ΑΠΘ: Πέθανε ξαφνικά ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Λάμπρος Μαργαρίτης / ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

ΑΠΘ: Πέθανε ξαφνικά ο καθηγητής Λάμπρος Μαργαρίτης της Νομικής Σχολής

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών, ο ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Μαργαρίτης.

Υπήρξε από τους κορυφαίους διαχρονικά της νομικής επιστήμης σε ακαδημαϊκό επίπεδο και μέχρι τελευταία έδινε καθημερινά μάχες από τα δικηγορικά έδρανα των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης. Ως επικεφαλής νομοπαρασκευαστικών επιτροπών συμμετείχε στη σύνταξη του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.


Ο Λάμπρος Μαργαρίτης γεννήθηκε το 1954 στα Βραγκιανά Καρδίτσας. Δίδασκε Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία στο ΑΠΘ, του οποίου ήταν επιστημονικός συνεργάτης από το 1980. Πριν μικρό χρονικό διάστημα πήρε τον τίτλο του ομότιμου, διατηρώντας τη διδασκαλία του στα μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου. Το επιστημονικό του έργο λαμπρύνει όλες τις νομικές βιβλιοθήκες. Ήταν διευθυντής σύνταξης του νομικού περιοδικού «Ποινική Δικαιοσύνη». 

Ο Λάμπρος Μαργαρίτης ήταν παντρεμένος και είχε ένα παιδί, τον Δημήτρη, που είναι δικηγόρος.

Λάμπρος Μαργαρίτης
1954 – 2022

Ψήφισμα της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θρηνεί από τα ξημερώματα σήμερα, τον πρόωρο χαμό τού άρτι αφυπηρετήσαντος και ομοτιμοποιηθέντος συναδέλφου μας Λάμπρου Μαργαρίτη.

Δάσκαλος, κατά κυριολεξία για πολλούς από μας, ο Λάμπρος Μαργαρίτης υπήρξε για πολλές δεκαετίες άοκνος εργάτης της επιστήμης, παθιασμένος παιδαγωγός και εμπνευστής πολλών γενιών Νομικών και διακεκριμένος υπερασπιστής του δικαίου στις αίθουσες των Δικαστηρίων και στην κοινωνία.

Η Κοσμητεία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους του, θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία και θα καταθέσει στέφανο στη μνήμη του.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη 23 Νοεμβριου στις 13:30 στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη, 22 Νοεμβρίου 2022

Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ
Παναγιώτης Γκλαβίνης 

Ψήφισμα του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής

Τα μέλη του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον θάνατο του αγαπητού Δασκάλου, συναδέλφου και διακεκριμένου επιστήμονα ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ, Καθηγητή του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο με απαράμιλλη ακαδημαϊκή συνέπεια και ήθος και το τίμησε με το μοναδικό επιστημονικό, διδακτικό και εν γένει εκπαιδευτικό του έργο.

Επιθυμώντας να τιμήσει τη μνήμη του, ο Τομέας αποφάσισε:

  1. Να παραστούν τα μέλη του στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος και να εκφράσει δι’ αυτών τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους του,
  2. Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του εκ μέρους του Τομέα,
  3. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον ιστότοπο του Τομέα & της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Θεσσαλονίκη, 22.11.2022

Ο Διευθυντής του Τομέα
Αν. Καθηγητής Α. Ζαχαριάδης 

Μαρτυρία Ευάγγελου Βενιζέλου

Εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση ο χαμός του Λάμπρου Μαργαρίτη. Για εμάς της γενιάς του σοκαριστική. Με τον Λαμπρό Μαργαρίτη είχαμε σχεδόν παράλληλη πανεπιστημιακή πορεία. Δεν τον έβλεπα συχνά, αλλά παρακολουθούσα πάντα με ενδιαφέρον και θαυμασμό την επιστημονική του δράση. Είχε τη σφραγίδα της δωρεάς, είχε πει γι’ αυτόν ο Γιάννης Μανωλεδάκης.

Αυτό το παιδί από την ορεινή Αργιθέα συνδιαμόρφωσε τα τελευταία σαράντα χρόνια το δόγμα και την πράξη του Ποινικού Δικαίου, εξίσου του Ουσιαστικού και του Δικονομικού, και επηρέασε την αντίληψη χιλιάδων νέων νομικών, δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων με τη διδασκαλία, αλλά και τη δικαστηριακή πρακτική του.

Ήταν μαχόμενος δικηγόρος και μαχόμενος δάσκαλος. Έφυγε νωρίς. Αλλά αφήνει ανεξίτηλο στίγμα. Ως ευφυής και σκεπτόμενος άνθρωπος προφανώς είχε αναρωτηθεί «Ποία τοῦ βίου τρυφὴ διαμένει λύπης ἀμέτοχος; Ποία δόξα ἔστηκεν ἐπὶ γῆς ἀμετάθετος;» Και ήξερε ότι «Πάντα σκιᾶς ἀσθενέστερα, πάντα ὀνείρων ἀπατηλότερα· μία ῥοπή, και ταῦτα πάντα θάνατος διαδέχεται».

Στη μνήμη των δικών του ανθρώπων, του γιού του, των μαθητών και των συναδέλφων του και στο εντυπωσιακό συγγραφικό του έργο, θα είναι πάντα ζωντανός και ευδιάκριτος ο ξεχωριστός Λάμπρος Μαργαρίτης, το λαμπρό αυτό τέκνο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Καλό του ταξίδι.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Μήνυμα του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, για την απώλεια του διαπρεπούς νομικού, Ομότιμου Καθηγητή Λάμπρου Μαργαρίτη

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια ενός εξέχοντος μέλους της οικογένειας του ΑΠΘ, του διαπρεπούς νομικού και Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Λάμπρου Μαργαρίτη.

Ο Λάμπρος Μαργαρίτης δίδαξε επί σειρά ετών Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Νοµοπαρασκευαστικής Επιτροπής Σύνταξης του Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονοµίας. Υπηρέτησε με αφοσίωση και συνέπεια την επιστήμη του και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εμπνέοντας πολλές γενιές Νομικών. Υπήρξε μέχρι τελευταία δυναμικός υπερασπιστής του δικαίου στις αίθουσες των Δικαστηρίων και στην κοινωνία.

Πολυγραφότατος και ένας εκ των κορυφαίων της νομικής επιστήμης, αφήνει ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr