Κτηνιατρική ΑΠΘ: "Έχουμε χάσει ένα 6μηνο βασικής κλινικής άσκησης" - Απόφαση Φ.Σ.

Κτηνιατρική ΑΠΘ: "Έχουμε χάσει ένα 6μηνο βασικής κλινικής άσκησης" - Απόφαση Φ.Σ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ:

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην πόλη μας, δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το πανεπιστήμιο. Δεκέμβρης μήνας και ήδη διανύουμε το 2ο κύμα πανδημίας, ήδη βιώνουμε το 2ο lockdown και το 2ο κλείσιμο των σχολών, των εργαστηρίων και των κλινικών μας. Μπροστά στο άνοιγμα των πανεπιστημίων και την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου, δεν πάρθηκε κανένα απολύτως μέτρο για να μπορέσουν οι φοιτητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στα αμφιθέατρα καθώς και στις κλινικές ασκήσεις.


Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση, το υπουργείο και οι διοικήσεις των σχολών για να κρυφτούν πίσω από τις ευθύνες τους, να καταδικάζουν μια ολόκληρη γενιά απόφοιτων Κτηνιατρικής και Ιατρικής στην "μισή-εκπαίδευση" και την ελλιπή γνώση.

Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να χαθεί ένα ολόκληρο έτος και να βγουν απόφοιτοι, χωρίς να έχουν βάλει το ακουστικό τους πάνω στον ασθενή, με μηδενική επαφή μαζί του, χωρίς να έχουν κάνει Ανατομία, Μικροβιολογία κλπ. Έχουμε ήδη χάσει ένα εξάμηνο βασικής κλινικής άσκησης που δεν αναπληρώθηκε ποτέ και τώρα βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας ενός ολόκληρου έτους.

Το ΦΕΚ B 5350 – 05.12.2020 που δημοσιεύτηκε αναφέρει πως για τις ημερομηνίες 7/12-14/12, επιτρέπεται η κλινική άσκηση των τελευταίων ετών, των σχολών επιστημών υγείας. Η τελική απόφαση όμως βαραίνει τη συνέλευση της συγκλήτου. Σταθερά στο δρόμο της διεκδίκησης για τα αυτονόητα, για αυτά που δικαιούμαστε, για μία εκπαίδευση στα μέτρα των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της κοινωνίας, έτσι και τώρα οι ΣΦ Ιατρικής-Κτηνιατρικής απαιτούν, η σύγκλητος να πάρει την απόφαση να ανοίξουν οι κλινικές, ώστε οι φοιτητές του 4ου, 5ου και 6ου έτους να κάνουν την  τους άσκηση σε επαφή με τον ασθενή, με επέκταση των παραπάνω ημερομηνιών μέχρι τις γιορτές και μετά από αυτές, φυσικά με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας όπως:

  • Ίδρυση ή ενίσχυση υπηρεσίας με αποκλειστική ευθύνη την ιχνηλάτηση και την άμεση ενημέρωση των φοιτητών σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στη σχολή.
  • Μέριμνα για δωρεάν αντιγριπικό εμβολιασμό όσων φοιτητών πραγματοποιούν την κλινική τους άσκηση.
  • Μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν σε όλους τους φοιτητές.
  • Ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με προσλήψεις καθηγητικού προσωπικού.
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ covid-19 σε όλους τους φοιτητές.
  • Οι κλινικές να πραγματοποιηθούν κανονικά με βάση το πρόγραμμα σπουδών και οι ώρες της άσκησης που χάθηκαν να αναπληρωθούν
  • Εξασφάλιση δωρεάν μετακίνησης για όλους τους φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται εκτός του τόπου σπουδών τους.

Θεωρούμε τα αιτήματά μας απολύτως ρεαλιστικά και εφικτά, «εντός πραγματικότητας», παρά την προσπάθεια να μας πείσουν για το αντίθετο. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας. Παλεύουμε και δεν πρόκειται να κάτσουμε ήσυχοι μέχρι να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ολοκληρωμένη μόρφωση μας με ασφάλεια.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr