Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο ΑΠΘ (φωτο & βίντεο)

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο ΑΠΘ (φωτο & βίντεο)

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν πριν από λίγο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Σε δύο συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα πρόκειται για δύο άντρες οι οποίοι κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.


Τα επεισόδια σημειώθηκαν σε δύο φάσεις έξω από το κτήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών. Από το πρωί και σήμερα έντονη είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Τα επεισόδιο για δεύτερη μέρα σήμερα σημειώνονται εξαιτίας της συνέχισης των εργασιών για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στον χώρο που στεγαζόταν παλαιότερα το «Στέκι στο Βιολογικό».

Όλα άρχισαν κατά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το πανεπιστήμιο, όταν οι συγκεντρωμένοι μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, κινήθηκαν προς το μέρος των ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ελαφρά και ένας αστυνομικός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται φέρει τραύμα στο κεφάλι από πέτρα που εκσφενδόνισε κουκουλοφόρος από το εσωτερικό του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Αυτήν την ώρα οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν αποχωρήσει με τους διαδηλωτές να βγάζουν κάδους απορριμμάτων στο δρόμο και να ανάβουν φωτιά. Η οδός Εθνικής Αμύνης στο ύψος του νοσοκομείου Γεννηματάς, παραμένει κλειστή.

Δείτε φωτο & βίντεο

«Απαιτούμε να φύγει τώρα η αστυνομία από το ΑΠΘ», τονίζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με αφορμή την παραμονή των ΜΑΤ μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, από τη Δευτέρα.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Από την αρχή της εβδομάδας και με το Πανεπιστήμιο σχεδόν άδειο από φοιτητές, διαμορφώθηκε και τροφοδοτείται ένα σκηνικό έντασης στο ΑΠΘ με πλήθος αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ και Ασφάλεια) να έχει πλημμυρίσει τους χώρους του. Πρόκειται για μια εικόνα που επανειλημμένα έχει αξιοποιηθεί από πρυτανικές αρχές, κυβέρνηση και άλλους καλοθελητές για να δικαιολογήσουν την μονιμοποίηση της καταστολής (και με την αναμενόμενη παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας).

Το ταξικό εργατικό κίνημα έμπρακτα στηρίζει τον αγώνα ενάντια στην καταστολή, για ένα Πανεπιστήμιο ταγμένο στην εξυπηρέτηση των αναγκών φοιτητών και εργαζομένων, των διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Κόντρα στην όλο και βαθύτερη λειτουργία με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια που θέλει φτηνούς και "ευέλικτους" εργαζόμενους, μισοκαταρτισμένους φοιτητές που θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουν.

Απαιτούμε να φύγει τώρα η αστυνομία από το ΑΠΘ».

Νωρίτερα, το πρωί

Ένταση σημειώθηκε εντός του ΑΠΘ μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων.

Ομάδα αποτελούμενη από 10 άτομα που ήταν πάνω στην ταράτσα της Σχολής Θετικών Επιστημών πέταξε αντικείμενα, μπογιές και κάδους κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Η ομάδα επιτέθηκε με αντικείμενα και κατά των ατόμων που κάνουν εργασίες στο “Στέκι στο Βιολογικό”.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Μ. Τρίτη, συνεχίζονται οι εργασίες στο “Στέκι στο Βιολογικό” παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έξω από το campus του ΑΠΘ υπάρχει επίσης αστυνομική παρουσία από δυνάμεις των ΜΑΤ υπό τον φόβο επεισοδίων με άτομα που τάσσονται υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου.

Νεότερη ενημέρωση (13:15)

Αστυνομικοί των ΜΑΤ προχώρησαν σε προσαγωγή ενός ατόμου που κινούνταν στον χώρο όπου νωρίτερα εκτυλίχθηκαν τα επεισόδια.

Φωτό από τις εργασίες στο Στέκι στο Βιολογικό παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

 

πληροφορίες από GRtimes, thestival, voria 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr