της χώρας και για αυτό συσπειρωνόμαστε μαζί τους. Θέλουμε όλοι οι φοιτητές και φοιτήτριες του Χημικού που βλέπουμε χρόνο με το χρόνο τα εργαστήρια μας να υποβαθμίζονται, που αγωνιούμε για το αν θα προλάβουμε να μπούμε σε μεταπτυχιακά χωρίς να πληρώσουμε δίδακτρα να ενώσουμε τις φωνές μας με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας πανελλαδικά με τους οποίους έχουμε κοινά όνειρα και ανάγκες. Θέλουμε να δυναμώσει ο αγώνας σε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους και να μπορέσουμε ενιαία να διεκδικήσουμε τις σπουδές που μας αξίζουν. Και όλα αυτά, γιατί ξέρουμε πως απέναντι μας έχουμε την κοινή πολιτική όλων των κυβερνήσεων που έχει διαμορφώσει το πανεπιστήμιο επιχείρηση που είναι έτη φωτός μακριά από τις ανάγκες μας είναι και συνεπώς με κοινή στάση πρέπει και εμείς να παλέψουμε για να τα καταφέρουμε.

Έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας. Δεν προσαρμοζόμαστε! 

Χριστίνα Σταμούλη,
Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού ΑΠΘ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr