Επεισόδια στο ΑΠΘ: Φοιτητές έριξαν αυγά στα ΜΑΤ, χημικά και προσαγωγές (ΒΙΝΤΕΟ)

Επεισόδια στο ΑΠΘ: Έριξαν αυγά οι φοιτητές, χημικά και προσαγωγές (ΒΙΝΤΕΟ)

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με δεκάδες μέλη φοιτητικών συλλογών να εξακολουθούν να αντιδρούν στην παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ το μεσημέρι ξέσπασαν και επεισόδια.

Ένταση επικρατεί αυτήν την ώρα μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών στο ΑΠΘ μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών δυνάμεων με αφορμή την πανεπιστημιακή αστυνομία.


Επεισόδια με ρίψη χημικών και μάχες σώμα με σώμα σημειώθηκαν πριν από λίγο μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ όταν φοιτητές αρχικά εκτόξευσαν αυγά και μπουκάλια προς την ομάδα της ΟΠΠΙ και προς τις αστυνομικές δυνάμεις με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να απαντούν με δακρυγόνα. Σε δύο συλλήψεις και μία προσαγωγή προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Και αυτό γιατί εξαμελής ομάδα της ΟΠΠΙ -όπως και το μεσημέρι της Πέμπτης έτσι και σήμερα- πραγματοποίησε περιπολίες σε χώρους περιμετρικά της ΣΘΕ και συγκεκριμένα, το Βιολογικό, τη Γεωπονική κλπ.

Την ίδια ώρα φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης, προστατεύουν το κλιμάκιο της ΟΠΠΙ.

Νωρίτερα όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί της ΟΠΠΙ στο campus, ομάδα φοιτητών κινήθηκε εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή.

Έγιναν επιτόπου τουλάχιστον δύο προσαγωγές ατόμων που σύμφωνα με το thesstoday και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ έγινε προσαγωγή ακόμα ενός ατόμου. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και οι διμοιρίες που βρίσκονταν στο σημείο αντέδρασαν απευθείας με τη χρήση χημικών ενώ οι φοιτητές οπισθοχώρησαν προς τις σχολές του ΑΠΘ και συνεχίζουν την κινητοποίηση μπροστά από τη Σχολή Γεωπονίας – Δασολογίας. Έπειτα κινήθηκαν προς την πρυτανεία του ΑΠΘ και εξετάζεται το σενάριο να προχωρήσουν προς τη ΓΑΔΘ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους δύο συλληφθέντες.

Με δηλώσεις τους, φοιτητές καταγγέλλουν ότι υπάρχουν περιστατικά παρεμπόδισης φοιτητών να μπουν στις σχολές τους με «αστυνομικούς των ΜΑΤ να τους ζητούν ταυτότητα». Επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την αστυνομία και τα ΜΑΤ εντός του πανεπιστημίου και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.


φωτό πρώτο θέμα

Μάλιστα, τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων προσπάθησαν να κολλήσουν με σελοτέιπ ένα ψήφισμα δικό τους, αλλά και των καθηγητών του ΑΠΘ- που αναφέρει ότι αιτούνται την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο-πάνω σε ασπίδα άνδρα των ΜΑΤ.

Ο τελευταίος ωστόσο άρπαξε το χαρτί και το έσκισε, με αποτέλεσμα να προκληθεί για λίγο ένταση ανάμεσα στις δυο πλευρές, όπως αναφέρει το GRTimes.

 

Με δηλώσεις φοιτητές καταγγέλλουν ότι υπάρχουν περιστατικά παρεμπόδισης φοιτητών να μπουν στις σχολές τους , με "αστυνομικούς των ΜΑΤ να τους ζητούν ταυτότητα".

Μάλιστα όπως είπαν, χθες υπήρξε περίπτωση φοιτητή που πήγε να μπει στο Βιολογικό ο οποίος αρνήθηκε να δείξει την ταυτότητα σε άνδρα των ΜΑΤ και έχασε το μάθημα στο οποίο θα εξεταζόταν. Επίσης επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την αστυνομία και τα ΜΑΤ εντός του πανεπιστημίου και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, δήλωσε από πλευράς του ότι "θεωρώ ότι είναι λάθος η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Ζητώ από την κυβέρνηση τουλάχιστον να αναβάλλει κατ’αρχάς την εφαρμογή αυτού του απαράδεκτου νόμου".

Δείτε βίντεο:

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr