Μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση συγγραμμάτων καταγγέλλουν φοιτητές

Μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση συγγραμμάτων καταγγέλλουν φοιτητές

Σε κοινή τους ανακοίνωση, φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης αναφέρουν πως αρκετοί φοιτητές δεν έχουν πάρει μέρος ή και το σύνολο των συγγραμμάτων τους.

Ως «κακόγουστο ανέκδοτο» και «κοροϊδία» χαρακτηρίζουν φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης την πορεία της παράδοσης των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, ενόψει μάλιστα και της χειμερινής εξεταστικής που αναμένεται να αρχίσει σε λίγο καιρό.


Όπως καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί σύλλογοι, αρκετοί φοιτητές δεν έχουν πάρει μέρος ή και το σύνολο των συγγραμμάτων τους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες πως σε μερικούς ήρθαν συγγράμματα διαφορετικής σχολής. «Το κερασάκι στην τούρτα προστέθηκε σήμερα» αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, καταγγέλλοντας πως «μερίδα φοιτητών έλαβαν μήνυμα στο κινητό πως τα συγγράμματα τους έφτασαν αλλά… σε πολύ πιο μακρινό μέρος από τον τόπο κατοικίας τους».

«Η κατάσταση θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα. Πρέπει άμεσα να δοθεί τέλος σε αυτήν την κοροϊδία , να ληφθούν μέτρα ώστε να φτάσουν τα συγγράμματα στα χέρια των φοιτητών και να εξετασθούν ανά σχολή ειδικά μέτρα ώστε όλοι οι φοιτητές να συμμετάσχουν ισότιμα στην εξεταστική τους» σημειώνεται στην ανακοίνωση που προσυπογράφουν οι φοιτητικοί σύλλογοι Πολιτικών Επιστημών, Αγγλικού, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαμρακευτικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Γεωλογικού και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η παράδοση των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων έχει γίνει πλέον ένα «κακόγουστο ανέκδοτο». Κακόγουστο γιατί εκτυλίσσεται εις βάρος των φοιτητών και του δικαιώματος τους να σπουδάζουν ολοκληρωμένα και με αξιοπρέπεια. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου μέσω του τέως Υφυπουργού κ Διγαλάκη πως η παράδοση τους «προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και πως έχει δοθεί το 99.5 % των συγγραμμάτων στους φοιτητές» η πραγματικότητα είναι διαφορετική και τους διαψεύδει κατηγορηματικά.

Πολλοί φοιτητές δεν έχουν πάρει μέρος ή και το σύνολο των συγγραμμάτων τους, υπάρχουν καταγγελίες πως σε μερικούς ήρθαν συγγράμματα διαφορετικής σχολής (!) και το «κερασάκι στην τούρτα» προστέθηκε σήμερα. Μερίδα φοιτητών έλαβαν μήνυμα στο κινητό πως τα συγγράμματα τους έφτασαν αλλά… σε πολύ πιο μακρινό μέρος από τον τόπο κατοικίας τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα φοιτητή της Νομικής Σχολής που ενώ η εξεταστική του ξεκινά 25 του μηνός έλαβε μήνυμα πως τα συγγράμματά του είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης τη στιγμή που ο ίδιος είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης.

Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς έγινε αντιληπτό πως η κυβέρνηση σπατάλησε όλο το χρόνο που είχε μπροστά της και που μπορούσε να τον αξιοποιήσει για να πάρει μέτρα για την μόρφωση και την υγεία των φοιτητών.

Η ευθύνη βαραίνει το ίδιο το Υπουργείο που δεν πήρε μέτρα ούτε για την παράδοση των συγγραμμάτων με αποτέλεσμα οι φοιτητές μέσα στο προβληματικό περιβάλλον της τηλεκπαίδευσης, με τα μαθήματα πολλές φορές να διακόπτονται λόγω προβλημάτων με το δίκτυο, να μην έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν.

Η κατάσταση θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα. Πρέπει άμεσα να δοθεί τέλος σε αυτήν την κοροϊδία , να ληφθούν μέτρα ώστε να φτάσουν τα συγγράμματα στα χέρια των φοιτητών και να εξετασθούν ανά σχολή ειδικά μέτρα ώστε όλοι οι φοιτητές να συμμετάσχουν ισότιμα στην εξεταστική τους.

Διεκδικούμε:

•    Άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των φοιτητών για την πραγματοποίηση της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου. Να εξασφαλιστεί ότι κανένας φοιτητής δε θα μείνει εκτός εξεταστικής.

•    Κατάργηση προαπαιτούμενων (παρουσιών, υποχρεωτικών εργασιών και προόδων).

•    Προσαρμογή των θεμάτων εξέτασης, του τρόπου και του χρόνου εξέτασης στον ιδιαίτερο τρόπο διδασκαλίας του εξαμήνου.

•    Ανάρτηση όλου του αναγκαίου εκπαιδευτικού υλικού και των εξ αποστάσεως διαλέξεων στις πλατφόρμες του Πανεπιστημίου

•    Δωρεάν πρόσβαση όλων των φοιτητών σε ηλεκτρονικά περιοδικά, εκπαιδευτικά site και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες δεδομένου ότι οι βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων είναι κλειστές.

•    Να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο σε όλους τους φοιτητές.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr