Παρενοχλήσεις στο ΑΠΘ: Φάκελο με 1.500 καταγγελίες κατέθεσε ο πρύτανης στην Ασφάλεια

Παρενοχλήσεις στο ΑΠΘ: Φάκελο με 1.500 καταγγελίες κατέθεσε ο πρύτανης στην Ασφάλεια

Κατάθεση στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για τις καταγγελίες πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητές του Ιδρύματος έδωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος είχε ζητήσει και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, με γραπτή αναφορά που είχε διαβιβάσει προς την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης μετά από σειρά σχετικών δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φάκελο με περίπου 1.500 μαρτυρίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις κατέθεσε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου σήμερα, Παρασκευή (29.01.2021). Η κατάθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες εντός του ακαδημαϊκού ιδρύματος.


Όπως εξήγησε στη Voria ο πρύτανης του ΑΠΘ, πρόκειται για email που εστάλησαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση την οποία έχει ανοίξει το πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του καλέσματος που απηύθυναν οι πρυτανικές αρχές σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να καταθέσουν ελεύθερα για τυχόν υποθέσεις παρενόχλησης που έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Νίκος Παπαϊωάννου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για μαρτυρίες ανώνυμες και αόριστες ή βασίζονται σε φήμες που άκουσαν τρίτα πρόσωπα, ενώ αρκετές από αυτές δεν αφορούν σεξουαλική παρενόχληση, αλλά παράπονα φοιτητών από καθηγητές, που υποστηρίζουν ότι δεν τους βοήθησαν στις σπουδές τους.

«Δεν υπάρχει άλλη καταγγελία. Ξεκάθαρα. Εγώ, όμως, όφειλα να τα καταθέσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε: «Οι μοναδικές καταγγελίες ήταν οι αρχικές που ήρθαν σε μένα. Συγκεκριμένα, η καταγγελία σε βάρος ενός παλαιού καθηγητή του Γεωλογικού, ο οποίος αναφέρεται ως όνομα και η καταγγελία των επτά πρώην φοιτητριών εναντίον ενός καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τον οποίο δεν κατονομάζουν, αλλά φωτογραφίζουν», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Δικαιοσύνη ως θεσμικά αρμόδια να επιληφθεί και να εξετάσει αν τα καταγγελλόμενα έχουν βάση, ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε στο ΑΠΕ ότι «το κράτος δικαίου είναι αυτό που διασφαλίζει ότι οι εγκληματικές πράξεις δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητες και ότι τα νόμιμα δικαιώματα όλων προστατεύονται».

Από την πλευρά του Πανεπιστημίου, όπως διευκρίνισε, έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της πανεπιστημιακής κοινότητας για την καταγραφή αξιόποινων πράξεων, ενώ ενισχύονται και οι δομές που παρέχουν δίχτυ προστασίας στους καταγγέλλοντες, με νέα θεσμικά μέσα όπως ο Συνήγορος του Φοιτητή.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη από τις πρυτανικές Αρχές σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες και ερευνητές απευθύνεται έκκληση στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να ενημερώσουν άμεσα στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., εάν είχαν κάποια εμπειρία κακοποίησης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr