ΑΠΘ: Η απόφαση της Γ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου Ψυχολογίας / Τα αιτήματά τους

ΑΠΘ: Η απόφαση της Γ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου Ψυχολογίας / Τα αιτήματά τους 

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ όπως αναφέρεται στην απόφασή τους είναι: O περιορισμός των ECTS στη δήλωση μαθημάτων, τα μαθήματα επιλογής, ο κίνδυνος διαγραφής στα ν+2 χρόνια, της πρακτικής άσκησης.

Αναλυτικά η απόφαση του φοιτητικού συλλόγου Ψυχολογίας στην γενική συνέλευσης της Τετάρτης (05/10):


"Οι συνθήκες που βιώνουμε σαν λαός και νεολαία το τελευταίο διάστημα απορρέουν από το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών και των επιθέσεων στην προοπτική μας από την πλευρά της κυβέρνησης που μας οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αυτά συνοψίζονται στους χαμηλούς μισθούς που αναγκάζουν πολλά λαϊκά νοικοκυριά να πασχίζουν να επιβιώσουν, ενώ το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα περιστατικά πλειστηριασμών σπιτιών, με πολλές οικογένειες να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο. Την ίδια στιγμή, η πολιτική επιλογή που πήρε η κυβέρνηση για εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές του ΝΑΤΟ, έχουν επιφέρει επιζήμιες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο του λαού. Ο ίδιος ο πόλεμος που επηρεάζει άμεσα όλες τις χώρες και όχι μόνο τις εμπλεκόμενες επέφερε ανατιμήσεις σε πολλά βασικά αγαθά, ένταση της ακρίβειας, ενώ δεν μπορεί να παραλειφθεί και η ενεργειακή κρίση, που ήδη βιώνουμε με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου, ενώ οι συνέπειές της στο έπακρο αναμένεται να φανούν το επόμενο διάστημα. Καθώς όπως η ίδια η κυβέρνηση ΝΔ εξαγγέλλει προβλέπεται δύσκολος χειμώνας, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει να βρει πρακτικές και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα. Το μόνο που κάνει είναι να δίνει κάποια επιδόματα που προφανώς δεν είναι αρκετά αλλά και να εξαγγέλλει μέτρα, όπως ότι θα μειώνεται ή ακόμη και θα κόβεται η τάση του ρεύματος κάποιες ώρες της ημέρας στα σπίτια και τα καταστήματα, σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχουν καθηγητές που αναφέρουν ότι τέτοια μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν και στα πανεπιστήμια, με το ρεύμα και τη θέρμανση να κόβονται τις απογευματινές ώρες ακόμα και στη λέσχη!

Την τελευταία χρονική περίοδο το ΑΠΘ βρίσκεται στο επίκεντρο της κουβέντας και των εξελίξεων με τις ριζικές αλλαγές που επιχειρείται να λάβουν χώρα. Ειδικότερα, την Παρασκευή 16/9 και ενώ διαδραματιζόταν μια συναυλία στα γρασίδια του ΑΠΘ στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων, γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα ακραίου περιστατικού αστυνομικής βίας με τα ΜΑΤ να πνίγουν στα χημικά τόσο κόσμο ανάμεσά τους οικογένειες και παιδιά. Αυτό το περιστατικό αποτελεί την κορύφωση μιας κατάστασης που υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες στο πανεπιστήμιό μας, με τα ΜΑΤ να αλωνίζουν ανενόχλητα στο χώρο του Ασύλου, με τις ευλογίες του Πρύτανη Παπαϊωάννου, που οι πρακτικές του βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τα σχέδια της κυβέρνησης. Παρόλο που η αρχική τους εγκατάσταση συνοδεύτηκε από το πρόσχημα της προστασίας του χτισίματος της βιβλιοθήκης στο βιολογικό, αυτό έχει καταρρεύσει πλήρως καθώς βλέπουμε ότι τόσους μήνες μετά ο χώρος εκεί είναι απλά ντουβάρια. Ακόμη, και το κυρίαρχο αφήγημα που έντυνε την προσπάθεια εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας καθώς και την παρουσία γενικότερα αστυνομίας, προβάλλοντας την παραμονή τους με στόχο την προστασία των φοιτητών έχει αποδομηθεί ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα πολλά σκηνικά που έχουμε δει με ρίψεις χημικών, ακόμη και κρότου λάμψης μέσα στη ΣΘΕ και την πρόσφατη διάλυση της συναυλίας που «πνίγηκε στα χημικά». Σύγκλητος που δεν λογοδοτεί γι’ αυτή την κατάσταση στο πανεπιστήμιο, παραιτείται!

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στην Τριτοβάθμια προχωρούν με ραγδαίους ρυθμούς και έρχονται να μεταλλάξουν ριζικά τη μορφή του ελληνικού πανεπιστημίου. Ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται πτυχές του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοίδη με την τοποθέτηση τουρνικέ στο κτίριο διοίκησης μέσα στο καλοκαίρι και την προσπάθεια εγκατάστασης ΟΠΠΙ (πανεπιστημιακής αστυνομίας). Η κυβέρνηση προσπάθησε «σαν τον κλέφτη» να φέρει την ΟΠΠΙ πρώτα στην Αθήνα και μέσα σε ένα βράδυ και στη Θεσσαλονίκη στο χώρο της Πρυτανείας και στη συνέχεια σε διάφορα μέρη στο ΑΠΘ, στη ΣΘΕ και στο Γεωπονικό. Μάλιστα δεν ήρθαν μόνοι τους αλλά προστατευόμενοι πίσω από ΜΑΤ, ακόμη και αύρα! Ωστόσο, στην Αθήνα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι είχαν τα αντανακλαστικά αν απαντήσουν άμεσα αλλά και με διάρκεια να υπερασπιστούν το πανεπιστήμιό τους, διώχνοντας τελικά την ΟΠΠΙ. Το διακύβευμα είναι να κάνουμε κι εμείς στο ΑΠΘ το ίδιο, με την αρχή να έχει γίνει στη μαζικότατη κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων το Σάββατο 17/9 που επέστρεψε και κινήθηκε μέσα στο Άσυλο.

Στην καρδιά του καλοκαιριού ψηφίστηκε επίσης ο νόμος-πλαίσιο που έρχεται να φέρει ατομικά προγράμματα σπουδών, με μαθήματα από άλλα τμήματα, ενώ με τη βιτρίνα της διεπιστημονικότητας και της αναβάθμισης της γνώσης έρχεται στην πράξη να υπερεξειδικεύσει και να περιορίσει ακόμη περισσότερο τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Αυτή η αλλαγή βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, που προκειμένου να καλύψει τις δικές της ανεπάρκειες για το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, προβάλλει τον ατομικό δρόμο σαν τη «λύση» μέσα από ένα αέναο κυνήγι μεταπτυχιακών, ειδικεύσεων, εθελοντισμού ώστε να θεωρηθούμε κάποτε «ικανοί» να βρούμε δουλειά στον κλάδο μας. Οι συνθήκες όμως που θα μας περιμένουν στον κλάδο μας θα είναι ολιγόμηνες συμβάσεις σε δομές, με ελάχιστα χρήματα. Το τμήμα μας μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις παίρνει την επιλογή να μην βγάζει άχνα, με εξαίρεση πολύ λίγες καθηγήτριες που υπέγραψαν κάποια κείμενα κατά της αστυνομίας κα της εφαρμογής του νόμου-πλαισίου.

Η καθημερινότητα στη σχολή μας:

Η κατάσταση αυτή δεν είναι κάτι ξέχωρο από τα προβλήματα στο εσωτερικό της σχολής μας. Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τρόπο που είναι δομημένο το Πρόγραμμα Σπουδών, με τον περιορισμό των ECTS στη δήλωση μαθημάτων (33 ects κάθε εξάμηνο), εμποδίζοντάς μας να επιλέγουμε ελεύθερα όποια και όσα μαθήματα θέλουμε και κυρίως να δηλώνουμε χρωστούμενα μαθήματα προηγούμενων ετών. Αυτό αποκτά πιο πιεστικό χαρακτήρα ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα περιστατικά αυθαιρεσιών από την πλευρά των καθηγητών που παίρνουν το χαρακτήρα πιο δύσκολων θεμάτων, άλλων τρόπων εξέτασης από αυτoύς που είχαν αρχικά ανακοινωθεί και καταλήγουν ακόμη και σε μαζικά κοψίματα που παρατηρούμε ειδικά στις τελευταίες εξεταστικές (βλέπε Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία, Εφαρμογές ψυχολογίας στην ειδική αγωγή και Βιοψυχολογία 1). Πέρα από το γεγονός λοιπόν ότι πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα και είναι πολυτέλεια, αν όχι αδύνατον, να παρατείνουμε τις σπουδές μας, υπάρχει και ο κίνδυνος της διαγραφής μας στα ν+2 χρόνια.

Ένα από τα διαχρονικά προβλήματα της σχολής μας συνιστά η πρακτική άσκηση, η οποία αφορά απασχόληση 4-5 ώρες την ημέρα, 5 μέρες την εβδομάδα με αμοιβή ψίχουλα (230 ευρώ για 2 μήνες). Ωστόσο, δεν είναι καν σίγουρο ότι θα κάνουμε πρακτική όσοι δηλώνουμε καθώς υπάρχουν κριτήρια και προϋποθέσεις (βαθμός, υπολειπόμενα ECTS για λήψη πτυχίου) τα οποία έρχονται για να αποκλείσουν πολλούς από εμάς. Ενώ και οι θέσεις που καλύπτουμε δεν αφορούν καν το γνωστικό μας αντικείμενο, κάτι που παρόλο που το τμήμα μας γνωρίζει, επιλέγει να μην κάνει κάτι στην πράξη. Αυτή η κατάσταση έρχεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη με το νόμο-πλαίσιο που έρχεται να αλλάξει το καθεστώς πληρωμής και ασφάλισης, δίνοντας ελευθερία στο τμήμα να δίνει όση αμοιβή θέλει ή ακόμη και να γίνει προαιρετική αν το τμήμα μας κρίνει ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει όσα προβλέπονται από το νόμο για όλους, επηρεάζοντας το επαγγελματικό μας δικαίωμα. Την μετατροπή της πρακτικής μας άσκησης σε προαιρετική την είχε επιδιώξει και παλαιότερα το τμήμα μας παρόλα αυτά ο Φοιτητικός μας Σύλλογος έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και μπλόκαρε αυτήν την κίνηση διασφαλίζοντας έτσι το επαγγελματικό δικαίωμα στο πτυχίο μας.

Πρόβλημα επίσης αποτελεί και το γεγονός ότι τα μαθήματα επιλογής στο 3ο και 4ο έτος είναι πολύ λίγα. Και όπως έχουμε δει και σε προηγούμενα εξάμηνα τόσο αυτά όσο και τα υποχρεωτικά μαθήματα συνοδεύονται από όλο και περισσότερες απαιτήσεις όπως υπέρογκες ύλες, εργασίες με αυστηρά deadlines, προόδους και πολλαπλούς τρόπους εξέτασης που μας ωθούν σε πιεστικούς ρυθμούς καθ’όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και μας αναγκάζουν να αφήνουμε μαθήματα καθώς δεν γίνεται να τα προλάβουμε όλα ή να επιλέγουμε μαθήματα μόνο με βάση τις απαιτήσεις και όχι ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μας.

Το Άσυλο είναι η δυνατότητά μας να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε βιώσιμους ρυθμούς φοίτησης και αξιοπρεπή εργασιακή προοπτική, χωρίς την απειλή της κρατικής παρέμβασης. Οι διεκδικήσεις και οι αγώνες μας για όσα μας αναλογούν έχουν αποβεί νικηφόρες σε πολλές περιπτώσεις, τόσο εντός της σχολής μας, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, μπλοκάροντας τα κυβερνητικά σχέδια για την Τριτοβάθμια. Γι΄ αυτό το Άσυλο μπαίνει στο στόχαστρο, γι’ αυτό το λόγο εξαπολύεται ένα σχέδιο συκοφάντησής του.

Κατάργηση του Ασύλου σημαίνει ότι ο λόγος για τις σπουδές και το μέλλον μας στερείται πλήρως και γίνεται κτήμα όσων θέλουν να το διαλύσουν. Χωρίς το Άσυλο οι σπουδές μας θα γίνονται όλο και πιο πιεστικές, η πρακτική θα συνεχίσει να γίνεται με άθλιους όρους, η σίτιση στη λέσχη θα πάψει να είναι δωρεάν για όλους σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια οργιάζει, τα συγγράμματά μας θα κινδυνεύουν να σταματήσουν να παρέχονται δωρεάν, το πτυχίο μας θα γίνει ένα χαρτί για την ανεργία, η εργασιακή μας προοπτική θα είναι διαλυμένη και μέσα σε όλο αυτό εμείς οι φοιτητές δε θα μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι!

Μέσα από τις καθημερινές μας διεκδικήσεις, τις διαδικασίες του Συλλόγου μας, τις κινητοποιήσεις μας δίνουμε σάρκα και οστά στο Άσυλο αγώνων, παίρνουμε το παρόν και το μέλλον μας στα χέρια μας, κόντρα στην προσπάθεια υπουργείου- πρυτάνεων-αξιολογητών να μας στερήσουν τη δυνατότητα να έχουμε λόγο για τις σπουδές μας! Το Άσυλο ανήκει στους φοιτητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα και το λαό, όχι στην κυβέρνηση και τα ΜΑΤ!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

Μπροστά σε όλα όσα διακυβεύονται στο πανεπιστήμιό μας, στις καθημερινές δυσχέρειες που βιώνουμε και την προοπτική της επισφάλειας που μας περιγράφεται, οι φοιτητές δεν σκύβουμε το κεφάλι. Αντίθετα βγαίνουμε δυναμικά, και δίνουμε μια ηχηρή απάντηση μέσα από μαζικό, συλλογικό και ανυποχώρητο αγώνα, μέσα από το Φοιτητικό μας Σύλλογο και το Άσυλο. Κόντρα στα σχέδια της πρυτανείας Παπαϊωάννου, του υπουργείου και της κυβέρνησης δυναμώνουμε τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας κάνοντας ξεκάθαρο ότι το πανεπιστήμιο ανήκει σε εμάς τους φοιτητές και όχι στα ΜΑΤ, ότι εμείς έχουμε το λόγο και τις σπουδές και τα πτυχία μας και δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν! Συμμετέχοντας μαζικά στις διαδικασίες του συλλόγου μας, στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος ξεκινάμε έναν αγώνα διαρκείας και δίνουμε μάχες για το παρόν και το μέλλον μας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Έξω τα ΜΑΤ από το ΑΠΘ!
  • Παραίτηση της πρυτανείας Παπαϊωάννου
  • Καμία μόνιμη εγκατάσταση της ΟΠΠΙ στις σχολές μας
  • Καμία εφαρμογή του νόμου-πλαισίου
  • Το τμήμα καθηγητών να πάρει ξεκάθαρη θέση και να καταδικάσει την παρουσία αστυνομίας στο πανεπιστήμιο και το νόμο- πλαίσιο
  • Το τμήμα καθηγητών μας να πάρει θέση ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και να δεσμευτεί ότι δεν θα τον εφαρμόσει: Καμία σκέψη για πειθαρχικές διώξεις, διαγραφές στα ν+2 χρόνια
  • Βιώσιμους όρους στην εξεταστική, επαρκή χρόνο με θέματα που έχουν διδαχθεί- Κανένα μαζικό κόψιμο
  • Επαρκείς θέσεις πρακτικής έγκαιρα και για όλους με βασικό μισθό και ασφάλιση χωρίς φίλτρα (βαθμός, ECTS, έτος φοίτησης). Τέρμα στην καθυστέρηση λήψης του πτυχίου μας! Χορήγηση δυνατότητας λήψης άδειας στους πρακτικάριους τις μέρες που εξετάζονται σε μαθήματα!
  • Κατάργηση του ορίου δήλωσης μαθημάτων
  • Καμία καθηγητική αυθαιρεσία και παράλογη απαίτηση σε κανένα μάθημα!
  • Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Καμία σκέψη για αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος
  • Όχι σε παράλογες απαιτήσεις και ρυθμούς σχολείου στο εξάμηνο
  • Κατάργηση του νόμου αξιολογήσεων και της ισοτίμησης των πτυχίων με τα ιδιωτικά- Καμία εξωτερική αξιολόγηση του τμήματός μας
  • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και πρόσληψη καθηγητικού προσωπικού
  • Κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων. Όχι στο νέο εργασιακό μεσαίωνα και στο νέο Ασφαλιστικό!
  • Μαζικές και μόνιμες προσλήψεις Ψυχολόγων σε νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες δομές! Η ψυχική υγεία είναι ανάγκη, όχι προνόμιο!
  • Δωρεάν σίτιση για όλους – κανένας αποκλεισμός, κανένας έλεγχος πάσο/κάρτας σίτισης! Έξω η εργολαβία από τη λέσχη - δημόσια διαχείριση της! -Να ανοίξει η πάνω λέσχη και να λειτουργούν όλες οι διανομές! Αύξηση του προσωπικού της λέσχης – μόνιμη και σταθερή απασχόληση των εργαζομένων!
  • Καμία συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις! -Έξω η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.! Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου! -Κανένας λαός να μην πληρώσει τα οικονομικά κόστη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών!
  • Ανατροπή των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών- Όχι στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, τη φτώχεια και την εξαθλίωση
  • Αύξηση των μισθών, δουλειά για όλους, ενίσχυση των κοινωνικών παροχών. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Όχι στη φτώχεια και την ακρίβεια!
  • Νίκη στον αγώνα στην Μαλαματίνα

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

  • Εκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 6/10, συγκέντρωση 12 μμ στην πρυτανεία από κοινού με τους Φοιτητικούς Συλλόγους που κινούνται σε αντίστοιχη κατεύθυνση και πορεία προς το κέντρο της πόλης
  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση των εργαζομένων της Μαλαματίνας την Παρασκευή 7/10 στις 18:30. στηρίζουμε τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Μαλαματίνας
  • Συντονισμός την Πέμπτη στις 17:00 με άλλους φορείς και το σωματείο της Μαλαματίνας
  • Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους συλλογικούς φορείς του πανεπιστήμιου για έμπρακτη στήριξη του αγώνα μας και συμμετοχή στην κινητοποίηση
  • Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από κοινού με άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους που κινούνται σε αντίστοιχη αγωνιστική τροχιά
  • Δικαίωμα συμμετοχής του Φοιτητικού μας Συλλόγου στο επόμενο τμήμα καθηγητών, την κοσμητεία και την σύγκλητο για την καταδίκη της παρουσίας αστυνομίας στο ΑΠΘ αλλά και για ζητήματα σχολής.
  • Κινητοποίηση στην πρόεδρο του τμήματος σχετικά με το ζήτημα της πρακτικής άσκησης και το όριο δήλωσης μαθημάτων
  • Εκδήλωση του ΦΣ για την αστυνόμευση και την συγκυρία στα πανεπιστήμια
  • Γενική Συνέλευση Τετάρτη 12/10, 17:30"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr