Πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ τάσσονται κατά των τουρνικέ

Πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ τάσσονται κατά των τουρνικέ

Την άμεση απόσυρση των τουρνικέ από το Κτήριο Διοίκησης, τα οποία μάλιστα εγκαταστάθηκαν κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, ζητά η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, κάνοντας λόγο για μια ακόμη αντιδημοκρατική πολιτική εκ μέρους των πρυτανικών αρχών.

Σε σχετική ανακοίνωση, οι πανεπιστημιακοί αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η ενέργεια αυτή αντίκειται στην αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια των φοιτητών και εργαζομένων στο ΑΠΘ θέτοντας τους υπό επιτήρηση και διαρκή έλεγχο. 


Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ καταδικάζει την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισόδου (τουρνικέ) στο κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, σύμφωνα με την πάγια πλέον πρακτική των Πρυτανικών Αρχών να εφαρμόζουν την αντιδημοκρατική πολιτική τους απουσία της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η ενέργεια αυτή:

• αντίκειται στην αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων,

• καταργεί την ελεύθερη πρόσβαση φοιτητών και πολιτών σε ένα δημόσιο και μάλιστα πανεπιστημιακό χώρο,

• θέτει ζητήματα ασφαλείας για την έγκαιρη εκκένωση του κτηρίου σε έκτακτες καταστάσεις (π.χ. περίπτωση φωτιάς ή σεισμού),

• προσβάλλει την αξιοπρέπεια των φοιτητών και εργαζομένων στο ΑΠΘ θέτοντας τους υπό επιτήρηση και διαρκή έλεγχο.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ απαιτεί από τις Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ.:

• Την άμεση απόσυρση των τουρνικέ από το Κτήριο Διοίκησης.

• Τη δέσμευση τους για τη μη εγκατάσταση τουρνικέ σε Σχολές και Τμήματα.

• Τη δέσμευση τους για τη μη εγκατάσταση των ΟΠΠΙ στην Πανεπιστημιούπολη.

Καλεί τους συναδέλφους σε μη αποδοχή οποιουδήποτε αναίτιου ελέγχου και σε εγρήγορση ενάντια στην επιβολή αστυνομικών πρακτικών στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Το δημοκρατικό πανεπιστήμιο και οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του δεν χρειάζονται ελεγκτές και αυτόκλητους προστάτες.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr